Článek
-
To už za válku neschováte. Máslo, mouka, chleba. Vláda je bez plánu, ale poradí vám „dobře“
18.4.2022 – Kdo rychle dává, dvakrát dává. Jenže tato vláda už několik měsíců nedělá pro pomoc občanům vůbec nic a Alena Schillerová se obává, že vzhledem k tomu, jak se utrhly ze řetězu všechny ceny, už je možná pozdě. Vládou preferovaná „adresná pomoc“ je podle ní omylem, který poznala z vlastní ministerské zkušenosti, a asociální výroky Markéty Pekarové Adamové zcela rozkládají společenskou důvěru v této zemi.podobné články
Podobné články
-
Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!
19.6.2016 – Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti
17.7.2015 – Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Polskem se šíří: Češi nám vykoupili máslo. Proto je drahé
28.1.2025 – „Máslo nezlevňuje ani přes vládní zásahy. Sežrali polské strategické rezervy Češi?“ takhle se ptá polský deník Bankier, který se přednostně věnuje ekonomickým otázkám. I Polákům před Vánoci zdražovalo máslo. Ne tolik jako Čechům, ale zdražovalo. Aby nedošlo k nelibosti u štědrovečerní večeře, zasáhla vláda Donalda Tuska a vydala máslo ze státních rezerv. Ale kýžený efekt zlevnění nepřišel. A teď se Poláci ptají, jestli jim máslo nevyfoukli Češi.podobné články
Osobnosti: Donald Tusk (226 článků) -
Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!
19.10.2012 – Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?podobné články
-
Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal
12.5.2015 – Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.podobné články
-
Máslo za 30 Kč, radoval se. Pak ho donesl domů. Má ostudu
2.1.2023 – Češi se snaží ušetřit, kde se dá, například nakupováním v Polsku. Nyní se ovšem vyskytla slevová akce v českém pohraničí a pro změnu byl český supermarket plný Poláků. Jedním z důvodů mohlo být máslo. Ovšem jak řada lidí poznamenala, zlevněnému máslu za třicet korun za chvíli končila doba expirace. Nemluvě o kvalitě. Další zákazník pak za třicet korun koupil polské „máslo“. A strhl se výsměch, že dotyčný neumí číst, když si koupí „miks“ a pak si stěžuje, že nechutná jako máslo.podobné články
-
Každý měsíc hůř a hůř. Teď máslo překonalo hranici 275 Kč za kg. Nadávky jdou za Fialou
4.11.2024 – Nejdražší máslo napříč českými supermarkety je Jihočeské máslo od Madety, které v Albertu a Tescu stojí 74,90 Kč za 250 gramů. Nejlevněji pak lze máslo nakoupit v Lidlu za 49,90 korun, ovšem pouze během jednoho slevového týdne. Stále se zvyšující ceny másla budí vlnu nespokojenosti, někteří lidé za zdražování viní vládu Petra Fialy (ODS). Podle dat z ČSÚ se průměrná cena másla za říjen vyšplhala na 275 korun za kilogram.podobné články
Osobnosti: Petr Fiala (7287 článků) -
Máslo, margarín nebo jejich směs? Odborník radí, co prospěje zdraví
22.5.2014 – Skoro denně si každý z nás minimálně jednou namaže na chleba máslo, margarín nebo pomazánkové máslo. Co z toho ale vybrat, aby z toho tělo mělo největší užitek a zdraví naopak nejmenší škody?podobné články
-
Není máslo jako máslíčko. Zjistili jsme, co si mažete na chleba
1.12.2015 – Smršť zájmu čtenářů přinesl výsledek testu 30 másel Státní zemědělské potravinářské inspekce. Ve dvou výrobcích bylo víc vody, než povolují normy. V supermarketech na zákazníky čeká přitom místo másla i řada pastí. Alternativy k mléčným výrobkům, které klamou balením i vzhledem, ale v názvu máslo mít nesmí. Připomeňte si s Bleskem, co by mělo obsahovat skutečné máslo. Podívali jsme se na 11 výrobků a jejich složení, uvedené na etiketě.podobné články
-
Od roku 1989 méně dojnic, prasnic, osevních ploch, brambor. Přibylo řepky. Čeští zemědělci odhalili veřejnosti přesná čísla. I jak je to s cenami za rohlík či máslo
