Článek
-
Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.podobné články
Podobné články
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Potravinářská inspekce kvůli okurkám bije na poplach: rozšiřuje kontroly
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) potvrdila, že se minulý týden do Česka dostaly kontaminované okurky ze Španělska. Objevily se v síti Country Life. Inspektoři nyní čekají na výsledky rozborů odebraných vzorků. Inspekce navíc rozhodla o rozšíření kontrol čerstvé zeleniny po celém území ČR. Informuje o tom Český rozhlas.podobné články
-
SZPI rozšiřuje kvůli strachu z nákazy kontroly čerstvé zeleniny
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.podobné články
-
Potravinářská inspekce: Výsledky dlouhodobé kontroly ovoce a zeleniny
8.12.2017 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vzhledem k neuspokojivé situaci na trhu a množství spotřebitelských podnětů intenzivně zaměřila na kontroly správného označování, původu, bezpečnosti a jakosti u čerstvé zeleniny a ovoce a brambor, nabízených na trzích, stáncích a u dodavatelů.podobné články
-
BONDUELLE: Známe původ a co Vy?
22.8.2013 – BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.podobné články
-
KOMENTÁŘ: Nahá Bartošová? Smrt okurkám!
27.5.2009 – Hluboko v podzemí pije Iveta Bartošová jeden redbull za druhým a dojídá se šokující kombinací masa a zeleniny. Tu zemdlévá a tu se zase vzmuží, ví, že teď nemůže spát. Nahoře na poklopu sedí Pomeje a počítá bankovky.podobné články
Osobnosti: Iveta Bartošová (7033 článků) -
Zprávařka Klára Doležalová: Problémy s rizikovým těhotenstvím!
29.8.2014 – Sympatická primácká moderátorka a dvojnásobná maminka Klára Doležalová (40) to během druhého těhotenství neměla vůbec jednoduché. Zatím první dcerka Natálka potřebovala veškerou její pozornost, ona před narozením Mii musela ležet s rizikovým těhotenstvím.podobné články
Osobnosti: Klára Doležalová (176 článků) -
Ministerstvo dopravy: Rizikovým obdobím zejména pro chodce je podzim
17.10.2021 – Nastávající podzimní období je na silnicích velmi rizikovým obdobím pro chodce. Podepisuje se na tom snížená viditelnost během ranní a odpolední dopravní špičky, vysoká intenzita dopravy a nepozornost řidičů i samotných chodů. Řidiči by měli v místech se zvýšeným pohybem chodců snížit preventivně rychlost, chodci by se měli soustředit plně na pohyb v provozu a používat za šera a za tmy reflexní prvky.podobné články
-
Česko, Polsko a Rakousko zavádějí od středy namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem
3.10.2023 – Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Kontroly ohlásilo i Polsko a Rakousko.podobné články
Osobnosti: Petr Fiala (6260 článků) -
Čtvrtina prodávané zeleniny je nahnilá nebo špinavá, zjistila inspekce
30.10.2012 – Podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce je čtvrtina zeleniny prodávané v obchodech nevyhovující normám. Nejčastěji byla zelenina a houby shnilé či znečištěné, časté také bylo nesprávné značení.podobné články
-
ČOI kontrolovala prodej ovoce a zeleniny u moravských silnic
15.8.2022 – Česká obchodní inspekce Olomouckého a Moravskoslezského kraje provedla v červnu a červenci kontrolu stánkového prodeje ovoce a zeleniny u silničních tahů. Celkem uskutečnila 34 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 21 případech, což je 62 %. „Česká obchodní inspekce za méně závažná porušení uložila 11 pokut na místě v celkové výši Kč 17 500 Kč a dvě porušení byla řešena domluvou. V 8 případech budou zjištěné přestupky řešeny ve správním řízení, z toho v 7 případech byly přestupky zjištěny ve stáncích jednoho podnikatelského subjektu,“ řekl k uloženým sankcím ředitel inspektorátu Olomouckého a Moravskoslezského kraje Boris Stabryn.podobné články
