Článek
-
Džemy a marmelády: Kolik ovoce musí obsahovat a jakými triky nás výrobci matou?
17.8.2016 – Marmeláda, nebo džem? Spousta lidí tyto dva výrobky zaměňuje nebo jim splývají. Pokud si kupujete džem, musí být na etiketě uvedeno množství ovoce a informace se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku. Navíc se džemy dělí podle obsahu ovoce.podobné články
Podobné články
-
Recept na pečený čaj
9.2.2016 – Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak vyrobit vynikající džemy a marmelády + 18 vyzkoušených receptů
8.7.2009 – Stromy i záhony jsou plné lahodného ovoce k zavařování. V zimě přijde sklenička chutného džemu a marmelády k chuti. Letní kuchařka Blesku.cz přináší skvělé recepty a rady, jak na zavařování marmelád i pro diabetiky.podobné články
-
Kuchyňské triky, které uvítá každá hospodyňka
19.9.2017 – Každá svědomitá hospodyňka by si někdy přála znát kuchyňské triky, které by jí usnadnily práci nebo ušetřily čas. Určitě to taky znáte, když se s něčím dlouho trápíte, zabere vám to spoustu času a ještě se u toho rozčilujete. V takových chvílích by se znalost užitečných kuchyňských triků a fíglů jistě hodila. Všechny hospodyňky, kuchařenky a ženy v domácnosti, pozor! Jestliže toužíte znát fígle těch šikovnějších, jste tady správně. Máme pro vás praktické kuchyňské triky, které možná ještě neznáte a které vám ušetří spoustu času i vynaloženého úsilí. O to více vás překvapí, že je většina z nich tak jednoduchá! Kuchyňské triky, které se vám budou hodit Čas od času narazíme v kuchyni na nějaký zádrhel. Ačkoli to bývají úplné maličkosti, mohou nás zdržet při práci. A každá hospodyňka ví, že čas je mnohdy ten největší nepřítel. Proto jsme pro vás našli užitečné kuchyňské triky, s nimiž nebudete při vaření ztrácet čas. Osvojte si je a uvidíte, že ušetříte nejen minuty, ale i nervy. Jak dostat semínka z papriky? Když připravujeme papriku, snažíme se jí zbavit semínek. Zpravidla se tato činnost protáhne, protože semínka jsou potvory a my je často musíme dostávat ven jedno po druhém. A co kdybychom vám řekli, že semínka můžete z papriky dostat poměrně jednoduše a v krátkém čase? Stačí, když mezi tři prsty uchopíte stopku, zatlačíte jí dovnitř, poté vytáhnete zpět a vytrhnete. Už žádné ořezávání ani složité vypiplávání semínek! Co s přesolenou omáčkou? Stalo se to snad každému z nás, jednoduše nám ujela ruka a omáčka je slanější, než jsme si představovali. Tak co teď? Přece se to nevylije! A víte co? K žádnému vylévání rozhodně nemusí dojít! Pokud se vám podaří přesolit omáčku, vhoďte do ní syrovou oloupanou bramboru nebo kousek chleba. Nechte chvilku v omáčce a pak vytáhněte. Výsledkem budete mile překvapeni.... Čtěte více Příspěvek Kuchyňské triky, které uvítá každá hospodyňka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Výrobci nás zase šidí: V Česku se objevil závadný džem. Mažete si ho na chleba i vy?
31.5.2016 – Také si rádi dáte k snídani chleba s máslem a džemem? Tak byste teď měli zbystřit. Na trhu v Česku se totiž objevily falšované džemy v distribuci sítě prodejen Norma. Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili, že v džemech chybí až třetina ovoce. A je možné, že tyto džemy denně snídáte.podobné články
-
Vyzkoušejte NETRADIČNÍ recepty na domácí marmelády a džemy
26.6.2014 – Zavařovací sezona pomalu začíná. Všichni známe jahodové, borůvkové nebo rybízové marmelády. Ale v prvním díle našeho receptu právě o zavařování marmelád a džemů se podívám na pět hodně netradičních receptů.podobné články
-
Soutěžte s Bleskem Křížovky o balíčky džemů Schwartau!
