Článek
-
Konec (gastro) světa, jak ho známe: Co už v kuchyni nechceme a na co se zaměřit v roce 2025?
3.6. (14 dnů) – Jaké byly trendy doposud? Instagram plný burgerů s porcí lanýžů větší než samotné maso, dezertů s barvami duhy nebo pokrmů, které na fotce vypadaly úžasně, ale chutnaly spíš jako experiment na Marsu?podobné články
Podobné články
-
Olomouc: Domácí gastro.ol - soutěž regionálních receptů
18.6.2011 – V rámci červnového festivalu olomoucké gastronomie Gastro.ol vyhlásilo statutární město Olomouc soutěž s názvem DOMÁCÍ GASTRO.OL – SOUTĚŽ REGIONÁLNÍCH RECEPTŮ.podobné články
-
Světla v našem domě i mimo něj – kde všude je potřebujeme?
21.8.2015 – Věděla jste, že dostatek světla je pro náš život jednou z důležitých potřeb? Pokud ne, podívejme se krátce na to, co vše je spojeno s dostatečně osvětlenou místností: Eliminace naší únavy. Zlepšení naší nálady. Zlepšení našeho pracovního výkonu. Proto bychom měli dbát na to, abychom i doma měli vždy dostatek světla. Ideálně venkovního přírodního, které následně doplní svítidla. Začneme-li v našich interiérech, určitě zde nesmí chybět lustry, stejně jako je třeba zaměřit se také na doplňkové osvětlení, kam patří lampy. Ty mohou být volně stojící, stejně jako mohou být součástí nočního stolku právě ve vašich ložnicích. Každý prostor má svá specifika Při výměru správného svítidla nezapomínejte ani na to, kam ho budeme umisťovat. Začneme-li kuchyní, je třeba se zaměřit hlavně na praktičnost a možnost dokonalého osvětlení pracovní desky. Zde se hodí třeba LED pásky. Naopak obývací pokoj by měl působit spíše elegantně. Hodí se sem propracované moderní lustry, které zaujmou jak kombinací materiálů, tak hlavně svým nadčasovým vzhledem. V koupelně bychom se zase měli zaměřit hlavně na oblast zrcadla. Dokonalé osvětlení tohoto prostoru je dokonalou cestou k našemu nádhernému nalíčení. Zde navíc nezapomínejte na kvalitu světel, vzhledem k vyšší vlhkosti v daném prostoru. Osvětlit lze také váš exteriér Světla ale můžeme využít i mimo náš dům. Zde by měly mít hlavně praktickou funkci. Hodí se třeba osvětlit příjezdovou cestu ke garáži, nebo chodníky na naší zahradě. Stejně tak může venkovní osvětlení přijít vhod ve chvíli, kdy se vracíme pozdě domů a nechceme potmě hledat naše klíče. Další možností jsou už speciální řešení, třeba ve formě halogenů. Ty mohou dobře posloužit v rámci večerního grilování, stejně jako se hodí ve chvíli, kdy chceme osvětlit některý z dekoračních prvků na naší zahradě. Hledá levné osvětlení pro váš interiér a zahradu? Doporučujeme renomovaného prodejce osvětlení Uni-svitidla.cz. Příspěvek Světla v našem domě i mimo něj – kde všude je potřebujeme? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak na bakterie v kuchyni
18.2.2015 – Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Radek Kašpárek řekl Nově rázné ne: Šéfkuchař zařízl gastro show Souboj na talíři kvůli času
3.8.2023 – Konec na Nově? Ale kdepak. V posledních dnech se začal probírat podzimní program této barrandovské televize a na přetřes přišlo také to, že Radek Kašpárek (41) se tentokrát nezúčastní gastro pořadu Souboj na talíři. Redakci eXtra.cz nyní vysvětlil, proč tomu tak je a jak to má se svým dalším působením na Nově. Její zástupce zase zmínil další společný projekt s Kašpárkem.podobné články
Osobnosti: Radek Kašpárek (168 článků) -
Veletrh Top Gastro & Hotel 2015: Plejáda delikates i umění mistrů baru
