Článek
-
Jak upéct domácí cibulový chléb
2.8.2018 – Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
„Chleba za 65, cibulový za 90? Na to lidi nebudou mít!“ Zástupci vlády i opozice u jednoho stolu. Strhla se rvačka
17.7. (32 dnů) – ODS se dovolávala firem, ale pak vymazala pomoc firmám. Já nakupuji chleba už za 65 korun. Cibulový chleba už stojí 90. Toto si lidé nebudou moct dovolit. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) se v Partii Plus na CNN Prima News rozjela. Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) vládu také nešetřil. Vláda Petra Fialy (ODS) podle něj lidem ani v této krizi prakticky nepomáhá. „Ta vláda udělala co? Nechala drancovat peněženky lidí vysokými cenami za energie,“ zlobí se. A tady se ozvali dva vládní poslanci.podobné články
-
Vyzkoušejte bramborový chléb od Ládi Hrušky! Nebudete litovat
25.10.2014 – Dnes se gurmánský experimentátor Láďa Hruška pokusí o zdánlivě nemožné - proměnit pivo ve chléb. Ostatně říká se přece, že pivo je tekutý chléb našeho národa. Podívejte se na rychlý a levný recept, jak vytvořit chléb z piva a brambor.podobné články
-
Výtečný recept na domácí kečup
19.7.2016 – Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak upéct štrůdl
2.10.2018 – Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ivo Valenta: Pekař, který nechtěl upéct dort podporující svatby gayů, nebude potrestaný
11.1.2022 – ROZUM ZVÍTĚZIL. PEKAŘ, KTERÝ ODMÍTL UPÉCT DORT, PODPORUJÍCÍ SVATBY GAYŮ, POTRESTÁN NEBUDE. Naprosto absurdní žaloba je jen důsledkem současného trendu. Už od roku 2014 se táhla v Irsku kauza, kdy pekaři křesťanského vyznání nechtěli upéct na zakázku dort s nápisem „Podporujte manželství gayů“.podobné články
-
Chléb je nejdůležitější potravinou: Víte, jak se o něj správně starat a poznáte ten nejlepší?
18.9.2017 – Chléb je nejdůležitější základní potravinou. Víte však, jak vybrat ten správný? Přinášíme vám sedm tipů, jak poznat dobrý chléb a zároveň prodloužit jeho životnost!podobné články
-
Chléb, který se rozplývá na jazyku? 10 rad, jak ho vybrat!
26.4.2016 – Voňavý, křupavý, vláčný a s chutí, která se vyrovnává největším lahůdkám? Takový by měl být chléb, ale realita je často jiná. Víte vůbec, jak chléb vybrat? Poradíme vám.podobné články
-
5 tipů, jak využít chléb při úklidu: Zbaví vás skvrn i střepů
20.5.2015 – Někteří z nás si ještě pamatují doby, kdy se nosil do školy tvrdý chléb a čistily se jím zdi. Pod tvrdými střídkami jako zázrakem mizely otisky špinavých rukou, fotbalových míčů i nápisy o učitelích a spolužácích. Ale i měkký chléb se může stát významným pomocníkem v boji o čistou domácnost. Přinášíme pět tipů, kdy je doslova nenahraditelný.podobné články
-
Tohle je chléb roku 2012!
28.6.2012 – Patříte mezi milovníky chleba? Pak určitě musíte ochutnat pecen, který zvítězil v soutěži »Chléb roku 2012«! V konkurenci 45 pekáren Česka vybrala odborná porota jako letošní špičku konzumní chléb z pekárny Beas Lično na Královéhradecku.podobné články
-
PENAM má Chléb roku 2013
8.6.2013 – Titul Chléb roku získal Zábrdovický chléb od PENAMU. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jej ocenil v konkurenci více než 20 výrobků.podobné články
-
Dny chleba se po dvou letech vracejí do Pardubic. Odborníci vyberou nejlepší chléb z 80 soutěžních vzorků od pekáren z celé republiky
14.9.2021 – Pekařští odborníci se 15. září 2021 po dvou letech opět setkají na slavnosti Dny chleba 2021 v městě potravinářů Pardubicích, aby v celonárodní soutěži Chléb roku 2021 společně vybrali ten nejlepší chléb v České republice. Desítky průmyslových i řemeslných pekáren budou soutěžit v pěti kategoriích, které odpovídají aktuálním spotřebitelským trendům. Součástí největší pekařské akce v zemi bude velká výstava technologií, strojů a surovin pro pekárny a odborný seminář s představením nových trendů v oboru a na trhu. Cílem akce je ocenit výrobce poctivého českého chleba a představit pekařské řemeslo a jeho moderní potravinářský sektor 21. století.podobné články
-
Miroslav Josef Bezecný: Chléb chudých
10.3.2022 – Italové tomu říkají „pane di póvero" - „chléb chudých". Ne, že by vláda rozdávala chudým lidem chléb. Jde o to lidem zacpat hubu.podobné články
-
Víme, čím si zdokonalit čaj o páté! Co takhle domácí sušenky?
