Článek
-
Chtěla sklep na brambory a dostala obří labyrint. Jezdí za ním z celého světa
1.9.2018 – Myšlenka vytvořit pod domem obří labyrint začala nevinně - Tosja Garibjanová po svém manželovi chtěla vykopat sklep, aby měla kde skladovat brambory. Muž však vzal krumpáč a dalších více než 23 let téměř nevyšel z podzemí. Jen s ručními nástroji vyhloubil síť sklepení a tunelů o rozloze téměř 300 metrů čtverečních.podobné články
Podobné články
-
Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka
1.4.2016 – Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Neobjevené brněnské světy
11.11.2020 – Série #světovéČesko / Labyrint, kostnice, sklep, bunkr, lapidárium, vodojem a kryt. Jedno město a sedm různých druhů podzemí. To je Brno. Labyrint pod Zelným trhem, Kostnice u sv. Jakuba a 10-Z Bunker jsou v provozu již déle, úplně nově byl zpřístupněn Vodojem pod Žlutým kopcem, brzy se veřejnosti otevře Kryt Denis a Mincmistrovský sklep se zanedlouho ukáže v plné kráse s novou expozicí.podobné články
Osobnosti: Denis Denis (43 článků) -
Bramborový salát na 3 různé způsoby
5.11.2015 – Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A
22.12.2015 – Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?podobné články
-
Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili
18.10.2017 – Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.podobné články
-
Problém s brambory v ČR: Je jich málo, vaří se v půdě. Babiš pytlem od Jurečky opovrhl
9.10.2020 – Češi na své talíře položí za rok více jak 700 tisíc tun brambor a i když je právě nyní období, kdy řada lidí vyráží na česká pole na samosběry, v případě brambor z obchodů čím dál tím víc jíme brambory zahraniční. Pro české zemědělce jsou totiž brambory náročná plodina a raději dají přednost žitu nebo řepce. Potíž je i v tom, žese občas brambory v půdě předvařují - místy mají naše pole i 45 stupňů. A bude hůř. Podle expertů stoupne do konce století teplota o až dva stupně a pokud se česká krajina nezmění, půda nám postupně přestane plodit. Orná půda navíc mnohdy ustupuje průmyslové zóně, jak upozorňuje i Marian Jurečka (KDU-ČSL), který jeden pytel brambor dodal i premiérovi Andreji Babišovi (ANO).podobné články
Osobnosti: Marian Jurečka (1167 článků) -
Film o Divadle Sklep uvidíme v květnu
29.2.2016 – Před 45 lety vzniklo fenomenální Divadlo Sklep. Dokumentární film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa v květnu zamíří do kin.podobné články
-
Divadlo Sklep je diagnóza i způsob bytí. Všichni jsme pacienti i terapeuti, říká Milan Šteindler
4.3.2016 – Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa je název nového českého dokumentu, který v květnu zamíří do českých a moravských kin. Snímek vznikl u příležitosti 45. narozenin Divadla Sklep. "Je to spolek pacientů, kteří si jsou všichni vzájemně terapeuty," říká ve snímku Milan Šteindler.podobné články
Osobnosti: Milan Šteindler (145 článků) -
RECENZE: Tajemství Divadla Sklep film nevyzradil
6.5.2016 – Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa je název českého celovečerního dokumentu, který natočila režisérka Olga Dabrowská u příležitosti pětačtyřicetileté existence fenoménu zvaného Divadlo Sklep.podobné články
Osobnosti: Olga Dabrowská (14 článků) -
Vondráčková je měsíc po porodu na své váze, pózovala pro film Labyrint
11.1.2012 – Ve středu má v Praze premiéru film Labyrint s Lucií Vondráčkovou v hlavní roli. Ta se kvůli nedávnému porodu slavnostního večera nezúčastní, poslala ale nové fotografie, které kvůli filmu nafotila měsíc po porodu. Zpěvačka a herečka je už zpět na své váze. Další články k tématu: Lucie Vondráčková z Kanady: Mám tu roli v seriálu. Do konce života Vondráčková o thrilleru Labyrint: Nejsme tak drsní jako Blair Witch Lucie Vondráčková v neděli porodila syna Matyáše Oceněná Vondráčková: V Kanadě jsem holka s kocourem. A tak to zůstanepodobné články
Osobnosti: Lucie Vondráčková (2037 článků) -
Labyrint III: Náboženský fanatismus v Brně! Kdo zavraždil zemědělce a další?
27.8.2018 – Na televizní obrazovky se vrací mysteriózní krimiseriál Labyrint režiséra Jiřího Stracha. Major Remeš (Jiří Langmajer) začne rozplétat spletitý labyrint příběhu v pondělí 3. září večer na prvním programu České televize. I třetí série, která se znovu odehrává v okolí Brna, je sedmidílná. Divák si však na rozuzlení všech otázek, jako "Co se stane, když člověk vyzve Pána Boha na souboj? A může tento souboj vyhrát?", musí počkat do posledního dílu.podobné články
-
45 let divadla Sklep. ČT uvede premiérový Böhmen und Mähren i legendární sklepácké inscenace
22.4.2016 – Rok 1971, sklep babičky Davida Vávry, čtrnáctiletý spolužák Davida Vávry Milan Šteindler – před 45 lety vzniklo divadlo Sklep. Česká televize, která se stala partnerem oslav, připomene výročí výběrem toho nejlepšího z posledních šestadvaceti let fenoménu tuzemské divadelní a kulturní scény.podobné články
Osobnosti: Milan Šteindler (145 článků), David Vávra (38 článků) -
Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů
21.10.2011 – Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.podobné články
-
Óda na brambory: Torta di patate
5.9.2014 – Brambory nemusí být jen vařené s kmínem. Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.podobné články
-
VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!
28.2.2015 – Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?podobné články
-
Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!
5.10.2015 – Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.podobné články
-
Jak »omladit« brambory?
25.4.2016 – Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.podobné články
-
Jezte zdravě – pstruh na másle
19.6.2016 – O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory
12.2.2017 – Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.podobné články