Článek
-
Poslední večeře na Titanicu: Ústřice i pečené kachňátko. Pro třetí třídu jen rýžová polévka
14.4.2022 – Od jedné z největších tragédií lidstva uplynulo již 110 let. Osudné noci 14. dubna 1912 monstrózní parník pojmenovaný Titanic narazil do ledovce. Tři hodiny se zaoceánská loď potápěla na dno severního atlantského oceánu. Zemřelo přes 1500 členů posádky a cestujících. Na následky nehody i její příčinu měla vliv celá řada faktorů, mezi nimiž byly zejména ty lidské. Přežilo asi 700 lidí. O příběhu největší lodní katastrofy toho bylo sepsáno již mnoho. Jak ale vypadal poslední večer na palubě? Ale hlavně - co cestující povečeřeli?podobné články
Podobné články
-
Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
12.6.2015 – Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Může kachňátko chrápat? Může! Podívejte se na roztomilé VIDEO
20.11.2013 – Nenechte se mýlit, nechrápe jenom váš partner! Pěkně podřimovat dokážou i zástupci zvířecí říše. Nicméně chrápajícího vepře si dovede představit snad každý, chrápající kachňátko už málokdo!podobné články
-
Připravte své dítě na první třídu
12.10.2015 – Jak dítě připravit na první třídu? To je otázka, kterou si pokládá nespočet maminek a s níž si neví příliš rady. Přechod ze školky do školy je pro děti stresující událostí, ke které je třeba přistupovat s pečlivostí, časem i láskou. Dítka se možná na první třídu těší a nemohou se dočkat dne, kdy konečně uvidí své nové spolužáky, kdy si konečně oblečou školní aktovku a kdy konečně budou moci napsat svůj první domácí úkol, ale i přesto je tu jistá dávka nervozity, nejistoty a strachu – a to pro obě strany. Jestliže i vaše dítě opouští školku plnou her a chystá se do první třídy plné povinností, měli byste vědět, jak mu co možná nejvíce přechod mezi školkou a školou usnadnit. Nebojte se, poradíme vám, jak na to! Nastavte řád Největší rozdíl mezi školkou a školou je v disciplíně a řádu. Zatímco ve školce dítka nemusí dodržovat až tak přísná pravidla, nástupem na základní školu se ale všechno mění. Snažte se nastolit řád a dodržovat jej i doma. Nějaká rutina, která bude neměnná, za chvílí dítku přijde normální. Udělejte si výlet – do školy! Není se čemu divit, že dítka pociťují nejen strach a nervozitu, ale i zvědavost a chuť objevovat nové věci. Není proto na škodu, když mu první třídu ukážete ještě před prvním oficiálním dnem, aby si dítko mohlo prohlédnout prostředí a jakmile dojde na prvního září, nebude se zde cítit tak nejistě. Naučte jej samostatnosti Snažte se dítko vést k větší samostatnosti. Možná vás to bude stát hodně sil a bude třeba vynaložit maximum trpělivosti, ale nechte dítko, aby určité dovednosti, které bude potřebovat pro první třídu, dělalo samo – vázání tkaniček, oblékání apod. Radost na první třídu Aby dítě bez problému zvládlo první třídu, musí se do ní těšit a nemít z ní strach. Hodně si... Čtěte více Příspěvek Připravte své dítě na první třídu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Krémová polévka z pečené červené řepy: Jednoduchá a plná vitaminů!
19.10.2021 – Jednoduchá polévka z pečené červené řepy, kterou zvládnete hravě vykouzlit i bez zeleninového vývaru. Nejlepší je se lžící pravého řeckého jogurtu, zakápnutá panenským olivovým olejem. Vyzkoušejte recept blogerky Jany Králikové ze Zásadně zdravě.podobné články
-
Minestrone: Barevná polévka plná čerstvých chutí z duhové zeleniny
30.6.2021 – Polévka, která vystačí za jedno hlavní jídlo. Polévka, která vám připomene Itálii. Polévka, na kterou nikdy nezapomenete. Teplá nebo studená, v létě či v zimě. Touto polévkou nikdy nic nezkazíte.podobné články
-
Poznáváte záporáka z Titanicu? Kštice mu prořídla, ale je to pořád neskutečný fešák
23.8.2013 – Jako arogantní a snobský dědic Caledon Nathan Hockley se většině filmových nadšenců zapsal do paměti herec Billy Zane. Pohledný snoubenec Kate Winslet se v oscarovém Titanicu snažil všemožně zamezit vzájemným sympatiím mezi ní a Leonardem DiCapriem. Ačkoli je Zane po herecké stránce stále velice aktivní, větší role v divácky úspěšných filmech se mu poslední dobou vyhýbají. Vy se nyní můžete podívat, jak se Billy za 16 let od natočení Titanicu změnil.podobné články
Osobnosti: Kate Winslet (269 článků), Billy Zane (1 článek) -
Zkáza Titanicu minutu po minutě: Pozoruhodné video ukazuje, jak to bylo doopravdy
20.4.2016 – Je to jedna z největších námořních katastrof. Při potopení Titanicu před 104 lety přišlo o život kolem 1500 lidí, více než polovina všech pasažérů. Nově vzniklý animovaný film zachycuje zkázu Titanicu minutu po minutě.podobné články
-
Báječná polévka z pečené mrkve od Ládi Hrušky. Ochutnejte!
21.8.2014 – Pokud máte doma dostatek mrkve, tak pro vás má náš gurmánský experimentátor Láďa Hruška jeden výborný tip. V kuchyni dnes zkusil recept na polévku z pečené mrkve.podobné články
-
Speciální dieta vám pomůže shodit nechtěná kila: Tukožroutská polévka zvládne zázraky!
