Článek
-
Cizrnová pomazánka bakterie neobsahovala
1.10.2015 – Rodinná firma Lunter nadále věří v oblibu svých přírodních produktů. Společnost Lunter, dříve známou jako Alfa Bio, před nedávnem zasáhla kauza cizrnové pomazánky, v níž se měla nacházet jedovatá bakterie botulotoxin. Laboratorní vyšetření ale její přítomnost vyloučila a následně se prokázalo, že ani muž, který pomazánku zkonzumoval, ji v těle neměl. Přestože bylo jméno produktu touto kauzou značně poškozeno, majitel firmy věří, že se zákazníci ke své oblíbené pomazánce vrátí a cizrna se opět stane synonymem zdraví, jak tomu bylo doposud.podobné články
Podobné články
-
Test cizrnových pomazánek: Které jsou nejchutnější a jak poznáte kvalitní?
11.11.2021 – Cizrnová pomazánka je také známá pod názvem hummus. Ačkoli toto jméno téhle zdravé svačince moc nelichotí, na oblíbenosti jí rozhodně neubírá. Jak kvalitní jsou cizrnové pomazánky z obchodů? To vám prozradí Potravinový Sherlock už v pátek!podobné články
-
Kde udělali vědci z Německa chybu? Smrtící bakterie dál útočí
7.6.2011 – Hledání zdroje, odkud přichází smrtící mutace bakterie EHEC, je jako pátrání po jehle v kupce sena. Němečtí experti navíc »střílí« do prázdna a zkouší různé možnosti v naději, že se konečně trefí a původce nebezpečné střevní bakterie odhalí. Bohužel... Ani jejich poslední tip, že se bakterie nachází v zeleninových klíčcích, nevyšla.podobné články
-
Ovocná marmeláda? Ne, pomazánka, nařídila Evropská unie
5.8.2012 – Ve chvíli, kdy bude jakákoli náplň koblihy obsahovat minimální obsah ovoce, už v sobě nemá marmeládu. Server TN.cz informuje o tom, že podle nařízení Evropské unie to bude pomazánka.podobné články
-
Avokádo – 2 chutné pomazánky
17.4.2016 – Avokádo je plod hruškovitého tvaru, který je z 80% tvořen tukem, ovšem i tak se řadí mezi zdravé a pro člověka přínosné potraviny. Mimo jiné obsahuje obrovskou dávku důležitých minerálů a vitamínů, jež mají na naše zdraví pozitivní vliv a rozhodně se tak není čemu divit, že avokádu stále více lidí přichází na chuť a zařazují tento druh ovoce do svého jídelníčku. Tento druh ovoce je původem z Mexika, kdy první známky o něm sahají do období před 10. 000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Indonésii, Dominikánské republice, Chille a samozřejmě i v Mexiku. Není avokádo jako avokádo Mnoho lidí se domnívá, že avokádo je jen jedno, což ale vůbec není pravda. Existuje několik odrůd tohoto ovoce, které se pěstují v odlišných částech světa, díky čemuž se i od sebe v mnoha ohledech liší. Mezi nejznámější druhy avokáda patří: Hass: nejpěstovanější odrůda s hrbolatou slupkou, přezdívá se mu ropucha Fuerte: zelený druh avokáda s hladkou slupkou a tvarem hrušky Recepty z avokáda S avokádem se dá v kuchyni doslova kouzlit. Může být součástí mnoha pokrmů, přičemž mezi nejoblíbenější a na přípravu nejjednodušší jsou pomazánky. I my pro vás máme hned 2 recepty na pomazánky, kde avokádo hraje hlavní roli. 1. Avokádová pomazánka s lučinou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lučinu 1 stroužek česneku 1 malou cibulku 1 citron sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Cibulku nakrájejte na jemno a přidejte do pomazánky, kterou podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte lučinu a důkladně promíchejte. 2. Avokádová pomazánka se zakysanou smetanou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lžíci citronové šťávy 2 lžíce zakysané smetany 1 česnek sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem.... Čtěte více Příspěvek Avokádo – 2 chutné pomazánky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
ČEZ: Hitem dobročinné snídaně v call centru energetiků byla škvarková pomazánka
17.4.2022 – Dnes už legendární škvarková pomazánka z dílny Charity Zábřeh byla hitem dobročinné snídaně a velikonočních trhů chráněných dílen, které ve svém zábřežském call centru uspořádala společnost ČEZ Distribuce. Tradiční akce vynesla mohelnickým a zábřežským charitním střediskům pro seniory a hendikepované celkem 14 tisíc korun.podobné články
-
Med a jeho účinky
19.7.2010 – Med pomáhá při nachlazení, u některých lidí ale může vyvolat alergickou reakci. Zcela nevhodný je pro děti do 18 měsíců. V medu totiž může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin. Dítě nemá na rozdíl od dospělého tak kyselé prostředí v žaludku, aby ji zničilo. Jiné bakterie obvykle nejsou v medu schopné žít, tudíž kvalitní med žádné bakterie neobsahuje.podobné články
-
Smrtelná bakterie NDM-1: Nákaza je u hranic s ČR!
