Článek
-
Polévka z netopýra? Grilované hadí maso? Vědci pořád netuší, kde se koronavirus vzal
26.1.2020 – Vědci pořád nemají jistotu, jak se koronavirus 2019-nCoV dostává do lidského organismus. V podezření je hadí maso, které se prodávalo na tržnici ve Wu-chanu. Další experti ukazují na netopýry. Je to pravděpodobné, ale není to jisté. Někteří lidé dál nahrávají na sociální sítě videa, ve kterých ukazují, že polévky z netopýrů se rozhodně nezřeknou.podobné články
Podobné články
-
Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
12.6.2015 – Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Původ smrtelného koronaviru odhalen? Za epidemií zřejmě stojí speciální polévka z netopýra!
23.1.2020 – Smrtelný koronavirus se začal šířit čínským městem Wu-chan. Město se ze dne na den ocitlo v karanténě a vláda naléhá na lidi, aby ho neopouštěli, ve snaze zabránit šíření nebezpečného viru. Vědci se snaží zjistit, co je jeho původem. Možným viníkem, kterého označili, byla místní specialita, a to polévka z netopýrů! Ovšem čínské úřady informovaly, že virus může pocházet i z dalších zvířat, jako jsou koaly, krysy, hadi, mloci či pávi! Všechna tato zvířata byla nabízena na tamním trhu na maso!podobné články
-
Vědci objevili jezevčího netopýra
11.4.2013 – Za životní objev považuje tým vědců nález nového druhu netopýra z Jižního Súdánu. Byl pojmenován jako Niumbaha superba, ale vědci ho kvůli jeho černobílému zbarvení překřtili na jezevčího netopýra.podobné články
-
4 letní kulinářské tipy
23.6.2018 – V létě nebývá chuť na dlouhé postávání u kamen a vyvařování složitých jídel. Navíc teplé počasí tak nějak vyžaduje spíš lehké jednoduché jídlo, plné zeleniny či ovoce, kterého právě v té době dozrává tolik druhů. Další, co ovlivňuje naši letní kuchařku, je všeobecná obliba grilování. Proto se v letních měsících na našem talíři objevuje často grilované maso, zelenina, ovoce i sýr. Přinášíme vám pár tipů, jak to všechno dobře skombinovat a pochutnat si v kruhu rodiny i ve společnosti přátel. 1. Grilovaný sýr chutná s ovocem K masu si dopřáváme hořčice a různé omáčky, ale sýry nejlépe chutnají v kombinaci s ovocem. Můžete zkusit různé zavařeniny, marmelády či želé (brusinkovou, rybízovou), ovoce rozmačkané či rozmixované (jahody, banány, meruňky) nebo ho nechat v celku. Zkuste například nivu s fíky nebo camembert s mangem či grilovaným plátkem ananasu. 2. Nejen masem živ je člověk I když se těšíme především na grilované masíčko, rozhodně vyzkoušejte i grilovanou zeleninu. Gurmánský zážitek jsou teplé grilované papriky či cuketky zakápnuté balsamicem. Papriky také můžete před grilováním naplnit kouskem sýra, nejlépe balkánského, ten se tolik neroztéká, za to dodá zelenině skvělou chuť. 3. Pečivo být nemusí, mísa salátu ano Už jste to zkusili? Stačí si na talíř naložit hromádku míchaného zeleninového salátu a navrch položit právě ugrilované masíčko nakrájené na kousky.Nádherně to vypadá a ještě lépe chutná. A pečivo už ani potřebovat nebudete. 4. Limonády jedině domácí Jsou hitem posledních let, jsou osvěžující a rozhodně zdravější, než ty obarvované v PET lahvích. K jejich výrobě využijete úrodu ze zahrádky, hodí se do nich různé bylinky, výborná je i okurková. Zkuste určitě melounovou, na níž můžete použít příliš zralý meloun, který rozmixujete, přidáte šťávu z citronu, cukr podle chuti a dolejete ledovou vodou či sodovkou. Příspěvek 4 letní kulinářské tipy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Národní park České Švýcarsko má další druh netopýra
16.8.2017 – Nový druh netopýra se odborníkům podařilo nalézt nedaleko Hřenska. Pomocí speciálního detektoru zachycujícího ultrazvukové echolokační signály a následné počítačové analýzy získaných dat byl totiž vůbec poprvé v Českém Švýcarsku prokázán výskyt silně ohroženého netopýra Saviova (Hypsugo savii).podobné články
-
Mrkněte na tento velmi jednoduchý návod, jak připravit tyto grilované brambory!
