Článek
-
Kateřina Ondrušová: Mléko si zaslouží svůj prostor v našem jídelníčku
8.10.2017 – Mléko a mléčné výrobky tvoří součást lidské výživy již od nepaměti. Hrají důležitou roli ve všech fázích života, od narození až po stáří. Společnost si však v posledních letech stále častěji pokládá otázku, zda mléko pít, či nepít. Názory na výživu se různí a často vedou i k vážným omylům, které matou veřejnost. Jak to tedy doopravdy je?podobné články
Podobné články
-
Domácí ovesné mléko
16.9.2018 – Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek. Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu. Příprava ovesného mléka je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Recept na domácí ovesné mléko Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev. Ingredience 2 hrnky ovesných vloček voda Postup Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit. Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat. Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár... Čtěte více Příspěvek Domácí ovesné mléko pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Kravské mléko obsahuje hormony a způsobuje cukrovku? Vědci vyvrací nejčastější mýty
26.4.2021 – Kravské mléko je zdravé - to už nám říkaly naše babičky. Mléko je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů a může chránit před cukrovkou 2. typu. Přesto je konzumace kravského mléko opředena ředou mýtů, např. že se po něm tloustne, způsobuje akné, je v něm příliš mnoho cukru a také nebezpečné hormony a antibiotika. Britská spotřebitelská organizace Which? zjišťovala, co je pravdy na tom, že kravské mléko škodí zdraví.podobné články
-
Lidl stahuje mléko Pilos, hned tři druhy. Hrozí zažívací potíže, varuje mlékárna
21.10.2021 – Kdo jste si koupili v poslední době mléko v supermarketu Lidl, zpozorněte. Řetězec stahuje z regálů výrobky „Pilos“ Čerstvé mléko 1,5% 1 l, „Pilos“ Čestvé mléko 3,5% 1 l a „Pilos“ Bio Čerstvé mléko 1l, které pro něj vyrábí společnost Olma ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Jde o balení s datem spotřeby 26. až 30. října 2021.podobné články
Osobnosti: Andrej Babiš (26208 článků) -
Olma stahuje čerstvé mléko v „petkách“: Může způsobit problémy se zažíváním
22.10.2021 – Olomoucká mlékárna Olma kvůli mikrobiální kontaminaci stahuje z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví, které má datum spotřeby 26. října a následující dny až do 30. října. U citlivých jedinců může toto mléko způsobit zažívací potíže, Olma proto nedoporučuje jeho konzumaci. Lidé, kteří si mléko koupili, ho mohou vrátit v prodejnách či jej reklamovat přímo v mlékárně, oznámila Olma na svých internetových stránkách. Mléko prodával například diskontní řetězec Lidl, z obchodů už stahuje tři druhy mléka Pilos, které pro značku vyrábí Olma, uvedl web Echo24.podobné články
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak na zácpu přírodní cestou
25.4.2016 – Z medicínského hlediska může mít zácpa nespočet příčin. Počínaje žaludečními vředy, vředů na dvanácterníku, karcinomu slinivky a další. Časté střídání průjmu a zácpy se objevuje také u lidí, jež trpí na dráždivý tračník. Ale proč strašit sněhulákem v létě. Nejčastěji trpí na zácpu lidé, kteří chybují ve svém jídelníčku a přijímají pramálo vlákniny a mají tudíž v nepořádku zažívací ústrojí. Pomáhat si od zácpy chemickými projímadly příliš situaci neřeší a jde skutečně pouze o krajní řešení. Lékaři stále častěji upozorňují na návykovost některých volně dostupných prostředků i na další nepříjemné vedlejší účinky. V některých případech mohou chemická projímadla zácpu ještě zhoršit, jelikož střeva přestanou vyvíjet vlastní napětí hladkého svalstva střevní stěny. Stejně tak doktoři varují před používáním nápojů z listu senny či ricínového oleje – oba jmenované prostředky škodí střevním stěnám. Nejčastější příčiny zácpy Málo vlákniny v jídelníčku Nedostatečný pitný režim Stres Nemoci a medikamenty Genetické dispozice Jak na zácpu přírodní cestou Ihned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody případně Mlýnský pramen či Šaratici. Jak už jsme uvedli výše, zařaďte do svého jídelníčku dostatek vlákniny: ovoce a zelenina. Proti zácpě pomáhá i konzumace dvou jablíček večer – než jdete spát. Podobně fungují i meruňky, hrušky, křížaly či sušené ovoce. Kartáčem na střeva jsou i sušené datle. Výtečnou babskou radou neprohloupíte – dejte si vařené sušené švestky a rovněž vypijte vodu, ve které jste švestky uvařili. Pokud vás zácpa trápí opravdu často, vypijte 3x denně před jídlem neslazený domácí jablečný mošt. Doprovází-li zácpu nepříjemná bolest břicha, pořiďte si směs kmínového oleje a masírujte si jim břicho – používá je nejen u malých dětí, ale i dospělých. Pomoci může i teplá sedací lázeň s kostivalem, čekankou a jitrocelem. Doplnit můžete tuto proceduru ještě o popíjení čaje rooibos proti zácpě. Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a ovesné vločky. Se zácpou pomohou i namočená lněná semínka ve vodě – po pár... Čtěte více Příspěvek Jak na zácpu přírodní cestou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Proč zařadit do svého jídelníčku batáty?
