Článek
-
Za těstoviny si připlatíme. Cenu žene nahoru pšenice, chybí jí tuny. A prodraží i chléb?
21.9.2021 – Češi mohou očekávat citelné zdražení těstovin. Na ceně se projeví dramatický nedostatek pšenice, zdražování energií, paliv, ale i obalů. Blesk Zprávám to potvrdila jak Potravinářská komora, tak i výrobce těstovin Europasta. O kolik cenovka povyskočí, je podle expertů brzy spekulovat. Pro představu ale jen tvrdá pšenice zdražila o 50 %. Dražší budou i další výrobky z pšenice, jako je různorodé pečivo.podobné články
Podobné články
-
Jak upéct domácí cibulový chléb
2.8.2018 – Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rána pro kuchaře i hospodyně: Těstoviny podraží. „Pšenice nebylo tak málo ani za války“
10.9.2021 – Itálie se připravuje na vyšší ceny těstovin a s ní kuchaři, hospodyně a všichni, kterým servírují oblíbený pokrm na talíř. Může za to slabá sklizeň tvrdozrnné pšenice v Kanadě, na níž se podepsalo sucho a vedro, upozornila agentura ANSA. Z tvrdozrnné pšenice se mele semolinová mouka, která se používá i při výrobě těstovin.podobné články
-
Chleba za 60 korun? Putinova válka zdražuje obilí. Omezte vývoz české pšenice, žádají pekaři
22.3.2022 – Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.podobné články
-
Vyzkoušejte bramborový chléb od Ládi Hrušky! Nebudete litovat
25.10.2014 – Dnes se gurmánský experimentátor Láďa Hruška pokusí o zdánlivě nemožné - proměnit pivo ve chléb. Ostatně říká se přece, že pivo je tekutý chléb našeho národa. Podívejte se na rychlý a levný recept, jak vytvořit chléb z piva a brambor.podobné články
-
Paroubek: Pšeničná unie
30.7.2016 – Největším světovým exportérem pšenice jsou země Evropské unie s 35 miliony tun. Nicméně pokud bude letošní světová úroda pšenice opravdu rekordní, mohou se současné velmi nízké ceny pšenice udržet a dokonce se ještě snížit.podobné články
-
Pečivo zdraží, varují mlynáři. Kvůli suchu už poskočila cena pšenice o pětinu
7.8.2018 – Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu. Uvedl to v úterý v tiskové zprávě předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce, dodal.podobné články
-
Akademie věd: Čeští vědci pomohli rozluštit genom pšenice
25.8.2018 – Dvěma stovkám vědců z 20 zemí se po 13 letech podařilo rozluštit genom pšenice seté, nejrozšířenější zemědělské plodiny. Výsledky, na kterých se významně podíleli odborníci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, pomohou rychlejšímu šlechtění odrůd pšenice s lepšími vlastnostmi nebo třeba také lidem s alergií na lepek.podobné články
-
Lukáš Kovanda: Cena pšenice je rekordní v dějinách, dramaticky zdraží pečivo
8.3.2022 – Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v ČR, dnes stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu (viz graf). Průměrná cena za období od začátku roku 1999 až dodnes přitom odpovídá zhruba 4603 korun.podobné články
-
Dobrou chuť. Indie zakázala vývoz pšenice, bude ještě dražší, očekávají experti
14.5.2022 – Indie, jež je druhým největším producentem pšenice na světě, zakázala s okamžitou platností vývoz této komodity do zahraničí. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Experti se po kroku Indie obávají dalšího růstu cen pšenice na mezinárodních trzích. Informuje na svém webu ČT24.podobné články
-
ZLATO.CZ: Devizové zásoby ČR ve zlatě meziročně opět poklesly o více než půl tuny
17.2.2016 – Tuzemské devizové zásoby, které má pod správou Česká národní banka (ČNB) meziročně poklesy o zhruba půl tuny. Vyplývá to z informací, které s odvoláním na údaje centrální banky zveřejnil portál Zlato.cz. Zatímco v roce 2014 ČNB držela v rezervách 10,6 tuny zlata, ke konci ledna 2016 už měla jen 9,92 tuny. Ještě v roce 2007 vlastnila ČNB 13,4 tuny zlata, připomněl portál.podobné články
-
Šéf agrárníků otevřeně promlouvá o tom, kolik si za jídlo připlatíme
17.8.2018 – ROZHOVOR Pečivo a výrobky z pšenice podraží, připouští prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek, ale nebude to natolik výrazné, aby to ohrozilo rozpočty domácností. Sucho způsobilo nižší výnosy obilovin v řadě zemí, tak jdou ceny nahoru. „K tomu, aby byl nedostatek obilí u nás, nedojde. Jde o to, že když zemědělci budou v zahraničí dostávat za obiloviny o něco víc, tak budou samozřejmě chtít i na domácím trhu stejnou cenu,“ vysvětlil šéf Agrární komory. Ale nepředpokládá, že by ceny pečiva vzrostly o víc než deset procent.podobné články
-
Kvůli ruské okupaci se cena zdvojnásobila: Chléb může stát 60 korun!
