Článek
-
Jednoduchý vynález, který vylepší každou polévku
10.6. (27 dnů) – Před 136 lety vynalezl švýcarský podnikatel Julius Maggi originální tekuté ochucovadlo, které dodnes nazýváme jeho jménem – i kdyby ho vyráběl bůhvíkdo pod bůhvíjakým názvem a značkou.podobné články
Osobnosti: Julius Julius (80 článků)
Podobné články
-
Recept na lehkou brokolicovou polévku
12.7.2016 – Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak připravit krémovou batátovou polévku
1.8.2018 – Znáte batáty? Tyto hlízy podobné bramborám, s oranžovou dužinou a jemnou sladkou chutí si dobývají naše kuchyně. Výborné jsou pečené, připravené jako chipsy i na kaši a rozhodně stojí za ochutnání i krémová polévka z nich připravená. Povijnice batátová, o jejíž hlízách je řeč, obsahuje hodně vitamínu B6 aC, taky betakaroten, který je účinným antioxidantem. Jsou také plné draslíku, který má vliv na funkci srdce a snižuje tak možnost vzniku kardiovaskulárních problémů. Kromě toho také snižuje krevní tlak a pomáhá omezovat tvorbu ledvinových kamenů. Jak na krémovou batátovou polévku Na 4 porce budete potřebovat: 1 menší cibulku 1 větší mrkev (asi 150 gramů) 250 g batátů 1 menší brambor lžíci másla, sůl, pepř, kostku zeleninového bujónu (nebo zeleninový vývar) na ozdobení zelenou petrželku nebo jinou nať Jak budete postupovat: Nakrájejte cibulku a zpěňte ji na másle ve větším hrnci. Asi za 2-3 minuty přidejte očištěnou na menší kousky pokrájenou mrkev, batáty a brambor, přidejte sůl, pepř a zeleninový bujón. Společně vařte, dokud není všechno dostatečně měkké. To trvá asi tak čtvrt hodinky. Potom hrnec odstavte a nechte polévku zchladnout. Teprve pak přijde na řadu tyčový mixér, jímž vše rozmixujete na hladký krém. Pokud je příliš hustý, nařeďte ho troškou převařené vody. Následuje konečné dochucení. Jednotlivé porce pak ozdobte sekanou petrželkou. V zimě zahřeje Krémové polévky, jako je tato batátová, hrášková nebo například dýňová, jsou oblíbené hlavně v zimě, kdy kromě výživové hodnoty nám poskytuje příjemné zahřátí. Batátovou polévku můžete navíc ochutit čerstvým zázvorem nebo nasekanou chilli papričkou, tak se její zahřívací schopnost ještě zvýší. A nezapomeňte: batáty, zázvor i chilli jsou dobré na spalování tuků. Až tedy přijdete v zimě promrzlí, po celodenním shonu jistě oceníte talíř hustého oranžového krému z batátů. Příspěvek Jak připravit krémovou batátovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak na libečkovou polévku
1.8.2018 – I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jaromír Joo: Nejlepší thajskou polévku z celého Thajska umí má žena
8.3.2011 – Principál cirkusu Jo–Joo Jaromír Joo prý v kuchyni pomáhá. „Oni to nazývají buzerací,“ směje se Joo a chystá thajskou polévku. Principál známého cirkusu Jo–Joo Jaromír Joo je milý, usměvavý chlapík. Navštívil jsem ho ve Zbožíčku na Nymbursku, kde žije se svou ženou Marcelou a dětmi, a kde má zimoviště také jejich cirkus. Na dvoře se prostě místo psa prochází třeba tygr. Je v kleci, nebojte. „Občas chodím venčit tygra nebo pumu normálně na vodítku tady do blízkého parčíku. Místní si už zvykli,“ vypráví Joo a jeho historky by vydaly na knihu. Vybalil na mě thajskou polévku. „Už jsem měl čtyři talíře,“ hlásil, když jsem dorazil.podobné články
Osobnosti: Jaromír Joo (31 článků), Marcela Joo (3 články) -
Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku
20.12.2016 – Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku. Většina na Štědrý den, tradičně na Staroměstském a Václavském náměstí, na Kampě a v Edenu. Ve Vysočanech bude polévku tamní radnice rozdávat už ve čtvrtek. Lidé pořádají také sbírku přebytků vánočního jídla ze štědrovečerních stolů pro bezdomovce, píše ČTK.podobné články
-
Český vynález pro brzdění aut na ledu: podsyp
