Článek
-
Jak si pochutnat na květáku? Hodí se nejen do polévek či oblíbených placiček
21.5.2022 – Květák by v jídelníčku rozhodně neměl chybět. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás vybrali nejlepší recepty z této oblíbené košťálové zeleniny, které se lidově říká karfiol. Sbíhají se vám sliny? Podívejte se, jak můžete květák uplatnit v kuchyni.podobné články
Podobné články
-
Výborné recepty z květáku
20.8.2016 – Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Chia semínka – použití
8.3.2016 – Chia semínka mají velmi široké spektrum využití. Na rozdíl od jiných semínek jsou droboučká, na skus měkká a tudíž není potřeba je používat mletá. Váží na sebe vodu a ve styku s tekutinou utvoří hustý gel, kterým lze zahušťovat i pokrmy. Nemají žádnou specifickou chuť, právě z tohoto důvodu je jejich využití velmi variabilní ať už do různých jídel či nápojů. Mohou se přidávat do kaší z ovesných vloček, smoothie, jogurtů, pomazánek, polévek, dezertů. Naklíčená semena jsou dokonce výtečným doplňkem zeleninových salátů. V mnoha případech díky tomu, že na sebe váží vodu, zastoupí i vejce. Jsou zdravou a dietní alternativou mnoha jídel. Pudink z chia semínek Jak jsme už zmínili, chia semínka na sebe váží vodu, když je necháte cca minut namočené v tekutině, utvoří takový gel. Proto se s oblibou používají k nevařeným dezertům. Stačí namočit dvě polévkové lžíce semínek do půl sklenice mléka a poté případně dolijete tekutinu, kdyby byl gel příliš tuhý. Dosladíte medem, datlovým či javorovým sirupem, vmíchat můžete i ovocné pyré (banán, avokádo, mango) a vanilkovou tresť. Receptů na úžasné a zdravé dezerty existuje mnoho. Nápoj z jižní Ameriky V jižní Americe jsou semínka konzumována jako chia fresca – osvěžující energetický nápoj. Dvě až tři lžičky chia semínek se vloží do sklenice vody a po 15 minutách se dochutí agávovým sirupem a limetkou. Všechny ingredience se promíchají a můžete vypít. Nápoj je vhodný také před náročným fyzickým výkonem – chia dokonale hydratují trávicí soustavu člověka. Chia semínka do pomazánek a polévek Nejen na sladký způsob se mohou semínka konzumovat. Skvěle se hodí do zeleninových polévek, rizota nebo pomazánek. Výtečné jsou i v zeleninovém smoothie. Ovšem nic se nemá přehánět a jiné to není ani u těchto zázračných semínek. Doporučená denní dávka jsou maximálně 2 polévkové lžíce semínek na dospělou osobu. I když o žádném předávkování ještě nebyl veden nikde žádný záznam. Příspěvek Chia semínka – použití pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
V květáku objevena bakterie E.coli
11.6.2011 – Thajsko dnes oznámilo, že v květáku dovezeném z Evropy byla objevena bakterie E.coli. Nyní se provádějí analýzy, které mají zjistit, zda jde o stejný kmen, jenž v několika zemích Evropy vedl k onemocnění krvácivým průjmem a způsobil tak smrt 33 lidí.podobné články
-
V Thajsku objevili nebezpečnou E.coli! V KVĚTÁKU z Evropy
11.6.2011 – Thajsko dnes oznámilo, že v květáku dovezeném z Evropy byla objevena bakterie E.coli. Nyní se provádějí analýzy, které mají zjistit, zda jde o stejný kmen, jenž v několika zemích Evropy vedl k onemocnění krvácivým průjmem a způsobil tak smrt 33 lidí.podobné články
-
Nejlepší recepty z cukety: Oblíbená je cuketová polévka, pochutnat si ale můžete na mnoho způsobů
9.7.2023 – Cuketová sezóna je opět tady. Mnozí z vás se na ni těšili, ale zároveň vám vrtá hlavou, jak tuto svěží letní zeleninu v kuchyni využít, aby nám nezevšedněla. Naštěstí existuje obrovské množství receptů. Cukety můžete smažit či zapékat, skvěle se hodí také k přípravě polévek. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz nabízíme pro inspiraci několik receptů.podobné články
