Článek
-
Připravte si hrníčky a lžičky: 7 rad Jak uvařit skvělého turka!
9.12.2013 – S blížícími svátky nastává taky období návštěv. V roli hostitele se sluší nabídnout kromě chlebíčků nebo bábovky i šálek kávy. Češi mají nejraději klasiku – pořádného turka. Umíte ho ale správně uvařit? Aha! poradí, jak na to.podobné články
Podobné články
-
7 rad, jak uvařit skvělého turka
9.12.2013 – S blížícími svátky nastává taky období návštěv. V roli hostitele se sluší nabídnout kromě chlebíčků nebo bábovky i šálek kávy. Češi mají nejraději klasiku – pořádného turka. Umíte ho ale správně uvařit? Aha! poradí, jak na to.podobné články
-
Co uvařit k obědu, když vás honí čas
27.5.2016 – Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na tvarohové muffiny
3.7.2015 – Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak připravit jablečná povidla
30.9.2018 – Jsme uprostřed období, kdy listnaté stromy zbarvují své listy do krásných odstínů a sklízí se úroda většiny z nich. Podzim je tu. I jablka dozrávají. Možná jste už uvařila či upekla všechny různé pochoutky, které vás napadly. Pokud vám dochází nápady, ale jablek stále neubývá, mám pro vás perfektní tip – zkuste jablečná povidla. Ne všechny odrůdy jablek je možné skladovat delší dobu, proto bývá nutné je zpracovat. Jistě tedy oceníte dnešní recept na povidla z jablek. Jsou snadná, rychlá na přípravu a chutná. Skvěle poslouží jako náplň na koláče, vdolky, palačinky nebo třeba do buchet. Recept na povidla z jablek Na povidla si připravte: 3 kg jablek 200 g krupicového cukru 200 g třtinového cukru 1 lžíci skořice ¼ lžičky drceného hřebíčku ¼ lžičky muškátového oříšku ½ lžičky soli 1 vanilkový cukr 1 dcl vody trošku rumu na chuť i konzervaci Postup: Na povidla je ideální použít jablka tvrdá, která se příliš nehodí k přímé konzumaci. Oloupaná jablka zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Očištěné a nakrájené kousky jablek dobře opláchněte a vložte do hrnce a podlijte je vodou. Potom je přiveďte k varu a nechte probublávat tak dlouho, až se z rozdušených jablek odpaří voda a kaše zhoustne. Po rozvaření jablek stáhněte teplotu na minimum, přidejte cukr a koření a za občasného míchání nechte pozvolna odpařovat. Je důležité nemíchat rychle, aby se vařečkou nenarušilo dno, kde se pozvolna tvoří povidla – připálila by se. Doba vaření bude trvat okolo 3 hodin. Hotová povidla poznáte podle hustoty. Tu poznáte jednoduše, pokud použijete metodu, kterou si pomáhaly už naše babičkykdyž se cesta vařečky při míchání neuzavírá, jsou dostatečně uvařená. Ze 3 kg jablek vzniknou přibližně 2 kg povidel. Horká povidla začněte hned plnit do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte trochou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit jablečná povidla pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak na zdravé ovocné cookies
1.8.2018 – Cookies jsou malé americké koláčky známé i u nás díky tomu, že se k nám dováží ty trvanlivé, plné stabilizátorů, konzervantů a jiných chutných éček. Mnohem zdravější alternativou je upéct si doma cookies vlastní, ideálně podle některého zdravého receptu, které jsou plné ovoce, oříšků a dalších kvalitních ingrediencí, takže si klidně zaslouží místo v jídelníčku i v případě, kdy si hlídáte váhu a tedy i to, co jíte. Borůvkové cookies s oříšky a čokoládou Tento recept využijete teď v létě, kdy je borůvek všude plno, ale i v zimě, to použijete sušené nebo mražené. Díky borůvkám budou tyto sušenky opravdu hodně zdravé, tmavé namodralé bobule jsou totiž plné stopových prvků, vitamínů a antioxidantů, ne nadarmo se o nich mluví jako o superpotravině. Na cookies budete potřebovat: 80 g jemných ovesných vloček 100 g hladké celozrnné mouky (může být i obyčejná) 90 g třtinového cukru, je zdravější ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů) ½ lžičky soli 100 g oříšků podle chuti (kešu, mandle, lískové…) 100 g dobré hořké čokolády s vysokým podílem kakaa 100 g másla, rozpuštěného, vychladlého 1 vejce 1 lžička vanilky 100 g borůvek (samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné ovoce, které máte právě po ruce) Nejdříve si opražte oříšky tak, že je vysypete na plech s pečícím papírem a dáte na 5 minut do trouby vyhřáté na 200° C. Vychladlé potom nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nasekané ořechy a čokoládu. Dál nalijte vychladlé rozpuštěné máslo do něhož jste přidali vejce a vanilku a společně prošlehali. Vše společně smíchejte a na závěr lehce vmíchejte borůvky. Z připraveného těsta tvořte na plech vyložený pečícím papírem hromádky a trochu je zploštěte. Pečte 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 180° C, upečené nechte ještě na plechu trochu zchladnout a ztuhnout.... Čtěte více Příspěvek Jak na zdravé ovocné cookies pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na medové perníčky
6.12.2018 – Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Kuřecí rychlovka
24.3.2010 – Pokud je nejčastějším jídlem na vašem stole kuře, vyzkoušejte ho podle našeho receptu. Určitě vám bude chutnat. Pro 4 osoby: 400 g kuřecího masa 2- 4 cibule 2 vejce 3 lžíce solamylu 3 lžíce oleje ½ lžičky pepře sůl 1 sladké papriky ½ lžičky pálivé ...podobné články
-
Bramborový salát na 3 různé způsoby
5.11.2015 – Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak uvařit rajčatovou omáčku
1.9.2018 – Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Češi milují »turka«! Umíte ho správně připravit?
