Článek
-
Vědci zjistili, že vlašské ořechy snižují riziko vzniku rakoviny prsu
22.4.2009 – Vlašské ořechy se zřejmě zařadí na seznam potravin, které pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny prsu. O novém poznatku amerických vědců informovala agentura Reuters.podobné články
Podobné články
-
Jak uchovat vlašské ořechy
25.4.2016 – Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky
20.6.2017 – Semínka a ořechy by měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud se tyto dvě složky ve vaší stravě nevyskytují, tak věřte, že svému tělu vědomě škodíte. Semínka a ořechy totiž mají na naše zdraví pozitivní vliv. Spousta lidí odmítá pravidelně konzumovat semínka a ořechy a toto své jednání si odůvodňují tvrzením, že přece nejsou ptáci, aby museli zobat semínka nebo chroupat oříšky. Jestliže i vy zastáváte podobný názor je dnešní článek určený právě pro vás. Prostřednictvím následujících řádků vás seznámíme hned s několika důvody, proč semínka a ořechy zařadit do stravy. Proč jíst semínka a ořechy Jestliže i vy patříte mezi odpůrce semínek a ořechů a vědomě je tak do svého jídelníčku nezařazujete, po přečtení dnešního článku na tyto pochutiny změníte názor. Už to nebudeme zdržovat zbytečným okřáváním a rovnou se podíváme na důvody, pro které stojí za to zařadit semínka a ořechy do vaší stravy. Kvalitní a různorodý obsah Ořechy a semínka jsou stále oblíbenější především pro jejich různorodý a vysoce kvalitní obsah. Obsahují vysoké množství bílkovin, zdravé tuky, minerály a samozřejmě i vitamíny. Zmínit musíme i obsah veškerých esenciálních aminokyselin. Ořechy a semínka rovněž obsahují zinek, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Jak často jíst ořechy a semínka? Odborníky doporučovaná denní dávka semínek a ořechů je zhruba 1 hrst. Navíc je dokázáno, že pravidelná konzumace semínek a ořechů pozitivně ovlivňuje riziko vzniku různorodých metabolických chorob. Co si dopřávat? Ořechů a semínek je na současném trhu pestré množství as rozhodně tak je z čeho vybírat. Samozřejmě je nemusíte konzumovat všechny, ale doporučuje se je střídat. A na čem si tedy můžete pochutnat? Ořechy: arašídy vlašské ořechy mandle pistácie makadamové ořechy kešu para ořechy pekanové oříšky lískové ořechy Semínka: konopná semínka dýňová semínka sezamová semínka lněná semínka chia semínka maková semínka Příspěvek Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak zpracovat vlašské ořechy
16.10.2018 – Sklizeň vlašských ořechů vrcholí, teď je přesně ten čas, kdy je potřeba celou letošní úrodu zpracovat tak, aby ořechy vydržely co nejdéle. Vlašské ořechy můžeme uskladnit vyloupané i ve skořápkách, jen je nutné, aby měly možnost řádně vyschnout a neplesnivěly. Ořechy sklízíme ve chvíli, kdy začnou padat ze stromu. V tu chvíli jsou správně zralé. Vyplatí se rozprostřít pod strom plachtu, na kterou budou plody padat, vy je potom seberete i s plachtou a nemusíte se ohýbat pro každý zvlášť. Tím si sběr hodně zjednodušíte. Zelené oplodí nevyhazujte Jestliže máte ořešák na zahradě a úrodu zpracováváte už řadu let, jistě máte svůj obvyklý postup uskladnění. Pokud jste k nim ovšem přišli jen díky tomu, že se někomu z okolí letos urodilo ořechů víc, než potřebuje, nejspíš teď váháte, co s nimi. Začneme tím, že se ořechy musí očistit od zeleného oplodí. To mimochodem barví kůži do hněda a spolu s listy ho využijete při léčbě žaludečních či střevních problémů a na utišení nervové soustavy. Stačí si ho usušit a vařit si z něj čaj slazený medem. Vylouskat nebo ne? Univerzální odpověď na tuto otázku není, obojí je správně. Jestli máte dostatek místa v dobře odvětrávané místnosti (například na půdě), kde můžete ořechy sušit ve skořápkách, pak toho využijte. Dobře usušené ořechy vám takto vydrží určitě nejméně do příští sklizně. Čerstvé ořechy se ale lépe louskají a sušit je můžete i vyloupané. Usušené pak nasypete do dózy s uzávěrem, kde vydrží i několik měsíců. Druhou variantou, jak ořechy uchovat, je zamrazení v mikroténovém sáčku. Do mrazáku je můžete dát i předem namleté, připravené na pečení. Jestliže máte ořechů hodně a nechcete riskovat, že vám špatným uskladněním zplesniví nebo žluknou, můžete si je zavařit. Nasypejte je do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřete a dejte je na několik minut do mikrovlnky, nebo je sterilizujte... Čtěte více Příspěvek Jak zpracovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Vlašské a lískové ořechy nenechte veverkám! Vyrobte si domácí oříškové máslo!