-
Tisíce lidí vyrazily na náplavku. Festival polévek praskal ve švech
25.3.2017 – Smíchovská náplavka opět praskala ve švech. Sobota 25. března se totiž nesla v duchu festivalu Polívkování. Pražané si tak mohli vybrat nejen z tradičních českých polévek, ale také z těch zahraničních. Zájem o akci byl obrovský. V době oběda nebylo jednoduché ulovit místo k sezení. A to i přesto, že organizátoři přistavili plochu, která nabízela několik desítek míst navíc oproti předešlému ročníku.podobné články
-
Nejlepší podzimní polévka: Dýňová, pórková i falešná dršťková
24.10.2017 – Patříte mezi milovníky polévek? V tomto chladném ročním období jsou velmi oblíbené hřejivé syté polévky, které okamžitě zahřejí a zároveň dodají sílu a potřebné vitamíny. Navíc jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny, v podstatě lze využít to, co máte zrovna v lednici. Podívejte se na našich 15 nejoblíbenějších polévek, které udělají dobře nejen na těle, ale i na duši!podobné články
-
Nejlepší podzimní polévka: Dýňová, pórková i falešná dršťková
24.10.2017 – Patříte mezi milovníky polévek? V tomto chladném ročním období jsou velmi oblíbené hřejivé syté polévky, které okamžitě zahřejí a zároveň dodají sílu a potřebné vitamíny. Navíc jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny, v podstatě lze využít to, co máte zrovna v lednici. Podívejte se na našich 15 nejoblíbenějších polévek, které udělají dobře nejen na těle, ale i na duši!podobné články
-
Jak na libečkovou polévku
1.8.2018 – I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
I „ošklivá zelenina“ chutná dobře. U Národního divadla z ní uvařili 2000 polévek
5.9.2015 – Buď je moc malá, nebo moc velká, nebo moc ošklivá. To jsou nejčastější důvody, proč obchodníci odmítají od dodavatelů odebrat některou zeleninu. Iniciativa Zachraň jídlo se rozhodla dokázat, že i nevzhledné potraviny chutnají dobře. Dobrovolníci v sobotu na piazzetě Národního divadla uvařili dva tisíce porcí polévek. Ty pak rozdávali zdarma kolemjdoucím.podobné články
-
Recenze: Rychlou chuťovku na stole připravíte díky Polévkové mánii
8.11.2016 – Ne každý patří k milovníkům polévek. Nechuť k prvnímu chodu oběda si mnoho z nás vypěstovalo už v dětství, často ve školních jídelnách, kde nás čekaly jen vývary plné mastných ok nebo nedomrlá gulášovka s tuhým masem. Pravda je ovšem taková, že většina polévek není jen přesolená omaštěná voda. Kniha Kathryn Brutonové vás snadno přesvědčí o opaku.podobné články
-
Život se vrací do normálu: Košt polévek přilákal desítky návštěvníků
17.5.2020 – Více než hektolitr voňavých polévek nabídl v sobotu první ročník jejich koštu na ranči Mississippi River ve Veselí nad Moravou. Návštěvníci jich mohli ochutnat devět druhů. Tu vítěznou uvařili Radim Hanák (51) s Kamilou Majerčákovou (25) z Bzence.podobné články
-
Hit Vánoc: Ponorný mixér se hodí do každé kuchyně!
18.12.2011 – Proč se tento mixér tak často stává jedním z nečastějších dárků? Protože je to všestranný pomocník. Můžete ho použít na míchání, šlehání, sekání masa, krájení, krouhání, drcení ledu a dokonce i hnětení těsta a nástavce lehce a rychle vyměníte. Skvěle se hodí pro snadnou přípravu polévek, omáček, majonéz, koktejlů, dipů a dalších dobrot.podobné články
-
Domácí hamburger z mletého masa
9.4.2016 – Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Světla v našem domě i mimo něj – kde všude je potřebujeme?
