Článek
-
Domácí ovesné mléko
16.9.2018 – Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek. Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu. Příprava ovesného mléka je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Recept na domácí ovesné mléko Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev. Ingredience 2 hrnky ovesných vloček voda Postup Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit. Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat. Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár... Čtěte více Příspěvek Domácí ovesné mléko pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček
24.3.2016 – Ovesné vločky jsou obilný výrobek, jenž vzniká rozdrcením ovesných zrn. Připravit se z nich dá řada chutných a nutričně hodnotných pokrmů, které korespondují s dietním režimem, sportovním jídelníčkem a zdravým stravováním. Jedná se o velice významnou surovinu z pohledu živin a pozitivního dopadu na zdravotní stav člověka. Jsou složené z komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Obsahují vitamín B1, B6 a vitamín E, vápník a železo. Pro většinu lidí jsou ovesné vločky lehce stravitelné, díky přítomnosti rozpustné vlákniny a podílejí se na udržení vyrovnané hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví jsou vločky malým zázrakem. Samo o sobě nejsou ovesné vločky chuťově nijak atraktivní, ale najdete-li si k nim cestu, zamilujete si nespočet receptů, které se z nich dají připravit. Jeden vám dnes přinášíme a věříme, že potěší i vaše chuťové pohárky. Potřebné ingredience Špetka soli 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička mleté skořice 350dkg tuku na pečení (používám kokosový olej) 100g rozinek Datle (podle toho jak máte rádi sladké) Med nebo javorový sirup 1ks vejce (dá se nahradit banánem) 100g ořechů nebo semínek (může být i mix) 3 hrníčky ovesných vloček Postup přípravy Ovesné vločky krátce rozmixujeme, stejně tak datle, ořechy, rozinky a banán, pokud jej použijete jako náhradu za vejce. Místo rozinek lze přidat jiné sušené ovoce (goji, brusinky apod). Přidáme kokosový olej nebo jiný tuk na pečení a vymícháme hustou tuhou hmotu s dalšími uváděnými ingrediencemi. Zkusíme uždibnout a případně dosladíme medem. Těsto si klidně můžete rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přimíchat kakao nebo kvalitní strouhanou čokoládu, do druhé kokos. Budete mít dvě příchutě sušenek. Z tuhého těsta (pokud je řídké přidejte vločky) uždibujeme kousky a vyválíme kuličku, kterou v dlani rozmáčkneme na placku cca 3cm velkou. Klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180 °C dozlatova. Pod plech se sušenkami je dobré vložit ještě jeden s vodou – sušenky... Čtěte více Příspěvek Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak připravit domácí zmrzlinu
1.9.2018 – K létu zmrzlina patří. A když je léto tak horké, jako to letošní, je dobré mít ji zásobu stále k dispozici. Než se s ní tahat domů z marketu a riskovat, že cestou roztaje, co takhle připravit si zmrzlinu domácí? Domácí zmrzlinu si můžete připravit, i když nemáte zmrzlinovač a nejste nijak zdatní cukráři. Jsou recepty na domácí zmrzlinu, kde stačí jen 2 – 3 ingredience a lahodná pochoutka je na světě. Dva takové jednoduché návody přinášíme i my. Zmrzlina, na kterou se vyplatí počkat Zmrzlina musí být nadýchaná