24.7.2016 – Milujete sušenky? Tak co si takhle jednou upéct domácí? Máme pro vás úžasný recept na vláčné a lahodné sušenky, který zvládne i začátečník. Nemusíte být tedy zrovna kuchařskou hvězdou, abyste si je zvládli upéct!podobné články
-
Domácí hamburger z mletého masa
9.4.2016 – Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Domácí celozrnný chléb je lepší než z pekárny
11.4.2014 – Láďa Hruška je zdatný kuchař a přesvědčil o tom i populárního hudebníka Michala Davida. Upekl mu výtečný celozrnný domácí chléb. A kouč Hlasu ochutnával tuto pochoutku před kamerami Prásku!podobné články
Osobnosti: Michal David (1624 článků) -
Rychlovky Ládi Hrušky: Zemlbába za 5 minut i domácí chléb a lučina!
18.10.2014 – Gurmánský experimentátor Láďa Hruška v novém televizním pořadu připomíná tři nejlepší a divácky nejoblíbenější recepty. Dnes se můžete těšit na jednu sladkost a domácí chléb se sýrem, který chutná jako lučina.podobné články
-
Domácí manikúra – tipy a triky
21.10.2016 – Jestliže nechcete utrácet peníze za návštěvy v nehtovém studiu, kde by o vaše ruce bylo patřičně postaráno, pak je domácí manikúra skvělým způsobem, jak si nehty upravit k obrazu svému. Ačkoli se zdá, že nehty představují pouze zanedbatelnou část našeho těla, která na sebe nedokáže strhnout příliš pozornosti, opak je pravdou. Ruce jsou nástrojem komunikace a není nic horšího, než když musíte podat ruku někomu, kdo má okousané nehty, na nich zbytečky starého laku a místo kůžičky nevzhledné záděry. Je pravda, že domácí manikúra chce možná zpočátku trochu cviku, než dané fígle, postupy a triky dostanete do rukou, ovšem na druhou stranu je zdarma – a to určitě stojí minimálně za zkoušku. Snad každá žena by chtěla mít dokonale upravené ruce, které by ji prezentovaly v tom nejlepším světle. Nemusíte vyhazovat peníze oknem, i když nechat se hýčkat je určitě příjemné. S našimi tipy na domácí manikúru se o své ruce zvládnete hravě postarat i vy! Domácí manikúra – tipy a triky Tip první: Péče o nehtovou kůžičku Jako první by měla vaše pozornost směřovat na nehtovou kůžičku a okolí okolo nehtů. Pamatujte, že se kůžička okolo nehtů nesmí zastřihovat, ale zatlačovat pomocí tzv. pomerančového dřívka. Před tím doporučujeme namočit si ruce alespoň na 5 minut do mýdlové vody, což kůži příjemně zjemní a zvláční, díky čemuž se s ní bude mnohem lépe pracovat. Tip druhý: Zastřihnutí nehtů Domácí manikúra zahrnuje i rozhodnutí, jaký tvar svým nehtům vykouzlíte. V současné době jsou do ústraní extravagantní tvary a do popředí se dostává klasika v podobě přirozeného vzhledu. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. K vytvarování nehtů radíme používat kvalitní pilník, u kterého nebude hrozit, že se vám nehty začnou třepit a lámat. Tip třetí: Přírodní nebo umělé? Určitě ani vám neunikl trend v podobě umělých nehtů – ať už gelových nebo akrylových.... Čtěte více Příspěvek Domácí manikúra – tipy a triky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak upéct kachnu