17.8.2010 – Nová bakterie, na kterou nezabírají takřka žádná antibiotika, jeden mrtvý a desítky nakažených... Odolná bakterie NDM-1 se rozšířila i do střední Evropy. A podle vyjádření lékařů a mikrobiologů byla zaznamenána dokonce už i v sousedním Německu či ve Švýcarsku!podobné články
-
Současná smrtící bakterie je nejjedovatějším typem E.coli
3.6.2011 – Bakterie, která způsobila střevní onemocnění v Německu, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E.coli, jaký se u lidí kdy objevil. Odborníci oslovení agenturou Reuters tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým "lepidlem".podobné články
-
Odborníci jsou zděšeni: Vražedná bakterie lepí střeva
4.6.2011 – Bakterie, která způsobila epidemii střevního onemocnění především v Německu, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E. coli, jaký se u lidí kdy objevil. Odborníci tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým »lepidlem«, které jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. V Německu panuje zděšení, nemocnicím rychle dochází zásoby krve.podobné články
-
Nebezpečný zvrat u EHEC: Muž nakazil manželku
9.6.2011 – Nebezpečný zvrat v případě smrtící bakterie EHEC nastal v Německu. Byl zřejmě zaznamenán první případ přenosu bakterie z člověka na člověka. Varování před konzumací syrové zeleniny, které vydaly už dříve německé úřady v souvislosti s infekcí, platí i nadále. "To nejhorší máme za sebou,“ snažil se ale uklidnit v úterý své spoluobčany německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. Počet nových případů infekce, kterou způsobuje zmutovaná smrtící bakterie EHEC, v zemi prý výrazně klesá.podobné články
-
Nová verze smrtící bakterie EHEC na Slovensku
9.6.2011 – Smrtelná bakterie EHEC už možná mutuje. Na Slovensku leží ve vážném stavu mladík (25), který je nakažen bakterií E.coli. Kmen zákeřné bakterie, je ale odlišný od toho, který jen v Německu připravil o život 29 lidí. Slovenské úřady se obávají rozšíření nákazy v zemi.podobné články
-
Dívce sežrala bakterie všechny končetiny. Nevzdává se a bojuje dál
13.9.2012 – Bakterie požírající maso málem vzala život 24leté Aimee Copelandové ze Spojených států. Vše přitom spustila nehoda na podomácku vyrobené adrenalinové atrakci známé jako zip-line. Do těla se dívce dostala bakterie požírající maso a postupně ji připravila o všechny končetiny. Dívka se nyní objevila v televizní show a ukázala, jak hrdinně svůj drsný úděl nese.podobné články
-
Jak na bakterie v kuchyni
18.2.2015 – Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Zkažená voda v Praze: Otrávila ji bakterie, kterou známe z Egypta. Co způsobuje?
26.5.2015 – Pražskou část Dejvice ochromila koliformní bakterie, známá jako Escherichia coli. Pronikla do vodovodního řadu, 150 lidí mělo zdravotní problémy, dva zůstali v nemocnici a 32 tisíc bude minimálně tři dny bez pitné vody. Kde se tahle bakterie bere?podobné články
-
Ruský vědec tvrdí, že našel elixír věčného mládí. Má jím být 3,5 milionu let stará bakterie
5.10.2015 – Ruští vědci tvrdí, že našli elixír věčného mládí. Tajemství, které provází celé generace, odkryli pomocí 3,5 miliónů staré baktérie Bacillus F nalezené před šesti lety na Sibiři. "Zvládnu mnohem více práce a za poslední dva roky jsem nebyl ani jednou nemocný," přiblížil vedoucí výzkumného týmu, který si nechal do těla vpravit DNA získané z této pravěké bakterie.podobné články
-
Už i v Česku je vážné podezření na výskyt obávané fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa
30.3.2017 – ÚKZÚZ informuje o vážném podezření na výskyt fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa na území České republiky. Bakterie napadá široké spektrum hostitelských rostlin, zejména ovocných a okrasných rostlin a révy vinné, přičemž působí velmi významné hospodářské škody. Jedná se v současnosti o nejzávažnější rostlinolékařský problém v Evropě.podobné články
-
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Podezření z výskytu bakterie Xylella fastidiosa se nepotvrdilo
28.6.2017 – Ukončené podrobné testování prováděné také v zahraničí nepotvrdilo u žádného ze vzorků rostlin podezření na výskyt fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa. V tuto chvíli můžeme území ČR považovat za prosté výskytu této nebezpečné bakterie.podobné články
-
Utratí až 126 tisíc krav. Na Novém Zélandu na ně zaútočila zákeřná bakterie
28.5.2018 – Nový Zéland, který je největším vývozcem mléčných výrobků, plánuje vybít 126 tisíc krav, aby zastavil šíření bakterie Mycoplasma bovis. Ta u skotu způsobuje zápal plic, zánět mléčné žlázy, artritidu a další nemoci. Novozélandské úřady do kampaně, jejímž cílem je úplné vymýcení zmíněné bakterie v zemi, investují více než 880 milionů novozélandských dolarů (13,44 miliardy Kč), uvedla v pondělí podle agentury Reuters premiérka Jacinda Ardernová.podobné články
-
Zabila manžele v Egyptě smrtící bakterie? Číhá v klimatizaci a vířivkách, je i v Česku
28.8.2018 – Smrt britského manželského páru - Johna Coopera (†69) a jeho ženy Susan (†64) - v egyptském letovisku Hurghada dál provází nejasnosti. Britský tisk nyní přišel s teorií, že pár zabila bakterie legionella. Ačkoliv to Egypt odmítá, napovídal by tomu fakt, že oba zemřeli na selhání dechu. Podle českého epidemiologa je smrtící bakterie vázána na vodní zdroje, jako je vodovodní potrubí, klimatizace, ale také se může šířit z fontán nebo vířivek. Úmrtí v důsledku legionelly přibývají i v Česku.podobné články
Osobnosti: John Cooper (10 článků), John Cooper (10 článků)