a hladká, pod bodem mrazu a přesto měkká a tvárná. Připravit zmrzlinu v ideální konzistenci představuje míchat ji co půl hodinky, dokud úplně neztuhne. Nebo ji připravit ze salka, to míchání odpadne. Na zmrzlinu budete potřebovat: 1 plechovku Salka 500 ml smetany na šlehání Smetanu i kondenzované mléko nalijte do mísy a šlehejte dokud směs nezhoustne. Potom ji přendejte do uzavíratelné dózy a dejte do mrazničky na několik hodin, dokud úplně neztuhne.Tato zmrzlina se nemusí promíchávat a stejně je hladká a jemná přesně tak, jak má správná zmrzlina být. Do tohoto základního krému můžete přidat drobné ovoce, kousky čokolády, vanilku či jinou příchuť. Můžete také použít ochucené mléko, například Pikao a vytvořit si kakaovou zmrzlinu. Zmrzlina, na kterou čekat nemusíte Během několika minut připravíte zmrzlinu z mraženého ovoce a i na ni potřebujete jen tři přísady: jakékoliv mražené ovoce (jahody, borůvky, lesní směs apod.), mléčnou složku nebo jinou tekutinu, například bílý jogurt, kysanou smetanu, kokosové mléko a další. Poslední ingrediencí je složka, která zmrzlinu dosladí. Výborný je banán, med, javorový či jiný sirup, ale samozřejmě můžete použít i obyčejný cukr. Asi půl kilogramu důkladně zmrzlého ovoce dejte do mixéru, přidejte banán nebo jiné sladidlo a část tekutiny. Mixujte a postupně přidávejte tekutou složku, dokud nebude zmrzlina ve správné konzistenci. Ihned podávejte. Příspěvek Jak připravit domácí zmrzlinu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Kravské mléko obsahuje hormony a způsobuje cukrovku? Vědci vyvrací nejčastější mýty
26.4.2021 – Kravské mléko je zdravé - to už nám říkaly naše babičky. Mléko je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů a může chránit před cukrovkou 2. typu. Přesto je konzumace kravského mléko opředena ředou mýtů, např. že se po něm tloustne, způsobuje akné, je v něm příliš mnoho cukru a také nebezpečné hormony a antibiotika. Britská spotřebitelská organizace Which? zjišťovala, co je pravdy na tom, že kravské mléko škodí zdraví.podobné články
-
Lidl stahuje mléko Pilos, hned tři druhy. Hrozí zažívací potíže, varuje mlékárna
21.10.2021 – Kdo jste si koupili v poslední době mléko v supermarketu Lidl, zpozorněte. Řetězec stahuje z regálů výrobky „Pilos“ Čerstvé mléko 1,5% 1 l, „Pilos“ Čestvé mléko 3,5% 1 l a „Pilos“ Bio Čerstvé mléko 1l, které pro něj vyrábí společnost Olma ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Jde o balení s datem spotřeby 26. až 30. října 2021.podobné články
Osobnosti: Andrej Babiš (26698 článků) -
Olma stahuje čerstvé mléko v „petkách“: Může způsobit problémy se zažíváním
22.10.2021 – Olomoucká mlékárna Olma kvůli mikrobiální kontaminaci stahuje z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví, které má datum spotřeby 26. října a následující dny až do 30. října. U citlivých jedinců může toto mléko způsobit zažívací potíže, Olma proto nedoporučuje jeho konzumaci. Lidé, kteří si mléko koupili, ho mohou vrátit v prodejnách či jej reklamovat přímo v mlékárně, oznámila Olma na svých internetových stránkách. Mléko prodával například diskontní řetězec Lidl, z obchodů už stahuje tři druhy mléka Pilos, které pro značku vyrábí Olma, uvedl web Echo24.podobné články
-
Výtečný recept na domácí kečup
19.7.2016 – Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!
