Článek
-
Jak zalévat v parnech zahradu a nemít na záhonech dušenou zeleninu?
28.7.2012 – Když zahrada žízní, je třeba ji pravidelně zalévat. Jenže jak na to, abychom s konví nebo hadicí nenadělali víc škody než užitku a v parnu neměli dušenou zeleninu přímo na záhonech?podobné články
Podobné články
-
Vysaďte zeleninu pro třetí sklizeň! Ve skleníku krásně poroste.
21.8.2014 – Kdo má skleník, ten se mám. Před kolegy zahradníky, kteří mají k dispozici jen venkovní zahradu, má pořád náskok. A to i v srpnu, když už se tropické dny nekonají a zeleninu na záhonech trápí déšť.podobné články
-
Pažitka nebo rajčata: V obřích květnících si v Plzni můžete vypěstovat vlastní zeleninu
7.3.2021 – Obří betonové květníky si mohou lidé pronajmout v areálu DEPO2015. Vypěstují si v nich vlastní zeleninu, veškeré náčiní jim na místě půjčí. Aby nemuseli chodit zalévat každý den, stačí se domluvit s ostatními. K pronájmu je vždy metr čtvereční, tedy čtvrtina květníku. Je možné si domluvit i větší plochu.podobné články
-
Tropické teploty útočí! Jak zalévat zahradu, aby netrpěla?
4.7.2015 – Léto jsme si toužebně přáli. Když teď ale dorazilo, útočí na nás teplotami hodně nad třicítkou, což příliš nesvědčí nám, ale ani naší zahradě. Vysoké teploty a nestálé počasí dokážou péči o květiny, zeleninu i ovocné stromy pěkně zkomplikovat.podobné články
-
Jak si sestavit zavlažovací systém?
10.6.2010 – V horkých dnech zahrada žízní. A nezbývá než zalévat a zalévat. Nebaví vás už ale běhat po zahradě s konvicí? A co teprve, když se chystáte na dovolenou! Zase budete muset otravovat souseda? Tyhle problémy vyřešíte, když si pořídíte zavlažovací systém…podobné články
-
Zavlažujte svou zahradu moderně a správným způsobem
22.5.2015 – Letní měsíce jsou v našich zeměpisných šířkách nevypočitatelné. Jednou ustavičně prší, podruhé naopak nespadne za celé týdny ani kapka. Zdravá zahrada však vyžaduje pravidelné střídání deště a slunce. V obdobích sucha nám tak nezbývá nic jiného, než zahradu sami zalévat nebo použít profesionální zavlažovací systém. Novinkou v této oblasti je značka for-q od společnosti Hornbach, která se kromě výhodných cen vyznačuje také velmi kvalitními materiály a propracovaným provedením.podobné články
-
Zavlažujte svou zahradu moderně a správným způsobem
10.4.2017 – Letní měsíce jsou v našich zeměpisných šířkách nevypočitatelné. Jednou ustavičně prší, podruhé naopak nespadne za celé týdny ani kapka. Zdravá zahrada však vyžaduje pravidelné střídání deště a slunce. V obdobích sucha nám tak nezbývá nic jiného, než zahradu sami zalévat nebo použít profesionální zavlažovací systém. Novinkou v této oblasti je značka for-q od společnosti Hornbach, která se kromě výhodných cen vyznačuje také velmi kvalitními materiály a propracovaným provedením.podobné články
-
Zbořený mýtus: rostliny můžete zalévat i v největším horku, neublížíte jim
14.6.2010 – Jistě tu známou zahrádkářskou radu znáte všichni: "Neměli byste zalévat rostliny během velkého horka, když jsou vystavené přímému slunečnímu svitu." Jenže skupina maďarských vědců se domnívala, že pro tuto teorii neexistuje dostatek důvěryhodných důkazů. Maďaři se tedy rozhodli udělat důkladný výzkum a známou tezi na základě vědecké studie vyvrátili.podobné články
-
Podzemní voda už nepoteče do kanalizace! Praha s ní začne zalévat a kropit silnice
29.4.2020 – Hlavní město Praha se připravuje na parné letní měsíce, během nichž bude potřeba kropit ulice, zvlhčovat vzduch a zalévat městskou zeleň. Nově ale bude využívat podzemní vodu, která prosakuje do kolektorové sítě na Uhelném trhu. Metropole se tak snaží zdůraznit důležitost udržitelného rozvoje města. Stejným způsobem chce magistrát využít kolektor na náměstí před radnicí na Praze 3 a v budoucnu se chystá projekt na využití podzemních vod, které prosakují v metru.podobné články
-
Má houbovou zahrádku! Jitka chodila hříbky zalévat, tahle krása vyrostla!
23.6.2021 – Komu se nelení zalévat, tomu rostou hřiby! Ač to zní jako žert, Jitka Krupková z Pardubicka o své dubáky pěkně pečovala a výsledkem jsou krasavci jako z pohádky.podobné články
-
Jak na bakterie v kuchyni
18.2.2015 – Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rajčata od A do Z: Jak na to, aby neuhnívala a měla plnou, sladkou chuť
30.7.2016 – Pěstování rajčat není žádná věda, pokud víte, jak na to. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si je sám. Někdo ve skleníku, jiný volně na záhonech a ten, kdo zahrádku nemá, třeba na balkoně. Není totiž nad domácí úrodu. Co ale dělat, aby byla co největší? Jak se bránit ničivé plísni? Jak nejlépe zpracovat přebytky? A co se zelenými rajčaty? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek naleznete v tomto článku.podobné články
-
Hrajte s Bleskem Křížovkami o Kráječ na ovoce a zeleninu !