18.2.2015 – Delikatesy, známé drinky v nové podobě a netradiční nápoje třeba z kávy nebo čaje… I to slibuje již 9. ročník veletrhuTop Gastro & Hotel 2015, který již tradičně probíhá souběžně s veletrhem cestovního ruchu Holiday World.podobné články
-
Epicentrum: Od čtvrtka do hospod bez kontrol. Restauratér o rozvolnění v gastro podnicích
8.2.2022 – Od půlnoci ze středy na čtvrtek vejdou v platnost pravidla, která ruší prokazování se covidovými certifikáty. Do restaurací, hotelů, nebo na hromadné akce tak bude moct zamířit znovu kdokoli. O jak velkou úlevu, nejen pro gastro podniky, se jedná? Nejen o tom bude v úterním Epicentru hovořit Luboš Kastner, restauratér a garant projektu Moje restaurace.podobné články
-
Ostravu zasypaly hory jídla. Gastro festival zahájili umělečtí řezbáři dýní
18.11.2010 – Desátý ročník Gastro festivalu odstartoval ve čtvrtek v Ostravě. Třídenní svátek dobrého jídla zahájila soutěž v uměleckém vyřezávání dýní.podobné články
-
Festival profesionální gastronomie GASTRO TOUR 2014 se blíží
28.1.2014 – Pátý ročník festivalu profesionální gastronomie GASTRO TOUR a HOTREQ FÓRUM 2014 se nezadržitelně blíží. Na výstavišti v Praze - Holešovicích budou od 20. do 23. února 2014 opět k shlédnutí i k ochutnání práce profesionálů ze všech gastronomických oborů. Pro letošní ročník gastronomického festivalu připravila pořádající společnost T&M; CREATIVE ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací hotelů a restaurací ČR celou řadu inovací a inspirací.podobné články
-
Pavel Švestka z Clarion Hotelu Špindlerův Mlýn získal zlato na Danubius Gastro 2014
14.2.2014 – Pavel Švestka z Clarion Hotelu Špindlerův Mlýn uspěl v přehlídce kuchařského a cukrářského umění na mezinárodním veletrhu gastronomie Danubius Gastro 2014, který proběhl první únorový víkend v Bratislavě.podobné články
Osobnosti: Pavel Švestka (2 články) -
GASTRO TOUR 2014 - festival představí nejnovější kulinářské trendy.
18.2.2014 – Již pátý ročník festivalu GASTRO TOUR 2014 se uskuteční 20. – 23. února 2014 v prostorách Křižíkova pavilonu B, Výstaviště Praha - Holešovice.podobné články
-
Veletrh FOR GASTRO & HOTEL představí program šitý profesionálům na míru
28.9.2020 – Již podesáté se uskuteční veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL, a to od 1. do 3. října 2020 na výstavišti PVA EXPO PRAHA. Kromě představení novinek a moderních technologií z oboru je připraven i atraktivní doprovodný program. A to vše v bezpečném areálu zajišťujícím maximální komfort návštěvníků i vystavovatelů. Na co se můžete těšit?podobné články
-
Vláda rozšířila COVID gastro: Provozovny dostanou 400 Kč za pracovníka a den
4.1.2021 – Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to vláda, která tak rozšířila dříve schválený program COVID gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun.podobné články
-
Ministr Havlíček: Žádosti do programu COVID – Gastro – Uzavřené provozovny je možné podávat až do 15. března
26.2.2021 – Ministerstvo průmyslu a obchodu prodlužuje výzvu k podávání žádostí do programu COVID – Gastro – Uzavřené provozovny. Žádosti bude přijímat až do 15. března 2021 do 16:00 h. Navýšen byl limit Dočasného rámce Evropské komise, podle kterého si žadatelé mohou nově žádat o podporu až do výše 1,8 mil. EUR.podobné články
-
Asociace malých a středních podniků a živnostníků: 2. ročník Studuj gastro zná své vítěze!