14.12.2018 – Řada hospodyněk si na pečení kachny netroufá, její příprava jim připadá složitá. S dnešními kuchyňskými spotřebiči je to ale záležitost tak jednoduchá, že dozlatova upečenou kachnu zvládne i kulinářský začátečník. Abyste si i vy upekli chutnou kachničku, stačí vám trouba s termostatem a dostatek času. Tajemství dokonalé pečínky totiž spočívá v pomalé přípravě. Pečená kachna není věda Na přípravu budete kromě kachny potřeboval asi lžičku soli, kmín a mouku na zahuštění výpeku. Můžete také přidat dvě nakyslá jablka, kterými vycpete dutinu po vnitřnostech. Ptáka pořádně osolte zvenku i zevnitř, posypejte kmínem a uložte do pekáče hřbetem dolů. Pekáč ničím nevymazávejte ani nepodlévejte, kachna se bude péct úplně nasucho. A přesto bude výsledek měkký a šťavnatý, stačí dodržet jedinou podmínku: pekáč přiklopte poklicí nebo pevně zakryjte alobalem a příští čtyři hodiny si trouby vůbec nevšímejte. Po celou dobu nechte kačku péct při 120°C, aniž byste nakoukli pod pokličku. Když je kachna upečená Po čtyřech hodinách vyndejte pekáč z trouby a odeberte tuk, který se z kachny vypekl. Slijte ho do nádobky, v níž ho uchováte v ledničce pro další použití. Do kastrůlku si slijte i zbývající výpek, z něj připravíte omáčku na přelití pečeně na talířích, stačí ji jen zahustit moukou rozkvedlanou v trošce vody a pořádně provařit. Kachnu nechte v pekáči, zvyšte teplotu trouby na 180°C a ještě půl hodinky odkrytou dopékejte, aby si byla kůžička pěkně křupavá a kachnička dozlatova. Pak už můžete servírovat. Pečená kachna se nejčastěji podává s červeným zelím a bramborovými knedlíky, můžete ale vyzkoušet i chlupaté nebo špekové knedlíky. Chybu neuděláte ani s kynutým knedlíkem a bílým zelím, i když t se víc hodí k vepřové pečeni. Pokud chcete něco opravdu exklusivního, zkuste do zelí přidat nastrouhané jablko a lžíci zavařených brusinek, jestli budete potřebovat zelí ještě přisladit, zkuste pro změnu med. Příspěvek Jak upéct kachnu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Tipy na domácí cvičení
8.1.2017 – Ačkoli jen málokdo z nás je skutečně spokojený se svou postavou a nenašel by na sobě snad žádnou vadu na kráse, většina lidí i přesto odmítá začít s nějakou fyzickou aktivitou. Nejčastější překážkou je pocit nejistoty a strach z toho, jak by na naše pokusy o cvičení zareagovali například ve fitness centru nebo v posilovně. Co když vám ale řekneme, že do žádných veřejných posiloven chodit nemusíte? Máme tipy na domácí cvičení, u kterého budete jediným divákem! Cvičit doma? Ale co když mi bude chybět ta správná motivace a nebudu dodržovat cvičení plán? To už si budete muset vyřídit se svým svědomím, ale pokud se sebou skutečně chcete něco udělat, nenecháte se zlákat lenivostí. Domácí cvičení je skvělé v tom, že vás u něho nikdo nevidí, ale že si jej zároveň můžete korigovat dle svých vlastních potřeb a možností. A to zní dobře, nemyslíte? Domácí cvičení vás bude bavit Chcete začít cvičit, protože nemáte vůbec žádnou fyzičku? Nebo je vaší hnací silou snaha zhubnout nějaké to kilo navíc, které se vám na těle usadilo už před Vánoci? Ať už máte jakýkoli důvod proč začít, chce to hlavně vydržet a nevzdávat se. A teď už si společně pojďme představit naše tipy na domácí cvičení, o kterém si troufneme tvrdit, že vás bude bavit! Švihadlo Není nic jednoduššího, nežli vzít do ruky švihadlo a zavzpomínat si na dětská léta, kdy jste s touto pomůckou cvičili ve škole nebo s ním odpoledne hráli různé hry na hřišti s kamarády. Skákání přes švihadlo vám dokonale rozpumpuje svaly a nabije vás energií, tak to zkuste! Rotoped Máte doma na půdě zaprášený rotoped, na který jste neměli čas? Nebo u vás tento posilovací stroj slouží jako věšák na prádlo? Pak honem dolů s hadrama a šupem cvičit! Byla by škoda, aby tento cvičební pomocník stál někde... Čtěte více Příspěvek Tipy na domácí cvičení pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články