Článek
-
Pozor při předvánočním nákupu: Čokoláda »na vaření« může být chyták! Co si hlídat?
29.11.2021 – Adventní čas nastal. Než se pustíte do pečení cukroví, přinášíme rady, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Snadno se totiž může stát, že si přinesete domu »nečokoládu«...podobné články
Podobné články
-
Fakta a mýty o čokoládě
4.9.2016 – Jaká jsou fakta a mýty o čokoládě, nejoblíbenější sladké pochoutce, jejíž historie sahá až daleko do naší paměti a které skutečně jen málokdo dokáže odolat? Budete se možná divit, ale ne všechna tvrzení, která o čokoládě kolují z generace na generaci, jsou pravdivá. Stejně tak vás asi překvapí, že některé povídačky, o nichž jste si mysleli, že jsou jen vymyšlené, naopak zastávají pravdu. Jestliže i vy patříte k milovníkům čokolády, pak si náš dnešní článek rozhodně nenechte ujít. Možná pro vás bude nepříjemným probuzením do reality, možná vás naopak mile překvapí! Fakta a mýty o čokoládě – co je pravda a co ne? Asi jako o všem v dnešní době, kolují i o čokoládě pravdivá a nepravdivá tvrzení, o kterých jsme každý z nás určitě slyšel. My jsme se rozhodli přijít pravdě na kloub a s výsledkem se s vámi podělit. I pro nás byla některá zjištění (ne)milým překvapením! Čokoláda zlepšuje náladu! Pravda: Konzumace čokolády skutečně zlepšuje náladu, ale tento stimulační účinek nemá za vinu cukr, jak si většina lidí myslí, nýbrž viníkem pocitu štěstí je kakao. To obsahuje flavonoidy a ty ve vašem těle zvýší pocit spokojenosti. Po čokoládě přiberete! Lež: Hodně lidí si myslí, že konzumace čokolády způsobuje přibírání na váze, což ale není pravda. Čokoláda s obsahem čistého kakaa naopak podporuje hubnutí, což potvrdily i mnohé studie. Čokoláda funguje jako afrodiziakum! Pravda: Věřte tomu nebo ne, ale čokoláda opravdu může mít afrodiziakální účinky a může se tedy hrdě řadit mezi známá afrodiziaka. Ačkoli studie a vědci tvrdí pravý opak, čokoláda vykazuje afrodiziakální účinky psychického rázu. Čokoláda je droga! Lež: Možná se i vy řadíte k lidem, kteří s oblibou říkají, že jsou na této sladkosti doslova závislí. Říkat to sice můžete, ale o závislosti jako takové rozhodně nemůže být řeč. Čokoláda není droga, která by ve vás... Čtěte více Příspěvek Fakta a mýty o čokoládě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Potvrzeno: čokoláda i pizza jsou návykové
10.3.2015 – Jeden čtvereček čokolády nikdy nestačí. Vaše tělo si žádá další a další. Je pro vás čokoláda jen sladkým potěšením, nebo už jste na ní závislí? Podle vědců z Michiganu totiž čokoláda může skutečně působit jako droga. A nejen čokoláda, ale třeba i pizza či hranolky…podobné články
-
Bacha při předvánočním nákupu: »Na vaření« nemusí být ČOKOLÁDA
29.11.2021 – Adventní čas nastal. Než se pustíte do pečení cukroví, Aha! vám přináší rady, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Snadno se totiž může stát, že si přinesete domu »nečokoládu«...podobné články
-
Jak nahradit při vaření některé ingredience
11.9.2015 – Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
6 benefitů hořké čokolády
8.6.2018 – Každý kdo se snaží zhubnout, se jen velmi nerad loučí s čokoládou. Čokoláda je pochoutka, kterou máme rádi úplně všichni, její konzumace mimo jiné podporuje produkci hormonu štěstí. Snad vám tedy udělá radost informace, že se ani při redukci váhy nemusíte čokolády vzdát. Řeč je samozřejmě o kvalitní hořké čokoládě, ta má na nás dokonce blahodárné účinky. 1. Antioxidační účinky Kakao obsahuje ve vysoké míře antioxidanty zvané flavonoidy, jejich obsah předčí i zázvor, maliny, borůvky, ostružiny a řadu dalších potravin. O vlivu antioxidantů na zpomalení stárnutí tkání víme všichni. 