Článek
-
Znáte všechny nezvyklé ingredience do guláše?
6.4.2022 – Názory na nejlepší guláš se samozřejmě různí. Aby také ne. Koneckonců, to, co dělá guláš nejlepším, jsou vámi odzkoušené ingredience a triky při jeho přípravě. Už jste do guláše dávali pivo, čokoládu, smetanu nebo povidla?podobné články
Podobné články
-
Znáte tajemství chutného guláše podle Radka Kašpárka?
24.4.2022 – Šéfkuchaře Radka Kašpárka by si přál mít v kuchyni nejspíš každý. Když to však nejde, k srdci si můžete nejen při vaření guláše vzít alespoň jeho rady. Radek Kašpárek říká, že příprava guláše začíná už při nákupu surovin.podobné články
Osobnosti: Radek Kašpárek (83 článků) -
Pravdy a mýty ohledně přípravy guláše a jeho historie
27.3.2022 – Máte rádi guláš? Tak to se možná také vezete na vlně mýtů a polopravd, které se kolem přípravy guláše vyrojily. Pochází guláš opravdu z Maďarska? Kolik cibule patří do guláše? Má se guláš zahušťovat? To a další věci si dnes objasníme!podobné články
-
Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového
17.4.2022 – Zatímco někdo se honí za experimentováním a do guláše přidává netradiční ingredience, jako je smetana, skořice nebo perník na strouhání, jiný si dává velký pozor na to, aby bylo v guláši jen to, co v něm má být. Co patří do klasického hovězího a vepřového guláše?podobné články
-
Recept na medové perníčky
6.12.2018 – Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak nahradit při vaření některé ingredience
11.9.2015 – Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Bramborový salát na 3 různé způsoby
5.11.2015 – Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
V Kyjově oslavili Silvestra tradiční radniční Guláš párty
31.12.2011 – Obyvatelé Kyjova se dnes sešli u radnice na tradiční Guláš párty. Sousedé si popřáli vše nejlepší do nového roku a společně ochutnali silvestrovský guláš. Guláš párty uspořádalo město už potřinácté. Kromě hovězího guláše se po úspěchu z minulých let podával i ten zvěřinový. Hovězího guláše navařili v blízké restauraci 500 porcí, kančího 50 a jeleního 100.podobné články
-
Kuchař usnul při vaření guláše. Shořela celá kuchyně
8.8.2012 – Požár kuchyně likvidovali pražští hasiči krátce nad středečním ránem. Kuchař údajně usnul při vaření guláše. Přiotrávil se kouřem a skončil v nemocnici.podobné články
-
Jiřího »Guláše« Koptu (†52) ze seriálu Chlapci a chlapi našli doma mrtvého!
7.8.2013 – Seriál Chlapci a chlapi už by se dal nazvat kultovním. Jednou z jeho největších hvězd byl i herec Jiří Kopta, který hrál věčně hladového kuchtíka »Guláše«. Jiřího teď našli doma mrtvého…podobné články
-
Piráti připravili pátý nedělní guláš
5.2.2018 – Již páté rozdávání pirátského guláše proběhlo v neděli od 16 hodin před Hlavním nádražím v Praze. Za hodinu a půl rozdalo 11 dobrovolníků přes 200 porcí guláše, a to nejenom bezdomovcům, ale každému, kdo stál o setkání nebo debatu s Piráty. Tradičně dorazil předseda Pirátů Ivan Bartoš s manželkou Lydií.podobné články
Osobnosti: Ivan Ivan (2430 článků) -
Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!