23.3.2022 – Omezte vývoz pšenice, jinak běžný chléb může stát i 60 korun, vyzývá Svaz pekařů a cukrářů vládu. Kvůli bojům na Ukrajině je její cena meziročně zhruba dvojnásobná.podobné články
-
Pekaří slibují: Rohlíky zdraží, letošní sklizeň je slabá
20.9.2010 – Ceny pečiva půjdou strmě nahoru. Slibují to pekaři, ke kterým už dominovým efektem doputoval dopad letošní neúrody pšenice. Problémy se netýkají jen České republiky, ale celé Evropy. Letošní sklizeň potravinářské pšenice je slabá a nekvalitní.podobné články
-
Cena pšenice vystřelila nahoru: Populárního obilí je nedostatek, podraží i pizza
23.10.2021 – Cena jarní pšenice poprvé od roku 2012 stoupla nad deset dolarů (220 Kč) za bušl (27,2 kg). Horko a sucho v pěstitelských oblastech od severoamerických stepí po ruský Ural způsobily, že svět má nedostatek obilí používaného pro výrobu řady různých potravin, od croissantů až po pizzu, upozornila agentura Bloomberg.podobné články
-
Velký test Blesku: Jaké těstoviny jsou nejlepší a jaké pohořely?
5.3.2015 – Testy těstovin odhalily u jednoho typu z vaječných těstovin pořádný prohřešek! Zatímco na obale výrobce slibuje vaječné těstoviny, laboratorní testy ukázaly, že vejce tam není ani jedno celé! U jiného výrobce jsme zjistili, že těstoviny přibarvuje kořením!podobné články
-
Epicentrum: Šéf Svazu pekařů a cukrářů o zdražování pečiva. Kolik si připlatíme za chléb a rohlíky?
21.2.2022 – Zdražování potravin nabírá na obrátkách a ani běžné pečivo není výjimkou. Rohlíky se už v lednu prodávaly o 15 procent dráž a Češi si připlatili i za obyčejný chléb. Nové ceny však pekařům stále nepokrývají vysoký nárůst nákladů, a tak se dalšímu zdražování prakticky nelze vyhnout. Kam až ceny za pečivo mohou vystoupat? Jaká je kvalita českého pečiva ve srovnání s ostatními zeměmi EU a co trápí české pekaře? Nejen na tyto otázky v pondělním Epicentru odpovídal výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.podobné články
Osobnosti: Kam Kam (598 článků) -
Lukáš Kovanda: Krize v Turecku snižuje evropskou cenu pšenice
14.8.2018 – Krize v Turecku zlevňuje evropskou cenu pšenice, protože oslabuje poptávku Turecka po ruské pšenicipodobné články
-
Soutěžte s Bleskem pro ženy o balíčky zdravé výživy!
26.9.2011 – Společnost REJ uvedla na trh řadu celozrnných výrobků s vysokým obsahem vlákniny VÍTE,CO JÍTE. Vyzkoušejte kvalitní celozrnná müsli, jejichž základem jsou ovesné vločky a jsou nabízeny ve dvou příchutích (s 12% kvalitní čokolády a s 30% tropického ovoce bez přidaného cukru) nebo těstoviny z celozrnné italské semoliny nejvyšší kvality. Ke svačině nebo kávě si můžete dát celozrnné sušenky grahamové a žitné se sníženým obsahem tuku a cukru . Upečte si celozrnný žitný chléb Finský nebo Kovářský chléb. Více informací na www.vitecojite.eu .podobné články
-
Štěpán Křeček: Polsko koupí 100 tun zlata
18.3.2021 – „Největší zlaté rezervy o velikosti 8 133,5 tuny mají Spojené státy. Hned za nimi je Německo s 3 362,4 tuny zlata. Česká republika vlastní pouze 9,5 tuny drahého kovu, což je výrazně méně než Slovensko, které má 31,7 tuny zlata,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.podobné články