25.6.2015 – Takřka cimrmanovský vynález proti smyku na kluzké vozovce si nechal patentovat ostravský dopravní expert a bývalý policista Milan Bělka. Jde o jednoduchý mechanismus, který začne na ledu kola auta automaticky podsypávat.podobné články
-
Výběr zásnubního prstenu nemusí být pro muže vždy jednoduchý
3.7.2015 – V současných kulturách a civilizacích jsou to samozřejmě právě muži, kteří žádají své partnerky o ruku. V tomto ohledu je to určitě unikátní rituál, který je spojený také s předáním zásnubního prstenu. A právě výběr tohoto pravého nemusí být pro vašeho partnera vždy jednoduchý. A tento článek může i tomu vašemu pomoci v tom, jak vybrat ten pravý. Lze mu ho tak dát nenápadně přečíst, stejně jako mu můžete několik tipů naznačit. Díky nim budete mít jistotu, že koupí přesně takový, který si zamilujete. Na druhou stranu zásnubní prsten s diamantem patří mezi takovou klasiku, se kterou pravděpodobně žádný muž nic nezkazí. Ostatně právě diamant, nebo jiný dražší kámen patří mezi základ takového prstenu. Naznačujte před klenotnictvím Pokud tušíte, že se váš přítel v nejbližších měsících vysloví, je ideální ho lehce nasměrovat k tomu, jaký prsten by se vám líbil. A jak na to? Je to velmi jednoduché, jelikož stačí chodit kolem zajímavých klenotnictví, prohlížet si nabídku prstenů a samozřejmě zavítat i dovnitř. Poté si vybírat takové, které se vám skutečně líbí. Pokud bude váš partner všímavý, ihned pochopí, jaký máte vkus a co vás nejvíce láká. A to třeba i s ohledem na materiál, jako je: Žluté zlato Bílé zlato Stříbro Samozřejmě při výběru z konkrétních možností nezapomeňte také jasně naznačit to, jaká velikost by na vašem prstu seděla nejlépe. I díky tomu nebudete nemile překvapena z většího, nebo naopak menšího provedení. Svěřte se své kamarádce, nebo někomu blízkému Máte-li vy i váš partner společnou kamarádku, nebo někoho blízkého, můžete si být jisti, že se jí váš budoucí manžel jistě zeptá na radu. Je proto dobré se jí svěřit s tím, co se vám líbí, jaká je velikost vašich prstů a čím by vás zaručeně zaujal. Kamarádka se tak stane dokonalým prostředníkem a vašeho partnera povede tou správnou cestou. Pro vás to znamená, že vybírané zásnubní prsteny budou plně odpovídat... Čtěte více Příspěvek Výběr zásnubního prstenu nemusí být pro muže vždy jednoduchý pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
PŘEDPOVĚĎ: Přečtěte si, jaké bude počasí první školní týden
2.9.2012 – Nedělní počasí bude velmi podobné tomu sobotnímu. Očekávajte po většinu dne zataženou oblohu, místy s deštěm. Začátkem týdne se počasí vylepší trochu vylepší.podobné články
-
Hejtman Hašek: Zemědělské školy v kraji vylepší své vybavení
27.7.2016 – Na základě jednání hejtmana Michala Haška s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou byla určena v Jihomoravském kraji centra zemědělského školství. Tři zemědělské školy na jižní Moravě – Střední zahradnická škola Rajhrad, Střední vinařská škola Valtice a Střední odborná škola Znojmo, Dvořákova, vylepší své vybavení pro výuku.podobné články
Osobnosti: Michal Hašek (2447 článků) -
Nízkosacharidová dieta: Vylepší se vám zdravotní stav a jako příjemný důsledek ještě zhubnete
28.1.2022 – Název nízkosacharidová dieta není přesný. Nejedná se totiž o dietu, ale o dlouhodobý styl stravování. Pokud se jej naučíme a zvykneme si na něj, vylepší se náš zdravotní stav. A jako příjemný důsledek ještě zhubneme. Jak na to?podobné články
-
Jednoduchý tip na efektní zlatá vajíčka, který za malou chvíli zvládne každý
24.3.2016 – Nejste zrovna ženy tvořilky, které každou volnou chvíli věnují vyrábění nových dekorací? Přesto chcete letos ohromit koledníky krásnými vajíčky? Máme pro vás jednoduchý a velice efektní postup, díky kterému můžete zdobit jak vařená vejce pro koledníky, tak vejce vyfouknutá, která někam pověsíte na ozdobu.podobné články
