Článek
-
Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!
19.6.2016 – Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti
17.7.2015 – Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinkové máslo
24.6.2014 – Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.podobné články
-
Delikatesa jako z italské kuchyně: Bylinkové máslo za hubičku
17.5.2014 – Bylinkové máslo patří mezi opravdové lahůdky a v obchodech stojí malý kousek hodně peněz. S naším receptem si ho připravíte chutnější a za pár kaček.podobné články
-
Relaxace v bylinkové koupeli
10.7.2015 – Večerní relaxace v teplé vodě s příjemnou vůni je skutečně výtečnou tečkou za náročným dnem. Jestliže máte tu možnost napustit si plnou vanu teplé vody s přídavkem koupelové soli či pěny je to fajn. Pokud však použijete i bylinky, které uvolní unavené tělo a povzbudí smysly, bude to dvojí požitek. Bylinky působí nejen svěže, ale i léčivě a mnohdy pomáhají s některými problémy kůže. Jak připravit bylinkovou koupel Zhruba tři hrsti bylinek spaříme horkou vodou a necháme luhovat 15 minut. Poté přecedíme přes jemné sítko nebo plátno a nalijeme do připravené koupele. Ideální teplota vody, do které přidáme bylinkovou přísadu, by se měla pohybovat kolem 35 -38 stupňů. Ve vaně pobývejte po dobu 20 až 25 minut, bohatě to postačí. Lipový květ Tato koupel vám pomůže při nespavosti. Stejnou službu, jako lipový květ vykoná i bazalka. Jakmile absolvujete tuto uklidňující koupel, ihned si běžte lehnout do postele. Pod polštář si můžete vložit i pytlík s levandulovou směsí. Možná se budete divit, ale bylinky mají nejen povzbuzující, ale i uklidňující účinky. Šalvěj a heřmánek Koupel z těchto bylinek uklidňuje podrážděnou a mastnou pokožku. Obě bylinky smícháme ve stejném poměru. Místo šalvěje můžete použít také arniku. Dokonce rozmarýn je vhodný a velmi dobře čistí póry a osvěžuje. Olej zvláční pokožku Do bylinkové koupele je možné přidat i lžíci olivového nebo kokosového oleje. Po takové koupeli už se nemusíte krémovat a vaše pokožka bude jemná a hedvábná. Jednak si tím ušetříte práci, protože mnohdy jsme rádi, že vylezeme z vany, utřeme se a natáhneme pyžamo. Pravidelné dodávání hydratace pokožce je především důležité v letním období, kdy může být podrážděná ze sluníčka. Příspěvek Relaxace v bylinkové koupeli pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Polskem se šíří: Češi nám vykoupili máslo. Proto je drahé
28.1. (20 dnů) – „Máslo nezlevňuje ani přes vládní zásahy. Sežrali polské strategické rezervy Češi?“ takhle se ptá polský deník Bankier, který se přednostně věnuje ekonomickým otázkám. I Polákům před Vánoci zdražovalo máslo. Ne tolik jako Čechům, ale zdražovalo. Aby nedošlo k nelibosti u štědrovečerní večeře, zasáhla vláda Donalda Tuska a vydala máslo ze státních rezerv. Ale kýžený efekt zlevnění nepřišel. A teď se Poláci ptají, jestli jim máslo nevyfoukli Češi.podobné články
Osobnosti: Donald Tusk (224 článků) -
NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinnkové máslo
24.6.2014 – Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.podobné články
-
Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!
