Článek
-
Úroda ovoce bude letos na jihu Čech podprůměrná
15.9.2013 – Na jihu Čech začne v příštím týdnu naplno sklizeň jablek, potrvá do začátku listopadu. Úroda podle pěstitelů bude asi podprůměrná, někde ovoce poškodily kroupy, jinde strupovitost. Největší jihočeští pěstitelé ceny letos měnit nebudou, podle odrůd prodávají kilogram jablek za šest až 14 korun. V supermarketech je ale jejich cena až trojnásobná.podobné články
Podobné články
-
Štěpán Křeček: Úroda ovoce je nadprůměrná. Palírny se letos nezastaví
29.8.2018 – „Podle letošních odhadů sklizní to vypadá, že se Češi přeorientují z pití piva na konzumaci destilátů. Zatímco úroda chmele je letos podprůměrná a lze tedy očekávat zdražování piva, úroda ovoce převyšuje desetiletý průměr, což v konečném důsledku může vést k poklesu cen destilátů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.podobné články
-
Recept na pečený čaj
9.2.2016 – Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Bídná sklizeň, zdraží ovoce?
24.6.2020 – Meruňky, jablka, třešně, broskve... Kvůli jarním mrazům se letos čeká podprůměrná úroda ovoce. A to nevěstí nic dobrého pro naše kapsy. Podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského by se letos mělo sklidit necelých 135 tisíc tun ovoce.podobné články
-
Vitamínová bomba aneb chutné smoothie
28.8.2015 – Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jablek je letos víc a jsou kvalitnější, libují si na jihu Čech
18.10.2016 – Letošní úroda jablek na jihu Čech je lepší než ta loňská. Pěstitelé jich letos sklidí asi 10 500 tun, což je zhruba o pět až šest procent více než v roce 2015. Jablka jsou podle ovocnářů kvalitnější než po loňském suchém létě, jejich cena se nemění. Uvedl to v úterý tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber. Unie sdružuje 50 pěstitelů jablek na jihu a západě Čech.podobné články
Osobnosti: Petr Čech (1225 článků) -
Jak odlehčit svému trávení?
4.9.2016 – Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Letošní jablka a švestky? Podprůměrná úroda!
23.9.2021 – Letošní nevyzpytané počasí, které přineslo letní mrazíky i krupobití, příliš nepřeje úrodě jablek, švestek a dalších druhů ovoce. Naopak hruškám se letos dařilo!podobné články
-
Aktivita českých europoslanců byla podprůměrná
28.4.2014 – Aktivita českých europoslanců v Evropském parlamentu byla podle studie, kterou v pondělí zveřejnilo sdružení Evropské hodnoty, podprůměrná ve srovnání se zástupci jiných zemí EU. K nejproduktivnějším z 22 českých europoslanců v končícím volebním období patřili Oldřich Vlasák (ODS), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Olga Sehnalová (ČSSD). Nejméně aktivní byli sociální demokraté Robert Dušek a Richard Falbr.podobné články
-
Aktivita českých europoslanců byla podprůměrná. Nejlínější byli dva členové ČSSD
28.4.2014 – Aktivita českých europoslanců v Evropském parlamentu byla podle studie, kterou v pondělí zveřejnilo sdružení Evropské hodnoty, podprůměrná ve srovnání se zástupci jiných zemí EU. K nejproduktivnějším z 22 českých europoslanců v končícím volebním období patřili Oldřich Vlasák (ODS), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Olga Sehnalová (ČSSD). Nejméně aktivní byli sociální demokraté Robert Dušek a Richard Falbr.podobné články
-
Finanční gramotnost je podprůměrná. Škola to musí napravit, říká ředitelka Institutu ekonomického vzdělávání
20.5.2022 – Finanční schopnosti jsou v době neskutečného zdražování potřeba více než kdy dříve. „Naše finanční gramotnost je podprůměrná, jsme horší i než Slováci,“ uvedla v pátečním pořadu Interview ČT24 Martina Bacíková, ředitelka neziskovky Institut ekonomického vzdělávání z. ú. (INEV). Proto doporučuje zavést předmět „finanční gramotnost“ jako jeden z předmětů ve školách.podobné články
-
ČSÚ: Očekává se průměrná úroda obilovin, sklizeň máku bude příznivá
11.8.2021 – Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 6 995 tis. tun a řepky 1 079 tis. tun. V meziročním srovnání je úroda základních obilovin o 293 tis. tun nižší (-4,0 %) a řepky se sklidí o 166 tis. tun méně (-13,3 %). Naproti tomu předpokládaná sklizeň máku 31 tis. tun je nejvyšší za posledních deset let.podobné články
-
Kam zmizelo české ovoce? V supermarketu naše jahody ani jablka neseženete. Proč?