-
O primátorovu rybí polévku měli zájem i cizinci. Došlo na strkanici
24.12.2011 – O rybí polévku od pražského primátora Bohuslava Svobody byl velký zájem od Pražanů i cizinců. Na Staroměstském náměstí na ni čekali v dlouhé frontě a dokonce došlo i na strkanici. "V základu měl tento zvyk určitou charitativní úlohu, aby i ti chudí lidé a žebráci dostali o Vánocích nějaký dárek," řekl novinářům primátor, který si odskočil od kotle v bílém kuchařském oblečení a čepici.podobné články
-
Tokijské bistro prodávající nudlovou polévku získalo prestižní michelinskou hvězdu
3.12.2015 – Oblíbená malá restaurace, která v Tokiu nabízí tradiční nudlovou polévku ramen, získala michelinskou hvězdu. Stala se tak první "nudlovou" jídelnou, která toto ocenění dostala. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Malá restaurace Tsuta, kde je k sezení jen devět míst, získala vysoce ceněnou hvězdičku v novém vydání Michelinského průvodce po Tokiu. Nudlová polévka ramen je v Japonsku široce rozšířený pokrm, který má kořeny v čínských nudlích. Je všeobecně vnímaná jako pokrm rychlého občerstvení, i když se objevují i restaurace, jež nabízejí její gurmánské verze. Restaurace Tsuta nabízí misku polévky ramen v přepočtu za 170 až 250 korun.podobné články
-
Bém s rodinou rozdával polévku na Staroměstském náměstí
24.12.2009 – Pražský primátor Pavel Bém (ODS) s manželkou a syny ve čtvrtek už tradičně rozdával na Staroměstském náměstí bezdomovcům a turistům rybí polévku. Kromě Bémovy rodiny se tradiční akce zúčastnil i jeho náměstek Pavel Klega (ODS). Připraveno měli na 1200 porcí vývaru z rybích hlav, masa a zeleniny.podobné články
Osobnosti: Pavel Bém (854 článků) -
Bárta rozdával na nádraží dárky, Březina pod orlojem naléval polévku
24.12.2010 – Ministr dopravy Vít Bárta (VV) na Štědrý den vyrazil mezi zaměstnance Českých drah na pražském hlavním nádraží. Jako vánoční dárky rozdával cukrovinky a doutníky. Již tradičně na Staroměstském náměstí špičky radnice nalévaly rybí polévku. Primátora Pavla Béma letos nahradil Bohuslav Svoboda (ODS).podobné články
-
Bárta rozdával na nádraží dárky, Svoboda pod orlojem naléval polévku
24.12.2010 – Ministr dopravy Vít Bárta (VV) na Štědrý den vyrazil mezi zaměstnance Českých drah na pražském hlavním nádraží. Jako vánoční dárky rozdával cukrovinky a doutníky. Již tradičně na Staroměstském náměstí špičky radnice nalévaly rybí polévku. Primátora Pavla Béma letos nahradil Bohuslav Svoboda (ODS).podobné články
-
Nemám co jíst, přineste mi polévku, prosí Bartošová novináře!
12.8.2011 – Iveta Bartošová (45) je totálně na dně! Je na tom tak zle, že není schopna vyjít ze svého domu ani na nákup. O jídlo tak musela prosit novináře a fanoušky, kteří ji přišli navštívit k její vile v Uhříněvsi . "Nemám, co jíst! Přineste mi, prosím, polévku," zoufale žádala Iveta, která vypadala opravdu zuboženě.podobné články
Osobnosti: Iveta Bartošová (6953 článků) -
O vánoční polévku z rukou pražského primátora lidé nepřijdou
24.12.2011 – Představitelé města budou jako každoročně na pražském Staroměstském a Václavském náměstí nalévat rybí polévku. Primátor Bohuslav Svoboda pohostí lidi bez domova od 11:00 na Staroměstském náměstí a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký o hodinu později na Václavském náměstí. Osamoceným lidem zpříjemní svátky občanské sdružení Naděje v denním centru nedaleko Hlavního nádraží.podobné články
-
Recept na polévku podle primátora: 400 kapřích hlav a koňak
24.12.2011 – Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v sobotu od 11.00 naléval tradiční rybí polévku na pražském Staroměstském náměstí. Aby ji lidé mohli ochutnat, stáli na ni dokonce ve frontách, podotknul Svoboda.podobné články
Osobnosti: Bohuslav Svoboda (746 článků)