Článek
-
Výtečný recept na domácí kečup
19.7.2016 – Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
Jak vyrobit domácí kečup
3.10.2018 – Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný. Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá. Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení. Co si připravit na kečup Na dobrý sladký kečup potřebujete: 2 kg čerstvých, zralých rajčat 150 g rajského protlaku 200 g třtinového cukru 350 g oloupaných a nastrouhaných červených jablek 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší) 2,2 litru vody 15 g soli špetka mletého nového koření pepř 1 bobkový list špetka skořice 40 g najemno nakrájené cibule 10 gramů na jemno nakrájeného česneku Postup Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem. Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody. Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce). Příspěvek Jak vyrobit domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Domácí kečup hotový do hodiny! Pět tipů, jak na něj
24.8.2017 – Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Výrobci do něj schovávají konzervanty, cukry a často neobsahuje ani sedm procent rajčat. Vyzkoušejte domácí verzi a připravte si zdravý kečup vhodný i pro nejmenší.podobné články
-
Domácí kečup hotový do hodiny! Pět tipů, jak na něj
24.8.2017 – Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Výrobci do něj schovávají konzervanty, cukry a často neobsahuje ani sedm procent rajčat. Vyzkoušejte domácí verzi a připravte si zdravý kečup vhodný i pro nejmenší.podobné články
-
Výtečný recept na makronky
19.5.2016 – Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
NOVÝ RECEPT: Vyzkoušejte domácí kečup podle Ládi Hrušky!
22.7.2014 – Milovníci kečupu mohou jásat. Reportér Láďa Hruška pro ně připravil levnější a zdravější variantu - domácí kečup!podobné články
-
Recept na lehkou brokolicovou polévku
12.7.2016 – Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Vychytávky Ládi Hrušky: Domácí kečup se stévií je levný, zdravý a zvládne ho každý!
4.9.2016 – Máte bohatou úrodu rajčat a už nevíte, co s nimi udělat nebo komu je darovat? Láďa Hruška má v novém díle Vychytávek skvělý tip: uvařte si levný a hlavně zdravý domácí kečup. Slazený populární stévií a bohatý na flavonoidy, které mají protizánětlivý a protivirový účinek. Podívejte se na jednoduchý videonávod!podobné články
Osobnosti: Ladislav Hruška (136 článků) -
Recept na medové perníčky
6.12.2018 – Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na vanilkové rohlíčky
14.12.2018 – Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Penzistka opakovaně lila do svazků v knihovně kečup
16.6.2010 – Útokům neznámého vandala čelila knihovna v americkém Boise ve státě Idaho více než rok. Jaké bylo překvapení pro policisty i zaměstnance knihovny, když se z pachatele vyklubala čtyřiasedmdesátiletá důchodkyně Joy Cassidyová. Ta opakovaně během roku lila do knih či poštovní schránky knihovny kečup, majonézu nebo kukuřičný sirup.podobné články
-
Šokující testy kečupů: Jsou z jablek a plesnivých rajčat!
19.10.2011 – Máte rádi kečup? Vaše děti chtějí kečup pomalu i k bábovce? Tak to pro vás máme šokující informaci: Zkoušky, které provedl časopis dTest, totiž ukázaly, že v testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost mykotoxinů a u některých byly objeveny i pesticidy! Naopak prokázat přítomnost rajčat bylo o dost složitější!podobné články
-
Poznali byste ho? Sympaťák na fotce je tím roztomilým ďáblíkem z reklamy na kečup. A je synem slavného otce!
12.7.2013 – Pamatujete si reklamu na kečup, v níž hrál hlavní roli tehdy čtyřletý rozkošný zrzek, který dělal opičky s hranolky? Tím capartem je dnes již dospělý syn Pavla Trávníčka Pavel Dytrt (22).podobné články
Osobnosti: Pavel Trávníček (515 článků) -
Kluk z reklamy na kečup se ani dnes v davu neztratí: Zrzavá je i jeho přítelkyně
2.10.2015 – Když si pětadvacetiletý Pavel Dytrt, kluk, který hrál jako malý v reklamě na kečup, vyjde mezi lidi, díky jeho zářivě zrzavým vlasům jej málokdo přehlédne. A co víc, za ruku se už víc jak dva roky vodí s přítelkyní Erikou, jež je aktuálně také zrzka.podobné články
-
Pamatujete si na zrzavého klučíka z reklamy na kečup? Přivydělává si jako model a holky po něm šílí
11.2.2016 – Kdo by si nepamatoval zrzavého diblíka, který dělal reklamu na kečup Heinz. Jeho roztomilá tvář obletěla před lety celou republiku a nebylo snad člověka, který by si ho nezamiloval. Ale čas letěl a z nemanželského syna Pavla Trávníčka vyrostl fešák, který si přivydělává i jako model.podobné články
Osobnosti: Pavel Trávníček (515 článků) -
Z roztomilého zrzouna z reklamy na kečup vyrostl SEXY CHLAP! Živí se vlastním tělem
18.12.2016 – Pamatujete si toho zrzavého diblíka z reklamy na kečup Heinz? Jeho roztomilá tvářička a zlobivý kukuč obletěly celou republiku a nebylo člověka, co by ho nepoznával. A to se ani nevědělo, že jde o syna známého herce Pavla Trávníčka. Dnes z něj vyrostl pořádný fešák, který se živí svým tělem.podobné články
Osobnosti: Pavel Trávníček (515 článků) -
Kečup plný rajčat, nebo „obarvená voda“? Víme, jak poznat kvalitní ochucovadlo
13.3.2017 – Vaření a stravování bez kečupu si řada z nás nedokáže ani představit. Víte ovšem, jak poznat kvalitní kečup a co sledovat na jeho etiketě? Kolik procent rajčat by měl například obsahovat? Či jaký je rozdíl mezi balením ve skle a v plastu?podobné články
-
Vychytávky Ládi Hrušky: Vyrobte si dávkovač na kečup
15.4.2017 – Zbožňujete kečup, ale ten váš oblíbený se zrovna bohužel prodává v nepraktické skleněné láhvi? Láďa Hruška má pro vás řešení.podobné články
Osobnosti: Ladislav Hruška (136 článků) -
SZPI: Kaufland prodával pod vlastní značkou kečup s nižším obsahem rajčat
21.7.2017 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s., aby stáhla ze všech svých poboček falšovanou potravinu K - Classic Tomato Ketchup – rajčatový kečup jemný, v balení 500 ml, s označením data minimální trvanlivosti do 20.03.2018, země původu: Polsko.podobné články
-
Potravinářská inspekce: Kaufland nabízel falšovaný kečup z dovozu
12.8.2018 – Přes třicet procent rajčat oproti informaci na obalu chybělo v kečupu K-Classic Tomato Ketchup hot, Rajčatový kečup ostrý pasterovaný, v balení 500 ml (555 g) a s označením data minimální trvanlivosti do 27. 6. 2018, prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s., vyrobeno v Polsku. Inspektoři SZPI odebrali vzorek potraviny v pobočce prodejce Kaufland Česká republika v.o.s. ve Dvoře Králové nad Labem.podobné články