2. Antiseptické účinky Díky obsahu flavonoidů, které posilují náš imunitní systém, má čokoláda také protizánětlivé účinky. Zkuste si vychutnat kousek čokolády ve chvíli, kdy vás začne pobolívat v krku – máte šanci poradit si s angínou dřív, než vás složí do postele. 3. Chrání srdce Jedna kostička hořké čokolády za den udržuje srdce silné a zdravé. Může pomoci snížit riziko vzniku mrtvice a infarktu. Podle jedné německé studie ti, co sní denně cca 7,5 gramu čokolády, mají nižší krevní tlak a menší riziko infarktu či mrtvice. 4. Pozitivní vliv na krevní oběh Flavanoly v kakau mohou pomoci zlepšit krevní oběh do srdce a mozku. Stimulují tepny, aby produkovali oxid dusnatý, ten pomáhá uvolnit cévy a snížit krevní tlak. 5. Proti stresu Neoslazená hořká čokoláda je tím nejefektivnějším typem čokolády, když se na vás všechno sesype a přemůže vás úzkost a stres. Může za to phenylethylamin, látka, která způsobuje i pocit zamilovanosti, a která vybízí mozek produkovat endorfiny – hormony štěstí. 6. Chrání myšlení Bylo zjištěno, že každodenní příjem menšího množství čokolády může působit jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Síla antioxidantů v tmavé čokoládě chrání mozek před stresem a stárnutím. Kofein navíc může být užitečný na migrény a mírnější bolesti hlavy. Příspěvek 6 benefitů hořké čokolády pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Soutěž s Bleskem Vaše recepty a Kasa.cz o 7x parní hrnec
7.11.2012 – Ušetřete si čas i zdraví s parním hrncem Gallett CUV 968. Pokrm v něm připravíte až o 50 % rychleji, než při standardním vaření a navíc v potravinách uchováte potřebné vitamíny i enzymy. Hrnec Halley CUV 968 obsahuje 3 transparentní nádoby na vaření o objemu 10 l, misku na vaření rýže a nástavec na vejce. Oceníte i praktické doplňování vody zvenčí i funkci „Keep Warm“ pro udržování teploty po dokončení vaření. Při nákupu na www.kasa.cz můžete zboží vrátit do 30 dní bez udání důvodu.podobné články
-
Odhalí vaši osobnost: Co o vás prozradí oblíbená čokoláda?
6.10.2013 – Někteří slupnou tabulku na posezení. Druzí se zase bojí, že ztloustnou, tak se jí raději obloukem vyhýbají, jenže stejně občas neodolají. Čokoláda. Vybírejte z palety hořkosladkých chutí i náplní. Protože podle toho, jaká čokoláda vám chutná, se pozná vaše osobnost…podobné články
-
Velké Losiny provoněla čokoláda, koná se zde čokoládový festival
26.9.2015 – Velké Losiny na Šumpersku provoněla ode dneška čokoláda. Lázeňské město poskytlo kulisy pro první ročník čokoládového festivalu s názvem Čokoládové lázně aneb čokoláda v pohybu. Akce, která potrvá až do neděle, nabídne návštěvníkům nejen gastronomické zážitky, ale i řadu pohybových aktivit. Na festival přijeli se svými dobrotami cukráři, přední šéfkuchaři, ale například i modelky v čokoládových doplňcích. Pořadatelé kvůli festivalu připravili zhruba 700 až 800 kilogramů čokolády.podobné články
-
Pražská plynárenská: Jak ušetřit při vaření na plynu
24.8.2021 – Vaření na zemním plynu je dlouhodobě oblíbené a nabízí řadu nesporných výhod. Vaření je rychlé, stačí zapnout hořák a přizpůsobit intenzitu plamene. Dobrá regulovatelnost hořáků bez prodlev zajišťuje úsporný provoz. Víte, že při vaření mohou vznikat zbytečné ztráty? Uvádíme několik tipů, které ušetří vaši kapsu.podobné články
-
Pražská plynárenská: Jak ušetřit při vaření na plynu
29.9.2021 – Vaření na zemním plynu je dlouhodobě oblíbené a nabízí řadu nesporných výhod. Vaření je rychlé, stačí zapnout hořák a přizpůsobit intenzitu plamene. Dobrá regulovatelnost hořáků bez prodlev zajišťuje úsporný provoz. Víte, že při vaření mohou vznikat zbytečné ztráty? Uvádíme několik tipů, které ušetří vaši kapsu.podobné články
-
V Olomouci začal čokoládový veletrh, k vidění jsou i letité obaly