7.2.2012 – Dáš si turka nebo instantní? Otázka, kterou na návštěvě slyšíme často. Umíte ale připravit skutečně výbornou kávu? Přečtěte si jak správně na to!podobné články
-
Kamil Halbich hraje Turka, Hitlera, Stalina i Magora Jirouse
29.4.2011 – Patří k výrazným hereckým osobnostem Švandova divadla v Praze. V nejnovějších inscenacích o Merlinovi hraje Krále Artuše, v Gottlandu Turka, Hitlera, Stalina a Magora. Kamil Halbich se narodil v Liberci před čtyřiačtyřiceti lety. První roli dostal ve dvaceti v Podivném odpoledni doktora Zvonka Burkeho.podobné články
Osobnosti: Kamil Halbich (4 články) -
Hojně využívala mužské sperma, provdala se za uhrančivého Turka a teď se fotí v podvazcích se svým ročním synem!
27.3.2014 – Adéla Tas je někdejší "Žena na cestách" a zároveň malířka, která se proslavila hlavně tím, že do svých obrazů přidávala jako zázračnou uměleckou tekutinu mužské sperma. Prý z obrazů pak vyzařovala síla a určitě živočišnost. Ona živočišnost ostatně vyzařuje i ze samotné Adély, která byla dlouhou dobu provdána za uhrančivého Turka.podobné články
-
Ústavní soud se zastal Turka. Předběžná vazba má být přiměřená, rozhodl
19.9.2017 – Česká justice podle Ústavního soudu (ÚS) porušila práva Turka, který přes tři roky čeká na případné vydání do vlasti. Předběžná vazba sice nemá zákonné limity, ale musí být přiměřená, zdůraznili ústavní soudci. Cizincovi nelze klást k tíži to, že turecké orgány postupují liknavě a komunikace s nimi vyžaduje čas, a to i kvůli loňským vnitropolitickým otřesům. Muž bude po zásahu ÚS patrně čekat na rozhodnutí o případné extradici na svobodě.podobné články
-
Příběh Turka (83), kterému shořel domek: Dojal celý svět
22.1.2018 – Promrzlý a zlomený stařík stojí v doutnajících sutinách, z nebe se snášejí sněhové vločky a on se zoufale tiskne ke kotěti. Tahle fotka 83letého Turka jménem Ali Meşe dojala celý svět. Kvůli požáru přišel o všechno. Plameny mu »spolykaly« střechu nad hlavou, celý majetek. Jediné, co mu zůstalo, je rezavé kotě.podobné články
Osobnosti: Ali Ali (209 článků) -
Herecká legenda Petr Čepek: Na despotického Turka z Vesničko má středisková vzpomínají lidé dodnes
21.12.2020 – Ze zamlklého mladíka, kterého všichni podceňovali, se stal jeden z nejcharismatičtějších herců československého filmu. Taková byla cesta Petra Čepka (†54), nezapomenutelného kombajnisty Turka z legendární komedie Vesničko má středisková. Slibně rozjetou kariéru mu ale v roce 1994 tragicky ukončila rakovina. Bylo mu pouhých 54 let. Lidé si ho nicméně dodnes připomínají v jeho nejslavnějších rolích.podobné články
Osobnosti: Petr Čepek (38 článků) -
Stávka dýdžejů 16 let poté: Ze Štěpána Turka z Hvězdné pěchoty je Olivie (44)
2.9.2021 – Pamatujete na Štěpána Turka z Hvězdné pěchoty v české SuperStar 2005, který vyluzoval tóny k dnes už proslavenému songu Stávka dýdžejů? Dnes je mu 44, jmenuje se Olivie a je šťastně zadaná s jinou ženou. Živí se jako programátorka a na mladistvé účinkování v televizi se dívá s nadhledem.podobné články
-
I tady žijí lidé. Unikátní výstava fotografií Jiřího Turka z afgánského Kábulu v pražské Leica Gallery
21.3.2022 – V pátek 4. března se v prostorách Leica Gallery v Praze otevřela nová výstava fotografa Jiřího Turka. Autor ve svém cyklu „I tady žijí lidé“ ukazuje život běžných lidí v Afghánistánu v době válečného konfliktu.podobné články
-
Jak upéct štrůdl
2.10.2018 – Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články