Článek
-
Peče celé Česko: Droždí se prodává 5krát víc!
26.3.2020 – Potraviny nedošly, obchody jsou plné. Jediné, co občas v regálech chybí, je droždí, a to nejen čerstvé, ale i sušené. Lidé začali doma častěji péct a dělají si zásoby. Jsou ale způsoby, jak jej nahradit.podobné články
Podobné články
-
Češi vykoupili droždí, v karanténě pečou o sto šest. Co na to řetězce?
28.3.2020 – Nedostatkovým zbožím v době koronavirové krize je aktuálně droždí. To Češi totiž vykupují po desítkách - když mají to štěstí a najdou ho v supermarketu. Zájem o něj stoupl až pětinásobně, a to vše proto, aby si mohli lidé doma upéct domácí pečivo. Zprvu se vykupovaly mouky a těstoviny, ty už jsou ale nyní opět v regálech, jak Blesk Zprávám potvrdily některé obchodní řetězce. Posílají také uklidňující zprávu. Droždí je sice lokálně nedostatkovým zbožím, o ostatní suroviny se ale lidé bát nemusí.podobné články
-
Jak upéct domácí cibulový chléb
2.8.2018 – Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Péče o pokožku v zimním období
17.12.2015 – Šetrná a pravidelná péče o pokožku celého těla patří k součásti každodenní hygieny. S minimálním úsilím, které do péče o svou pleť vložíte, získáte pěstěnou, zdravou a krásnou pokožku, jež se stane vaší ozdobou. Dostatečná péče o samu sebe se vyplatí. Naše kůže je první linie obrany proti různým nečistotám a infekcím. Je-li tato obrana prolomena, ať už bodnutím hmyzu, alergií, spálením či vlivem extrémního počasí, potřebuje pokožka speciální péči k povzbuzení hojivých procesů a vyhnutí se případným infekcím. Každé roční období je něčím specifické, proto i péče o pokožku se liší. A protože nám na dveře zaklepala paní zima, prozradíme si v dnešním článku, jak pečovat o svou pleť během zimy. Péče o pokožku v zimě Zima představuje pro naši pokožku zatěžkávací zkoušku, proto je na místě speciální péče. Studený vzduch, chlad, nedostatek denního světla a vitamínu D ze sluníčka a štiplavý vítr naši pokožku oslabují. K nejvíce zatěžovaným partiím patří obličej, rty a ruce. Střídání tepla a zimy zatěžuje tepelnou regulaci a rovnováha se takto snadno naruší. Ztrátu vody zvyšuje suchý mráz a omezeno je také vylučování kožního mazu. Pokožka se tak stává křehčí, méně hydratovaná, objevují se různá podráždění a zčervenání. V zimním období je nutné pokožku chránit a obnovit její ochrannou vrstvu. BIODERMA pomocník na všechny neduhy S tímto krokem vám pomohou kosmetické přípravky BIODERMA, doporučují je i experti na krásu a zdraví pokožky. Výrobky jsou určeny pro dehydratovanou, suchou, citlivou, mastnou a dokonce i dětskou pokožku. V řadách této značky naleznete krémy, čistící mléka, přípravky proti stárnutí pleti a mnoho dalších. Nezapomínejte vždy před ráno a večer před nanesením přípravku pokožku předem očistit. Jen tak mohou výživné látky proniknout hluboko do vrstev pokožky a obnovit rovnováhu. Příspěvek Péče o pokožku v zimním období pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Chcete vypít litry alkoholu a nebýt opilí? Vědci objevili trik!
4.5.2014 – Chcete vypít litry alkoholu a nebýt opilí? Podle amerického odborníka Jima Kocha je to možné. Musíte však před pijatykou sníst několik lžiček sušeného droždí. A ne zrovna málo. Na každý nápoj (pivo či dvě deci vína) to chce jednu čajovou lžičku. Kvasinky však prý alkohol rozštěpí a zabrání mu vstřebat se do krve. Droždí je navíc velmi zdravé a vydatným zdrojem vitaminů skupiny B.podobné články
-
Sladké a chutné lívance 3x jinak
26.6.2015 – Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Obyčejné kvasnice jako bojovník za vaši krásu? Tohle je 5 věcí, které jste o droždí nevěděli!