25.9.2018 – Vlašské a lískové ořechy patří od nepaměti k nejčastějším potravinám na našem jídelníčku. Ořechy v sobě mají tolik užitečných a pro lidské zdraví nezastupitelných látek, že s nimi nemůže soupeřit snad žádný jiný dar přírody. Už jste si je letos nasbírali?podobné články
-
Dejte si dneska vlašské ořechy. Je to superlék!
10.5.2013 – Vlašské ořechy zřejmě představují superlék na choroby srdce a cévpodobné články
-
V kuchyni i koupelně: 5 tipů, kde všude využít vlašské ořechy
12.10.2015 – Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejstarší konzumované potraviny vůbec. A to nejen proto, že jde o plody obzvlášť chutné, jsou navíc i velmi zdravé. Oceníte je v kuchyni, koupelně a vaše zdraví vám za jejich konzumaci poděkuje. Tedy pakliže na ně nemáte alergii.podobné články
-
Recept na vanilkové rohlíčky
14.12.2018 – Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Pagetova choroba prsu
1.6.2018 – Rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním žen, ročně se v ČR zjistí asi 5000-6000 nových případů. Je třeba si ovšem uvědomit, že zdaleka neohrožuje jen ženy, rakovinou prsu může onemocnět i muž. Pagetova choroba prsu, nazývaná také Pagetova choroba bradavky, je vzácný typ rakoviny prsu, jde o duktální karcinom, který napadá zejména tkáň bradavky a okolního dvorce. Příznaky připomínají ekzém Příznaky Pagetovy choroby mohou zpočátku připomínat nějakou formu dermatitidy či ekzému. Tkáň na bradavce zarudne, odlupuje se, začne se vytvářet jakoby krusta, často je vše doprovázeno mokváním a svěděním. Následuje ztuhnutí pokožky na bradavce nebo blízko ní, její zploštění, nažloutlý nebo krvavý výtok z bradavky, citlivost na prsa a zvyšující se bolest. Obvyklé je, že se objeví pouze na jednom prsu, druhé zůstává zdravé. Důležitým vodítkem při diagnostikování Pagetovy choroby je skutečnost, že “ekzém” neraguje na léčbu mastmi, topické ošetření prostě nepomáhá. Jestliže vás trápí některý z těchto příznaků, je rychlá návštěva lékaře nevyhnutelná. Je průvodním jevem již existujícího nádoru Pagetova nemoc je v podstatě poslední varování, že v prsu už se zhoubný nádor nachází, vždy signalizuje přítomnost duktálního karcinomu v prsní tkáni. Důvod, proč se u některých žen objeví a u jiných ne, není znám, stejně jako faktory, které by mohly nemoc zhoršovat. Tato forma rakoviny vzniká, když buňky vnitřního nádoru migrují do tkáně bradavky. Ve chvíli, kdy navštívíte se svým podezřením na Pagetovu chorobu lékaře, jistě vás pošle na mamograf, ultrazvuk nebo vyšetření MRI. Potvrzení nádoru zajistí biopsie vzorku tkáně, ta také poskytne další informace, například stiupeň vývoje nádoru, invazivitu a naznačí možné postupy léčby. Většinou se kombinuje několik metod, stejně jako u jiných nádorových bujení. Příspěvek Pagetova choroba prsu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Hrnek mléka denně zvyšuje u žen riziko rakoviny prsu o 50 %, ukázala studie! Jde to proti dosavadním výzkumům, přiznala onkoložka
29.2.2020 – Nové důkazy naznačují, že ženy, které denně pijí jen jeden šálek mléka, by mohly mít riziko vzniku rakoviny prsu větší až o 50 procent. Vědci zkoumali téměř 53 tisíc žen po dobu 8 let, na konci studie diagnostikovali 1 057 nových případů rakoviny prsu. Podle přední české onkoložky Petry Tesařové jde o zajímavý výstup, který bude potřeba dále ověřit.podobné články
Osobnosti: Petra Tesařová (5 článků) -
Na rakovinu prsu zemře ročně dva tisíce českých žen. Existuje způsob, jak ji odhalit včas!