1.8.2012 – Jedinečný kráječ, který seká a krájí rychle, lehce a bezpečně, vše během jedné minuty! Je vhodný na sýry, houby, hranolky, okurky, rajčata, jablka a jiné oblíbené ovoce. Díky malým rozměrům můžete mít kráječ na ovoce a zeleninu na pracovní ploše a tedy vždy po ruce! S kráječem na ovoce a zeleninu dosáhnete bez námahy profesionálního výsledku. Čištění nezabere mnoho času, stačí opláchnout pod tekoucí vodou.podobné články
-
Co na oběd, když je málo času?
11.6.2016 – Pravdou je, že doba je velmi uspěchaná, ale žaludek se tak či tak přihlásí o slovo. Hlavní jídla jako je snídaně, oběd a večeře bychom šidit neměli. Svačinka se dá sníst i za pochodu, přestože se to nedoporučuje. Ovšem máme-li si udělat čas na jídlo, musíme mnohdy řádně zredukovat dobu přípravy jídla. Co tedy zdravého, chutného, aby to bylo rychle? Přinášíme vám tipy na zdravé a rychlé obědy. U některých jídel nevadí, když je předem zapomenete vytáhnout z mrazničky. Jejich příprava vám ani tak nezabere mnoho času. Jedná se například o lososa, který je chutný a zdravý zároveň. Losos v alobalu s rajčátky Plátky lososa opláchneme, okořeníme a položíme na alobal. Poklademe plátky rajčat, zakápneme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Vložíme do trouby a mezi tím si připravíme zeleninu na talíř. Věřte, že se obejdete i bez příloh. Bohatě vystačí listová a jiná zelenina, feta sýr a hrst oříšků, kterými posypete celý talíř. Losos bude za 15 minut upečený a lze ihned servírovat. Kuskus s uzeným lososem Kuskus patří mezi rychlá, zdravá a vděčná jídla. Potřebovat budeme kuskus, zeleninu a uzeného lososa. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme vřelou vodou a necháme pár minut nabobtnat pod pokličkou. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, kterou máme doma k dispozici a přimícháme kuskus. Dáme na talířek a přidáme uzeného lososa. To je celé – přejeme dobrou chuť. Sladký oběd – Rýžový nákyp s ovocem Pokud patříte k těm, kteří mají rádi sladké obědy, pak vyzkoušejte rychlý rýžový nákyp. Hrnek rýže propláchneme vodou, zalijeme mlékem s vodou 1:1 a jemně osolíme – vaříme do měkka, ale hlídáme, aby se rýže nepřipálila. Odstavíme a zatím si smícháme máslo, 2 žloutky, med a sníh z bílků – lze přidat vanilkovou tresť. Vymastíme si pekáček a vrstvíme kaši a ovoce na střídačku. Poslední vrstvu tvoří rýžová kaše. Vložíme do trouby a upečeme. Hotové posypeme skořicí a... Čtěte více Příspěvek Co na oběd, když je málo času? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jake Gyllenhaal chce na každé škole jedlou zahradu
22.3.2011 – Herec Jake Gyllenhaal se netají tím, že si doma na zahradě pěstuje vlastní zeleninu. Třicetiletá hvězda Zkrocené hory rozjela nový projekt na amerických veřejných školách, v jehož rámci si zeleninu a ovoce do školní jídelny budou pěstovat také žáci. Projekt dostal název Edible Schoolyard neboli Jedla školní zahrada.podobné články
Osobnosti: Jake Gyllenhaal (87 článků) -
Salátová okurka pro postavičku snů a pleť jako z porcelánu
17.7.2021 – Salátová okurka je jedním ze symbolů léta a jen těžko najdete na své zahradě více osvěžující zeleninu. Navíc je zdravá jak ke konzumaci, tak pro pleť. Okurky se pěstují ve sklenících, ve fóliovnících anebo rovnou na záhonech, podle možností.podobné články
-
Zaléváte? Poradíme vám, jak ušetřit vodu
4.7.2013 – Ať je léto jakékoliv, zahrada vodu potřebuje. Aby se vám při fakturách neprotáčely panenky, poradíme vám, jak při zalévání ušetřit. Zahrada je žíznivá, i když je pod mrakem a včera třeba pršelo. Kdo chce mít krásný trávník a nepovadlou zeleninu, musí zalévat pravidelně.podobné články
-
Kočka na zahradě: Jak ochránit rostliny, stromy, i samotné zvíře
15.8.2017 – Kočka na zahradu patřila odjakživa. Důvody byly ryze praktické. Malá šelma chránila hospodářství, úrodu a zásoby před nevítanými nájezdy hlodavců. Dnes jsou kočky spíše domácími mazlíčky. Pokud ale mají možnost trávit čas venku, pobyt na zahradě si užívají. I ta nejroztomilejší kočička však dokáže na záhonech, v květináčích a truhlících napáchat obrovskou neplechu. Prozradíme vám, jak tomu zabránit.podobné články
-
Jak připravit zahradu na teplé dny
2.5.2015 – Jaro konečně zaklepalo na vrátka a tak nám nastal správný čas na to, abychom dali svou zahradu pěkně do pořádku. Během zimních měsíců dostala opravdu hodně zabrat, jelikož chlad a nánosy bílého sněhu pro ni byly obrovskou zátěží. Přinášíme proto několik rad, jak zahradu opět přivést k životu a především jak ji zvelebit tak, aby nám během několika příštích teplých měsíců dělala jen samou radost.podobné články