Článek
-
Odboráři pochodovali Prahou. Na Kalouska létala rajčata
16.6.2011 – VIDEO. Na pražském Palackého náměstí se ráno sešli odboráři a další lidé podporující stávku, kterou zorganizovaly dopravní odbory. V odhadech počtu účastníků se přítomní policisté neshodovali, hovořili o 500 až 1500 lidech. Protestující se pak vydali na pochod Prahou, který krátce po poledni skončil.podobné články
Podobné články
-
Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!
19.6.2015 – Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rajčatová passata se zeleninou
20.9.2018 – Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak uvařit rajčatovou omáčku
1.9.2018 – Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
JSI OCHLASTA! Řvali na Kalouska odboráři. Já tady od půl sedmé hákuju, co děláte vy? Odpověděl jim...
16.6.2011 – U ministerstva financí se při dnešním protestu stal incident, na šéfa úřadu Miroslava Kalouska (TOP 09) létala rajčata a vejce.podobné články
Osobnosti: Miroslav Kalousek (7839 článků) -
Kalousek vyšel před dav odborářů, v záloze byli i těžkooděnci
16.6.2011 – I když to vypadalo, že nakonec z velké bouře sejde, přece jenom ve čtvrtek po jedenácté hodině, kdy se už blížil dav zhruba tisícovky demonstrujících, začala atmosféra před ministerstvem financí vážně houstnout. Podle informací ČTK prý na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) dokonce létala rajčata. Zpravodajové Novinek na místě ale žádná rajčata neviděli.podobné články
Osobnosti: Miroslav Kalousek (7839 článků) -
ON-LINE REPORTÁŽ: Odboráři házeli na Kalouska rajčata, prý je provokoval
16.6.2011 – O půlnoci ze středy na čtvrtek vypukla v České republice největší stávka od roku 1989. Železniční doprava stojí a výrazně omezena je i MHD v některých městech. Nejvážnější situace má být například v Praze, Brně nebo Olomouci, přesto zatím nejsou hlášeny větší komplikace. Vlakovou dopravu lidé takřka nevyhledávají. V Praze dorazil průvod k budově ministerstva financí, ministr Kalousek vyšel mezi dav, který po něm házel rajčata.podobné články
-
Paroubek: Vajíčka, rajčata, urážky - dřív správně, teď špatně
16.6.2011 – Dostal jsem dnes zajímavý dotaz od novináře: "Dobrý den, protestující odboráři se před ministerstvem financí pokusili fyzicky napadnout M. Kalouska, házeli na něj mj. rajčata a vajíčka a nadávali mu do prasat. Mohu požádat o Vaši reakci?"podobné články
-
Odboráři vyrazili na pochod Prahou, blokují tramvaje
16.6.2011 – Odboráři ve čtvrtek po osmé hodině ráno vyrazili za pískotu, troubení a houkání sirény Legerovou ulicí na pochod Prahou. Na pořádek dohlíží policisté, lidé z antikonfliktního týmu a pořadatelé z řad odborů. Vpředu jdou horničtí odboráři, přítomen je i šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.podobné články
-
Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti
28.6.2012 – Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.podobné články
-
Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem
10.9.2012 – Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.podobné články
-
Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce
15.1.2014 – Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.podobné články
-
Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!
14.5.2014 – Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.podobné články
-
Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce
19.5.2014 – Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.podobné články
-
Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to
27.1.2017 – Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.podobné články
-
Jak usušit nebo zamrazit rajčata i papriky, abyste si na nich pochutnali i v zimě
5.9.2017 – Saláty, plněné papriky, zapečená plněná rajčata, pikantní pomazánky, polévky, omáčky – všechno už jste zkusili? Pak nezbývá než zpracovat rajčata a papriky pro pozdější použití. Věděli jste například, že i papriky se dají sušit? A poradíme vám také, jak zeleninu správně zamrazit.podobné články
-
Jak vyrobit domácí kečup
3.10.2018 – Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný. Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá. Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení. Co si připravit na kečup Na dobrý sladký kečup potřebujete: 2 kg čerstvých, zralých rajčat 150 g rajského protlaku 200 g třtinového cukru 350 g oloupaných a nastrouhaných červených jablek 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší) 2,2 litru vody 15 g soli špetka mletého nového koření pepř 1 bobkový list špetka skořice 40 g najemno nakrájené cibule 10 gramů na jemno nakrájeného česneku Postup Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem. Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody. Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce). Příspěvek Jak vyrobit domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rajčata? Romové? Dusno v Brně: Zastánci černochů měli návštěvu. VIDEO+FOTO. Volání po odvetě
22.6.2020 – Sympatizanti hnutí Slušní lidé se v neděli v Brně střetli se stoupenci Black lives matter. Na bojovníky proti rasismu bučeli a dokonce po nich měli házet rajčata. „Rozumím tomu správně, že na Dominikánském náměstí nechala policie i účastníci bez odezvy chování skupiny fašistů, která na řečnici tmavé pleti mávala vlajkou konfederace, pokřikovala rasistické hlášky a házela rajčata? Bude se to nějak řešit?“ napsal naštvaný Bittner, komentátor Deníku Referendum. Předseda Slušných lidí sdělil, že bojuje za normální a slušný svět. Záleží prý na všech životech, nejen na těch černých.podobné články
-
Patří rajčata do lednice? Vědci našli odpověď a zelináři přidali několik rad
12.7.2020 – Pomalu začínají dozrávat rajčata a lidé opět řeší, jak červené plody správně skladovat. Stále totiž nepanuje shoda, zda je dávat do lednice, nebo ne. Kdo je nechá venku, méně ovlivní jejich chuť, zaznívalo donedávna. Předtím byla zase klasikou lednice. Jenže němečtí vědci z Univerzity v Göttingenu zjistili, že to je jedno – rajčata chutnala stejně z linky i lednice. Zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy vysvětlují, že celá věc je složitější, každopádně doporučují dbát na čerstvost a původ plodů.podobné články
-
Co s větším množstvím rajčat? Zkuste kečup, sušená rajčata, originální marmeládu či sterilaci
6.8.2023 – Rajčata jsou význačnou součástí mnoha chutných pokrmů po celém světě. Svou šťavnatostí a všestranností si získala srdce gurmánů i milovníků zdravé stravy. V tomto článku vám ve spolupráci s webem Toprecepty.cz představíme čtyři originální způsoby, jak rajčata zpracovat, aby vám vydržela i po skončení sezony.podobné články