11.10.2023 – Grilované mladé brambory jsou receptem, který se dokonale hodí k jarnímu klimatu a sezóně venkovního grilování. Jejich příprava je velmi jednoduchá a neuvěřitelně chutná. Mohou se podávat grilované, pečené na pánvi nebo v troubě. Je to spolehlivý recept pro každou oslavu i každý den.podobné články
-
Svíčková na smetaně – tradice, která chutná
26.6.2016 – Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Minestrone: Barevná polévka plná čerstvých chutí z duhové zeleniny
30.6.2021 – Polévka, která vystačí za jedno hlavní jídlo. Polévka, která vám připomene Itálii. Polévka, na kterou nikdy nezapomenete. Teplá nebo studená, v létě či v zimě. Touto polévkou nikdy nic nezkazíte.podobné články
-
FUJKY: Rocker vypil pohár syrové hadí krve, jedu i spermatu!
5.3.2015 – Rocker Pete Wentz chtěl svým fanouškům dokázat, že není žádné změklé máslo. A tak se nenechal zahanbit při návštěvě Tchaj-wanu a přijal výzvu, aby do sebe vyklopil pohár syrové hadí krve. Britská hvězda neodmítla a sklenici krve s vínem do sebe otočila. Dokázala tím také to, že má velmi silný žaludek. „Pochoutku“ totiž Pete strávil a dokonce zvládl i hadí jed a hadí sperma.podobné články
-
V Brně šlo „na dračku“ hadí maso za tři stovky. Kdo zaváhal, už nic nedostal
12.5.2018 – Kdo přišel odpoledne, už neochutnal. Návštěvníky brněnského Extrem Food Festivalu natolik zaujalo hadí maso a krokodýlí maso, že pro ty, kteří přišli odpoledne, už žádné nezbylo. Zájem o novinky na festivalu překvapil i organizátora Pavla Pichlera. Ten nečekal, že si porci za 300 korun koupí tolik lidí.podobné články
-
Petr Janda a jeho grilované maso
10.2.2014 – Kvůli linii sice musí své chutě trochu krotit, jinak ale jí a vaří velmi rád. A ještě raději griluje. To konečně hudebník Petr Janda dokázal i v pořadu VIP Prostřeno!, kde připravil lehké, ale o to chutnější menu, v němž dominovalo grilované masíčko. Hovězí, vepřové i kuřecí hostů, chutnalo, proto vám přinášíme Jandův recept i bonusem v podobě francouzského dresinku.podobné články
Osobnosti: Petr Janda (876 článků), Petr Janda (876 článků) -
Jak udělat kuře na paprice se smetanou
22.2.2016 – Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso
16.6.2016 – Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.podobné články
-
Vědci už vědí, proč mají hadi tak dlouhé tělo
9.8.2016 – Proč evoluce vytvořila v říši obratlovců opatřených páteří tak bizarní dlouhé tělo jako mají hadi, není zcela jasné. Genetikové z Portugalska ale vědí, čemu hadi za svou bizarní vizáž vděčí. Růst těla při embryonálním vývoji řídí jediný gen. Zatímco u lidí jeho činnost při vývoji v děloze zavčas jiné geny vypnou, u hadů působí mnohem déle.podobné články
-
PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka
3.5.2014 – Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.podobné články
Osobnosti: Petr Marek (229 článků) -
Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
9.2.2015 – Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...podobné články
-
Speciální dieta vám pomůže shodit nechtěná kila: Tukožroutská polévka zvládne zázraky!
16.1.2018 – Tukožroutská polévka se drží na předních příčkách diet. I když vám bude polévka třetí den lézt krkem, dá se na ní shodit až 5 kilo za týden.podobné články
-
Jak na libečkovou polévku
1.8.2018 – I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Štědrovečerní bašta v Praze: Rybí polévka se rozlévala na Václaváku, v Měcholupech i Vršovicích
24.12.2019 – Bývá milým zvykem, že se v hlavním měste na Štědrý den rozlévá tradiční vánoční rybí polévka. Nezřídka k tomu přistupuje buď primátor, potažmo starostové jednotlivých městských částí. Ani letos tomu nebylo jinak. Polévka se v úterý rozlévala k obědu v centru, ve Vršovicích i v Horních Měcholupech. Zájem byl veliký.podobné články