Článek
-
Velký rádce Aha! Jak doma péct bez droždí
30.3.2020 – Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky.podobné články
Podobné články
-
Češi vykoupili droždí, v karanténě pečou o sto šest. Co na to řetězce?
28.3.2020 – Nedostatkovým zbožím v době koronavirové krize je aktuálně droždí. To Češi totiž vykupují po desítkách - když mají to štěstí a najdou ho v supermarketu. Zájem o něj stoupl až pětinásobně, a to vše proto, aby si mohli lidé doma upéct domácí pečivo. Zprvu se vykupovaly mouky a těstoviny, ty už jsou ale nyní opět v regálech, jak Blesk Zprávám potvrdily některé obchodní řetězce. Posílají také uklidňující zprávu. Droždí je sice lokálně nedostatkovým zbožím, o ostatní suroviny se ale lidé bát nemusí.podobné články
-
Rádce Aha! Jak upéct mazanec bez droždí!
9.4.2020 – Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.podobné články
-
Peče celé Česko: Droždí se prodává 5krát víc!
26.3.2020 – Potraviny nedošly, obchody jsou plné. Jediné, co občas v regálech chybí, je droždí, a to nejen čerstvé, ale i sušené. Lidé začali doma častěji péct a dělají si zásoby. Jsou ale způsoby, jak jej nahradit.podobné články
-
Vánoční cukroví bude letos velký luxus. Energie, cukr, máslo, vejce... Vyplatí se vůbec jej péct doma?
21.10.2022 – Ve vánočním cukroví se soustřeďují všechny největší náklady. Potřebujete péct, platíte drahou energii. Potřebujete cukr, ten zdražil. Potřebujete mouku, ta zdražila už v předchozím období. „V minulosti to bylo tak, že se docela vyplatilo, pokud si člověk nezapočítával do nákladů svůj vlastní čas, péct doma, protože energie byly poměrně levné. Dnes si nejsem úplně jistý, jestli se to vyplatí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Havel, analytik dlouhodobě se zabývající zemědělstvím a potravinářstvím.podobné články
-
Vánoční cukroví bude letos velký luxus. Energie, cukr, máslo, vejce... Vyplatí se vůbec jej péct doma?
21.10.2022 – Ve vánočním cukroví se soustřeďují všechny největší náklady. Potřebujete péct, platíte drahou energii. Potřebujete cukr, ten zdražil. Potřebujete mouku, ta zdražila už v předchozím období. „V minulosti to bylo tak, že se docela vyplatilo, pokud si člověk nezapočítával do nákladů svůj vlastní čas, péct doma, protože energie byly poměrně levné. Dnes si nejsem úplně jistý, jestli se to vyplatí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Havel, analytik dlouhodobě se zabývající zemědělstvím a potravinářstvím.podobné články
-
Jak upéct domácí cibulový chléb
2.8.2018 – Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Češi marně shání kvasnice, vymýšlejí návod na droždí z jablek a rozinek!
30.3.2020 – Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky. Vynalézaví Češi ho ale vyrábějí doma z jablek nebo rozinek.podobné články
-
Mazanec pečte na Bílou sobotu, jde to i bez droždí! Tady je nejlepší recept
10.4.2020 – Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.podobné články
-
Těsto bez droždí je hitem internetu! Stačí jen tři ingredience a máte tuhle parádu!
31.3.2020 – Jak upéct chutné pečivo bez droždí? Vyzkoušejte jednoduché, univerzální těsto, ze kterého upečete třeba chleba nebo pizzu! Stačí vám jen tři ingredience!podobné články
-
Rychlé velikonoční pečení: Mazanec i jidáše bez droždí! A beránek naslano!
6.4.2020 – Beránek, mazanec nebo jidáše různých tvarů a velikostí na velikonoční stůl zkrátka patří. Pokud nemůžete sehnat droždí, nezoufejte! Připravili jsme výtečné recepty, které se bez něho obejou. A beránek je tentokrát naslano!podobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Chcete vypít litry alkoholu a nebýt opilí? Vědci objevili trik!
4.5.2014 – Chcete vypít litry alkoholu a nebýt opilí? Podle amerického odborníka Jima Kocha je to možné. Musíte však před pijatykou sníst několik lžiček sušeného droždí. A ne zrovna málo. Na každý nápoj (pivo či dvě deci vína) to chce jednu čajovou lžičku. Kvasinky však prý alkohol rozštěpí a zabrání mu vstřebat se do krve. Droždí je navíc velmi zdravé a vydatným zdrojem vitaminů skupiny B.podobné články
-
Sladké a chutné lívance 3x jinak
26.6.2015 – Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Obyčejné kvasnice jako bojovník za vaši krásu? Tohle je 5 věcí, které jste o droždí nevěděli!
27.9.2015 – Účinky droždí se využívají již tisíce let. Živé kvasinky, které působí blahodárně na pleť či trávení, jsou také cenným zdrojem vitamínů skupiny B, proteinů či oligoelementů.podobné články
-
Masa je málo, droždí došlo, ovoce zdražilo. A výzva: Vládo, konej! Předák malých prodejen otevřeně o krizi
29.4.2020 – ROZHOVOR Doufejme, že si politici v současné koronavirové i ekonomické krizi uvědomí důležitost a nezbytnost vesnických obchůdků, na které se velmi často pozapomíná. Také není možné, abychom nebyli v soběstační v komoditách, které zde historicky staletí či desetiletí bývaly běžné. Vysoká cena vepřového je způsobena dovozem. A droždí? Už se v Česku nevyrábí, proto také přechodně nebylo! Pro ParlamentníListy.cz hovoří předseda Západočeského konzumního družstva Sušice ing. Roman Bruzl. Pozastavuje se mimo jiné i nad pojmem „regionální potravina“, který si velké řetězce upravují dle libosti.podobné články
-
Posvícenské koláčky
6.1.2012 – V troše vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžící hladké mouky, necháme vykynout na teplém místě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme na vál, přidáme vykynutý kvásek, olej, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na malé dílky, vytvarujeme koláčky. Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji, vytvoříme tak vyšší okraje. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Koláčky naplníme libovolnou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlí a rozinkami a dáme péct do vyhřáté trouby. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 30 minut.podobné články
-
Výjimečná kynutá bábovka pro všední dny
9.11.2021 – Pro těsto na bábovku je typický prášek do pečiva. Někdy ale při jejím pečení můžete udělat výjimku a do bábovky použít droždí. Kynutá bábovka vás překvapí svou výjimečnou chutí. Pamatovat byste měli na to, že vám bábovka bude kynout tři čtvrtě hodiny předtím, než ji dáte péct.podobné články
-
Nový seriál deníku Aha!, Nedělního Aha! a Aha! Pro ženy na rok 2018: 100 příběhů republiky
2.1.2018 – 28. října 1918. Právě letos uplyne 100 let od tohoto významného dne v historii naší republiky. Jakých vlastně bylo těch sto let samostatné republiky? Jak se měnila ve víru doby a jak se v ní žilo. O tom všem bude nový seriál, se kterým se budete potkávat na stránkách Aha!, Nedělního Aha! a Aha! Pro ženy.podobné články
-
Vařit a péct bezlepkově? Chce to praxi!
13.9.2012 – Musíte vařit a péct bez lepku? Rozhodně nezahazujte svou oblíbenou kuchařku. „Vaření bez lepku se v podstatě neliší od běžné kuchyně a stejné recepty a postupy lze uplatňovat i nadále,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Důležité však je používat pouze pro celiaky vhodné potraviny.podobné články