28.11.2017 – Řešíte své stravovací návyky? Ideální j dát sbohem všemu nezdravému a naopak do jídelníčku zařadit věci zdravé. Samozřejmě hlavním cílem by měla být také rozmanitost. Jednou z možností, kterou doporučíme, jsou batáty. Proč? Batáty Příprava je velmi jednoduchá Jelikož na ně můžete pohlížet stejně, jako na klasické brambory, budete poměrně jasně a dobře vědět, jak je upravit. Přinášíme recept na batáty, který bude spojený s těmi nejčastějšími postupy tepelné úpravy. Je jedno, jaký zvolíte, jelikož vždy budou chutnat skvěle. Co tedy můžete? Připravit kaši. Batáty uvařit. Upéci je v troubě. Budou vám velmi chutnat I když je přirovnáváme ke klasickým bramborám, neznamená to, že chutnají stejně, jako ony. Chutnají totiž mnohem lépe. Některé z vás je označují jako sladké brambory, což už leccos naznačuje. Pokud se podíváme na jejich vzhled, tak jsou lehce načervenalé, čímž se odlišují primárně. Jejich chuť je skutečně lehce nasládlá a některé konzumentky je přirovnávají k tomu, jako by došlo ke křížení klasických brambor a mrkve. Rozhodně ale chutnají dobře. Jsou bohaté na mnoho živin Ani toto nelze opomíjet. Pokud chcete začít žít zdravě, potom jsou osvědčenou volbou. Co všechno obsahují? Je to třeba tolik nezbytný a doporučovaný vitamín C. Potom nesmíme zapomenout ani na betakarotén, nebo mnoho vlákniny. K tomu všemu přidejme širokou škálu vitamínů a minerálů a je jasné, že jsou jasnou volbou. Batáty jsou běžně dostupné A kde je pořídit? Není to nic složitého, jelikož dnes už jsou běžně dostupné ve většině supermarketů. Navíc jejich ceny rozhodně nejsou nijak vysoké, což nahrává tomu, že možnost zařadit j d svého jídelníčku je poměrně snadná pro každou z vás. Přesvědčte se o tom třeba i vy sama. A to hned při vašem prvním nákupu, až budete v regálech vybírat něco, co je skutečně velmi zdravé a také dobré. Příspěvek Proč zařadit do svého jídelníčku batáty? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Pijte mléko: 10 důvodů, proč je zdravé!
8.7.2016 – Mléko a jogurty nebývá v jídelníčku mnoha dětí zrovna oblíbenou pochutinou. Je ale velmi důležité pro jejich vývoj. Přinášíme vám 10 důvodů, proč by měly mléko pít nejen děti ale i dospělí.podobné články
-
Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!
