Článek
-
Zabiják jménem sůl: Nadbytek slaného zásadně ohrožuje náš život!
20.6.2016 – „Mám tě ráda jako sůl,“ říká Maruška svému tatínkovi ve slavné pohádce. Ve světle nových zjištění dostává tohle vyznání poněkud jiný rozměr. Nadbytek soli nás totiž zabíjí. Češi jsou přitom v její konzumaci v popředí světového žebříčku.podobné články
Podobné články
-
Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!
19.6.2016 – Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Skandál v Polsku: Sůl v jejich potravinách je posypová!
1.3.2012 – Velký skandál odhalili polští televizní reportéři. Zjistili, že mnoho tun potravin, především masné výrobky, ale i pečivo a ryby, obsahuje posypovou sůl. V Poznani bylo už obviněno pět lidí, kteří tuto technickou sůl ve velkém skupovali a prodávali ji dále jako sůl jedlou. Skupina podváděla už 13 let.podobné články
-
SPECIÁL O SOLI: Jaká je zdravá a jak zachránit přesolená jídla?
5.5.2013 – Říká se sůl nad zlato. Jenomže pokud do omáčky obrátíte celou slánku, nebude to k jídlu. A není také sůl jako sůl. Přinášíme vám pár rad, která sůl je nejzdravější, kolik byste jí měli denně jíst a jak zachráníte přesolené jídlo.podobné články
-
Zabiják má jméno sůl: Naši závislost odnášejí i děti!
21.6.2016 – Zabiják má jméno sůl! Češi jsou přitom v její konzumaci v popředí světového žebříčku. Naši touhu po slaném ale nejvíce odnášejí děti, které kvůli nadbytku soli mohou trpět stejnými chorobami jako dospělí.podobné články
-
ČD: Dětský vlak na Okoř Cyklohráček vyjede poprvé v sobotu 17. května
17.5.2014 – O víkendech začne jezdit z Prahy na Okoř a dále do Slaného turistický Cyklohráček. Je to výletní motorový vlak upravený pro děti jako velké pojízdné hřiště a doplněný vozem pro cyklisty. Bude vozit cestující za běžné jízdné ČD či na opencard podle tarifu Pražské integrované dopravy. Z Prahy do Slaného bude vyjíždět o sobotách, nedělích a svátcích vždy v 9:10 a ve 13:41, zpět ze Slaného do Prahy vyrazí v 11:31 a v 17:10. V provozu bude od 17. května do 28. října. Jde o společný projekt Českých drah, hlavního města Prahy a ROPID.podobné články
-
Technická sůl se stále prodává! Nezaměstnaní Poláci se živí ze zásob zavřených firem
14.3.2012 – Technická sůl zůstala bez dohledu. Majitel firmy, která ji vydávala za jedlou je zatčen a její život se zastavil. Propuštěni byli i hlídači - toho využili lidé z okolí a sůl si rozebírají, podle všeho i dál prodávají.podobné články
-
MZ ČR: „Solme s rozumem,“ vyzývá hlavní hygienik ČR
25.2.2016 – Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.podobné články
-
Poláci svérázně obhajují vadné potraviny: Posypová sůl je přece kvalitní!
29.8.2013 – Nepovolené léky v mase z Polska, klobásy vyráběné z mršin, hovězí, které je ve skutečnosti konina, nebo posypová sůl používaná do uzenin a pečiva. Průšvihy polských potravinářů přijela do Česka žehlit tamní vládní delegace. Výsledek? Třeba to, že posypová sůl je kvalitní, tak proč s ní nesolit potraviny...podobné články
-
Sůl, sůl a zase sůl! Dětské šunky ve VELKÉM TESTU propadly!