Osobnosti: Boris Boris (67 článků) -
Drahá zelenina souvisí s jejím nedostatkem i vyššími náklady, tvrdí pěstitelé
1.3.2023 – Výrazný růst cen zeleniny na pultech tuzemských obchodů podle Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) souvisí s aktuální situací na společném evropském trhu, který se potýká s menšími zásobami z loňské sklizně i omezenou produkcí čerstvé zeleniny ze skleníků. Evropským zelinářům zároveň kvůli vysoké inflaci vzrostly náklady na pěstování a skladování zeleniny.podobné články
-
ČOI: Kontroly s figuranty v roce 2017 prokázaly prodej alkoholu mladistvým
12.5.2018 – Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly v oblasti prodeje alkoholu. Zásadní změnou pro kontroly zaměřené na prodej alkoholu bylo nabytí účinnosti nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který mimo jiné umožňuje České obchodní inspekci provádět kontroly s mladistvými figuranty.podobné články
-
Strach strhal ceny zeleniny! Je nejlevnější v historii
11.6.2011 – Panika kolem průjmové bakterie EHEC srazila ke dnu ceny dovozové zeleniny. I když se neprokázalo, že zdrojem jsou španělské okurky, hysterie udělala své a zákazníci přestali zeleninu nakupovat. Sklady supermarketů praskají ve švech, a proto bylo potřeba reagovat. Včera ceny zeleniny klesly tak, že to nikdo nepamatuje posledních dvacet let!podobné články
-
Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny
18.1.2012 – V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.podobné články
-
Nevyhazujte slupky a stonky z ovoce a zeleniny. Mají zdaleka nejvíc vitamínů
27.6.2020 – V době pandemie, kdy hledáme způsoby jak posílit imunitu a kdy ceny ovoce a zeleniny letí strmě vzhůru, přišla italská spotřebitelská organizace s výzkumem, ve kterém radí, aby lidé více konzumovali a využívali slupky, stonky, ale také jádra z ovoce a zeleniny. Testy totiž ukázaly, že v těchto částech je mnoho cenných živin a obsahují méně pesticidů. Využití slupek a stonků navíc šetří vaši peněženku.podobné články
-
Nová kuchařka Blesku Dobroty ze zeleniny! Recepty na netradiční zavařování ZDARMA!
23.7.2020 – Někdo to rád pikantní, jiný sladkokyselé a další s oblibou experimentuje. Na zahrádkách se už sklízejí okurky, papričky, rajčata, cibule, česnek, kopr, cukety… Milovníci zeleniny a zavařování tak mohou rozvinout fantazii všemi směry. Vyzkoušejte osvědčené recepty čtenářek. Inspiraci a cenné rady přináší kuchařka Blesku Dobroty ze zeleniny, která vychází už v pátek. A zdarma!podobné články
-
Výstaviště Flora Olomouc: Podzimní Flora Olomouc se odehraje v říši ovoce a zeleniny
7.10.2021 – Přímo do říše ovoce a zeleniny přenese návštěvníky letošní podzimní etapa výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex. Uskuteční se od 14. do 17. října na olomouckém Výstavišti Flora, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a zdravé způsoby jejich pěstování.podobné články
-
Školy ve výuce na dálku děti přetěžují, tvrdí inspekce. A zrazuje od přijímacích testů
4.11.2020 – Základní školy podle České školní inspekce nedostatečně využívají návody k výuce na dálku, které pro ně připravilo ministerstvo školství a další instituce. Ačkoli se digitální dovednosti učitelů proti jaru zlepšily, značný podíl jich při distančním vzdělávání neomezil obsah učiva, jak jim to ministerstvo doporučilo. Školy jsou podle inspekce pod tlakem i kvůli jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory. Podle inspekce by se proto mělo vyjasnit požadované učivo a zvážit, ve kterých středních školách je nutné konat centrální přijímací testy. Inspekce to uvedla ve své aktuální tematické zprávě.podobné články