31.10.2014 – Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?podobné články
-
Mléko v sobě má hormony, přiznali odborníci. Zahleňování je ale mýtus
30.5.2017 – Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Podle údajů z roku 2015 je spotřeba mléka 60,5 litrů na osobu. Podle čeho byste si měli mléko vybírat? Jaké pro něj platí hygienické standardy? A co je pravdy na tom, že mléko v obchodě je plné konzervačních látek, hormonů a antibiotik?podobné články
-
Český vaječňák v ohrožení? Soud EU zatrhl v receptu mléko, co na to tuzemští výrobci
31.10.2018 – Vaječný likér nesmí obsahovat mléko, rozhodl minulý týden Soudní dvůr Evropské unie. Německá firma z Braniborska podala žalobu na svou konkurenci z Dolního Saska, která do likérů přimíchávala mléko. Soud rozhodl, že povolenými přísadami jsou pouze ty, které vypočítává evropský zákon. Tradiční symbol Vánoc od českých výrobců ale také obsahuje mléko. Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky proto rozhodnutí soudu momentálně zkoumá s Ministerstvem zemědělství a se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Znamená to, že receptura českých vaječňáků je v ohrožení?podobné články
-
Lidl stahuje z prodeje tři druhy mléka: Hrozí zažívací potíže
22.10.2021 – Olomoucká mlékárna Olma kvůli mikrobiální kontaminaci stahuje z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví, které má datum spotřeby 26. října a následující dny až do 30. října. U citlivých jedinců může toto mléko způsobit zažívací potíže, Olma proto nedoporučuje jeho konzumaci. Lidé, kteří si mléko koupili, ho mohou vrátit v prodejnách či jej reklamovat přímo v mlékárně, oznámila Olma na svých internetových stránkách. Mléko prodával například diskontní řetězec Lidl, z obchodů už stahuje tři druhy mléka Pilos, které pro značku vyrábí Olma, uvedl web Echo24.podobné články
-
dTest: Ovesné vločky – nebojte se plísní ani pesticidů
5.4.2018 – Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Mezi jejich oceňované přednosti patří vysoký obsah vlákniny a beta glukanů. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí být o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.podobné články
-
4 nejlepší přírodní pleťové masky
17.5.2018 – Nemusíte utrácet za pleťgové masky, výživu a hydrataci ji můžete poskytnout ze zdrojů, které pravděpodobně nacházíte běžně ve spíži. Přírodní masky jsou mnohem méně zdrojem alergií a jiných zdravotních problémů, než tomu je u průmyslově vyráběných. O svou pleť musíme pečovat celoročně, každá roční doba naši pokožku nějak zatěžuje. V zimě v mrazu rychle vysychá, na jaře je povadlá, je dobré dodat jí energii a důkladně detoxikovat. V letním období na sluníčku se opět vysušuje, navíc je vystavena UV záření. A na podzim je vhodné připravit organizmus a s ním i pleť na dlouhou zimu doplněním vitamínů a další výživy. Co na masky použít a jaká pleť co potřebuje? Mrkněte se na naše tipy. 1. Maska na vyčištění pleti Maska, která dokonale vyčisti póry a součaqsné působí jako peeling, je z ovesné mouky. V mističce rozmíchejte trosku ovesné mouky s vodou a směs šetrně rozetřete na obličej a dekolt. Masku nechte schnout tak dlouho, dokud nepopraská. Potom ji jemně ale pečlivě odrolte. 2. Maska na projasnění pleti Pro rozjasnění pleti je vhodná například maska z bílků a medu. 1 – 2 bílky smíchejte s 1 lžičkou medu a vyšlehejte do pěny. Poté masku naneste na obličej. Asi po 10 – 15 minutách masku smyjte a pleť namažte hydratačním krémem. 3. Maska na citlivou pleť Skvělou regenerační masku pro citlivou pleť si připravíte z avokáda.Dužinu z avokáda rozmačkáejte na kašičku, pak ji prsty rovnoměrně naneste na obličej. Nechte 10 minut působit a pak opláchněte vlažnou vodou. 4. Maska na mastnou pleť Maska z jablek a skořice má lehké antiseptické účinky, čistí a stahuje póry a zároveň pleť hydratuje a dodává vitamíny. Potřebujete 1 jablko, 1 lžičku bílého jogurtu, 1 lžičku medu, 1/2 lžičky mleté skořice a 1 lžičku ovesných vloček. Jablko oloupejte a nastrouhejte nebo rozmixujeme, přidejte ostatní přísady a důkladně... Čtěte více Příspěvek 4 nejlepší přírodní pleťové masky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Nepatří jen do kaše: Sedm tipů, jak využít ovesné vločky
27.10.2019 – Jsou zásobárnou vlákniny, překypují vitaminy, minerály a jsou výborným zdrojem energie. Ne každému jsou však po chuti, někomu přebíhá mráz po zádech už jen při představě kaše. Ovesné vločky mají však mnohem víc využití a dají se do jídel "zamaskovat" i tak, že je odhalí jen znalci...podobné články
-
Testovali jsme čokoládové ovesné kaše: Pořádná cukrová nálož, nebo skvělý start dne?
