Článek
-
Nadýchané omelety v jarním kabátku: Vsaďte na lososa, ricottu i chřest!
20.3.2021 – Bylinky, tvaroh, chřest nebo čerstvé výhonky nám po náročné zimě dodají energii. Vyzkoušejte tři recepty na lahodné omelety, které potěší i věčné dietáře. Inspiraci jsme našli v nové kuchařce Jak jíme zdravě na jaře.podobné články
Podobné články
-
Jak a proč se chránit před jarním sluncem?
20.3.2017 – Jaro je konečně tady! Zima se vzdává kralujícího žezla a o slovo se tak hlásí teplotně přívětivější období plné veselých barev. Možná si i vy plnými doušky užíváte dny zalité jarním sluncem, kterému ochotně nastavujete tvář a čerpáte nejen hřejivé teplo, ale i energii – a té je po letošní dlouhé zimě potřeba opravdu dostatek. Většina lidí se jarním sluncem nechává doslova učarovat. Není se čemu divit, vždyť v zimě je sluníčko nedostatkovým zbožím, zvláště trvá-li tak dlouho, jako letos. Málokdo ale ví, že vystavit se sluníčku bez ochrany v domnění, že přece ještě není tak silné a nemůže vám ublížit, je velice nerozumné. V dnešním článku vám řekneme proč. Proč bychom se měli chránit před jarním sluncem? Jakmile se mraky rozestoupí a počasí nám dopřeje první jarní paprsky, máme ihned lepší náladu. Pocitově se nám zdá, že jarní slunce ještě nemá takovou sílu, a proto často nemáme tendenci se před ním chránit. Chyba! Jarní sluníčko totiž může napáchat nepěkné škody. Věřte nebo ne, ale i když se vám to nezdá, jarní slunce má mnohdy daleko větší sílu, nežli to letní. Vznik nepříjemných a bolestivých spálenin je tak velmi častým jevem, stejně jako časné stárnutí kůže nebo zvýšení rizika rakoviny kůže. Jak se chránit před sluníčkem? A teď k tomu nejdůležitějšímu – odpovězme na otázku: jak se chránit před jarním sluncem? V první řadě je potřeba myslet na pokrývku hlavy. Sluníčko vás možná nepálí, ale tiše dělá paseku. Samozřejmostí jsou i sluneční brýle, které hodně lidí podceňuje. Přitom chránit zrak by měla být nepsaná povinnost. Pamatujte, že jarní slunce je hodně ostré a pro vaše oči tak nebezpečné a zrádné. Opomenout nesmíme ani krémy s ochranným faktorem, jež byste měli používat nejen na obličej, který je po zimě nejnáchylnější a také nejvíce odhalený, ale i na kůži, pokud se rozhodnete vyjít... Čtěte více Příspěvek Jak a proč se chránit před jarním sluncem? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rohlik.cz jako první online supermarket doručuje přímo z pole. Čerstvý chřest přiveze do domácností rovnou po sklizení
11.4.2018 – Čerstvý chřest, doručený přímo z pole v řádu několika hodin, již není utopií. Online supermarket Rohlik.cz navázal exkluzivní spolupráci se společností Český chřest a jako první online supermarket má k dispozici pole v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku, kde pěstuje chřest. Produkce z pole poputuje výhradně na stůl zákazníkům Rohlíku. Po lobbování za malé farmáře tak nastavuje příčku kvality potravin zase o něco výš. A to je jen začátek, do budoucna plánuje Rohlík i jahodové pole a další podobné projekty.podobné články
-
Co na oběd, když je málo času?
11.6.2016 – Pravdou je, že doba je velmi uspěchaná, ale žaludek se tak či tak přihlásí o slovo. Hlavní jídla jako je snídaně, oběd a večeře bychom šidit neměli. Svačinka se dá sníst i za pochodu, přestože se to nedoporučuje. Ovšem máme-li si udělat čas na jídlo, musíme mnohdy řádně zredukovat dobu přípravy jídla. Co tedy zdravého, chutného, aby to bylo rychle? Přinášíme vám tipy na zdravé a rychlé obědy. U některých jídel nevadí, když je předem zapomenete vytáhnout z mrazničky. Jejich příprava vám ani tak nezabere mnoho času. Jedná se například o lososa, který je chutný a zdravý zároveň. Losos v alobalu s rajčátky Plátky lososa opláchneme, okořeníme a položíme na alobal. Poklademe plátky rajčat, zakápneme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Vložíme do trouby a mezi tím si připravíme zeleninu na talíř. Věřte, že se obejdete i bez příloh. Bohatě vystačí listová a jiná zelenina, feta sýr a hrst oříšků, kterými posypete celý talíř. Losos bude za 15 minut upečený a lze ihned servírovat. Kuskus s uzeným lososem Kuskus patří mezi rychlá, zdravá a vděčná jídla. Potřebovat budeme kuskus, zeleninu a uzeného lososa. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme vřelou vodou a necháme pár minut nabobtnat pod pokličkou. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, kterou máme doma k dispozici a přimícháme kuskus. Dáme na talířek a přidáme uzeného lososa. To je celé – přejeme dobrou chuť. Sladký oběd – Rýžový nákyp s ovocem Pokud patříte k těm, kteří mají rádi sladké obědy, pak vyzkoušejte rychlý rýžový nákyp. Hrnek rýže propláchneme vodou, zalijeme mlékem s vodou 1:1 a jemně osolíme – vaříme do měkka, ale hlídáme, aby se rýže nepřipálila. Odstavíme a zatím si smícháme máslo, 2 žloutky, med a sníh z bílků – lze přidat vanilkovou tresť. Vymastíme si pekáček a vrstvíme kaši a ovoce na střídačku. Poslední vrstvu tvoří rýžová kaše. Vložíme do trouby a upečeme. Hotové posypeme skořicí a... Čtěte více Příspěvek Co na oběd, když je málo času? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Na co byste neměli zapomenout při jarním detoxu?
