Článek
-
Kavárna v Dubaji nabízí latte nebo capuccino z velbloudího mléka
10.4.2012 – Capuccino, latte nebo koktejly vyrobené z velbloudího mléka začala svým zákazníkům nabízet jedna kavárna v Dubaji. Podle americké televize CNN se setkala s úspěchem.podobné články
Podobné články
-
Kavárna v Dubaji nabízí capuccino z velbloudího mléka
18.4.2012 – Capuccino, latte nebo koktejly vyrobené z velbloudího mléka začala svým zákazníkům nabízet jedna kavárna v Dubaji. Setkala se s úspěchem.podobné články
-
Sladké a chutné lívance 3x jinak
26.6.2015 – Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Pandemie zbrzdila vývoz mléka do zahraničí: Expert promluvil o zdražení v Česku
17.6.2020 – Spotřeba mléka a mléčných výrobků v Česku každým rokem roste. Konzumního mléka vypijeme ročně na hlavu 57,1 litru, největší nárůst ve spotřebě máme u másla, kterého spořádáme přes pět kilo na osobu za rok. V roce 2019 se v Česku vyprodukovalo přes tři miliardy litrů mléka. Jak zasáhla pandemie koronaviru výrobu mléka v zemědělství a jeho nákup a zpracování? Hrozí nedostatek mléka, kvůli kterému budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy?podobné články
-
Domácí ovesné mléko
16.9.2018 – Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek. Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu. Příprava ovesného mléka je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Recept na domácí ovesné mléko Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev. Ingredience 2 hrnky ovesných vloček voda Postup Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit. Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat. Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár... Čtěte více Příspěvek Domácí ovesné mléko pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Capriccino - káva pro lidi s laktózovou intolerancí
13.3.2012 – Espresso, latte, macchiato, capuccino... Itálie je už nyní zemí, kde člověk toužící po kávě má k dispozici víc než širokou volbu nabídek. A nyní k nim přibyla ještě jedna - capriccino, což je nápoj pro ty, kdo trpí laktózovou intolerancípodobné články
-
Recept na vánočku
8.12.2018 – Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát. Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesunula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ceny mléka klesají. Největší světový vývozce 'bílého zlata' už musí propouštět
16.7.2015 – Největší světový vývozce mléka, novozélandská firma Fonterra, začala propouštět kvůli poklesu cen mléka. K propadu cen této potraviny přispěl jednak snížení čínské poptávky a za druhé ruský zákaz západních potravin. Pokles cen mléka ale pociťují i producenti v celé EU.podobné články
-
Madeta má výpadek v dodávkách mléka, bude vyrábět méně toho trvanlivého
1.7.2019 – Největší česká mlékárna Madeta přišla od pondělka o dodávky 200 000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo bude víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila jinde 75 000 litrů mléka denně, od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Bude vyrábět méně trvanlivého mléka, ceny nezdraží, propouštět nebude. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50 000 Kč, měsíčně nově na 1,5 milionu Kč. Do srpna chce všechno chybějící mléko zajistit jinde. Informaci médiím sdělil generální ředitel Madety Milan Teplý.podobné články
-
Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá další dárkyně mateřského mléka
27.12.2023 – Mléčná banka Fakultní nemocnice Hradec Králové průběžně hledá nové dárkyně mateřského mléka pro výživu novorozenců hospitalizovaných ve FN HK. Do darování mléka se v letošním roce zapojilo několik desítek matek novorozenců, celkem se podařilo získat téměř 1600 litrů mateřského mléka, které je pro komplexní výživu novorozenců zcela zásadní.podobné články
-
Latté art, umění kreslení do kávy
20.11.2011 – Jak je známo, jíme nejen ústy, ale i očima. Právě na tom staví disciplína latté art. Její představitelé dokážou proměnit kávu v malé umělecké dílo. Na její pěnu vám vykreslí srdíčko, tulipán nebo i medvídka.podobné články
-
Umění Latte art: Když se káva usměje...
5.2.2012 – Už jste někdy v kavárně dostali voňavou kávu ozdobenou srdíčkem nebo medvídkem z mléčně pěny? Pak vězte, že právě takhle vypadá zdobení kávy nazvané Latte art.podobné články
-
Alžírská káva či Eggnog Latté: Máte rádi českou klasiku nebo anglickou vánoční verzi koňakové kávy?
20.10.2021 – Alžírská káva patří stále mezi oblíbené kávové nápoje. Espresso s vaječným koňakem a pořádnou porcí pravé šlehačky je známo především u nás. V Anglii se na Vánoce objevuje podobný nápoj zvaný Eggnog Latté.podobné články
-
Móda: Sezona jako latté…
1.6.2012 – Také milujete krásně nadýchané kafe latté? Pak se vám ve sklenici odrážejí nejméně dva odstíny aktuální sezony – šlehačkově bílá a...podobné články
-
Dali jste si ráno velké kafe latte? Pak musíte souložit aspoň 38 minut!
1.2.2016 – Britští politikové uvažují o tom, že na potravinách začnou uvádět výrobci nejen energetický obsah, ale že to pro snazší chápání běžného jedince převedou na čas, který je třeba strávit různými fyzickými aktivitami, aby člověk potravinou přijatou energii spálil. Pokud by se vyjadřovala tato hodnota v době strávené intenzivním sexem, na běžné kafe latte s cukrem by bylo potřeba osmatřicet minut soulože a na mrkvový dort k tomu další tři hodiny.podobné články
-
Ubrousková vychytávka na zdobení kávy? Tohle nebude fungovat
14.6.2020 – Naučit se umění latté art stojí peníze a také dost času, než dostanete do ruky ten správný grif. Někteří lidé ale i tak hledají možnosti, jak si ozdobit svou kávu a sahají po každém tipu, který najdou na internetu. Zdálo by se, že návod z následujícího videa na zdobení latté za pomoci kakaa či skořice bude mít úspěch, ale ono to tak jednoduché není. Aspoň víte, co doma zkoušet nemusíte.podobné články
-
V Emirátech je hitem letošní sezóny velbloudí zmrzlina
25.3.2012 – Mlékárny Al Ain se rozhodly letošní letní sezónu nabídnout hned čtyři příchutě zmrzliny vyráběné z velbloudího mléka. Specialita byla na trzích Spojených arabských emirátů dosud spíš raritou, ale horké měsíce roku 2012 bude zpříjemňovat obyvatelům i hostům této arabské země ve velkém.podobné články
-
Kavárny marně vyhlíží konec lockdownu. V březnu řeší i veganské mléko bez příplatku
11.3.2021 – Kavárny v Česku zažívají krušné časy - hosty ve svých prostorech stále přivítat nemohou. A konec lockdownu jasný termín nemá. Navíc byl omezen pohyb lidí, takže k okénkům nezamíří již ani výletníci z jiných obcí a okresů. Provozovatelé se však snaží čas od času i nyní myslet na jiné věci, než jsou finanční trable a podniky bez zákazníků. V březnu se rozjela osvětová akce týkající se rostlinných nápojů do kafe místo kravského mléka. Bez příplatku. Zapojilo se do ní na 30 kaváren v Česku republice. Kam si vyrazit na rostlinné capuccino v době, kdy je minulostí bizarní vládní zákaz prodeje kafe s sebou?podobné články
Osobnosti: Kam Kam (647 článků) -
Palačinky 3x jinak
17.4.2016 – Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70 cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Žlučníková dieta – recepty
27.5.2016 – Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články