Článek
-
V Čechách se nejčastěji šidí maso vodou, říká ředitel veterinární správy
10.5.2013 – Hostem pátečního Interview 24 byl ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Státní veterinární správa uvedla do provozu nový web, který sleduje kvalitu masa v České republice - ten se ale během chvíle kvůli přetížení zhroutil.podobné články
Podobné články
-
Státní veterinární správa: Změna v nařízení SVS o zákazu používání antiparazitik
7.1.2019 – Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy jako místně a věcně příslušný správní orgán podle ustanovení § 48 odst. 1 písm. c) zák. č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, m ě n í v souladu s tímto ustanovením mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – afrického moru prasat na území České republiky vyhlášená nařízením Státní veterinární správy č. j. SVS/2018/134060-G, ze dne 8. 11. 2018 takto:podobné články
-
Svíčková na smetaně – tradice, která chutná
26.6.2016 – Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak udělat kuře na paprice se smetanou
22.2.2016 – Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Žlučníková dieta – recepty
27.5.2016 – Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Státní veterinární správa: Změny v provozu v souvislosti s nouzovým stavem
18.3.2020 – Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v rámci aktuálního nouzového stavu upravila a sjednotila úřední hodiny všech svých pracovišť v krajských městech. Až do odvolání byly úřední hodiny pro všechny krajské veterinární správy, Městskou veterinární správu SVS v Praze i Ústřední veterinární správu SVS stanoveny na pondělí a středu od 9:00 do 12:00.podobné články
-
Veterinární správa odhalila na Jablonecku nelegální jatka
14.1.2020 – Veterinární inspektoři Státní veterinární správy (SVS) Libereckého kraje odhalili v okrese Jablonec nad Nisou neschválená a nezkolaudovaná jatka. Veterinární inspektoři tzv. kontrolním nákupem zjistili, že tato jatka neoprávněně uváděla dělené a mleté hovězí maso do oběhu.podobné články
-
Premiér Sobotka se sešel s ředitelem Státní veterinární správy
9.9.2017 – Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád se sešel s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, který navštívil pracoviště Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj. Diskutovali zde o aktuální problematice z oblasti veterinárního dozoru, zejména africkém moru prasat, „kauze fipronil“ či nedostatku úředních veterinárních lékařů.podobné články
Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9582 článků) -
Veterinární správa zajistila prošlé maso ve školní jídelně
3.11.2018 – Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy při kontrole provozovny veřejného stravování v Kostelci nad Orlicí v Královéhradeckém kraji nalezli v chladícím boxu na čerstvé maso téměř šedesát kilogramů vakuově baleného masa (vepřového a hovězího) s prošlým datem použitelnosti.podobné články
-
Veterinární kontrole neunikli ani noví lvi ve Dvoře Králové
24.5.2015 – Do širokého spektra dozorové činnosti Státní veterinární správy (SVS), z pohledu veřejnosti a médií určitě jedné z těch nejatraktivnějších, náleží také kontrola zoologických zahrad a přesunů zvířat do a ze ZOO. Například v minulém týdnu byli do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem dopraveni tři jedenáctiletí lví bratři z Velké Británie. U vykládky zvířat byli přítomni úřední veterinární lékaři z Krajské veterinární správy (KVS) pro Královéhradecký kraj.podobné články
-
Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso
16.6.2016 – Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.podobné články
-
Přebalené maso z Ukrajiny. Nový skandál na Slovensku, nejvyšší místa
16.5.2023 – Na Slovensku se dále řeší přebalené maso z Ukrajiny. Poslanec bývalé vládní strany SME RODINA Patrick Linhart chce uskutečnit poslanecký přezkum tamní Štátné veterinární a potravinové správy. Má totiž podezření, že v ní bují korupce, protože od slovenských občanů dorazily stížnosti, že správa při kontrole nenašla to, co i sami zaměstnanci podniků nahlásili. To jest přebalování ukrajinského masa, aby se pak prodalo jako slovenské. „Nemůžu říct jaké maso, protože pak by všichni věděli, o jakém závodu mluvím, takže to nechám jako ‚maso‘ a ‚výrobky z masa‘,“ řekl k tomu poslanec, který hodlá podat trestní oznámení tak jako tak. Skandál tedy budou řešit nejvyšší místa.podobné články
Osobnosti: Patrick Patrick (98 článků) -
Turisty šidí podle inspekce každý třetí obchod či restaurace
15.8.2013 – Téměř každý třetí obchod či restaurace šidí během turistické sezony zákazníky. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI) za druhé čtvrtletí letošního roku. Nejčastěji obchodníci špatně účtují výrobky a služby a nedodržují míry nápojů a váhy pokrmů. Nejvíce problémů odhalili inspektoři v Praze a středních Čechách, uvedla dnes ČOI.podobné články
-
NECHUTNÉ! V pražské tržnici SAPA nalezla kontrola v teple skladované maso a krev!