19.10.2012 – Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?podobné články
-
Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal
12.5.2015 – Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.podobné články
-
Máslo za 30 Kč, radoval se. Pak ho donesl domů. Má ostudu
2.1.2023 – Češi se snaží ušetřit, kde se dá, například nakupováním v Polsku. Nyní se ovšem vyskytla slevová akce v českém pohraničí a pro změnu byl český supermarket plný Poláků. Jedním z důvodů mohlo být máslo. Ovšem jak řada lidí poznamenala, zlevněnému máslu za třicet korun za chvíli končila doba expirace. Nemluvě o kvalitě. Další zákazník pak za třicet korun koupil polské „máslo“. A strhl se výsměch, že dotyčný neumí číst, když si koupí „miks“ a pak si stěžuje, že nechutná jako máslo.podobné články
-
Každý měsíc hůř a hůř. Teď máslo překonalo hranici 275 Kč za kg. Nadávky jdou za Fialou
4.11.2024 – Nejdražší máslo napříč českými supermarkety je Jihočeské máslo od Madety, které v Albertu a Tescu stojí 74,90 Kč za 250 gramů. Nejlevněji pak lze máslo nakoupit v Lidlu za 49,90 korun, ovšem pouze během jednoho slevového týdne. Stále se zvyšující ceny másla budí vlnu nespokojenosti, někteří lidé za zdražování viní vládu Petra Fialy (ODS). Podle dat z ČSÚ se průměrná cena másla za říjen vyšplhala na 275 korun za kilogram.podobné články
Osobnosti: Petr Fiala (7081 článků) -
Recept na cheesecake z tvarohu
24.3.2016 – Cheesecake – v doslovném překladu sýrový koláč – je hitem, který by neznal opravdu jen málokdo. Právem se řadí mezi nejoblíbenější sladké dezerty, jehož příprava není vůbec složitá, i když si to většina lidí myslí. Popularita cheesecake roste i díky neskutečnému množství způsobů, na které lze připravit – velice oblíbenou alternativou je citronový, vanilkový, čokoládový nebo ovocný cheesecake. Náplň tohoto dezertu může být připravena buď z mascarpone, což je klasika, ale rovněž i z ricotty nebo tvarohu. Sýrový koláč je známý po celém světě a v tomto případě nutno zmínit známé rčení: jiný kraj, jiný mrav. Každá země má svou vlastní alternativu tohoto dezertu, zatímco Američané nedají dopustit na náplň připravenou z termizovaného sýra, Francouzi naopak sází na sýr Neufchâtel, Řekové si jej neumí představit bez oblíbeného sýra feta a my Češi si jej nejčastěji připravujeme z tvarohu. I my vám dnes představíme recept na cheesecake z tvarohu, na kterém si zaručeně pochutnáte. Recept na cheesecake z tvarohu Na přípravu dezertu budete potřebovat: 300 g máslových sušenek 150 g másla 500 g tvarohu 3 vejce 2 polévkové lžíce škrobu 120 g cukru krupice Postup přípravy: Máslové sušenky rozdrťte buď pomocí válečku v pytlíku nebo pomocí mixéru. Mezitím si v hrnci nechte rozpustit máslo, do kterého přidejte rozdrcené sušenky a vytvořte směs. Tu poté namačkejte do formy vyložené pečicím papírem. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky společně s cukrem, škrobem a tvarohem dejte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pomaličku jej vmíchejte do připravené tvarohové směsi. Hotový krém nalijte do dortové formy a pomocí lžíce uhlaďte do rovna. Tvarohový cheesecake pečte na 160°C cca 50 minut. Jakmile se koláč upeče, nechte jej alespoň 3 hodiny odpočinout v troubě, kterou necháte jen mírně pootevřenou. Poté jej ještě nechte vychladit v lednici. Tip: Tvarohový cheesecake lze na závěr... Čtěte více Příspěvek Recept na cheesecake z tvarohu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Proč zařadit do jídelníčku bylinky
26.6.2015 – Bylinky se používaly od nepaměti nejen pro zdraví, ale i krásu. Bylinky dnes můžeme vidět také v přírodní kosmetice, jako jsou například krémy či šampóny. Nemusíme je však hledat jen v kosmetických přípravcích, ale za pár korun si můžeme připravit pleťovou masku, vlasový zábal, bylinnou koupel. Dnes však bude řeč o bylinkách, které mají příznivý účinek nejen na krásu, ale především naše zdraví. Bylinky proti bolesti hlavy Určitě už vás někdy v životě bolela hlava tak, že jste měli pocit, že vám pukne, jako ořech. Nemusíte ihned sahat po tabletách. Dříve než sáhnete po chemii, vyzkoušejte bylinky. Na bolest hlavy zabírá kůra z bílé vrby, máta, zázvor, kozlík lékařský, meduňka, levandule, zemědým nebo kopretina řimbaba. Vidíte sami, že je skutečně z čeho vybírat. Důvody vyvolávající bolest hlavy můžou být rozmanité. Od nedostatku