Článek
-
Recept na labutě z odpalovaného těsta: Zvládnou je soutěžící v pořadu Peče celá země?
9.4.2022 – Parádní dezert na slavnostní nedělní stůl? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Romana Pauluse na odpalované labutě s vanilkovým krémem. Tuto lahůdku budou mít jako technickou výzvu i soutěžící v 5. dílu pořadu Peče celá země. Směle do toho!podobné články
Podobné články
-
Recept na vanilkové rohlíčky
14.12.2018 – Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak upéct štrůdl
2.10.2018 – Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na medové perníčky
6.12.2018 – Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Zradil ji Sacher i sušenková věž: Show Peče celá země opustila Bára, na porotu byla až příliš alternativní
11.1.2020 – Očekávaná druhá epizoda show Peče celá země je za námi. Jako první úkol soutěžící dostali upéct štrúdl z listového těsta. V rámci druhého úkolu měli amatérští cukráři upéct vídeňskou specialitu Sacherův dort, se kterým se někteří hodně trápili. Třetím zadáním bylo vytvořit věž ze sušenek. I když se snažili všichni účastníci, jeden z pekařů musel soutěž opustit. Černý Petr dnes zbyl na alternativní Báru.podobné články
-
Soutěž Peče celá země má první vyřazenou: Lenka odhalila svůj oblíbený recept na laskonky
8.1.2024 – Soutěž Peče celá země odstartovala první lednovou sobotu a už nám dala prvního vyřazeného. Byla jím soutěžící Lenka, která se tak musela s kulinářskou show rozloučit. Než tak však učinila, poskytla redakci eXtra.cz přes Českou televizi svůj oblíbený sladký recept, který si můžete vyzkoušet i vy.podobné články
-
Exotická střecha v mléčném kabátku: Recept z pořadu Peče celá země
28.3.2022 – Soutěžící se v třetím dílu pořadu Peče celá země pořádně zapotili. Jedním ze soutěžních úkolů byla i exotická střecha v mléčném kabátku. Zkuste si lahodný dezert vyrobit i vy doma!podobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Šílenec na Smíchově odchytával labutě a cpal je do auta. „Mají v krku háčky, nemohou polykat,“ tvrdil
6.12.2021 – Na břehu Vltavy se čtvrtečního rána děly dost podivné věci. Muž z řeky odchytával labutě a nakládal je do kufru svého auta. Při činu ho načapali strážníci, muž jim poskytl bizarní vysvětlení: tvrdil, že labutě mají v krku zapíchnuté háčky a nemohou polykat! Údajně bývalý veterinář nebohá zvířata chtěl odvézt na vyšetření, to se mu nepodařilo.podobné články
-
Moderátorka Peče celá země Tereza Bebarová: Prozradila recept na dlouhověkost
25.1.2020 – Takové geny by jí mohl kdekdo závidět. Její babička Františka se totiž dožila neuvěřitelných 103 let. Moderátorka pořadu Peče celá země Tereza Bebarová (44) prozradila deníku Aha! její recept na dlouhověkost.podobné články
Osobnosti: Tereza Bebarová (204 článků) -
Recept na palačinkový dort: Nadýchaný moučník jako ze soutěže Peče celá země
26.3.2022 – Ve třetím díle soutěžního pořadu Peče celá země budou mít soutěžící za úkol vytvořit palačinkový dort. Pokuste se doma také jeden upéci. Vypadá efektně! Plnit ho můžete libovolným krémem a také poleva a zdobení je jen a jen na vás.podobné články
-
Recept na vánočku: Tradiční pečivo potrápí i účastníky soutěže Peče celá země
2.4.2022 – Měla by mít křupavou krustu a vláčný vnitřek. Důležitá je chuť, a především vůně, když ji vyndáte čerstvě upečenou z trouby. Vyzkoušejte si domácí vánočku stejně jako soutěžící z pořadu Peče celá země!podobné články
-
Vzdala hold Jolandě a odešla: Soutěž Peče celá země opustila Hanka, zradil ji makový květ
18.1.2020 – Očekávaná třetí epizoda show Peče celá země je za námi. Jako první úkol soutěžící dostali upéct mřížkový linecký koláč. V rámci druhého úkolu měli amatérští cukráři upéct chodský koláč a třetím zadáním byl makový květ, který některé účastníky velmi potrápil. V průběhu pořadu navíc soutěžící Hanka nevědomky vzdala hold zesnulé vědmě Jolandě a Veronika se zranila tak, až z ní nadávky jen sršely. I když se snažili všichni účastníci, jeden z pekařů musel soutěž opustit. Právě Hanka byla nakonec tou, která s hlavou vztyčenou odešla.podobné články
-
Péče o pokožku v zimním období