5.5.2017 – Ačkoli nám veselé jaro podle kalendáře už nějaký ten den kraluje, rozhodně ještě není pozdě popřemýšlet o jarním detoxu, který z našeho těla odplaví veškeré nečistoty a škodlivé látky, jež se v něm usadily během letošní dlouhé zimy. Ta byla opravdu náročná a není se proto vůbec čemu divit, že naše tělo zoufale volá o pomoc. I jarní detox si vyžaduje správný postup. Ještě než se do něho pustíte, přečtěte si dnešní článek. Vyvarujete se tak chybám, které by mohly vaši snahu sabotovat nebo dokonce uškodit vašemu zdraví. Co byste měli vědět o jarním detoxu Jaro k detoxikaci těla i organismu doslova vybízí. Jedná se o očistnou kůru, která vaše tělo zbaví veškerých nečistot a škodlivin, díky kterým se necítíte ve své kůži, postrádáte energii a pro nic se nemůžete nadchnout. Důležité ale je přistoupit k jarnímu detoxu správně. Rozhodně jej nelze považovat za způsob, díky kterému se vám podaří rychle zhubnout. Jarní detox by měl postupovat pomalu a ohleduplně k vašemu tělu. Pozor na podpůrné prostředky Hodně lidí se při detoxikaci spoléhá na podpůrné prostředky v podobě tabletek, nápojů nebo náplastí. Mnohdy dokonce naivně investují do přístrojů na domácí použití, jejichž pořízení stojí nekřesťanské peníze. Podle odborníků ale nejsou tyto produkty vhodné. Často totiž slibují výsledky, které nejsou reálné. Pokud si přeci jen chcete něčím pomoci, jděte na to přírodní cestou. Pomoci vám může například zelený ječmen, oblíbená spirulina či stále známější chlorela. Zapomeňte na držení hladovky Spousta lidí si myslí, že detoxikace ve své podstatě představuje hladovění a drastické držení diety. To ale vůbec není pravda. Při jarním detoxu byste měli ze svého jídelníčku vyřadit to, co tělo nepotřebuje a co mu škodí. Zapomeňte tedy na potraviny, které tělo zbytečně zanáší odpadními látkami. Proto se zaměřte na odlehčenou stravu, ve které se nebudou nacházet tuky, maso, alkohol a... Čtěte více Příspěvek Na co byste neměli zapomenout při jarním detoxu? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Delikátní chřest: 10 nejlepších receptů letošní sezóny!
4.5.2021 – Kdy jindy ochutnat český chřest, než právě v době jeho sezony. Tuto zeleninu, která byla dlouhá léta jako „buržoazní přežitek“ opomíjena, určitě vyzkoušejte. Uvidíte, že ji zařadíte do svého běžného jídelníčku. Chřest je totiž bohatý na vitamíny a další látky. Snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak. Má protizánětlivé účinky a čistí tělo, pomáhá při infekcích močových cest.podobné články
-
Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami
23.4.2010 – SERIÁL: Bílý chřest patří mezi nejjemnější zeleninu. Cení se tím víc, čím jsou jeho výhonky bělejší. V kombinaci s lososem, sýrem a smetanou jde o opravdovou delikatesu.podobné články
-
Chřestem proti rakovině a impotenci! Jezte chřest, budete »best«!
14.5.2012 – Sezona chřestu právě vrcholí a možná i vy jste se pozastavili nad touto netradiční zeleninou ve vašem obchodě. Pokud nevíte, na co je chřest dobrý, tak vězte, že úplně na všechno. Obsahuje takový mix vitaminů a minerálů, že hravě nahradí několik druhů zeleniny i ovoce najednou!podobné články
-
Jak jsem vařil bílý chřest s domácí pažitkovou majonézou
11.6.2012 – Chřestová sezóna právě vrcholí, a ačkoli existuje spousta receptů, jak si chřest netradičně připravit, jsem toho názoru, že právě tahle zelenina je krásným příkladem výroku, že „méně je někdy více“. Většinou se mluví o zeleném chřestu a jeho bílá varianta je lehce upozaděná, ale zbytečně.podobné články
-
Pět důvodů, proč jíst chřest!