vitamínů, málo tekutin, stres, únava až po zánět, který může být v těle. Čaj proti bolesti hlavy 1 lžička meduňky 1 lžička levandule 1lžička máty 1lžička drcených fenyklových semínek Zmíněné bylinky přelijte třemi deci vroucí vody a nechejte 10 minut vyluhovat. Poté se přecedí a čaj se může popíjet. Úlevu přináší i chladivé obklady a relaxační bylinkové koupele. Bolestivá menstruace Trápí vás PMS a nic na vás nezabírá? Tohle útrpné období pravděpodobně zná příliš dobře každá žena. Pomoc přichází i z přírody a jmenuje se kontryhel. Důležité je zjistit původce potíží. Někdy se PMS zhoršuje nesprávnými stravovacími návyky: kouření, příliš hodně kávy, mléčné výrobky, hodně soli. To vše může zhoršovat předmenstruační syndromy. Vhodné je popíjet bylinkové čaje už týden před očekávanou menstruací. Další bylinkou, kterou můžete pěstovat i za oknem v truhlíku a která zmírňuje průběh menstruace je bazalka. Doporučuje se přidávat bazalku do polévky, salátu, pomazánek, popíjet čaj nebo jen tak žvýkat listy. Příspěvek Proč zařadit do jídelníčku bylinky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
V Praze 4 roste bylinkové impérium. Lidé zde zakládají komunitní zahrady
22.8.2016 – Na území čtvrté městské části začínají postupně vznikat bylinkové zahrádky. Ambice projektu přitom neustále rostou. Co začalo jako sousedská spolupráce, se v současnosti posouvá k rozsáhlejší akci. V rámci ní dojde i k obnově jednoho vnitrobloku.podobné články
-
Jaká je nejoblíbenější bábovka – recept, který si zamilujete
12.12.2021 – Možná už ve své knize receptů máte recept na bábovku, kterou jste v okruhu své rodiny pasovali na nejoblíbenější. Ani v tomto případě na tento recept nezanevřete. Tato bábovky by mohla být vaše druhá nejoblíbenější.podobné články
-
JEDNODUCHÁ ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA, jakou si lehce zamilujete!
20.9.2023 – Čokoládová bábovka je chutná a velmi efektní bábovka, kterou stojí za to připravit nejen na Velikonoce. Jednoduchý recept, který si zamilujete!podobné články
-
Sýrová roláda z plátkového sýra
9.4.2016 – Sýrová roláda je velice oblíbeným a vděčným pokrmem, který se dá připravit na několik chutných způsobů a jeho největší výhodou je rychlost, se kterou tuto lahůdku vykouzlíte. Hodí se jako pohoštění pro hosty, kteří se vám nečekaně objeví za dveřmi a kterým nebudete mít díky nepřipravenosti co nabídnout. Sýrová roláda je na přípravu opravdu jednoduchá a dobrou zprávou je, že si s tímto receptem hravě poradí i naprostí začátečníci, kteří ještě v kuchyni neposbírali tolik zkušeností. Určitě i vy sýrovou roládu znáte a určitě jste jí alespoň jedenkrát ochutnali. Rozhodně na tento pokrm nelze hledět jako na něco obyčejného, neboť sýrová roláda může být opravdová delikatesa. Vzhledem k tomu, že se dá připravit na několik způsobů, můžete tento recept neustále obměňovat a zkoušet tak nové a nové chuťové variace. I my jsme pro vás do dnešního článku ukryli recept na lahodnou sýrovou roládu, po které se zaručeně budete olizovat až za ušima! Recept na sýrovou roládu z plátkového sýra Na přípravu budete potřebovat: 2 balíčky plátkového sýra 150 g šunky 120 g másla 2 ks taveného sýra 2 ks nakládaných okurek 3 ks vajec 1 lžíci hořčice půlku cibule sůl, pepř a petrželku Postup přípravy: Máslo společně s tavenými sýry utřete do hladkého krému, přidejte nadrobno nasekanou cibulku, na jemno nakrájené okurky, petrželku a natvrdo uvařená na drobno pokrájená vejce. Následně podle chuti osolte a opepřete tak, jak to máte rádi. Pro výraznější chuť přidejte hořčici a důkladně spojte do pěny. Balíčky plátkového sýra vložte do horké vody a nechte je změknout, aby se s nimi dalo pracovat. Jakmile změknou, vyjměte je z obalu, rozložte na vál do tvaru obdélníku a jemně přejeďte válečkem, aby se jednotlivé spoje spojily v jednu placku. Takto připravený poklad potřete vzniklou pomazánkou, na kterou následně rozložte plátky šunky a opět naneste další vrstvu pomazánky.... Čtěte více Příspěvek Sýrová roláda z plátkového sýra pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Výtečný recept na domácí kečup
19.7.2016 – Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na medové perníčky
6.12.2018 – Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na vanilkové rohlíčky
14.12.2018 – Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články