17.12.2015 – Šetrná a pravidelná péče o pokožku celého těla patří k součásti každodenní hygieny. S minimálním úsilím, které do péče o svou pleť vložíte, získáte pěstěnou, zdravou a krásnou pokožku, jež se stane vaší ozdobou. Dostatečná péče o samu sebe se vyplatí. Naše kůže je první linie obrany proti různým nečistotám a infekcím. Je-li tato obrana prolomena, ať už bodnutím hmyzu, alergií, spálením či vlivem extrémního počasí, potřebuje pokožka speciální péči k povzbuzení hojivých procesů a vyhnutí se případným infekcím. Každé roční období je něčím specifické, proto i péče o pokožku se liší. A protože nám na dveře zaklepala paní zima, prozradíme si v dnešním článku, jak pečovat o svou pleť během zimy. Péče o pokožku v zimě Zima představuje pro naši pokožku zatěžkávací zkoušku, proto je na místě speciální péče. Studený vzduch, chlad, nedostatek denního světla a vitamínu D ze sluníčka a štiplavý vítr naši pokožku oslabují. K nejvíce zatěžovaným partiím patří obličej, rty a ruce. Střídání tepla a zimy zatěžuje tepelnou regulaci a rovnováha se takto snadno naruší. Ztrátu vody zvyšuje suchý mráz a omezeno je také vylučování kožního mazu. Pokožka se tak stává křehčí, méně hydratovaná, objevují se různá podráždění a zčervenání. V zimním období je nutné pokožku chránit a obnovit její ochrannou vrstvu. BIODERMA pomocník na všechny neduhy S tímto krokem vám pomohou kosmetické přípravky BIODERMA, doporučují je i experti na krásu a zdraví pokožky. Výrobky jsou určeny pro dehydratovanou, suchou, citlivou, mastnou a dokonce i dětskou pokožku. V řadách této značky naleznete krémy, čistící mléka, přípravky proti stárnutí pleti a mnoho dalších. Nezapomínejte vždy před ráno a večer před nanesením přípravku pokožku předem očistit. Jen tak mohou výživné látky proniknout hluboko do vrstev pokožky a obnovit rovnováhu. Příspěvek Péče o pokožku v zimním období pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jan Jirka (27) ze show Peče celá země: Kvůli štábu jsme měli hlad
9.2.2020 – Bábovka s karamelovou polevou, linecký koláč ze škvarkového těsta nebo piškotová kraslice s čokoládovou ganache. To je jen zlomek toho, čím porotce i diváky zaujal Jan Jirka (27) v soutěži České televize Peče celá země. O Jendově zručnosti ostatně svědčí i fakt, že pracuje jako kadeřník. A ne jen tak ledajaký. Ostří jeho nůžek totiž věří i řada našich celebrit.podobné články
-
Sladký symbol Vánoc: Mirka van Gils z Peče celá země prozradila recept na vánočku
24.12.2020 – Ve Francii mají Vánoční poleno (Bûche de Noël), v Německu štolu a u nás vévodí vánočka, kterou si lidé dávají buď ke snídani nebo po štědrovečerní večeři jako zákusek. Slavná cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art a porotkyně soutěže Peče celá země Mirka van Gils Slavíková se s námi podělila o svůj podělila recept na tuto laskominu.podobné články
-
Rohlíky a housky s ochuceným máslem: Recept ze soutěže Peče celá země
21.3.2022 – Technickou výzvou druhého dílu soutěže Peče celá země tentokrát byly housky a rohlíky podávané s ochuceným máslem. Tady je přesný soutěžní recept.podobné články
-
Skládané řezy v Peče celá země: Soutěžící potrápil brněnský hantec
3.2.2024 – Pátý díl Peče celá země se nesl ve znamení skládaček. Soutěžící měli za úkol poskládat punčový řez, upéci brněnský točený dort, k němuž navíc dostali návod v hantecu, a vytvořit jedlé krabičky. Nejlépe si s úkoly poradila Zuzana, která se tak stala kuchařkou týdne, jak redakci eXtra.cz informovala Česká televize.podobné články
-
Mezinárodní dobroty v Peče celá země: Soutěžící potrápily půlmetrové věže z éclairek
17.2.2024 – Sedmý díl soutěže Peče celá země, který odvysílala Česká televize, se nesl ve znamení světových chutí. Soutěžící si vyzkoušeli usmažit křupavý americký donut, upéct německé tradiční preclíky a postavit půlmetrovou věž z éclairek po vzoru francouzských cukrářů. S úkoly si nejlépe poradil a Pekařem týdne se stal Roman.podobné články
-
Recept: Vánoční štola na drážďanský způsob
28.9.2010 – Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek. Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek. Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy. Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut. Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie. Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme. Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut. Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje. Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem. Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.podobné články