Článek
-
SZPI: Stav fritovacích olejů a tuků v restauracích je neuspokojivý
19.12.2017 – V období od 6. 2. do 17. 11. 2017 se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaměřila na kontroly fritovacích olejů a tuků v provozovnách veřejného stravování. Inspektoři kontrolovali, zda nejsou k přípravě pokrmů používány „přepálené“ oleje a tuky, vykazující známky tepelného rozkladu.podobné články
Podobné články
-
SZPI konstatuje, že stav fritovacích olejů a tuků v restauracích je neuspokojivý
12.12.2017 – V období od 6. 2. do 17. 11. 2017 se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaměřila na kontroly fritovacích olejů a tuků v provozovnách veřejného stravování.podobné články
-
Objevte kouzlo esenciálních olejů
12.11.2017 – Využití esenciálních olejů je natolik různorodé a pestré, že určitě stojí za pozornost. Spousta lidí si esenciální oleje spojuje především s aromaterapií, což je jedna z možností, ke kterým je lze použít. Těch způsobů je ale mnohem více a my se na ně společně v dnešním článku podíváme. Kolem esenciálních olejů má většina lidí několik otazníků. Někteří dokonce ani nevědí, o co se jedná, natož pak aby měli ponětí, k čemu se používají. Jestliže i vy máte kolem esenciálních, nebo rovněž éterických olejů nějakou neznámou, pak si určitě přečtěte následující řádky. Co je esenciální olej? Ještě než se společně pustíme do tajů esenciálních olejů, nebylo by možná od věci si vysvětlit, co to ty esenciální oleje vlastně jsou. Esenciální olej, kterému se rovněž říká éterický olej nebo silice, je směs látek, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Zajímavostí je, že se vyskytují ve všech částech rostlin, což je takový malý informační bonbonek. Látky získávané z rostlin se následně destilují a vzniká z nich vysoké koncentrovaný olej se silnými účinky. Teď je nutno dodat, že účinky esenciálních olejů jsou daleko silnější, nežli účinky sušených bylinek. Esenciální oleje mohou být složeny z látek pouze jedné jediné rostliny, ale stejně tak se může jednat o kombinaci hned několika rostlin. Jaké je využití esenciálních olejů? Jak jsme se již zmínili na začátku dnešního článku, využití esenciálního oleje je opravdu pestré. Proto si teď stručně shrneme nejznámější možnosti, ke kterým můžete éterický olej použít. Esenciální koupele Určitě se shodneme na tom, že jednou z nejpříjemnějších metod relaxace je naložení se do horké vany. Tam se odpočívá opravdu parádně, o to lépe v případě, kdy si do vody přidáte několik kapiček esenciálního oleje. Upozorňujeme ale, že ne všechny oleje jsou vhodné k použití do koupele, proto je potřeba zjišťovat informace o každém z nich. Éterické masáže... Čtěte více Příspěvek Objevte kouzlo esenciálních olejů pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
SZPI: Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
14.2.2021 – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.podobné články
-
SZPI: Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
20.4.2022 – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.podobné články
-
SZPI: Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
13.2. (45 dnů) – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.podobné články
-
Každá pátá hospoda smaží na přepáleném oleji, zjistila inspekce. Hříšníků přibylo
10.2.2021 – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili loni pochybení při kontrole fritovacích olejů u 18,5 procenta kontrolovaných restaurací. Šlo o přepálené oleje, které se již nehodily k lidské spotřebě, řekl ve středu novinářům při exkurzi do pražské laboratoře SZPI mluvčí instituce Pavel Kopřiva. Proti předloňsku jde o zhoršení o 2,5 procentního bodu. V roce 2018 našli kontroloři pochybení u 26 procent restaurací. SZPI loni kontrolovala 38 provozoven, posuzovala 47 vzorků z nich. Pokuty se podle mluvčího pohybují při prvním méně závažném zjištění v řádu desítek tisíc korun, při opakovaném závažném zjištění mohou být i o řád vyšší.podobné články
-
SZPI: Každá šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
6.3.2020 – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů.podobné články
-
Poznatek hygieniků: Kvalita fritovacích olejů je v Praze dobrá
7.1.2018 – Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila, v rámci své kontrolní činnosti, Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“).podobné články
-
SZPI: Kontroly ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny hodnocených olivových olejů
18.11.2019 – Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že každý třetí hodnocený vzorek klamal spotřebitele. Olivové oleje při hodnocení nevyhověly označení „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.podobné články
-
SZPI: Kontroly ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny hodnocených olivových olejů
19.11.2019 – Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že každý třetí hodnocený vzorek klamal spotřebitele. Olivové oleje při hodnocení nevyhověly označení „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.podobné články
-
SZPI: Polovina olivových olejů nevyhověla při kontrole Potravinářské inspekce
1.1.2023 – Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující.podobné články
-
Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Čtvrtina restaurací neprošla při kontrole fritovacích olejů
16.1.2019 – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.podobné články
-
Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte?