17.4.2022 – Kdyby při vaření guláše vedle vás stál šéfkuchař Sapík, nejspíš byste mu vařečku s chutí přenechali a těšili se na skvělé jídlo. Pokud tedy tuhle příležitost nemáte, alespoň se při vaření guláše můžete inspirovat jeho tipy na chutný srnčí guláš.podobné články
-
Dárek, který potěší každou ženu – sexy parfém
8.12.2016 – Věděli jste, že parfémy je dobré měnit během roku? Ten, který se ideálně hodí na letní měsíce, není vhodný na zimu a naopak. Pokud chcete být vždy in a splynout se svou vůní, měli byste si vybírat i podle toho, pro kterou část roku je daný parfém určen. Pokud tedy nevíte, co dámě věnovat pod stromeček, pojďme se na to podívat. V zimě je používání parfémů celkově velmi oblíbené a pravidla nejsou tak přísná, ani co se týče množství, ani ve smyslu toho, jak „těžká“ je vybrána vůně. Vysloveně se hodí těžší a intenzivnější vůně, jejichž základem jsou orientální ingredience, vanilka, čokoláda. Zimní období je spojeno s plesy, zábavami, proto vůbec není na škodu používat smyslné vůně. Takové jako je dámský parfém Celline od Santini. Tato anglická značka se vyznačuje kvalitou svých parfémů, ve kterých používá pouze ty nejkvalitnější ingredience z Francie či Itálie, přičemž vás nezruinuje. Je proto maličkost pořídit si několik parfémů na celý rok. Naopak, po zimním období přichází čas na svěžejší a lehčí vůně. Příroda se probouzí a s ní se potřebujeme probudit i my, není proto vhodná těžká sytá vůně, ale právě naopak. Všechny hravé, okouzlující, romantické jarní tóny jsou vítány. Nevyhýbejte se slaďoučkým něžným vůním kombinovaným s citrusy či různými jinými ovocnými tóny, které na pokožce zareagují velmi dobře. Nesmíme zapomínat na to, že tělo se během pozdějšího jara začíná i více potit, proto dejte oddych flakónku, který jste používali v zimě a nahraďte ho svěžejšími vůněmi, jako je například Luxury Paris, dostupná v internetovém obchodě E-Santini.cz. Základ této vůně tvoří smyslné tóny ambry, santalového dřeva a květin, přecházející do srdce parfému, které tvoří květiny jako konvalinka, fialka či růže a nakonec hlavu parfému tvoří okurkové a ovocné tóny spolu s magnólií. Letní vůně už s sebou přinášejí maximální svěžest a není potřeba to přehánět... Čtěte více Příspěvek Dárek, který potěší každou ženu – sexy parfém pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
3 ingredience a je to na stole! Jednoduchý japonský koláč ovládl celý svět
12.3.2016 – Honí vás chuť na sladké a nevíte, co rychle upéct? Máme pro vás řešení. Japonský tvarohový koláč máte hned hotový a stačí vám na něj 3 ingredience, které má každý doma.podobné články
-
Palačinky 3x jinak
17.4.2016 – Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70 cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Výtečný recept na makronky
19.5.2016 – Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Těsto bez droždí je hitem internetu! Stačí jen tři ingredience a máte tuhle parádu!
31.3.2020 – Jak upéct chutné pečivo bez droždí? Vyzkoušejte jednoduché, univerzální těsto, ze kterého upečete třeba chleba nebo pizzu! Stačí vám jen tři ingredience!podobné články
-
Restaurace na Manhattanu nabízí "hmyzí" míchané nápoje
13.7.2011 – Na míchané nápoje pro otrlejší konzumenty alkoholu vsadila nová restaurace White & Church na newyorském Manhattanu. Koktejly "dochucuje" různým hmyzem, ale třeba i červy a štíry. Kromě chuti nezvyklé ingredience tyto míchané nápoje obohacují i o proteiny, uvedl deník The Daily.podobné články
-
Znáte rady šéfkuchaře na ten nejlepší guláš?
2.4.2022 – Příprava guláše rozhodně není tím nejtěžším úkolem na světě. Ale připravit guláš tak, aby všem chutnal a všichni si chtěli přidat znovu a znovu... Tak na to potřebujete rady šéfkuchaře. Jak připravit ten nejlepší guláš?podobné články
-
Další osvěžující recepty: Nejlepší dezerty na léto
22.7.2011 – Jaký by měl být ideální letní dezert? Osvěžující a pestrý, s připomínkou cest a vzdálených krajin. Zkuste proto zapojit netradiční ingredience, jako je například kustovnice čínská neboli goji. Znáte kustovnici jenom jako oblíbené téma webů o zdravé výživě a bio potravinách? ...podobné články