Článek
-
Horší jak salmonela? Tahle bakterie zkazí léto tisícům Čechů, je v mase i rybnících
28.7.2018 – Horečky, křeče v břiše a průjem s příměsí krve. Tak rozhodně nevypadá ideální dovolená, řadu z nás ale podobné trable mohou během července či srpna postihnout. Léto je totiž hlavní sezónou pro infekční onemocnění potravinového původu, konkrétně salmonelózu či kampylobakteriózu. Zatímco první je mezi laickou veřejností dobře známá, o druhé ví málokdo. Kampylobakterióza přitom jen za loňský rok postihla přes 24 tisíc lidí. Její zárodky lze najít v drůbežím mase v obchodech i infikované vodě v rybnících.podobné články
Podobné články
-
Jeden mrtvý a 17 nemocných z bakterie v mletém mase. Tuny hovězího mizí z pultů
21.9.2018 – S výskytem bakterie E. coli v mletém hovězí mase se potýkají úřady v USA. Již 17 lidí z kontaminovaných potravin onemocnělo a jeden člověk zemřel. Problém se objevil v mase společnosti Cargill Meat Solutions, která má výrobu i v Evropě, informuje americké ministerstvo zemědělství.podobné články
-
Nejen v krůtím z Polska: Kde všude na vás číhá nebezpečná salmonela?
21.6.2016 – Bakterie salmonely v chlazeném krůtím mase z Polska, které prodával řetězec Tesco, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pondělí. V květnu bylo ze stejného důvodu staženo z Lidlu mleté vepřové. Nebezpečná salmonela k nám ale nemusí být jen odněkud dovezena, v létě se jí totiž mimořádně daří. Stačí, abyste si dali zmrzlinu, neumyli si ruce nebo si špatně ugrilovali maso. Kde všude se můžete nakazit?podobné články
-
Jak na bakterie v kuchyni
18.2.2015 – Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Salmonela v kuřecím mase z Polska: Stahují 10 tun stehenních řízků
17.4.2015 – Z trhu nařídili stáhnout přes 10 tun mraženého kuřecího masa z Polska. Státní veterinární správa upozornila, že se v zásilce stehenních řízků našly bakterie salmonely.podobné články
-
Salmonela v mase z Lidlu. Inspektoři vyzývají lidi, ať nejedí mleté vepřové z Polska
9.5.2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhla z prodeje vepřové mleté maso původem z Polska. Inspektoři v něm našli bakterie rodu Salmonella. Maso prodával obchodní řetězec Lidl. Ten ve svém prohlášení uvedl, že pokud se maso tepelně upraví, nehrozí žádné riziko.podobné články
-
Poláci včera v Praze velice svérázně obhajovali své výrobky: Nadáváte na polské potraviny? Ale superb se také rozbije!
29.8.2013 – Kdo by si ty hnusy z Polska nepamatoval. Zakázaný fenylbutazon v koňském mase, technická posypová sůl místo jedlé soli, konina v hovězím mase, doxycyklin a další antibiotika v mase kuřecím. To vše se vybaví, když se řekne potraviny z Polska. Poláci si své však do krve hájí a výsledky kontrol v Česku zpochybňují. Na jejich výrobky si proto musíme stále dávat velký POZOR!podobné články
-
Kde udělali vědci z Německa chybu? Smrtící bakterie dál útočí
7.6.2011 – Hledání zdroje, odkud přichází smrtící mutace bakterie EHEC, je jako pátrání po jehle v kupce sena. Němečtí experti navíc »střílí« do prázdna a zkouší různé možnosti v naději, že se konečně trefí a původce nebezpečné střevní bakterie odhalí. Bohužel... Ani jejich poslední tip, že se bakterie nachází v zeleninových klíčcích, nevyšla.podobné články
-
Kuřata obsahují nebezpečné bakterie! Co dělat, abyste se nenakazili?