26.6.2013 – To je hrůza! V obchodech nedostanete České ovoce a zeleninu! Proč? Obchody nakupují levněji ze zahraničí. Ovoce tak není místní a vlastně ani nedosahuje takové kvality jako tuzemské! Redakce TN.cz zjišťovala, zda-li v obchodech najdete alespoň nějaké české ovoce. Výsledek je tristní. Osmdesát procent ovoce a zeleniny pochází z ciziny!podobné články
-
Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad
19.3.2017 – Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.podobné články
-
4 tipy jak připravit zdravé snídaně
27.9.2017 – Máte rádi zdravé snídaně? V tom případě jste tady správně! My totiž víme, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a že jej rozhodně není radno podceňovat. A když už snídat, tak nejen chutně, ale vydatně a zdravě. Jenže jak na to?! Připravit si zdravou snídani, která vás nejen zasytí, ale zároveň vám zachutná a především vás nastartuje do nového dne, není tak složité, jak si možná myslíte. V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Připravte si zdravé snídaně snadno a rychle Co si představíte pod pojmem zdravé snídaně? Podle nás je to chutné jídlo, které prospívá našemu zdraví, dodá našemu tělu potřebné živiny a přitom jej zbytečně nezatíží. Tip první: ovoce po ránu v neomezeném množství Ovoce je známé tím, že obsahuje cukr. Proto se nedoporučuje ke konzumaci v odpoledních hodinách, kdežto po ránu si jej můžete dopřát prakticky neomezené množství. Právě proto je ovoce ideální volbou právě na snídani, protože vám dodá cukr potřebný pro nastartování organismu a dodání energie. Ovoce si můžete dát samotné, skvělé je jako přísada do vloček, kaší nebo müssli. Tip druhý: zelenina je trefa do černého Největší výhodou zeleniny je skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie. Co to pro vás znamená? Že jí můžete jíst neomezené množství kdykoli během dne. Na snídani je zelenina ideální volbou, opět jí můžete jíst syrovou zkrátka jen tak, můžete si ji dát jako přílohu k pečivu. Tip třetí: ovesné kaše všeho druhu Zkusili jste někdy ovesnou kaši? Ne? V tom případě nevíte, o co se připravujte!I ovesnou kaši zařazujeme mezi zdravé snídaně, proto se jich určitě nemusíte bát. Ovesnou kaši si můžete dochutit a oživit čímkoli dle vlastní chuti. Nabízí se například ovoce, lžička medu nebo třeba rozinky. Tip čtvrtý: a co třeba smoothie? Mezi naše tipy na zdravé snídaně rozhodně musíme zařadit i smoothie, která jsou na... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak připravit zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
ČSÚ: Sklizeň se opožďuje, ale odhad úrody obilovin a olejnin je příznivý
12.8.2016 – Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 7 209 tis. tun a řepky 1 305 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 521 tis. tun (-6,7 %). Řepky se sklidí o 49 tis. tun více než loni (+3,9 %). Předpokládaná úroda máku 27 tis. tun je o 2,5 % vyšší než loňská sklizeň.podobné články
-
Český statistický úřad: Výnosy sklizní nedosahují loňského nadprůměru
11.8.2017 – Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 6 709 tis. tun a řepky 1 199 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 1 020 tis. tun (-13,2 %) a řepky o 160 tis. tun (-11,8 %). Předpokládaná úroda máku 23 tis. tun je o pětinu nižší než loňská skutečnost (-19,8 %).podobné články
-
Český statistický úřad: Očekává se průměrná úroda obilovin
5.7.2022 – Na základě prvních letošních odhadů sklizní k 10. červnu se očekává úroda základních obilovin 7 161 tis. tun a řepky 1 065 tis. tun. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 64 tis. tun nižší (-0,9 %), naopak řepky se sklidí o 40 tis. tun více (+3,9 %).podobné články
-
Český statistický úřad: Očekává se meziročně slabší úroda základních obilovin
4.7.2023 – Na základě prvních odhadů sklizní k 10. červnu se očekává úroda základních obilovin 6 955 tis. tun a řepky 1 223 tis. tun. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 615 tis. tun nižší (-8,1 %), naopak řepky se sklidí o 57 tis. tun více (+4,9 %).podobné články
-
Štěpán Křeček: Letos se urodí méně obilovin
3.7.2020 – „Letošní úroda obilovin bude podprůměrná. Lze očekávat, že dojde ke zdražování pekárenských výrobků,“ upozorňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.podobné články