19.6.2013 – "Rakovinou prsu":http://www.extra.cz/video-smutny-pribeh-jedne-velke-lasky-muz-zdokumentoval-boj-sve-zeny-s-rakovinou-prsu-od-prvniho-dne-az-po-ten-posledni onemocní kolem šesti tisíc Češek ročně, třetina z nich pak nemoci podlehne. Karcinom prsu patří mezi nejčastější zhoubná nádorová onemocnění žen. Vyskytuje se především mezi 50. a 60. rokem života. V případě dědičných dispozic se může objevit už po 30. roce života. V české populaci je pro ženu celoživotní riziko rozvoje karcinomu prsu okolo osmi procent. Toto riziko se ale zvyšuje, pokud se v rodině karcinom prsu již vyskytl. Čeští lékaři onemocnění diagnostikují zhruba u 40 mužů ročně. Ženy, které zdědily mutaci v BRCA genu, mají mnohonásobně vyšší riziko onemocnění karcinomem prsu, vaječníku a dalších orgánů. Proto je velmi důležité podstoupit preventivní genetické vyšetření.podobné články
-
Ovocné müsli s ořechy
30.4.2010 – Snídáte? Máte ráda sladké a zároveň se chcete dobře najíst? Přichystejte pro sebe a pro manžela, přítele či sestru a rodiče například ovocné müsli s ořechy, které ráno zvládnete za čtvrthodinku. Potřeby: 4 vlašské ořechy 5 lískových ořechů 6 ...podobné články
-
Vánoční cukroví letos podraží! Můžou za to drahé ořechy i kokos
22.11.2013 – Vánoční cukroví se letos řádně prodraží. Hlavně to, ve kterém jsou obsaženy ořechy a to jak vlašské, tak lískové. Ořechy se totiž neurodily. Navíc stoupla i cena kokosu a to vlivem přírodní katastrofy na Filipínách. Letošní Vánoce tedy budou hodně drahé!podobné články
-
Ořechy? Klenot pro zdraví! Začínají dozrávat zázraky naší přírody, které stále neumíme docenit
4.10.2018 – Vlašské a lískové ořechy patří odnepaměti k nejčastějším potravinám na našem jídelníčku. Svědčí o tom dokonce i kumránské svitky od Mrtvého moře, údajně nejstarší písemný záznam v dějinách lidstva, kde jsou ořechy zmiňovány.podobné články
-
Hormonální antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny
12.12.2017 – Vědci se domnívali, že hormonální antikoncepce založená pouze na progesteronu bude bezpečnější než ta, která hormony kombinuje. Tedy s ohledem na riziko rakoviny prsu. Jenže nové výzkumy to vyvrátily. Všechny hormonální antikoncepce bez rozdílu typu zvyšují riziko rakoviny prsu o pětinu a to ještě do pěti let po jejich vysazení. A škodí také hormonální nitroděložní tělíska.podobné články
-
Vědci z Oxfordu: Riziko rakoviny roste s výškou!
25.7.2011 – Existuje mnoho žen, které chtějí být vyšší. Podle nejnovějších poznatků v oblasti výzkumu rakoviny bylo zjištěno, že čím je člověk vyšší, tím se výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vědci z elitní britské Oxfordské univerzity analyzovali zdravotní záznamy u přibližně 1,3 milionu žen a přišli s tím, že existuje vztah mezi výškou a rizikem rakoviny hlavně u ženského pohlaví.podobné články
-
Cvičení snižuje riziko vzniku rakoviny prsu
25.8.2009 – Riziko vzniku rakoviny prsu lze ovlivnit mnoha způsoby. Jedním z nich je překvapivě i cvičení.podobné články
-
Ženy ohrožuje přemíra nočního světla, tvrdí vědci. Zvyšuje riziko rakoviny prsu
23.8.2017 – Nová studie Harvardovy univerzity odhalila další faktor, který u žen zvyšuje riziko rakoviny prsu. Je jím velké množství venkovního světla v noci. Podle výzkumníků se riziko zvyšuje jednoduše tím, že osoba v podobné oblasti dlouhodobě žije. Světelným smogem je ohrožena většina žen žijících ve větších městech, píše web televize CNN.podobné články
-
Bojíte se rakoviny? Dejte si ořechy!
19.3.2014 – Ořechy jsou důležitým zdrojem vitaminů, minerálů, bílkovin a dalších biologicky aktivních látek a živin. Podle vědců z Harvardovy univerzity by měly tvořit součást jídelníčku každého člověka. Kdo si dopřeje dvakrát týdně hrst plnou ořechů, sníží u sebe riziko rakoviny slinivky – nejsmrtelnější formy nádorového onemocnění – o třetinu.podobné články
-
POZOR! Tyto žluklé ořechy a meruňky s živými brouky nekupujte! Ohrozí vaše zdraví
7.12.2013 – Obchodní řetězec Kaufland prodával v Náchodě zdravotně závadné sušené meruňky. Zkažené vlašské ořechy pak našla inspekce v prodejně Globusu v Pardubicích.podobné články