Článek
-
ČSÚ: Výroba masa stagnuje, nákup mléka mírně roste
1.8.2016 – Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2016 dosáhla 114 669 tun (meziročně +0,9 %), z toho bylo 17 973 tun (+7,4 %) hovězího a telecího, 57 527 tun (-0,7 %) vepřového a 39 137 tun (+0,5 %) drůbežího.podobné články
Podobné články
-
Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka
1.8.2015 – Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2015 dosáhla 113 701 tun, z toho bylo vyrobeno 16 738 tun (meziročně +3,5 %) hovězího a telecího, 57 959 tun (-4,4 %) vepřového a 38 960 tun (+3,6 %) drůbežího masa. Nákup mléka se zvýšil na 627 947 tis. litrů (+4,7 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+3,0 %), klesly u jatečných kuřat (-0,2 %), k jejich propadu došlo u jatečných prasat (-12,6 %) a mléka (-16,6 %).podobné články
-
Výroba masa v ČR loni klesla. Nákup mléka naopak vzrostl
30.1.2013 – Výroba masa v Česku se loni meziročně snížila o 5,3 procenta na 458.329 tun v jatečné hmotnosti, zvýšila se pouze produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 3,4 procenta na 2,382 miliardy litrů, informoval dnes Český statistický úřad.podobné články
-
Český statistický úřad: Výroba masa klesla, nákup i cena mléka vzrostly
30.1.2018 – Ve 4. čtvrtletí 2017 bylo na jatkách vyrobeno 114 124 tun masa. Produkce hovězího masa meziročně klesla o 4,0 %, vepřového o 0,6 %, kdežto produkce drůbežího masa se zvýšila o 2,0 %. Nákup mléka od producentů vzrostl na 709 929 tis. litrů, tj. o 10,4 %.podobné články
-
Pandemie zbrzdila vývoz mléka do zahraničí: Expert promluvil o zdražení v Česku
17.6.2020 – Spotřeba mléka a mléčných výrobků v Česku každým rokem roste. Konzumního mléka vypijeme ročně na hlavu 57,1 litru, největší nárůst ve spotřebě máme u másla, kterého spořádáme přes pět kilo na osobu za rok. V roce 2019 se v Česku vyprodukovalo přes tři miliardy litrů mléka. Jak zasáhla pandemie koronaviru výrobu mléka v zemědělství a jeho nákup a zpracování? Hrozí nedostatek mléka, kvůli kterému budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy?podobné články
-
Sladké a chutné lívance 3x jinak
26.6.2015 – Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Domácí hamburger z mletého masa
9.4.2016 – Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Výroba a ceny jatečných prasat klesly, výroba mléka se zvýšila, jeho ceny se propadly
30.10.2015 – Ve 3. čtvrtletí 2015 dosáhla výroba masa 111 474 tun (meziročně -2,0 %), z toho bylo vyrobeno 16 330 tun (+2,6 %) hovězího a telecího, 55 263 tun (-5,0 %) vepřového a 39 831 tun (+0,6 %) drůbežího. Mlékárny nakoupily od tuzemských producentů 612 411 tis. litrů mléka (+2,8 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+2,6 %), u jatečné drůbeže poklesly (-2,1 %). U jatečných prasat se meziročně snížily (-15,2 %), ale vzhledem k minulému čtvrtletí měly příznivější vývoj (+3,5 %), kdežto ceny mléka se meziročně propady (-22,6 %) a v klesající tendenci pokračovaly i vzhledem k minulému čtvrtletí (-10,1 %).podobné články
-
Výroba masa vepřového, drůbežího i hovězího poklesla
3.5.2017 – V prvním čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 105 770 tun masa (meziročně -3,5 %), z toho hovězího masa 17 110 tun (-4,6 %), vepřového 51 665 tun (-4,6 %) a drůbežího 36 964 tun (-1,2 %). Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně nezměnily (0,0 %), vzrostly ceny jatečných prasat (+18,8 %) a mírně se zvýšily také ceny jatečných kuřat (+1,9 %). Nákup mléka od producentů dosáhl 711 787 tis. litrů (+0,3 %), cena mléka vzrostla meziročně o 7,6 %; zemědělci ho prodávali průměrně za 7,85 Kč/litr.podobné články
-
Český statistický úřad: Celková výroba masa byla ve třetím čtvrtletí nižší
31.10.2016 – Ve 3. čtvrtletí mírně klesla výroba masa. Výroba mléka zůstala ve srovnání s tímtéž loňským obdobím na stejné úrovni.podobné články
-
Domácí ovesné mléko