3.9.2020 – Sychravá studená rána si žádají vydatnou a teplou snídani. Oblíbené instantní ovesné kaše se tak stávají rychlou a snadnou variantou takové snídaně, a to nejen pro dospělé, ale i pro děti. Jsou ale opravdu skvělým startem do nového dne, nebo je to jen cukrová nálož?podobné články
-
Ovesné sušenky krále Karla III: Jaké jsou a proč byste je měli co nejdříve vyzkoušet
26.12.2022 – Ovesné sušenky krále Karla III. jsou po celém světě oblíbené pro svou vynikající chuť a zdravé složení. Za vznik vděčí Princi Charlesovi, který se je rozhodl vyrobit, protože nebyl spokojený s žádnými jinými.podobné články
-
Ovesné vločky jako první pomoc na zahradě: Šneci a slimáci si na vaše rostliny nechají zajít chuť a rajčatům se zadaří
27.5.2024 – Máte rádi ovesné vločky? Své využití najdou také na zahradě, a to hned dvakrát. Máte-li problém s plži, například šneky či slimáky, můžete odpoutat jejich pozornost od svých záhonů. Za luxus v podobě ovesných vloček vám ale poděkují i rajčata.podobné články
-
Domácí hamburger z mletého masa
9.4.2016 – Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Domácí manikúra – tipy a triky
21.10.2016 – Jestliže nechcete utrácet peníze za návštěvy v nehtovém studiu, kde by o vaše ruce bylo patřičně postaráno, pak je domácí manikúra skvělým způsobem, jak si nehty upravit k obrazu svému. Ačkoli se zdá, že nehty představují pouze zanedbatelnou část našeho těla, která na sebe nedokáže strhnout příliš pozornosti, opak je pravdou. Ruce jsou nástrojem komunikace a není nic horšího, než když musíte podat ruku někomu, kdo má okousané nehty, na nich zbytečky starého laku a místo kůžičky nevzhledné záděry. Je pravda, že domácí manikúra chce možná zpočátku trochu cviku, než dané fígle, postupy a triky dostanete do rukou, ovšem na druhou stranu je zdarma – a to určitě stojí minimálně za zkoušku. Snad každá žena by chtěla mít dokonale upravené ruce, které by ji prezentovaly v tom nejlepším světle. Nemusíte vyhazovat peníze oknem, i když nechat se hýčkat je určitě příjemné. S našimi tipy na domácí manikúru se o své ruce zvládnete hravě postarat i vy! Domácí manikúra – tipy a triky Tip první: Péče o nehtovou kůžičku Jako první by měla vaše pozornost směřovat na nehtovou kůžičku a okolí okolo nehtů. Pamatujte, že se kůžička okolo nehtů nesmí zastřihovat, ale zatlačovat pomocí tzv. pomerančového dřívka. Před tím doporučujeme namočit si ruce alespoň na 5 minut do mýdlové vody, což kůži příjemně zjemní a zvláční, díky čemuž se s ní bude mnohem lépe pracovat. Tip druhý: Zastřihnutí nehtů Domácí manikúra zahrnuje i rozhodnutí, jaký tvar svým nehtům vykouzlíte. V současné době jsou do ústraní extravagantní tvary a do popředí se dostává klasika v podobě přirozeného vzhledu. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. K vytvarování nehtů radíme používat kvalitní pilník, u kterého nebude hrozit, že se vám nehty začnou třepit a lámat. Tip třetí: Přírodní nebo umělé? Určitě ani vám neunikl trend v podobě umělých nehtů – ať už gelových nebo akrylových.... Čtěte více Příspěvek Domácí manikúra – tipy a triky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Agrární komora se pře s hygienikem o mléko z automatů
3.5.2010 – Agrární komoře se nelíbí některé výroky hlavního hygienika Michaela Víta o automatech na mléko. Vít ve svých vyjádřeních konstatoval, že konzumace mléka z automatů s sebou může nést zdravotní rizika. Prezident Agrární komory Jan Veleba v pondělí hovořil o "zběsilé kampani", která snižuje zájem lidí o mléko z automatů.podobné články