27.9.2015 – Účinky droždí se využívají již tisíce let. Živé kvasinky, které působí blahodárně na pleť či trávení, jsou také cenným zdrojem vitamínů skupiny B, proteinů či oligoelementů.podobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Velký rádce Aha! Jak doma péct bez droždí
30.3.2020 – Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky.podobné články
-
Češi marně shání kvasnice, vymýšlejí návod na droždí z jablek a rozinek!
30.3.2020 – Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky. Vynalézaví Češi ho ale vyrábějí doma z jablek nebo rozinek.podobné články
-
Těsto bez droždí je hitem internetu! Stačí jen tři ingredience a máte tuhle parádu!
31.3.2020 – Jak upéct chutné pečivo bez droždí? Vyzkoušejte jednoduché, univerzální těsto, ze kterého upečete třeba chleba nebo pizzu! Stačí vám jen tři ingredience!podobné články
-
Rychlé velikonoční pečení: Mazanec i jidáše bez droždí! A beránek naslano!
6.4.2020 – Beránek, mazanec nebo jidáše různých tvarů a velikostí na velikonoční stůl zkrátka patří. Pokud nemůžete sehnat droždí, nezoufejte! Připravili jsme výtečné recepty, které se bez něho obejou. A beránek je tentokrát naslano!podobné články
-
Rádce Aha! Jak upéct mazanec bez droždí!
9.4.2020 – Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.podobné články
-
Mazanec pečte na Bílou sobotu, jde to i bez droždí! Tady je nejlepší recept
10.4.2020 – Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.podobné články
-
Masa je málo, droždí došlo, ovoce zdražilo. A výzva: Vládo, konej! Předák malých prodejen otevřeně o krizi
29.4.2020 – ROZHOVOR Doufejme, že si politici v současné koronavirové i ekonomické krizi uvědomí důležitost a nezbytnost vesnických obchůdků, na které se velmi často pozapomíná. Také není možné, abychom nebyli v soběstační v komoditách, které zde historicky staletí či desetiletí bývaly běžné. Vysoká cena vepřového je způsobena dovozem. A droždí? Už se v Česku nevyrábí, proto také přechodně nebylo! Pro ParlamentníListy.cz hovoří předseda Západočeského konzumního družstva Sušice ing. Roman Bruzl. Pozastavuje se mimo jiné i nad pojmem „regionální potravina“, který si velké řetězce upravují dle libosti.podobné články
-
Čechů s mobilním internetem bude za pět let 2,5krát více
27.8.2010 – Počet Čechů, kteří používají mobilní internet, se do roku 2014 proti letošku zvýší 2,5krát na 4,3 milionupodobné články
-
Ženy uvádějí špatný duševní stav asi 2,5krát častěji než muži
9.10.2010 – Ženy uvádějí špatný stav duševního zdraví asi 2,5krát častěji než muži. Vyplývá to z posledního evropského průzkumu o zdravotním stavu, duševním zdraví a vitalitě Čechů. Duševní zdraví se hodnotilo pomocí bodů, přičemž 100 bylo maximum a nula minimum.podobné články
-
Vědci objevili nakažlivější variantu HIV: Má větší virovou nálož a více škodí imunitě
3.2.2022 – Vědci v Nizozemsku při dlouhodobé studii objevili dosud neznámou a nakažlivější variantu viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Varianta nazvaná VB s sebou podle nich nese 3,5krát až 5,5krát vyšší virovou nálož, je snadněji přenosná a může napáchat větší škody v imunitním systému nakaženého. Odborníci z Oxfordské univerzity své závěry zveřejnili v článku pro časopis Science.podobné články
-
Základy péče o oční okolí