16.9.2018 – Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek. Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu. Příprava ovesného mléka je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Recept na domácí ovesné mléko Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev. Ingredience 2 hrnky ovesných vloček voda Postup Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit. Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat. Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár... Čtěte více Příspěvek Domácí ovesné mléko pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
ČSÚ: Výroba drůbežího a vepřového masa se v prvním čtvrtletí zvýšila
10.5.2021 – V 1. čtvrtletí 2021 se meziročně zvýšila výroba masa o 2,2 % na 113 329 tun, z toho nejvíce vzrostla výroba drůbežího (42 189 tun; +4,4 %). Vepřového masa bylo vyrobeno 53 248 tun (+2,3 %) a hovězího 17 843 tun (-3,0 %).podobné články
-
Český statistický úřad: Pokles výroby masa se zastavil
9.2. (48 dnů) – Ve 4. čtvrtletí se na jatkách vyrobilo celkem 112 709 tun masa, meziročně o 0,4 % více, z toho výroba hovězího se zvýšila o 4,5 %, zatímco vepřového se vyrobilo o 0,6 % méně a nepatrně klesla i výroba masa drůbežího (-0,2 %). Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 1,7 %.podobné články
-
Český statistický úřad: Výroba masa mírně klesla, nákup mléka vzrostl
30.7.2020 – „Na rozdíl od produkce mléka, která byla ve všech měsících druhého čtvrtletí bez výrazných výkyvů, výpadky v porážkách hospodářských zvířat z dubna a května jatka doháněla až v červnu. To se v případě prasat projevilo i ve zvýšení průměrné porážkové hmotnosti,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.podobné články
-
Český statistický úřad: Výroba masa v prvním čtvrtletí poklesla
13.5.2022 – V 1. čtvrtletí 2022 se meziročně snížila výroba masa o 1,5 % na 111 669 tun, z toho nejvíce klesla výroba hovězího (17 435 tun; -2,3 %). Vepřového masa bylo vyrobeno 52 710 tun (-1,0 %) a drůbežího 41 502 tun (-1,6 %).podobné články
-
Český statistický úřad: Celková důvěra v domácí ekonomiku se mírně snížila
24.6.2016 – Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červnu mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti květnu mírně snížil o 0,7 bodu na hodnotu 95,3. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně snížil o 0,8 bodu na hodnotu 93,5. Mezi podnikateli se důvěra snížila v průmyslu, ve službách se snížila mírně, ve stavebnictví a v obchodě se mírně zvýšila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně mírně snížil o 0,5 bodu na hodnotu 103,8. Ve srovnání s červnem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů nižší.podobné články
-
ČSÚ: V Česku loni vzrostly stavy skotu a drůbeže i výroba mléka a snáška vajec
9.2.2022 – Tři nové publikace Českého statistického úřadu z oblasti zemědělské statistiky přinášejí podrobná data o chovu skotu, prasat a drůbeže v Česku v roce 2021. Stavy skotu se podle nich meziročně zvýšily o 1,4 %, výroba mléka o 1,3 %. Počet prasat ve stejné době poklesl o 3,4 %. Stavy drůbeže narostly o 12,2 % a celková snáška konzumních vajec se zvýšila o 7,9 %.podobné články
-
Český statistický úřad: Výroba masa opět klesla, ceny výrobců vzrostly
10.8.2022 – Výroba masa pokračovala ve 2. čtvrtletí v mírném poklesu a dosáhla 113 089 tun, meziročně byla o 2,7 % nižší. Největší snížení bylo zaznamenáno u hovězího (-6,6 %), nejméně klesla výroba drůbežího (-1,9 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat strmě vzrostly.podobné články
-
Český statistický úřad: Pokračoval pokles výroby masa, nákup mléka se zvýšil
31.7.2017 – Ve druhém čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 110 736 tun masa. Výrazně poklesla výroba hovězího, pokračoval již dlouhodobý pokles výroby vepřového a v ustáleném vývoji výroby drůbežího došlo v tomto čtvrtletí ke zvýšení o 3,2 %.podobné články
-
Český statistický úřad: Výroba masa mírně rostla, ceny jatečných prasat také
31.10.2019 – Ve 3. čtvrtletí dosáhla výroba masa 112 320 tun, meziročně o 2,7 % více. Z toho bylo 17 422 tun (+1,1 %) hovězího, 51 586 tun (+1,6 %) vepřového a 43 258 tun (+4,8 %) drůbežího.podobné články