10.2.2013 – Regionální centrum v Olomouci dnes provoněla čokoláda. Na výstavě nazvané Čokoládová show mohou lidé dnes i zítra ochutnat čokoládu rozličných příchutí a tvarů. Vystaveny jsou také obrazy malované čokoládou nebo historické předměty spojené s výrobou této oblíbené pochutiny. Návštěvníci se také mohou přiučit, jak lze čokoládu využít při vaření. Čokoláda je univerzální, chutná lidem po celém světě, shrnul motto akce její pořadatel Chris Delattre z Paříže.podobné články
-
Už jste v kuchyni vyzkoušeli triky Jaromíra Soukupa? Aneb jak si vaření co nejvíce usnadnit
15.7.2022 – Vaření nemusí být vůbec tak snadné, jak to vypadá v pořadu Vaření se Soukupem či v jiných pořadech, kde ingredience létají z ruky šéfkuchaře rovnou na rozpálenou pánvičku a vzápětí je z toho nejen chutný, nýbrž i pro oči velmi atraktivní pokrm. Naštěstí existuje řada tipů, jak si vaření nejen zpestřit, ale hlavně usnadnit. Znáte je všechny?podobné články
-
Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti
17.7.2015 – Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ikona vaření Martha Stewart dává na internet fotky svých jídel, která vypadají jako zvratky!
22.11.2013 – "Martha Stewart":http://www.extra.cz/tema/jiri-babica je v Americe symbolem péče o domácnost, domácí práce a vaření. Ačkoli byla v jednu chvíli zatčena a pobyla si ve vězení za čachry s akciemi jedné farmaceutické firmy, zase se vrátila na výsluní a moderuje své pořady, kde radí ženám v domácnosti, a vydává knihy. Mezi nimi také knihy o "vaření":http://www.extra.cz/tema/vareni, a tak se nelze divit, že čas od času hodí na Twitter nějaký obrázek pochutiny, kterou si doma ukuchtila.podobné články
-
Nenaleťte na Mikuláše na fígle výrobců! Není čokoláda jako čokoláda
26.11.2018 – Výrobci sázejí na to, že spotřebitele zlákají k nákupu svého produktu barevným a líbivým vzhledem a nízkou cenou. Jenže to se nemusí vyplatit. Aha! vám přináší průvodce, podle nějž v obchodě vyberete kvalitní čokoládovou dobrotu...podobné články
-
Čokoláda pomáhá při křečových žílách a problémech s pohybem!
4.7.2014 – Pro většinu z nás je tmavá čokoláda chutným potěšením. Seniorům ovšem může pomoci při chůzi a vyřešit tak nesnesitelnou bolest v nohou, jež je způsobena zúžením cév, které zabraňují průtoku krve do nohou. To je častým problémem právě u starších lidí.podobné články
-
Další retro záchvat - Legacy of Kain: Soul Reaver vyšel na GoGu
27.4.2012 – Malá hádanka: co má série Legacy of Kain společného se sérií Uncharted? A pozor, není to žádný chyták, ale informace, kterou byste podle mého měli vědět, jestli se tedy považujete za fanoušky her. Správná odpověď samozřejmě zní: Amy Hennig. Tahle nenápadná žena, která není obklopena aureolou obdivu jako Ken Levine nebo Peter Molyneux (ale zasloužila by si to), držela...podobné články
-
Není šunka jako šunka: Co prozradí kvalitu? A pozor na chyták na obale
19.11.2021 – Šunka patří k nejoblíbenějším potravinářským produktům, je ale důležité vybrat tu opravdu kvalitní. V regálech českých obchodů najdete hned tři kategorie šunky – nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní. Jak se od sebe odlišují? Kvalitou! Důležitým kvalitativním parametrem je obsah čistých svalových bílkovin. Ten odpovídá tomu, kolik libového masa šunka obsahuje.podobné články
-
Soutěžte s Blesk křížovkami o 1x poukaz na kurz vaření
10.7.2015 – Navštivte kuchařský kurz vaření v Chefparade a naučte se vařit thajská, mexická, italská, francouzská, indická jídla nebo sushi. Kurzy jsou určeny pro každého, kdo rád zkouší a poznává nové chutě. Začátečníci jsou vítání, stejně jako experti, kteří chtějí zkusit něco jiného a začít při tom hodně zábavy. Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a dárkový poukaz na kurz vaření může být váš!podobné články