25.5.2022 – Na podzim roku 2021 vyhlásila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Českým gastronomickým institutem již 2. ročník programu Studuj gastro.podobné články
-
ÚOHS: Spojení společností v oblasti výroby a prodeje potravinářských výrobků povolen
10.9.2023 – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení společností Stroga Holding, s. r. o., a GASTRO – MENU EXPRESS, a. s. V důsledku fúze má společnost Stroga Holding získat možnost výlučně kontrolovat společnost GASTRO – MENU EXPRESS.podobné články
-
MHMP: Platnost karet Lítačka, končící v roce 2025, se prodlužuje o tři roky
7.12.2024 – Stejně jako v předchozích letech, i v roce 2025 končí platnost dopravních karet Lítačka mnoha lidem, převážně těm, kterým byly karty vydány v roce 2020. Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT) se společně s hlavním městem rozhodly jejich platnost automaticky prodloužit o další tři roky. Všichni cestující, kterým karta v roce 2025 propadá, tak mohou cestovat s Lítačkou po Praze a Středočeském kraji až do roku 2028.podobné články
-
DPP prodlužuje prohlídky stavby metra D a přidává další den
11.5. (37 dnů) – Na základě mimořádně vysokého zájmu veřejnosti o návštěvu stavby prvního úseku metra D navyšuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Hlavním městem Prahou a zhotoviteli kapacity prohlídek. Podzemní trasa bude přístupná o víkendu 17. a 18. května 2025 nově už od 7:00 a až do 19:00. Navíc přibude mimořádný termín v pondělí 19. května 2025 ve stejných časech. Povrchová trasa bude otevřena v sobotu 17. května 2025 stejně jako podzemní, tj. od 7:00 do 19:00, v neděli 18. května 2025 od 7:00 do 15:45.podobné články
-
Jak vybrat to správné spodní prádlo?
31.7.2015 – Vyjít ven bez spodního prádla je doslova nemyslitelné. Ostatně platit by to mělo také doma. Proto je dobré zaměřit se na jeho správný výběr. Podívejme se proto, podle čeho ho nejlépe vybírat a na co konkrétně bychom se měli při našem výběru zaměřit. V první řadě je to určitě účel použití. Chceme-li překvapit našeho partnera, může to být třeba sexy spodní prádlo. Odvážnější střihy, černá nebo bílá barva, stejně jako elegantní krajky. To vše zaručeně funguje a dokáže zaujmout. Ne vždy ale chceme jít jenom tímto směrem. Můžeme totiž vybírat třeba: Spodní prádlo určené na sport Spodní prádlo pro těhotné a kojící Spodní prádlo stahovací Důležitá je také barva Proč právě ona? Jelikož málokterá z nás chce, aby bylo spodní prádlo pod naším oblečením jakkoliv vidět. Mohou to být třeba vzdušnější šaty, stejně jako různá lehčí trička. Proto je dobré nezapomenout na to, že odstín by měl vždy ladit s tím oblečením, které si bereme. Příkladem ale mohou být třeba i oblíbené legíny. I zde bychom neměli zapomínat na to, že spodní prádlo by mělo být stejné, nebo alespoň výrazně podobné barvy. Zároveň je dobré zaměřit se také na to, aby nebylo nijak zvlášť výrazně vidět. Zajímat by nás měl i konkrétní střih a velikost Spodní prádlo musí v první řadě sedět a musí být pohodlné. Začneme-li oblastí kalhotek, máme na výběr jak klasiku, tak i kalhotky nohavičkové, oblíbené brazilky, stejně jako nechybí třeba tanga. Zde byste měla volit to, co je vám nejpohodlnější a nejpřirozenější. O pohodlnosti ale rozhoduje nejenom střih, ale i správná velikost. U té ještě zůstaneme a podívejme se na levné podprsenky. Poslední průzkumy ukazují, že polovina žen si kupuje právě tento typ spodního prádla ve špatné velikosti – tedy buď velké, nebo malé. I proto je dobré nechat si poradit a věnovat pozornost výběru skutečně takové velikosti, která vám... Čtěte více Příspěvek Jak vybrat to správné spodní prádlo? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Oko vytlačené z lebky nebo puchýře po celém těle. Oblíbená reality show Podivná těla hlásí návrat v roce 2025
27.2.2025 – Populární dokumentární série Podivná těla (Body Bizarre) se v roce 2025 dočká rebootu na stanicích a platformách Warner Bros. Discovery. Nové epizody diváky znovu zavedou do světa nevšedních zdravotnických příběhů. Od neobvyklých diagnóz až po neuvěřitelnou lidskou odolnost – nový formát nabídne nejen fascinující medicínské detaily, ale i inspirativní osudy lidí, kteří odmítají rezignovat na život. Premiéra je naplánována na první polovinu roku 2025.podobné články