16.1.2018 – Tukožroutská polévka se drží na předních příčkách diet. I když vám bude polévka třetí den lézt krkem, dá se na ní shodit až 5 kilo za týden.podobné články
-
Ústřice a pravé šampaňské: Takhle vypadala nejluxusnější párty ve Varech: Zaplatil ji třetí nejbohatší Čech!
5.7.2012 – Ústřice, vybraná masíčka, sushi, nejdražší ryby, koktejly nebo pravé šampaňské. Takhle vypadala zatím nejluxusnější párty filmového festivalu v Karlových Varech. A stála pořádný balík! Zaplatitl ji třetí nejbohatší Čech Karel Komárek.podobné články
-
Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
9.2.2015 – Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...podobné články
-
PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka
3.5.2014 – Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.podobné články
Osobnosti: Petr Marek (210 článků) -
Jak na libečkovou polévku
1.8.2018 – I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Štědrovečerní bašta v Praze: Rybí polévka se rozlévala na Václaváku, v Měcholupech i Vršovicích
24.12.2019 – Bývá milým zvykem, že se v hlavním měste na Štědrý den rozlévá tradiční vánoční rybí polévka. Nezřídka k tomu přistupuje buď primátor, potažmo starostové jednotlivých městských částí. Ani letos tomu nebylo jinak. Polévka se v úterý rozlévala k obědu v centru, ve Vršovicích i v Horních Měcholupech. Zájem byl veliký.podobné články
-
Afrodiziaka nemusí být drahá. Najdete je i ve svém špajzu
15.1.2018 – Afrodiziaka jsou látky, které u ženy podpoří chuť na sex a u muže pomohou k dosažení erekce. Účinků látek navozujících touhu a chuť se milovat využíval i známý milovník Casanova, který ve velkém jedl mořské ústřice. Ale nejsou to jen ústřice, kterým je připisován povzbuzující účinek.podobné články
-
Večeře v retro stylu:Brokolicová polévka v chlebu
9.2.2014 – Máte rádi vydatné polévky, které vystačí jako celé velké jídlo? Tak to je právě pro vás jako stvořená hustá brokolicová polévka se smetanou nalitá do voňavého bochníčku chlebapodobné články
-
Co na oběd, když je málo času?
11.6.2016 – Pravdou je, že doba je velmi uspěchaná, ale žaludek se tak či tak přihlásí o slovo. Hlavní jídla jako je snídaně, oběd a večeře bychom šidit neměli. Svačinka se dá sníst i za pochodu, přestože se to nedoporučuje. Ovšem máme-li si udělat čas na jídlo, musíme mnohdy řádně zredukovat dobu přípravy jídla. Co tedy zdravého, chutného, aby to bylo rychle? Přinášíme vám tipy na zdravé a rychlé obědy. U některých jídel nevadí, když je předem zapomenete vytáhnout z mrazničky. Jejich příprava vám ani tak nezabere mnoho času. Jedná se například o lososa, který je chutný a zdravý zároveň. Losos v alobalu s rajčátky Plátky lososa opláchneme, okořeníme a položíme na alobal. Poklademe plátky rajčat, zakápneme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Vložíme do trouby a mezi tím si připravíme zeleninu na talíř. Věřte, že se obejdete i bez příloh. Bohatě vystačí listová a jiná zelenina, feta sýr a hrst oříšků, kterými posypete celý talíř. Losos bude za 15 minut upečený a lze ihned servírovat. Kuskus s uzeným lososem Kuskus patří mezi rychlá, zdravá a vděčná jídla. Potřebovat budeme kuskus, zeleninu a uzeného lososa. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme vřelou vodou a necháme pár minut nabobtnat pod pokličkou. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, kterou máme doma k dispozici a přimícháme kuskus. Dáme na talířek a přidáme uzeného lososa. To je celé – přejeme dobrou chuť. Sladký oběd – Rýžový nákyp s ovocem Pokud patříte k těm, kteří mají rádi sladké obědy, pak vyzkoušejte rychlý rýžový nákyp. Hrnek rýže propláchneme vodou, zalijeme mlékem s vodou 1:1 a jemně osolíme – vaříme do měkka, ale hlídáme, aby se rýže nepřipálila. Odstavíme a zatím si smícháme máslo, 2 žloutky, med a sníh z bílků – lze přidat vanilkovou tresť. Vymastíme si pekáček a vrstvíme kaši a ovoce na střídačku. Poslední vrstvu tvoří rýžová kaše. Vložíme do trouby a upečeme. Hotové posypeme skořicí a... Čtěte více Příspěvek Co na oběd, když je málo času? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Slávky, ústřice a srdcovky produkují značné množství skleníkových plynů
18.10.2017 – Farmy chovající mlže pro kuchyňskou úpravu přispívají ke globálnímu oteplování. Tvrdí to vědci ze Stockholmu a Cardiffu, podle nichž totiž mušle, slávky, ústřice a srdcovky jako vedlejší produkt metabolismu vytvářejí značné množství metanu. Ten má osmadvacetkrát silnější skleníkový účinek než oxid uhličitý.podobné články
-
Salma Hayek: Na manželství mě děsí pořád něco, třeba ústřice na Vánoce
23.10.2009 – LOS ANGELES (Famous) – Mexická rodačka Salma Hayek netušila, co jí manželství s Evropanem přinese. A neměla prý vůbec ponětí, že bude denně překvapována navíc proto, že si ze starého kontinentu vybrala zrovna Francouze. Doslova bulvy začala valit, když jí choť místo krocana na štědrovečerní tabuli přinesl čerstvé ústřice.podobné články
Osobnosti: Salma Hayek (264 článků)