7.12.2011 – Vyhrajte ovocné potěšení s džemy Schwartau Lahodná ovocná chuť džemů Schwartau s extra velkými kousky ovoce vás dostane. Hrajte s námi o 5 balíčků Schwartau Extra v hodnotě 200 Kč. Zpestřete si cukroví jedinečnou ovocnou pochoutkou, která je k dostání v 8 variantách! Stačí poslat SMS se správnou odpovědí. Vyhrajte ovocné potěšení s džemy SchwartauLahodná ovocná chuť džemů Schwartau s extravelkými kousky ovoce vás dostane. Hrajtes námi o 5 balíčků Schwartau Extrav hodnotě 200 Kč. Zpestřete si cukrovíjedinečnou ovocnou pochoutkou, kteráje k dostání v 8 variantách! Stačí poslatSMS se správnou odpovědí.podobné články
-
Vitamínová bomba aneb chutné smoothie
28.8.2015 – Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak odlehčit svému trávení?
4.9.2016 – Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Vše o zavařování... Ptejte se výrobkyně populárních marmelád
21.7.2015 – Vadí vám, že jsou marmelády v obchodech drahé a plné „éček“? Uvařte si ji sami z plodů vaší zahrádky! Jak co nejlépe využít ovoce a zeleninu a mít skvělé domácí čatní nebo nakládané okurky prozradí na chatu Hana Šindlerová z Našeho gruntu, která vyrábí tradiční Marmelády s příběhem. Odpovídat bude v pátek 24. 7. od 11 hodin, své dotazy pokládejte už teď.podobné články
-
Co je černá sapota? Exotické ovoce s chutí čokolády. Vypěstujte si ho doma!
29.5.2016 – Čokoláda, po které se netloustne? To je exotické ovoce, které chutná po čokoládě s lehkou příchutí ostružinové marmelády? Možná je už znáte, možná o něm uslyšíte poprvé. Jde o černou sapotu. Původ má ve Střední Americe, pěstovat ji můžete ale i u nás a s našimi radami to zvládne opravdu každý! Jak na to už vám poradí Václav Postránecký a pěstitel exotického ovoce Josef Matějka.podobné články
-
5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru
26.6.2015 – Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.podobné články
-
4 letní kulinářské tipy
23.6.2018 – V létě nebývá chuť na dlouhé postávání u kamen a vyvařování složitých jídel. Navíc teplé počasí tak nějak vyžaduje spíš lehké jednoduché jídlo, plné zeleniny či ovoce, kterého právě v té době dozrává tolik druhů. Další, co ovlivňuje naši letní kuchařku, je všeobecná obliba grilování. Proto se v letních měsících na našem talíři objevuje často grilované maso, zelenina, ovoce i sýr. Přinášíme vám pár tipů, jak to všechno dobře skombinovat a pochutnat si v kruhu rodiny i ve společnosti přátel. 1. Grilovaný sýr chutná s ovocem K masu si dopřáváme hořčice a různé omáčky, ale sýry nejlépe chutnají v kombinaci s ovocem. Můžete zkusit různé zavařeniny, marmelády či želé (brusinkovou, rybízovou), ovoce rozmačkané či rozmixované (jahody, banány, meruňky) nebo ho nechat v celku. Zkuste například nivu s fíky nebo camembert s mangem či grilovaným plátkem ananasu. 2. Nejen masem živ je člověk I když se těšíme především na grilované masíčko, rozhodně vyzkoušejte i grilovanou zeleninu. Gurmánský zážitek jsou teplé grilované papriky či cuketky zakápnuté balsamicem. Papriky také můžete před grilováním naplnit kouskem sýra, nejlépe balkánského, ten se tolik neroztéká, za to dodá zelenině skvělou chuť. 3. Pečivo být nemusí, mísa salátu ano Už jste to zkusili? Stačí si na talíř naložit hromádku míchaného zeleninového salátu a navrch položit právě ugrilované masíčko nakrájené na kousky.Nádherně to vypadá a ještě lépe chutná. A pečivo už ani potřebovat nebudete. 4. Limonády jedině domácí Jsou hitem posledních let, jsou osvěžující a rozhodně zdravější, než ty obarvované v PET lahvích. K jejich výrobě využijete úrodu ze zahrádky, hodí se do nich různé bylinky, výborná je i okurková. Zkuste určitě melounovou, na níž můžete použít příliš zralý meloun, který rozmixujete, přidáte šťávu z citronu, cukr podle chuti a dolejete ledovou vodou či sodovkou. Příspěvek 4 letní kulinářské tipy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
4 tipy jak připravit zdravé snídaně