4.5.2013 – Pokud jste ještě letos neměli k obědu či večeři chřest, nastal čas to napravit. Chřestová sezona je konečně tady! Asparagus, jak zní latinský název této zeleniny, nejen skvěle chutná, ale je i zdraví prospěšný! Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen.podobné články
-
Chřest a špenát? Vynikající recepty na zdravé dobroty!
22.4.2015 – Chřest neboli špargl je vynikající zelenina, jejíž sezona je právě na začátku a potrvá zhruba do konce června. Dva měsíce máte na to, ochutnat chřestové dobroty. A aby to nebylo tak jednotvárné… Což takhle dát si i špenát?podobné články
-
Zpestřete si jídelníček: Chřest je posel jara!
17.5.2015 – Docházejí vám nápady na jarní pokrmy? Honí vás mlsná, ale přitom nechcete porušit zdravý jídelníček? Tak potom vyražte nakoupit chřest. Jeho sezona je v plném proudu!podobné články
-
Chřest - zdravý, chutný, afrodisiakální. „Císařskou zeleninu“ si můžete dopřát i vy.
25.4.2016 – Chřest dlouhá léta spadal do kategorie luxusních potravin pro bohaté. Ještě v roce 1900 stálo kilo chřestu 100 Kč a to byl průměrný plat 3000 Kč. Cena zůstala, ale platy stouply, takže si můžete připravit kuchyňské nářadí a pustit se do přípravy.podobné články
-
Těhotná Serena Williams do sebe cpe artyčok, chřest a cukety
23.8.2017 – Těhotná tenistka Serena Williams má prý bizarní těhotenské chutě. Myslí si to její snoubenec Alexis Ohanian, který byl vyslán na nákup laskomin uprostřed páteční noci. Na snímku, který zveřejnil na Instagramu, nakupuje artyčoky, chřest a cukety.podobné články
Osobnosti: Serena Williams (312 článků) -
Sezona oblíbené zeleniny je v plném proudu! 8 chřestových otázek a odpovědí!
6.5.2021 – Květen každý rok patří chřestu! Sezona této čím dál oblíbenější zeleniny začíná s koncem dubna a končí v půlce června. Poznat se to podle německého přísloví dá i podle třešní: „Chřest je dobrý právě do třešní...“ Aha! pro vás proto připravilo 8 otázek a odpovědí na téma chřest.podobné články
-
Farmáři chtějí zákaz „toxických a neekologických“ plodin na vánočním trhu
8.12.2015 – Proč na českém vánočním stole převládaly po staletí ořechy a sušené ovoce, jedla se ryba a bramborový salát? Protože se jednalo o sezónní a lokální produkty. O tom, že taková strava je navíc ve zmíněnou roční dobu v daném regionu nejzdravější, nelze pochybovat. Nicméně většina dnešních konzumentů neodolá široké nabídce ovoce a zeleniny v obchodech a utrácí za dovážené plodiny. Ty jsou jednak často plné pesticidů a chemie, takže o zdraví tady hovořit nelze. Ale také jejich dovoz poškozuje planetu a přispívá ke globálnímu oteplování. Na to vše teď hlasitě poukázali italští farmáři, kteří vyzvali svou vládu, aby kalifornské mandle a peruánský chřest či lososa z Aljašky na vánočních trzích zakázala.podobné články
-
Vysmívaný "závodka" vykostil lososa a pak i Pohlreicha
21.9.2010 – V kuchyni pořadu Na nože! Zdeněk Pohlreich (53) tentokrát nevěřil vlastním očím. Prošedivělý padesátník Jiří Zeman všem pěkně vytřel zrak. Kuchař ze závodní jídelny v Postoloprtech poprvé v životě zkusil vykostit lososa a povedlo se mu to ze všech nejlíp.podobné články
-
Jamie z Brna se bojí o místo - Proč nezvládl vykuchat lososa?
22.9.2010 – Včerejší díl kulinářské show Na nože! prověřil kvality dvanáctky kuchařů, kteří měli vykuchat lososa. A byl to boj na kosti i na kůži. Losos soutěžícím vyloženě nesedl!podobné články
-
PROSTŘENO: Filety z lososa podle Daniela Kotka
9.3.2013 – Lehčí hlavní jídlo si připravil obchodník Daniel Kotek. Jako hlavní chod zvolil lososa a rozhodně své hosty nadchnul.podobné články
-
PROSTŘENO: Filety z lososa podle Daniela Kotka
11.3.2013 – Lehčí hlavní jídlo si připravil obchodník Daniel Kotek. Jako hlavní chod zvolil lososa a rozhodně své hosty nadchnul.podobné články