12.3.2017 – Oblast okolo očí je nejcitlivějším místem na těle, proto je potřeba věnovat jí maximum pozornosti a správné péče. Právě okolo očí vznikají první vrásky, které jsou pro většinu žen doslova noční můrou. Péče o oční okolí by tak měla být samozřejmostí vašeho každodenního rituálu. Jenže jak na to? Chcete-li si co možná nejdéle udržet mladistvý vzhled a zabránit vzniku nechtěných vrásek, přečtěte si pozorně dnešní článek. Společně se v něm podíváme na základy péče o oční okolí. Jaká by měla být péče o oční okolí Jak bychom se měli starat o citlivou oblast okolo očí, kde je kůže nejtenčí a rovněž i nejvíce náchylnější k projevům stárnutí? Používejte vhodný krém Určitě víte, že se na trhu s kosmetikou hojně objevují krémy určené pro péči o oční okolí. Ženy je často používají a vkládají do nich své naděje o mladistvějším vzhledu. Jenže ne každá používá správný krém, mnoho z nich dokonce na tuhle oblast nanáší krém na ruce nebo na tělo v domnění, že tím nemohou nic zkazit – důležité přeci je, že si oblast očí promazávají a je přece jedno, co k tomu používají. Chyba! Krémy určené pro oční okolí mají speciální složení, které se výrazně liší od krémů na ruce, na tělo nebo na obličej. Nebojte se krémy střídat Dalším nešvarem, kterého se hodně žen dopouští, je používání stále jednoho a toho samého krému. Možná si i vy říkáte, že pokud vám jeden určitý krém vyhovuje, byla by chyba jej měnit nebo dokonce střídat s jiným krémem. Pravda je ale takové, že je pokožka okolo očí velice citlivá a potřebuje dostatečné vyživování a hydratování. Doporučuje se tedy krémy střídat, zatímco ráno byste si pod oči měli nanést krém výživný, večer naopak zvlhčující. Nanášejte krém správně Nutno podotknout i chyby, kterých se dopouštíte při nanášení krému. Mít vhodný výrobek je... Čtěte více Příspěvek Základy péče o oční okolí pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak oživit vzhled vlasů
13.7.2017 – Krásně nadýchané a lesklé kadeře přitahují pozornost každého, ať už mužů či žen. Dlouhé a zdravé vlasy jsou zkrátka sexy. Jenže ne každému byly do vínku dány, takže je potřeba si trochu pomoci. Něco ovlivňuje genetika, něco strava, životní prostředí, stres, hormony a péče o vlasy. Je-li jejich péče zanedbaná, ihned se to projeví. Nezřídka se ženy zajímají, jak zabránit padání vlasů, protože každičká chybička se ihned promítne v jejich kvalitě. Rady našich babiček Bylinky jsou pro naše vlasy učiněným balzámem. Používaly je už naše babičky, proč se tedy nedržet osvědčených babských rad. Tu a tam je vhodné podle barvy vlasů použít například kopřivu, heřmánek, černý čaj, med, mléko, vajíčko. Nejen kupované přípravky, ale po domácku vyrobené nálevy a zábaly. Díky tomuto se vlasy stanou vitálnější, lesklejší a pevnější. Pravidelná péče Vlasy vyžadují pravidelnou péči a nepatří sem jen jejich mytí. Nanést šampon, opláchnout, nanést kondicionér a opláchnout, zabalit do ručníku a hotovo. Takto mnohdy vypadá kompletní péče o vlasy, což je nedostačující. Pravidelná a cílená péče o vlasy podle jejich typu zajistí i urychlení růstu vlasů. Do péče o vlasy patří mimo šamponu a kondicionéru i různá séra, zábaly, regenerační vlasové masky, masáž pokožky hlavy, občasné zastřihávání konečků. Nutričně vyvážená strava To co jíme či nejíme, se projeví na kvalitě vlasů, nehtů a pokožky. Chybí-li tělu živiny, můžeme používat i ty nejdražší přípravky světa a stejně nám to ničemu nepomůže. Strava má na kvalitě vlasů obrovský podíl. Proto se snažte jíst dostatek ovoce, zeleniny a jiných zdraví prospěšných potravin. To chce klid… Dalším nepřítelem vlasů je stres a nedostatek spánku. Vlivem dlouhodobého stresu mohou vlasy i začít hojně vypadávat. Dobrou zprávou však může být, že padání vlasů vlivem stresu se postupně samo upraví, nicméně tato náprava může trvat až několik měsíců. Snažte se proto stresu vyhýbat, jsou-li vaše vlasy oslabené.... Čtěte více Příspěvek Jak oživit vzhled vlasů pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články