23.4.2012 – Evropská unie vytyčila limity pro výskyt bakterií v kuřecím mase. Podle zkoumání, které provedl časopis dTest, je však množství bakterií v mase alarmující! Jak se tedy nenakazit například salmonelou?podobné články
-
Pozor na vejce z Lidlu. Řetězec je stahuje kvůli salmonele na Brněnsku
23.8.2017 – Veterináři zjistili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Musejí tam vybít zhruba 65 tisíc slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. Bakterie byly ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69 tisíc nosnic, se nákaza nepotvrdila. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Majitel firmy Arnošt Maiwald ČTK řekl, že se salmonela zjistila z trusu. Vejce z tohoto chovu stahuje ze své sítě obchodní řetězec Lidl.podobné články
-
V polském mase našla kontrola salmonelu. Krůtí vyhoďte, radí inspekce
20.6.2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely. Jde o šarži, kterou prodával řetězec Tesco a která měla datum spotřeby do 3. června. Na pultech už proto není. Inspekce varuje před konzumací zákazníky, kteří maso zmrazili.podobné články
-
Na Zlínsku zachytili maso z Francie s listerií
21.3.2021 – Veterináři ve Zlínském kraji loni zachytili zhruba 1600 kilogramů masných výrobků původem z Francie s obsahem bakterie způsobující listeriózu. Dvakrát řešili také záchyt salmonely v drůbežím mase pocházejícím z Polska a jednou v drůbežím mase od tuzemského výrobce. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.podobné články
-
Z dovolenkového průjmu se vyklubala salmonela. Turistka ji chytila z implantátů
7.10.2018 – S neobvyklým případem se setkali doktoři v americkém zdravotnickém zařízení Nebrasca Medical Center v Omaze. Žena, které místní doktoři provedli zvětšení prsou, si stěžovala, že od chvíle, co na dovolené v Mexiku chytila průjem, má silné bolesti v pravém prsu. Po bližším vyšetření se ukázalo, že tkáň kolem jejího implantátu je infikovaná salmonelou. Na tom, jak se salmonela do prsu dostala, se doktoři neshodnou, informuje server Daily Mail.podobné články
-
Kabelky na léto, aneb co se bude nosit?
13.7.2017 – Milé ženy, máte již svoje kabelky na léto? Pokud ne, pak jste tu správně a určitě byste si dnešní článek neměly nechat ujít! Možná jste stejně jako spousta jiných žen a dívek neměly sebemenší tušení, že s příchodem horkých prázdninových měsíců přichází na řadu i obměna vašich kabelek. Naštěstí máte nás a před sebou dnešní článek, tak hurá na něj! Mít kabelky na léto je nutnost, ať si kdekdo říká, co chce. Pokud jste byli toho názoru, že stačí mít jeden jediný kousek a ten nosit 365 dní v roce, doslova 24/7, pak jste se bohužel spletli. Stejně jako se mění módní trendy a my v létě nosíme kratší svršky nežli v zimě, mění se i trendy v kabelkách. A proto je potřeba, abyste vyměnili stávající kabelky za aktuální kousky. Které to jsou? To se dozvíte v následujících řádcích! Jaké jsou kabelky na léto? Když se řekne léto, automaticky si vybavíme sluníčko, zábavu, čas strávený u vody, večírky za vlahých letních večerů, romantické chvíle při západu slunce. A tomu všemu se přizpůsobí i kabelky na léto, jejichž úkolem je nejen poskytnout vám úložný prostor pro věci, jež chcete mít neustále po ruce, ale zároveň i podpořit váš outfit, podtrhnout celkový nápad a dodat vám šmrnc. Zní to dobře, viďte? Pokud chcete toho všeho docílit, musíte si vybrat kabelku, která je pro letní čas ideální. Tak si je pojďme společně představit! Velká plážová taška Sice ve svém názvu nenese slovíčko kabelka, ale i tak jí patří přední příčka našeho pomyslného seznamu. Velká, klidně můžete říci, že obří, plážová taška je pro letní měsíce must have. Všechno se do ní vejde, vyrazit s ní můžete i k vodě, a co se týče designu, na velké ploše krásně vyniknou pestrobarevné květy, veselé potisky i hravé barvy. Decentní crossbody kabelka Představte si, že se... Čtěte více Příspěvek Kabelky na léto, aneb co se bude nosit? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Salmonela novou zbraní proti rakovině. Ničí nádory
15.8.2010 – Salmonela může být skvěle použita proti rakovině, uvedli italští vědci. Podle nich totiž nemoc spouští v těle obranné mechanizmy proti nádorovému bujení.podobné články
-
Salmonela z müsli tyčinky: Hrozbu řeší i české úřady. Na vině jsou para ořechy
7.12.2020 – Když se řekne salmonela, obvykle si lidé představí nedovařené maso nebo syrová vejce. Zdravotnické úřady ale v posledních měsících řeší, že touto bakterií, která způsobuje nemoc salmonelózu a ve vážných případech může způsobit až smrt, bylo kontaminované značné množství para ořechů. Zatím je hlášeno 123 případů nákazy, přičemž podstatná část z toho se nachází v Evropě. O situaci se již začal zajímat český Státní zdravotní ústav (SZÚ), na základě dat svých evropských protějšků konstatoval, že lidé se zřejmě mohli nakazit i z tyčinek.podobné články
-
Salmonela v Kinder vejcích: Firma stahuje některé šarže z oběhu
6.4.2022 – Italský výrobce cukrovinek Ferrero preventivně stahuje z trhu v ČR a na Slovensku některé šarže čokoládových vajíček nebo bonbonů Kinder vyrobených v Belgii. Reaguje na možné spojení s několika hlášenými případy salmonely, v žádném z výrobků firmy ale testy tuto bakterii nenašly. Společnost Ferrero to dnes sdělila ČTK. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.podobné články
-
Plíseň, salmonela. Jídlo z Ukrajiny, desítky případů. Vzkaz Němcové
26.4.2023 – Víte, že desítky potravin z Ukrajiny obsahují zdraví nebezpečné látky? Víte, že řada zemí Evropské unie už dávno stáhla některé ukrajinské potraviny z trhu? Důvody: karcinogenní plíseň, pesticidy nebo salmonela. Na to vše upozorňuje Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. A vysílá vzkaz senátorce Němcové.podobné články
-
Salmonela z Ukrajiny. Jen se mlčelo. A Polsko. Odhalena čísla
11.5.2023 – Mediální prostor i sociální sítě ovládá diskuse týkající se zdravotních rizik spojených s potravinami z Ukrajiny. Výskyt pesticidů a nepovolených látek v ukrajinském obilí objevilo například Slovensko i Polsko a některé evropské země tak posléze pozastavily jeho dovoz. Podívali jsme se proto, co k nám a do ostatních zemích Visegrádské čtyřky z Ukrajiny přišlo v posledních letech. Ze záznamů vyplývá, že pokud jde o jídlo z Ukrajiny a problémy s ním, nejde hlavně o obilí. Jde o kuřecí maso a případy už z minulých let, kdy se o věci mlčelo či nehovořilo. Skloňována je salmonela. Tento problém je však hlášen masivně i z Polska. Odhalená čísla mluví o stovkách případů.podobné články
-
Zkažená voda v Praze: Otrávila ji bakterie, kterou známe z Egypta. Co způsobuje?
26.5.2015 – Pražskou část Dejvice ochromila koliformní bakterie, známá jako Escherichia coli. Pronikla do vodovodního řadu, 150 lidí mělo zdravotní problémy, dva zůstali v nemocnici a 32 tisíc bude minimálně tři dny bez pitné vody. Kde se tahle bakterie bere?podobné články