15.7.2011 – Středeční kontrola veterinární správy v pražské tržnici SAPA, která odhalila nevhodně skladované maso, bude mít pokračování. Protože už je to druhá letošní kontrola, která v tržnici odhalila stejný problém, veterináři se do ní brzo vrátí, potvrdil v pátek mluvčí veterinární správy Josef Duben.podobné články
-
Poradna Blesk tlapky: Ptejte se veterináře Radka Protivy
22.11.2018 – MVDr. Radek Protiva je majitel a vedoucí lékař veterinární kliniky RPVET. Vystudoval SZeŠ České Budějovice obor Veterinární prevence a dále pokračoval ve studiu veterinární medicíny na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, kde graduoval v roce 2005 a získal titul MVDr. Má teoretické i praktické zkušenosti z řady pracovišť z celé České republiky. Po ukončení studia se neustále samostatně vzdělává a účastní se velkého množství přednášek, konferencí, seminářů a workshopů. Několikrát i přednášel studentům a lékárníkům problematiku spojenou s veterinární prevencí. Je členem Komory veterinárních lékařů České republiky a České asociace veterinárních lékařů malých zvířat.podobné články
-
Státní veterinární správa: Týrání vánočního kapra při uvádění na trh
29.12.2016 – V rámci dozoru Státní veterinární správy nad sezonním prodejem ryb jsou kontrolovány zákonné povinnosti prodejců. Na prodejním stánku v Jihomoravském kraji veterinární inspektoři zjistili, že dochází k sezónnímu prodeji ryb bez dodržení legislativní lhůty pro nahlášení prodeje krajské veterinární správě.podobné články
-
Veterinární správa odhalila nelegální prodej vepřového na Turnovsku
3.8.2018 – Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy v Libereckém kraji na konci července poprvé využili zákonné možnosti zahájit veterinární kontrolu kontrolním nákupem.podobné články
-
Státní veterinární správa vedla jednání skupiny pro zvířata a veterinární otázky
18.7.2022 – Zástupci Státní veterinární správy (SVS) poprvé v rámci CZ PRES předsedali v Bruselu Pracovní skupině (PS) pro zvířata a veterinární otázky.podobné články
-
Státní veterinární správa stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu kvůli nadlimitnímu obsahu antibiotik
12.10.2021 – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl. Laboratorní vyšetření odhalilo v surovině (masovém ořezu z Polska), z níž byl produkt vyroben, nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu. Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.podobné články
-
Za odvoz nebožtíka tisícovka navíc. Pohřební ústavy šidí pozůstalé
17.12.2015 – Neuvedené ceny, žádná potvrzení o objednávce nebo nedodržení domluvené částky – nejen v těchto případech pohřební ústavy své klienty šidí. Potvrdila to kontrolní akce České obchodní inspekce. Během 135 kontrol zjistili různé nedostatky u téměř 40 % z pohřebních služeb, na které si posvítili. Kontrolovaní nejčastěji porušovali zásady poctivosti prodeje a také řádně nevystavovali pozůstalým objednávky pohřbu. Inspektoři se na ně proto zaměří i v příštím roce.podobné články