17.9.2017 – Dramatický propad chovaného skotu a prasat. Pálení slámy v teplárnách, místo aby se vrátila zpět do půdy. V Česku chybějí mlýny, a tak se obilí vyváží. Máslo za šedesát korun, ale výkupní cena mléka 8,50. Rohlík za dvě kačky – a možná zanedlouho i více – ale pšenice a mouka v něm za pár desetníků. Bramborářská velmoc – kdeže loňské sněhy jsou. Enormní propad pěstování brambor. Beseda se zemědělci se v Plzni stala přehlídkou smutku. Evropu prý jen těžko doženeme.podobné články
-
Levnější mléko a máslo, dražší cukr i mouka
23.12.2020 – Před letošními Vánocemi mohou lidé z potravin nakoupit levněji než před rokem mléko a máslo, připlatit si naopak musejí za cukr a mouku. Nejvýrazněji ale ušetří při nákupu brambor, které jsou letos před svátky o čtvrtinu levnější než loni. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.podobné články
-
1250 Kč?! To jsme neměli dělat. Šli jsme se ptát na cukroví
24.12.2023 – Máslo je levnější, ale zdražily ořechy, cukr, kokos, mouka… „Příští rok si namažeme chleba kunerolem a budeme mít Vánoce odbyté,“ říká k vánočnímu cukroví důchodkyně Vlasta Šindelířová z Jindřichova Hradce. Ptali jsme se i lidí v ulicích, jestli letos pekli a kolik. A také, co říkají na ceny, za které se nabízí vánoční cukroví například na sociálních sítích. „Nepečeme, nemáme za co,“ rozčílil se důchodce.podobné články
-
Po vejcích přijde na řadu mouka. Ceny pečiva vzrostou až o 20 procent
27.4.2012 – Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky.podobné články
-
eXperimentální kuchyně Ládi Hrušky: Božský "PARTY CHLEBA"
13.7.2015 – Takové to... Máte doma v neděli chleba od pátku, v lednici zbytky salámu, nějaký sýr možná a v koutě ve špajzu se vám válí jedna zakopnutá cibulka. Prostě klasická neděle. V tom vám zazvoní mobil a ohlásí se vám nečekaná návštěva za půl hodiny. SUPER! No tak jo. Připravíme jim z těch zbytků něco, z čeho se budou olizovat ještě v pondělí, až budou recept vyprávět v práci, kámošům, kámoškám a svému šéfovi – nazval jsem to Božský „PARTY CHLEBA“!!!podobné články
-
Jiří Milek, Jan Veleba: Jde o všechno, ustoupit není kam
10.1.2022 – V těchto dnech, na pozadí velkolepých proklamací a plánů nové vlády ČR o té nejskvělejší budoucnosti se láme chleba nad dalším osudem českého zemědělství. Chleba doslova a do písmene, chleba, který aby vůbec byl, ale hlavně za kolik bude. aniž miliony našich občanů tuší, jaká hra se hraje s živiteli národa. S námi, se zemědělci a potravináři.podobné články
-
Bramborová kaše s pórkem
20.9.2012 – V kastrůlku na másle opečeme a posléze podusíme nadrobno nakrájený pórek a petržel. Tuto směs vmícháme do bramborové kaše uvařené dle tradičního způsobu. Zajímavosti, rady, doporučení: Načaté MÁSLO vydrží v lednici v dóze na máslo asi deset dní. Máslo lze také velmi dobře mrazit, aniž by tím trpěla jeho kvalitapodobné články
-
Chleba má svou soutěž! Jaký chutná vám?
7.6.2013 – Určitě se vám to také stalo. Koupili jste chleba, který se skoro nedal jíst. Byl gumový, kyselý, tvrdý nebo bez chuti. Prostě do křupavého a voňavého bochníčku měl hodně daleko. I proto vznikla soutěž o nejlepší chleba. Přísná komise v ní hodnotí vzhled, tvar, kůrku, střídku, vůni i chuť.podobné články
-
Žlučníková dieta – recepty
27.5.2016 – Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Mlynář radí: Jak poznat kvalitní mouku a v čem se liší česká od zahraniční?
10.11.2017 – Když se řekne mouka, nejspíše se vám vybaví bílý prášek nebo krupička – surovina pro křehké a nadýchané moučníky. Jak je to v současnosti s moukou a obsahem lepku? Které mlýnské výrobky jsou pro nás specifické a jak se liší od zbytku světa? Jakou roli hrají produkty z mouky v naší výživě? Jak poznat kvalitní mouku? Jak se liší česká mouka od té zahraniční?podobné články