22.1.2018 – Někdy vaše snaha zhubnout nemá požadovaný efekt, i když se snažíte. Možná opravdu děláte všechno, o čem jste přesvědčené, že je správně, ale váha pořád stávkuje. A motivace se pomalu vytrácí. Opravdu bývá těžké neztrácet trpělivost, když ani po několika týdnech není úbytek váhy takový, jaký čekáte. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější chyby, které při hubnutí můžete dělat. Jíte málo, vaše tělo si tak drží tukové zásoby Pro správnou funkci potřebuje tělo dostatek živin a energie. Když mu je nedáte, zpomalí metabolismus a začne si tvořit rezervy na horší časy. Proto je vhodné jíst malé porce vyvážené stravy častěji denně. Neznamená to začít se přejídat, ale začít jíst pravidelně potraviny se správným poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Vynechávání tuku v potravě Při zdravém hubnutí je nutné snížit příjem tuků, ale není možné je úplně vyloučit. Nejen, že některé vitamíny se rozpouští jen v nich, ale tuky jsou také nositeli chuti. Jestliže si začnete kupovat odtučněné výrobky, zcela jistě jsou dochucovány uměle, hlavně cukrem. Takže nakonec může být potravina bez tuku méně dietní než ta s tukem. Už žádné pečivo! Přestali jste jíst pečivo, protože je plné sacharidů, díky nimž se vám usadily tuky v pase? Je rozumné, pokud se vzdáte bílého pečiva a nahradíte ho tmavým celozrnným. Je totiž velmi pravděpodobné, že se ho nedokážete bez náhrady vzdát na zbytek života a ve chváli, kdybyste ho opět zařadili do jídelníčku, dojde k jo – jo efektu. Hodně zeleniny a ovoce Je v pořádku dát si misku zeleninového salátu místo těžkého majonézového, to je správná cesta. Jestli ovšem budete mezi jednotlivými jídly jíst hodně ovoce, které je plné cukru, a sladkých druhů zeleniny, můžete spořádat mnohem víc sacharidů, než kdybyste si dali třeba pizzu. Moc se snažíte Nejhorším průvodcem vašich snah o zhubnutí je stres a urputná snaha. Jestliže budete neustále... Čtěte více Příspěvek Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Zákon zřejmě zvýhodní přimíchávání biopaliv z tuků do benzinu
18.1.2018 – Dodavatelé benzinu a nafty možná budou moci započítávat do povinného minimálního podílu biopaliv dvojnásobně biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků. Platit to bude i pro takzvaná pokročilá biopaliva, píše ČTK.podobné články
-
SZPI uzavřela provozovnu společného stravování
18.1.2015 – Od 1. 1. 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) získala kompetenci ke kontrole tzv. provozoven společného stravování, které začala k uvedenému datu provádět. Při kontrole dne 15. 1. 2015 SZPI zjistila nepřijatelnou situaci v oblasti hygieny v provozovně - baru - Van Duc Nguyen na adrese náměstí ČSM 695 v Chodově u Sokolova.podobné články
-
SZPI: Kontrola čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách
1.2.2016 – V rámci rozšíření kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o provozovny společného stravování od začátku roku 2015 uskutečnili inspektoři SZPI kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách.podobné články
-
SZPI: Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny
12.8.2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla cílenou kontrolní akci zaměřenou na správné označování nebalených potravin. Kontroly se uskutečnily ve všech typech maloobchodních prodejen v ČR, kde má SZPI kompetenci ke kontrole.podobné články
-
SZPI: Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny
15.8.2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla cílenou kontrolní akci zaměřenou na správné označování nebalených potravin. Kontroly se uskutečnily ve všech typech maloobchodních prodejen v ČR, kde má SZPI kompetenci ke kontrole.podobné články
-
SZPI opět zadržela čaje s pesticidy z Číny
21.4.2017 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných preventivních kontrol potravin z dovozu zjistila dvě nevyhovující šarže čajů původem z Číny. Šarže SZPI nevpustila do vnitřního trhu EU z důvodu přibližně pětinásobného překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost pesticidů.podobné články