21.8.2015 – Věděla jste, že dostatek světla je pro náš život jednou z důležitých potřeb? Pokud ne, podívejme se krátce na to, co vše je spojeno s dostatečně osvětlenou místností: Eliminace naší únavy. Zlepšení naší nálady. Zlepšení našeho pracovního výkonu. Proto bychom měli dbát na to, abychom i doma měli vždy dostatek světla. Ideálně venkovního přírodního, které následně doplní svítidla. Začneme-li v našich interiérech, určitě zde nesmí chybět lustry, stejně jako je třeba zaměřit se také na doplňkové osvětlení, kam patří lampy. Ty mohou být volně stojící, stejně jako mohou být součástí nočního stolku právě ve vašich ložnicích. Každý prostor má svá specifika Při výměru správného svítidla nezapomínejte ani na to, kam ho budeme umisťovat. Začneme-li kuchyní, je třeba se zaměřit hlavně na praktičnost a možnost dokonalého osvětlení pracovní desky. Zde se hodí třeba LED pásky. Naopak obývací pokoj by měl působit spíše elegantně. Hodí se sem propracované moderní lustry, které zaujmou jak kombinací materiálů, tak hlavně svým nadčasovým vzhledem. V koupelně bychom se zase měli zaměřit hlavně na oblast zrcadla. Dokonalé osvětlení tohoto prostoru je dokonalou cestou k našemu nádhernému nalíčení. Zde navíc nezapomínejte na kvalitu světel, vzhledem k vyšší vlhkosti v daném prostoru. Osvětlit lze také váš exteriér Světla ale můžeme využít i mimo náš dům. Zde by měly mít hlavně praktickou funkci. Hodí se třeba osvětlit příjezdovou cestu ke garáži, nebo chodníky na naší zahradě. Stejně tak může venkovní osvětlení přijít vhod ve chvíli, kdy se vracíme pozdě domů a nechceme potmě hledat naše klíče. Další možností jsou už speciální řešení, třeba ve formě halogenů. Ty mohou dobře posloužit v rámci večerního grilování, stejně jako se hodí ve chvíli, kdy chceme osvětlit některý z dekoračních prvků na naší zahradě. Hledá levné osvětlení pro váš interiér a zahradu? Doporučujeme renomovaného prodejce osvětlení Uni-svitidla.cz. Příspěvek Světla v našem domě i mimo něj – kde všude je potřebujeme? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Babské rady: Co se v kuchyni vždycky hodí?
22.7.2012 – Výborně, večeře z hrnce je zase po celém sporáku... Pečivo ztvrdlé. Ale to je jedno, sýr na něj už beztak zplesnivěl. A otevřít tu zatracenou sklenici s okurkami se asi bez hrubého násilí nepovede. Že by se člověk ze vzteku uklidnil třeba při obalování květáku, který se rozpadá a mouka se nedostane všude, to se říct nedá. S pomocí šikovných triků a rad babiček a prababiček se hned karta obrací!podobné články
-
Jak správně uskladnit jablka
17.10.2018 – Na tom, jak a kde uskladníte jablka, závisí, jak dlouho vám vydrží. Jestli chcete zachovat jablka až do jara, stačí při jejich skladování dodržet několik pravidel. Na uskladnění se hodí jablka pozdních odrůd, zdravá, bez otlaků, plody nenapadené škůdci nebo chorobami, bez deformací nebo jinak poškozená. Proto jsou nejlepší ta, co otrháte ze stromu. Spadaná jablka se hodí k dalšímu zpracování, například na přípravu kompotů či povidel. Připravte si vhodné místo i nádoby K uskladnění ovoce se nejlépe hodí místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Při větrání by se do místnosti neměl dostat žádný hmyz či hlodavci, proto je dobré mít v oknech síťku. Důležitá je také dostatečná vzdušná vlhkost, tas by se měla pohybovat až kolem 80 %. Právě díky vlhkosti ovoce nevadne a nescvrkává se. Ideální pro skladování úrody bývají sklepy starých domů. Aby jablka vydržela co nejdéle, nepodceňte čistotu nejen přepravek, ale celé místnosti. Celý prostor, včetně regálů a lísek, pořádně umyjte a vydezinfikujte přípravkem bez zápachu, tak zabráníte výskytu aa množení choroboplodných zárodků. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka, nedávejte nic aromatického. Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Rozhodně je neskládejte na sebe, jablka se uchovávají pouze v jedné vrstvě. Jestliže vzdušná vlhkost nedosahuje požadovaných 80 %, dejte poblíž jablek kbelík s vodou. Poslouží také polévání podlahy ve sklepě, zvlášť během teplého podzimu či jara, případně mokré jutové pytle, které zavěsíte poblíž regálů. S vysokou vlhkostí vzduchusi poradíte tak, že na zem postavíte kbelík s páleným vápnem či suchý mech, ten přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Příspěvek Jak správně uskladnit jablka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši
11.4.2022 – Víte, co vám nejspíš vegani a vegetariáni závidí? Chuť poctivého a nefalšovaného guláše... Ten tradiční si totiž z důvodu obsahu masa dát logicky nemohou. Jen kdyby se vzdali svého životního stylu. K tomu je však nikdo nenutí, pochutnat si mohou na chutné verzi bez masa.podobné články
-
Cuketová polévka skvěle zasytí i osvěží. Zkuste ji podle osvědčených receptů
13.8.2022 – Konec cuketové sezony je stále v nedohlednu, naštěstí existuje obrovské množství receptů a možností, jak tuto svěží letní zeleninu v kuchyni využít. Kromě toho, že ji můžete smažit či zapékat, se hodí také k přípravě polévek. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz nabízíme několik receptů na inspiraci.podobné články