31.10.2014 – Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?podobné články
-
Mléko v sobě má hormony, přiznali odborníci. Zahleňování je ale mýtus
30.5.2017 – Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Podle údajů z roku 2015 je spotřeba mléka 60,5 litrů na osobu. Podle čeho byste si měli mléko vybírat? Jaké pro něj platí hygienické standardy? A co je pravdy na tom, že mléko v obchodě je plné konzervačních látek, hormonů a antibiotik?podobné články
-
Český vaječňák v ohrožení? Soud EU zatrhl v receptu mléko, co na to tuzemští výrobci
31.10.2018 – Vaječný likér nesmí obsahovat mléko, rozhodl minulý týden Soudní dvůr Evropské unie. Německá firma z Braniborska podala žalobu na svou konkurenci z Dolního Saska, která do likérů přimíchávala mléko. Soud rozhodl, že povolenými přísadami jsou pouze ty, které vypočítává evropský zákon. Tradiční symbol Vánoc od českých výrobců ale také obsahuje mléko. Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky proto rozhodnutí soudu momentálně zkoumá s Ministerstvem zemědělství a se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Znamená to, že receptura českých vaječňáků je v ohrožení?podobné články
-
Lidl stahuje z prodeje tři druhy mléka: Hrozí zažívací potíže
22.10.2021 – Olomoucká mlékárna Olma kvůli mikrobiální kontaminaci stahuje z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví, které má datum spotřeby 26. října a následující dny až do 30. října. U citlivých jedinců může toto mléko způsobit zažívací potíže, Olma proto nedoporučuje jeho konzumaci. Lidé, kteří si mléko koupili, ho mohou vrátit v prodejnách či jej reklamovat přímo v mlékárně, oznámila Olma na svých internetových stránkách. Mléko prodával například diskontní řetězec Lidl, z obchodů už stahuje tři druhy mléka Pilos, které pro značku vyrábí Olma, uvedl web Echo24.podobné články
-
Průzkum odhalil nedostatky v našem stravování: Co chybí Čechům v jídelníčku?
15.8.2021 – Nejen vitamíny jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Velmi důležité jsou také minerály. Jak ale odhalil nejnovější monitoring stravy české populace, řada z nich v našem jídelníčku žalostně chybí. Jejich nedostatek přitom způsobuje vážné zdravotní problémy...podobné články
-
V zoo se narodilo VZÁCNÉ mládě tygra ussurijského!
3.6.2011 – Samici tygra ussurijského Maje se v ostravské zoologické zahradě ve čtvrtek vpodvečer narodilo nejméně jedno mládě. V pátek o tom informovala mluvčí zoo Monika Ondrušová.podobné články
-
Co se stane, když vyloučíte maso z jídelníčku?
15.7.2016 – Americká vláda zveřejnila doporučení k vyváženému a zdravému jídelníčku. Lobby producentů masa ho značně ovlivnilo a tak se v něm nedoporučuje jeho vyloučení ze stravy. K velkému rozhořčení uznávaného odborníka profesora Randalla Stafforda. Podle něj existují totiž tisíce důkazních studií, podle nichž vyloučení masa z jídelníčku znamená zlepšení zdraví na mnoha úrovních. Sníží se tím riziko mnoha typů rakoviny, chorob srdce i diabetu.podobné články
-
Studie potvrdila: Mléko může ochránit před srdeční chorobou i mrtvicí
24.7.2009 – Mléko jako pravidelná součást jídelníčku člověka je předmětem řady diskuzí. Jeho obhájci ale mají další důkaz, proč se mléku nevyhýbat a dopřávat si ho denně.podobné články
-
Lidský organizmus umí nejlépe vstřebat vápník z mléka a mléčných výrobků
25.10.2016 – Mléko je důležitou součástí našeho jídelníčku už po celá staletí. Díky svému složení má pozitivní účinky na lidský organizmus. V poslední době se však začínají stále častěji objevovat alternativní názory, které se snaží tvrdit opak. Tato přesvědčení jsou však často založena na neúplných a kusých informacích vytržených z kontextu. V některých případech je však opravdu nutné mléko omezit nebo jej ze stravy úplně vyřadit ze zdravotních důvodů. Jedním z nich je například lékařsky potvrzená intolerance laktózy.podobné články
-
Mléko zatracované i vynášené: 4 mýty a pravdy o »bílém zlatě«
21.2.2018 – Vynášené i zatracované mléko! Patří nebo nepatří do našeho jídelníčku: Měli by ho pít jen děti a dospělí už ne? Máme pro vás několik mýtů i argumentů, které je vyvrací.podobné články
-
Mléko, tvaroh či máslo jen pro bohaté? Mlékárny už začaly zvyšovat cenu
28.10.2021 – Máslo a sýr na chléb ke snídani, mléko do kávy, jogurt ke svačině nebo tvaroh do koláče… Mléčné výrobky jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. I je zasáhne zdražování, naše největší mlékárna zvýší ceny o více než 10 procent!podobné články