Článek
-
Češi konzumují málo mléčných výrobků, chybí jim vápník a vitamín D
8.2.2014 – Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy. Dnes to řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.podobné články
Podobné články
-
Chcete mít zdravé a pevné kosti? Těchto 6 potravin vám k tomu pomůže
13.4.2016 – Každý chce mít pevné a zdravé kosti. K tomu nám samozřejmě nejlépe pomůže vápník a vitamin D. Navíc vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Jenže tyto vitaminy spoustě lidem chybí. Nakonec se nemůžou hýbat, bolí je klouby a končetiny. Pokud budete jíst těchto 7 potravin, budou vaše kosti v úplném pořádku.podobné články
-
Jak levně ochránit kosti a zuby během zimy? Doplňte vitamin D
15.10.2016 – Sluneční vitamin bývá nazýván vitamin D. Je to proto, že si ho organismus dokáže vytvořit právě vlivem slunečního záření. Tento vitamin můžete získat zadarmo ze sluníčka anebo si ho můžete koupit jako doplněk stravy v lékárně. Nicméně v podzimním a zimním období je mnohem efektivnější doplňovat ho stravou. Poradíme vám, jak na to.podobné články
-
Kouzelný vitamín, který pomůže s depresí i imunitou
24.10.2019 – Vitamín D je znám jako vitamín, který tělo nejlépe získává ze sluníčka. Jeho nedostatek může způsobit křehkost kostí, deprese, úzkosti a snižuje imunitu. Podle nejnovějších vědeckých poznatků je vitamínů D několik druhů, pro člověka a využitelnost je však důležitý stále ten jeden jediný – přesněji tedy – vitamín D3.podobné články
-
Neskutečné plýtvání: V odpadu končí miliony tun sýrů a mléka ročně, další se „ztratí“
28.11.2018 – Šestnáct procent mléčných výrobků, neboli 116 milionů tun, se ve světě každoročně vyhodí nebo se ztratí. Za zhruba polovinu tohoto objemu nesou odpovědnost maloobchodníci a spotřebitelé, kteří vyhazují na 60 milionů tun mléka a mléčných výrobků ročně. Přibližně 55 milionů tun těchto výrobků se ztratí dokonce dříve, než dospěje do skladů, tedy během výroby a distribuce. Uvedl to profesor Peter Alexander, člen nové Globální akademie zemědělství a potravinové bezpečnosti, která výzkum prováděla.podobné články
Osobnosti: Peter Alexander (10 článků) -
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Velký mléčný test: Většina výrobků propadla, obsahovaly příliš cukru
12.11.2015 – Každý Čech spotřeboval loni průměrně 225 až 300 kg mléka a mléčných výrobků. Ty jsou většinou vydávány za součást zdravého stravování, protože obsahují minerální látky a cukr. Ale některé výrobky obsahují cukr v takovém množství, který byste nečekali. Iniciativa Vím, co jím se rozhodla otestovat 19 mléčných nápojů a deset jogurtů. A výsledky negativně překvapily.podobné články
-
Největší lži o mléčných výrobcích
25.2.2013 – Není pochyb, že mléko obsahuje spoustu tělu prospěšných živin, jako je vápník, vitamín A, D a B12 nebo kyselina pantotenová. Mléčné výrobky ale také obsahují nasycené mastné kyseliny, které zase až tak prospěšné nejsou. A tak se lidé i vědci dělí na dva tábory, na ty, kteří mléku holdují a na ty, kteří jej zatracují.podobné články
-
Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček
24.3.2016 – Ovesné vločky jsou obilný výrobek, jenž vzniká rozdrcením ovesných zrn. Připravit se z nich dá řada chutných a nutričně hodnotných pokrmů, které korespondují s dietním režimem, sportovním jídelníčkem a zdravým stravováním. Jedná se o velice významnou surovinu z pohledu živin a pozitivního dopadu na zdravotní stav člověka. Jsou složené z komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Obsahují vitamín B1, B6 a vitamín E, vápník a železo. Pro většinu lidí jsou ovesné vločky lehce stravitelné, díky přítomnosti rozpustné vlákniny a podílejí se na udržení vyrovnané hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví jsou vločky malým zázrakem. Samo o sobě nejsou ovesné vločky chuťově nijak atraktivní, ale najdete-li si k nim cestu, zamilujete si nespočet receptů, které se z nich dají připravit. Jeden vám dnes přinášíme a věříme, že potěší i vaše chuťové pohárky. Potřebné ingredience Špetka soli 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička mleté skořice 350dkg tuku na pečení (používám kokosový olej) 100g rozinek Datle (podle toho jak máte rádi sladké) Med nebo javorový sirup 1ks vejce (dá se nahradit banánem) 100g ořechů nebo semínek (může být i mix) 3 hrníčky ovesných vloček Postup přípravy Ovesné vločky krátce rozmixujeme, stejně tak datle, ořechy, rozinky a banán, pokud jej použijete jako náhradu za vejce. Místo rozinek lze přidat jiné sušené ovoce (goji, brusinky apod). Přidáme kokosový olej nebo jiný tuk na pečení a vymícháme hustou tuhou hmotu s dalšími uváděnými ingrediencemi. Zkusíme uždibnout a případně dosladíme medem. Těsto si klidně můžete rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přimíchat kakao nebo kvalitní strouhanou čokoládu, do druhé kokos. Budete mít dvě příchutě sušenek. Z tuhého těsta (pokud je řídké přidejte vločky) uždibujeme kousky a vyválíme kuličku, kterou v dlani rozmáčkneme na placku cca 3cm velkou. Klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180 °C dozlatova. Pod plech se sušenkami je dobré vložit ještě jeden s vodou – sušenky... Čtěte více Příspěvek Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Cena mléčných výrobků roste, chovatelé chtějí vyšší výkupní ceny
26.8.2013 – Spotřebitelské ceny mléka a mléčných výrobků v Česku v posledních měsících rostou, chovatelé krav za ně však stále nedostávají zaplaceno tolik, kolik by si představovali. Výkupní ceny suroviny v Česku navíc zaostávají za zbytkem Evropské unie. Na tiskové konferenci to uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.podobné články
-
Rusko uvalí zákaz dovozu všech mléčných výrobků z Ukrajiny
25.7.2014 – Rusko přistoupilo k rozhodnutí zakázat od pondělka dovoz veškerých mléčných výrobků z Ukrajiny. Své rozhodnutí odůvodnilo zdravotními riziky. Zákaz přišel poté, co Ukrajina koncem června podepsala dohodu o volném obchodu s Evropskou unií.podobné články
-
Premiér Sobotka: Zdražení mléčných výrobků dopadá zejména na důchodce a rodiny s dětmi
29.9.2017 – Premiér Bohuslav Sobotka je znepokojen rychlým růstem cen másla a mléčných výrobků v posledních několika týdnech. Proto pověřil 25. září 2017 Ministerstvo financí, aby v součinnosti s Ministerstvem zemědělství prošetřilo jejich cenotvorbu.podobné články
Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9582 článků) -
Po másle a vejcích zdražují i sýry a jogurty. Farmář: Výkupní cena mléka roste
7.12.2017 – Proč je máslo tak drahé a jak to vypadá s cenami mléčných výrobků na příští rok? I na to jsme se ptali přímo na farmě zemědělce Tomáše Němce. Podle něj to kvůli rostoucí výkupní ceně mléka vypadá na zdražení všech mléčných výrobků, nově tedy i sýrů nebo jogurtů. Němec zmínil ale i to, že lidé pod tlakem cen a zpráv v médiích začali nakupovat víc do zásoby. A výrobci na to jen zareagovali. Co by už zdražit dále nemělo, jsou vejce.podobné články
Osobnosti: Tomáš Němec (6 článků) -
ČSÚ: Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
