Článek
-
VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!
28.2.2015 – Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?podobné články
Podobné články
-
Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka
1.4.2016 – Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Bramborový salát na 3 různé způsoby
5.11.2015 – Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A
22.12.2015 – Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?podobné články
-
Problém s brambory v ČR: Je jich málo, vaří se v půdě. Babiš pytlem od Jurečky opovrhl
9.10.2020 – Češi na své talíře položí za rok více jak 700 tisíc tun brambor a i když je právě nyní období, kdy řada lidí vyráží na česká pole na samosběry, v případě brambor z obchodů čím dál tím víc jíme brambory zahraniční. Pro české zemědělce jsou totiž brambory náročná plodina a raději dají přednost žitu nebo řepce. Potíž je i v tom, žese občas brambory v půdě předvařují - místy mají naše pole i 45 stupňů. A bude hůř. Podle expertů stoupne do konce století teplota o až dva stupně a pokud se česká krajina nezmění, půda nám postupně přestane plodit. Orná půda navíc mnohdy ustupuje průmyslové zóně, jak upozorňuje i Marian Jurečka (KDU-ČSL), který jeden pytel brambor dodal i premiérovi Andreji Babišovi (ANO).podobné články
Osobnosti: Marian Jurečka (966 článků) -
Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili
18.10.2017 – Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.podobné články
-
Jak na libečkovou polévku
1.8.2018 – I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Dieta podle Fergie: Představuju si, že je jídlo jedovaté
11.4.2010 – Zpěvačka Fergie se musí přesvědčovat, že je jídlo jedovaté, aby se nepustila do nezřízeného ládování hranolek a hamburgerů a nepřibrala. Hvězdu skupiny Black Eyed Peas stojí velké úsilí, aby si udržela normální váhu. Jídla z rychlého občerstvení jsou totiž pro ni drogou. Sama sebe ale přesvědčuje, že se jedná o jedovaté pokrmy.podobné články
-
Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!
5.10.2015 – Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.podobné články
-
Bramborový rádce: Jak vybírat, skladovat a šetřit peníze!
4.10.2015 – Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.podobné články
-
Jak »omladit« brambory?
25.4.2016 – Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.podobné články
-
Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů
21.10.2011 – Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.podobné články
-
Óda na brambory: Torta di patate
5.9.2014 – Brambory nemusí být jen vařené s kmínem. Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.podobné články
-
Jezte zdravě – pstruh na másle
19.6.2016 – O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory
12.2.2017 – Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.podobné články
-
Úroda je letos menší: Brambory zdraží!
11.7.2017 – Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tak praví lidová moudrost. Jenže letos zřejmě i ten nejzabedněnější farmář sklidí podstatně menší hlízy. Úroda bude zkrátka podle odhadu statistiků nižší. A bude se to týkat i obilí. Zdraží tedy brambory a pečivo?podobné články
-
Letošní brambory míří do obchodů: Zlevnění jen tak nepřijde, hlásí zemědělci. Proč?
15.6.2021 – Sice jsme si museli trochu počkat, ale letošní brambory pomalu míří do obchodů. Čeští zemědělci zahájili sklizeň, počasí jim k ní udělalo podmínky o dva týdny později, než jsou zvyklí. Jako první se zákazníci tradičně dočkají oblíbených raných brambor, jejich cena by měla být zhruba stejná, jako loni. A nepředpokládá se, že brzy začne výrazněji klesat. Kolik brambory v obchodech stojí, totiž sami pěstitelé příliš neovlivní – ve hře je celá řada faktorů.podobné články
-
Z jedlých hub může mráz udělat jedovaté. Jak je poznat?
12.10.2013 – S podzimním počasím pomalu končí houbařská sezóna především hřibovitých hub. I přesto se sem tam objeví plné košíky, se kterými se lidé vracejí z lesa. Hřiby střídají žně václavek, hlív a čirůvek. Houbařský úlovek ale mohou ovlivnit ranní mrazíky a chladnější počasí. Mykologové varují před přemrzlými jedlými houbami, které se mohou stát pro člověka jedovaté.podobné články
-
Pozor na jedovaté hřiby! Takhle je s jistotou poznáte
28.9.2017 – Říkáte si, že když sbíráte jen hřiby, otrava vám nehrozí? Věděli jste ale, že i mezi nimi se ukrývají nejen nejedlé, ale i jedovaté druhy, které vám po konzumaci mohou způsobit spoustu zdravotních problémů? Podívejte se, které to jsou. Prozradíme vám, jak je poznat.podobné články
-
Kde nejvíc hrozí plíseň, moli a larvy? Podívejte se, jak poznat kvalitní ořechy už při nákupu!
6.12.2021 – Vánoční cukroví a štědrovečerní stůl si lze těžko představit bez ořechů. Protože nejde o levnou položku na svátečním seznamu, je dobré poznat už při nákupu, jak jsou ořechy kvalitní, abychom si domů nepřinesli plesnivé nebo žluklé...podobné články