1.10.2013 – Spotřebitelský časopis dTest se zajímal o kvalitu vepřové šunky prodávané v českých obchodech. V testu 12 šunek nejvyšší jakosti a 4 výběrových určených dle označení pro děti se ukázalo, že výrobci někdy uvádí větší podíl masa, než je skutečnost, a že dětská šunka nemusí být vždy zdravější.podobné články
-
9 překvapivých tipů, jak využít sůl. Zbaví boty zápachu a vyčistí připáleniny
16.9.2015 – Že je sůl nad zlato, ví každé malé dítě. Je nedílnou součástí každého jídla. Ale "obyčejná" stolní sůl toho umí mnohem víc, než jen dodat chuť. Od čištění až po boj se zamrzajícími okny. V domácnosti vám tak může být skvělým pomocníkem. Přinášíme vám hned několik důmyslných využití, která by pro vás mohla být nová.podobné články
-
Žlučníková dieta – recepty
27.5.2016 – Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Sůl nad zlato: V čem se liší ta drahá od obyčejné?
27.6.2016 – V kuchyni už v dnešní době nepoužíváme jenom obyčejnou sůl, ale také lanýžovou, ibiškovou, mořskou, uzenou nebo dokonce himálajskou. Zdá se, že obyčejná sůl už moc nefrčí. Proč používáme stále více druhů soli a jaký je mezi nimi rozdíl?podobné články
-
Není sůl jako sůl: uzená, himalájská, černá i bambusová
8.6.2018 – Bez soli to nejde v žádné kuchyni. Jistě běžně používáte sůl kamennou nebo mořskou, ale stojí za to vědět i o jiných druzích této nepostradatelné přísady do pokrmů. Třeba o velmi zdravé růžové soli z Himálaje nebo té, která se ručně sbírá z mořské hladiny.podobné články
-
Sklizeň, nebo těžba? Tradice velí vzít si na mořskou sůl koště a lopaty
27.10.2018 – Farmáři na maltském ostrově Gozo se neobejdou ve své práci bez košťat. Zametají jím sůl z rozsáhlých solných plání. Tradice sahající až do fénických časů ale upadá. A tak místo k uchovávání jídla jejich sůl slouží spíš pro turisty - jako suvenýr s nálepkou "bio".podobné články
-
Nenápadný zabiják: Obyčejná kuchyňská sůl je stejně nebezpečná jako alkohol nebo cigarety!
26.1.2014 – Podle profesora Richarda Rokyty, předsedy České lékařské akademie a emeritního proděkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, je sůl jednou z hlavních příčin vysokého krevního tlaku, který je prokletím západní civilizace.podobné články
-
Sůl není zabiják. Do hrobu vás dostane spíše CUKR!
17.9.2014 – Údiv na tváři kardiologů a praktických lékařů vyvolávají výsledky studie vědců z New Yorku a Kansasu. Podle jejich objevů totiž škodí oběhové soustavě cukr mnohem víc než sůl. Minimálně s ohledem na tlak krve prý nadměrná konzumace cukru škodí více než nadměrný příjem soli.podobné články
-
Prší, prší, jen se leje, záhony však zalejeme! Česku chybí voda, Praha 6 jí má nadbytek
18.5.2018 – Česko sužuje sucho, Praha 6 má ale nejspíš vody nadbytek. I v současném deštivém počasí zalévá okrasnou zeleň. Podle občanů i odborníků ale dělají chybu!podobné články
-
Nadbytek soli škodí: Čím ji nahradit a pochutnat si?
18.8.2021 – Soli máme v jídelníčku nadbytek. Hodně jí totiž přijímáme skrytě, v potravinách, jako jsou pečivo, uzeniny nebo sýry. Moc soli však škodí. Jak ji tedy omezit, aby jídlo bylo i tak chutné?podobné články
-
Zabiják koronaviru z Brna: Revoluční roušky s mědí umí zničit vir! Prodávat se budou v dubnu
17.3.2020 – Brněnská společnost Respilon dala milionům lidí naději, že zabiják zvaný koronavirus se dostane do defenzivy. Dosavadní nanovlákenné masky, které uměly virus zachytit, teď revolučně zdokonalila. Díky akcelerovanému oxidu mědi totiž nové ústenky dokáží celosvětového zabijáka zničit. Moderní výrobní linka v Turecku, kam Brňané dodají nanotechnologii, začne podle zástupkyně firmy Jany Zimové chrlit desetitísíce kusů ústenek denně od poloviny dubna. Jmenují se příznačně – Virus Killer (Zabiják viru).podobné články