Článek
-
Zelí šlapou už 100 let v modřínových kádích: Recept na Křimické zelí je tajný, zná ho jen pár lidí
14.10.2017 – Na tradici dbají v Křimicích u Plzně. Místní nakládané zelí se už 100 let vyrábí stále stejně, a to šlapáním. Specifickou chuť mu dodává kontakt s modřínovým dřevem v obrovských kádích, kam se zelí nakládá a kde kvasí. Jeho výroba tak zůstává stejná jako za dob našich prababiček.podobné články
Podobné články
-
Jediní v Evropě se drží tradice: Křimické zelí vyrábí v modřínových kádích
23.10.2021 – Jsou jediní v Evropě, kde ještě vyrábí kysané zelí v modřínových kádích. Ve vyhláčené křimické zelárně v Plzni ctí tradice. Už více jak 100 let dělají zelí stejně a to šlapáním. Má tak stále chuť jako za dob našich prababiček.podobné články
-
Kysané zelí z plzeňských Křimic: Šlapou ho už 100 let
20.10.2021 – Jsou jediní v Evropě, kteří ještě vyrábí kysané zelí v modřínových kádích. Ve vyhlášené křimické zelárně v Plzni opravdu ctí tradice. Už více než 100 let dělají zelí stejně – šlapou ho. Má tak stále chuť jako za dob našich prababiček.podobné články
-
SEZONA ZELÍ JE TU: Kde koupíte syrové a kysané ZELÍ za hubičku? SEZNAM MÍST
26.10.2013 – Plánujete nakládat zelí a chcete ušetřit desítky korun za naložené kilo? Nebo chcete čerstvé kysané zelí přímo od výrobce? Poradíme vám, kde si ho koupit a neutrácet tak zbytečný majlant! Podívejte se na velkou mapu pěstitelů zelí a výrobců kyselého zelí!podobné články
-
Proč proboha nejsem Brit? Rozčílený expremiér varuje: Češi šlapou do pekla. EU je mrtvá. Někdo by nás ale mohl zachránit...
25.6.2016 – Expremiér Mirek Topolánek se způsobem sobě vlastním vyjádřil na téma brexit. Britům prý přeje jejich svobodné rozhodnutí, ale Češi vlastně nemají moc co slavit, protože zůstávají v evropském kole a šlapou dál. Šlapou však do pekla. EU je totiž mrtvá, byť to podle Topolánka v podstatě zatím neví. Expremiér také nabízí recept, jak ji oživit. Mimo jiné doporučuje, aby se tohoto plánu chopil Václav Klaus.podobné články
-
Zelí zeštíhluje i uzdravuje 2. díl
15.2.2010 – Člověk by si nejraději hned zelí dal: jako polévku, syrovou nebo lehkou dušenou přílohu – zelí můžeme konzumovat na různé způsoby. Pojďme se podívat, jaké druhy zelí existují a proč ho vlastně jíst. Proč zelí konzumovat K ...podobné články
-
Zelí stokrát jinak: Vyzkoušejte netradiční recepty!
18.10.2016 – Kyselé zelí, tak to zná snad každý, ovšem zelí nemusíme připravovat jen na jeden způsob. Zelí je neuvěřitelně variabilní. Zkuste ho třeba slané, sladké, teplé i syrové.podobné články
-
Zelí na různé způsoby: Vitaminová bomba jen za pár korun!
5.10.2011 – Proč kupovat drahé exotické ovoce, které k nám putuje tisíce kilometrů, když si můžete dopřát vitaminy i v obyčejném českém zelí? Zelí je doslova zásobárnou vitaminu C, který tělo potřebuje hlavně teď na podzim, když řádí chřipka a jiná virová onemocnění. V porci kysaného zelí je dokonce víc vitaminů než v pomerančích a grepech!podobné články
-
SKANDÁL V SÝRÁRNĚ! Zaměstnanci se koupali v kádích s mlékem. GALERIE
5.4.2014 – Po tomhle vás zřejmě chuť na jakýkoliv sýr přejde. Zaměstnanci sýrárny se zřejmě nudili v práci, a tak je nenapadlo nic lepšího, než se vykoupat v obřích kádích s mlékem, ze kterého se pak sýr dělá!podobné články
-
Kysané zelí? Vitamínová bomba!
25.12.2017 – Zvyk nakládat zelí přinesli do Evropy Čingischánovi mongolští nájezdníci. Zelí, které známe jako čínské, nakládali do rýžového octa. Když jim zásoby došly, zkusili totéž se zelím odněkud od Štramberka, a ono to šlo také. Od té doby, tj. od 13. století, nakládáme zelí i my.podobné články
-
Recept na tvarohové muffiny
3.7.2015 – Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na vynikající domácí kysané zelí, které zvládne připravit každý
14.10.2017 – Kupované kysané zelí se tomu domácímu zdaleka nevyrovná. Možná jste ale netušili, že si kysané zelí můžete naložit doma, a to i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.podobné články
-
Šlapačky zelí už zase šlapou! Denně 10 kilometrů!
31.10.2013 – Čas sklizně zelí je tu. V mnoha moravských domácnostech se stále poctivě šlape do kameninových hrnců nebo beček. Stejnou tradici již 88 let dodržují i ve Slovácké Frutě v Kunovicích.podobné články
-
Recept na vanilkové rohlíčky
14.12.2018 – Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu!
12.10.2015 – Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.podobné články
-
Kysané zelí? Superdávka vitaminu C na celou zimu!
19.10.2015 – Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.podobné články
-
Šmejdi se vyděsili! Štáby TV NOVA jim bez milosti šlapou na paty!
2.7.2014 – Takzvaní šmejdi, tedy prodejci předraženého zboží, mají pořádně nahnáno. Vyděsily je štáby televize Nova, které jim posledních pár dní pořádně šlapou na paty.podobné články
-
Ti, co financují Milion chvilek a Člověka v tísni... Křičí o ochraně demokracie a sami po ní šlapou! Jiří Kobza připomíná, že kauza „Křeček“ nebyla první
8.3.2020 – 30 LET POTÉ – KROKY K DEMOKRACII „Ti, co sami nejvíce šlapou po demokratických principech naší společnosti, sami nejhlasitěji křičí, že se je snaží chránit. Takové fašistické metody naprosto odmítám,“ shrnuje poslanec hnutí SPD Jiří Kobza posledních třicet let demokracie. Ta podle jeho slov nejde dohromady se socialismem, komunismem, liberalismem, ekoterorismem ani podporou řvoucích, jakkoliv podivných menšin. Navíc, pravou demokracii tady budeme podle Kobzy mít až po czexitu, dříve nikoliv.podobné články
-
Ti, co financují Milion chvilek a Člověka v tísni... Křičí o ochraně demokracie a sami po ní šlapou! Jiří Kobza připomíná, že kauza „Křeček“ nebyla první
8.3.2020 – 30 LET POTÉ – KROKY K DEMOKRACII „Ti, co sami nejvíce šlapou po demokratických principech naší společnosti, sami nejhlasitěji křičí, že se je snaží chránit. Takové fašistické metody naprosto odmítám,“ shrnuje poslanec hnutí SPD Jiří Kobza posledních třicet let demokracie. Ta podle jeho slov nejde dohromady se socialismem, komunismem, liberalismem, ekoterorismem ani podporou řvoucích, jakkoliv podivných menšin. Navíc, pravou demokracii tady budeme podle Kobzy mít až po czexitu, dříve nikoliv.podobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články