30.11.2022 – Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor, a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i alkoholických.podobné články
-
Do Česka se dováží 46 procent spotřeby mléčných výrobků, více je to jen na Slovensku
4.11.2023 – Do Česka se doveze ze zahraničí 46 procent tuzemské spotřeby mléčných výrobků. Žádný jiný stát EU tak vysoký podíl importu nemá – s výjimkou Slovenska, kde je to 64 procent. Na dnešní konferenci v Poslanecké sněmovně to řekl předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle svazu se také z ČR 23 procent produkce mléka vyváží do zahraničí, což představuje ročně asi 650 milionů litrů.podobné články
-
SVS úspěšně dokončila schvalovací proces pro vývoz mléčných produktů z ČR do Kolumbie
18.10.2016 – Státní veterinární správa (SVS) úspěšně dokončila schvalovací proces, který má umožnit pokračování vývozu mléčných produktů z ČR do Kolumbie poté, co tento stát zavedl nová pravidla pro dovoz živočišných produktů ze zemí EU. Zájem o vývoz těchto komodit do jihoamerické země má 17 tuzemských výrobců. Někteří čeští mlékaři již do Kolumbie na základě dřívější registrace své produkty vyvážejí. V prvním pololetí letošního roku takto vyvezli 800 tun mléčných produktů.podobné články
-
Polovině Čechů chybí vápník: Důležitý je nejen kvůli kostem, varují lékaři!
26.7.2020 – Všichni si ho spojujeme s udržením normálního stavu kostí a zubů, ale vápník je prvkem, který v těle hraje desítky dalších rolí! Přispívá k normální funkci trávicích enzymů nebo energetickému metabolismu. Dále je důležitý pro normální fungování svalů, ale svou roli hraje i v rámci normální srážlivosti krve a funkce nervových přenosů.podobné články
-
ČOI kontrolovala nové povinnosti prodávajících při poskytování slev z cen výrobků
12.8.2023 – Dne 6. ledna 2023 nabyla účinnosti novela zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jejíž součástí je i nová právní úprava poskytování informací o slevách z cen výrobků. Česká obchodní inspekce reagovala na tyto změny a v prvním pololetí tohoto roku provedla celkem 1 142 kontrol. Při 456 kontrolách zjistila nesplnění požadavků na rozsah nebo obsah informací o slevách z ceny výrobků, tak jak požaduje ust. § 12a zákona o ochraně spotřebitele. „Výsledky této akce potvrdily, že kontrolované osoby v řadě případů nedodržovaly povinnosti, které jim plynou z novely zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně ust. § 12a, které se týká informací o slevách z cen výrobků. Při kontrolách se převážně prokázaly nesprávné výpočty slev. Dále inspektoři zjistili případy, kdy deklarovaná sleva z ceny výrobku neobsahovala informaci o nejnižší ceně, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy. ČOI také zaznamenává od nabytí účinnosti novely zákona vyšší množství spotřebitelských dotazů a podnětů týkajících se uvádění nesprávných informací o slevách,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.podobné články
-
Vitamin B17: Bič na rakovinu
17.6.2010 – Vědci zabývající se mechanismem nádorového bujení učinili převratný objev. Zjistili, že nejúčinnější zbraní proti rakovině je vitamin B17! Příslušníci asijského kmene Hunzů se dožívají více než 100 let. Jedí totiž meruňková jadérka, která právě tento vitamín obsahují!podobné články
-
Bláhodárný vitamin A
8.3.2011 – Vitamin A, vitamin rozpustný v tucích je nezbytný pro správné fungování lidského organismu. S vitaminem A se denodenně můžeme setkat ve stravě, kterou konzumujeme. Do svého jídelníčku bychom proto měli zařadit potraviny jako jsou vaječné žloutky, ...podobné články