27.9.2017 – Máte rádi zdravé snídaně? V tom případě jste tady správně! My totiž víme, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a že jej rozhodně není radno podceňovat. A když už snídat, tak nejen chutně, ale vydatně a zdravě. Jenže jak na to?! Připravit si zdravou snídani, která vás nejen zasytí, ale zároveň vám zachutná a především vás nastartuje do nového dne, není tak složité, jak si možná myslíte. V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Připravte si zdravé snídaně snadno a rychle Co si představíte pod pojmem zdravé snídaně? Podle nás je to chutné jídlo, které prospívá našemu zdraví, dodá našemu tělu potřebné živiny a přitom jej zbytečně nezatíží. Tip první: ovoce po ránu v neomezeném množství Ovoce je známé tím, že obsahuje cukr. Proto se nedoporučuje ke konzumaci v odpoledních hodinách, kdežto po ránu si jej můžete dopřát prakticky neomezené množství. Právě proto je ovoce ideální volbou právě na snídani, protože vám dodá cukr potřebný pro nastartování organismu a dodání energie. Ovoce si můžete dát samotné, skvělé je jako přísada do vloček, kaší nebo müssli. Tip druhý: zelenina je trefa do černého Největší výhodou zeleniny je skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie. Co to pro vás znamená? Že jí můžete jíst neomezené množství kdykoli během dne. Na snídani je zelenina ideální volbou, opět jí můžete jíst syrovou zkrátka jen tak, můžete si ji dát jako přílohu k pečivu. Tip třetí: ovesné kaše všeho druhu Zkusili jste někdy ovesnou kaši? Ne? V tom případě nevíte, o co se připravujte!I ovesnou kaši zařazujeme mezi zdravé snídaně, proto se jich určitě nemusíte bát. Ovesnou kaši si můžete dochutit a oživit čímkoli dle vlastní chuti. Nabízí se například ovoce, lžička medu nebo třeba rozinky. Tip čtvrtý: a co třeba smoothie? Mezi naše tipy na zdravé snídaně rozhodně musíme zařadit i smoothie, která jsou na... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak připravit zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Marmeládová královna je postrach obchodů: Ukradla džemy za tisíce!
7.7.2013 – Policie v Karviné vyhlásila pátrání po kuriózní zlodějce. Mladá žena kradla v samoobsluze výhradně džemy, dostala proto přezdívku marmeládová královna. Z obchodu odnesla desítky sklenic sladké pochoutky a její řádění zachytila kamera.podobné články
-
Kate Moss se obula do slavného kuchaře: Vyrábím lepší džemy než Jamie Oliver
4.11.2015 – Modelka Kate Moss vyrábí už několik let džemy. Z koníčku na venkovském sídle se stalo výnosné podnikání. A její povidla či kdoulové želé jsou vyhlášené nejen u přátel a celebrit. Na ovocné pomazánky se sjíždějí lidé z širokého okolí. Děti Jamieho Olivera je mají raději než ty, které vyrábí jejich slavný táta.podobné články
Osobnosti: Jamie Oliver (133 článků), Kate Moss (633 článků) -
Takovou objednávku jste ještě neviděli. Hejtman ANO nakupoval džemy a sirupy. Samozřejmě za krajské peníze
5.12.2018 – Naše redakce má k dispozici „sladkou“ objednávku, kterou uzavřel Olomoucký kraj s firmou Supremus, jež vyrábí džemy a sirupy. ParlamentníListy.cz v té souvislosti zajímalo, jak kraj s pochutinami, které si za 102 tisíc korun pořídil, naloží.podobné články
-
Kam zmizelo české ovoce? V supermarketu naše jahody ani jablka neseženete. Proč?
26.6.2013 – To je hrůza! V obchodech nedostanete České ovoce a zeleninu! Proč? Obchody nakupují levněji ze zahraničí. Ovoce tak není místní a vlastně ani nedosahuje takové kvality jako tuzemské! Redakce TN.cz zjišťovala, zda-li v obchodech najdete alespoň nějaké české ovoce. Výsledek je tristní. Osmdesát procent ovoce a zeleniny pochází z ciziny!podobné články
-
Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad
19.3.2017 – Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.podobné články
-
Češka vaří nejlepší marmelády na světě. Zakázky musí odmítat
17.10.2014 – Blanka Milfaitová zavřela své úspěšné obchody v Paříži i Londýně a jezdí karavanem po celém světě a všude vaří marmelády z lokálních zdrojů. Objednávají si je tisíce lidí.podobné články