Článek
-
Aktivisté uvařili 2000 porcí polévky z "křivé" zeleniny
5.9.2015 – Rozdáváním polévky ze zeleniny, která se kvůli svému vzhledu nedostane do obchodů, aktivisté v Praze upozornili na plýtváním jídlem. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce nechtějí přijímat. Proto takzvaná křivá zelenina skončila v hrnci a aktivisté mohli u Národního divadla rozdat 2000 porcí polévky.podobné články
Podobné články
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
I „ošklivá zelenina“ chutná dobře. U Národního divadla z ní uvařili 2000 polévek
5.9.2015 – Buď je moc malá, nebo moc velká, nebo moc ošklivá. To jsou nejčastější důvody, proč obchodníci odmítají od dodavatelů odebrat některou zeleninu. Iniciativa Zachraň jídlo se rozhodla dokázat, že i nevzhledné potraviny chutnají dobře. Dobrovolníci v sobotu na piazzetě Národního divadla uvařili dva tisíce porcí polévek. Ty pak rozdávali zdarma kolemjdoucím.podobné články
-
Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
12.6.2015 – Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Tři tisíce porcí rybí polévky: Pražany ve frontách obsluhoval Babiš, Krnáčová a Lomecký
24.12.2017 – Stovky Pražanů se přijeli 24. prosince do centra, aby si pochutnaly na tradiční rybí polévce. Tři tisíce porcí polévky z celkem 660 kilo surovin jim na Staroměstském náměstí naservíroval například premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s pražskou primátorkou Adriana Krnáčová (ANO). Na Václaváku zase starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).podobné články
-
Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu
28.7.2010 – Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví....podobné články
-
Velký test Aha!: Instantní kuřecí polévky? Jen spousta soli! Zeleninu hledejte lupou!
7.8.2012 – Léto pod stanem v kempu či rychlý oběd v práci se bez nich často neobjede. Polévky z pytlíku nechybí snad v žádné domácnosti. Deník Aha! se rozhodl otestovat kuřecí a slepičí instantní polévky, které stačí nasypat do misky a zalít. A tady jsou výsledky!podobné články
-
Horké nápoje a polévky způsobují rakovinu, šokují zdravotníci!
20.6.2016 – Světová zdravotnická organizace vydala oficiální varování, aby lidé nekonzumovali vřelé nápoje a polévky. Tekutiny mající více než pětašedesát stupňů Celsia totiž zvyšují riziko rakoviny úst a hltanu dvojnásobně. Po uvaření čaje, kávy či polévky by měl člověk počkat několik minut, než se do konzumace pustí. Případně by některé nápoje měl zchladit mlékem či přídavkem studené vody.podobné články
-
Bramboračka, česnečka i kulajda. Pražané na festivalu polévek vypili hektolitry horké pochoutky
21.10.2017 – Podzimní den si mohli Pražané zpříjemnit u teplé polévky na smíchovské náplavce. V sobotu 21. října se tady sešlo na několik tisíc návštěvníků. K ochutnání byly nejen typické české polévky, jako je bramboračka, česnečka nebo kulajda, ale také polévky z Indie, Číny nebo také Francie.podobné články
-
BONDUELLE: Známe původ a co Vy?
22.8.2013 – BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.podobné články
-
Na Žižkově rozlévali rybí polévku: 450 porcí zmizelo za hodinu, navařily ji kuchařky základní školy
15.12.2018 – Kuchařky základní školy na náměstí Jiřího z Poděbrad zvládly svůj úkol na výbornou. Z desítek kaprů a kořenové zeleniny navařily vynikajících 155 litrů rybí polévky, kterou kolemjdoucím rozlévali lidé z radnice třětí městské části. Všechny porce rychle zmizely, za hodinu už nezbylo nic.podobné články
-
SVÁTEČNÍ SPECIÁL AHA! Recepty, cukroví, polévky i hlavní jídla
5.12.2018 – Svátky jsou plné klidu a pohody. A také dobrého jídla. Nejrůznější cukroví, ale i polévky, kapr či saláty. Snad každá rodina přechovává nějaký svůj tajný recept. Liší se město od města, vesnici od vesnice kraj od kraje. Deník Aha! Vám přinese vyhlášené vánoční recepty jednotlivých krajů republiky. Začínáme v tom Jihomoravském, přesněji v moravském Slovácku, které bylo roku 2000 rozděleno mezi Jihomoravský a Zlínský kraj...podobné články
-
Bude v reklamách i „ošklivá zelenina“? Křivé potraviny míří do obchodů
10.12.2016 – Vyhazování nevzhledné a křivé zeleniny odzvonilo. Alespoň o to se snaží iniciativa Zachraň jídlo, která hledá řešení, jak nedokonalé produkty využít a dostat je do obchodů. Na konci listopadu se u kulatého stolu sešla s obchodníky, zemědělci a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Právě to může podle Anny Strejcové z neziskové organizace dát prodejcům pokyn ke změně reklamy. Nejvíce zákazníka ovlivní totiž to, jak mu je zboží „podsouváno“.podobné články
-
V Británii usmažili rekordní porci fish & chips
7.7.2011 – Britští kuchaři se rozhodli sebrat Američanům titul za největší porci tradičního jídla fish & chips. V hrabství Yorkshire rozpálili obří pánev a připravili v ní porci tak velkou, že se z ní mohla najíst celá hospoda. Starý bostonský rekord byl nakonec překonán o rovných 10 kilogramů, nový má hodnotu 45,36 kilogramu.podobné články
-
Jaký to má význam? Americká restaurace se chlubí bizarními fotkami dětí u svého jídla!
20.6.2013 – Jeden a půl kilové burrito, to je hlavní lákadlo seattleské restaurace Gorditos, která se chlubí tím, že umí udělat pořádnou porci jídla. Vyhlášená mexická pochutina plná masa, oliv, fazolí, zeleniny a navrch s pořádnou porcí smetany je už na tolik sytá, že vám pouhé dvou set gramové balení stačí na pořádný oběd, natož pak rovnou tenhle macek!podobné články
-
V Plzni uvařili speciální pivo pro papeže
12.3.2011 – Největší politika se odedávna dělala ve Vatikánu a přímo do centra dění zamíří speciální slavnostní várka ležáku Pilsner Urquell, který v pátek uvařili sládci pivovaru. Vzhledem k tomu, že se jedná o pivo pro Vatikán, požehnal mu ještě ve varně pivovaru plzeňský biskup František Radkovský.podobné články
Osobnosti: František Radkovský (17 článků) -
Dětem odvezli matku do nemocnice, zasahující policisté jim uvařili večeři
19.11.2015 – Dva nizozemští policisté z Eindhovenu sklízí pochvaly z celého světa. Vysloužili si je minulý týden, když zůstali v bytě s pěti dětmi, jejichž matku odvezli do nemocnice, a během čekání na osobu, která by je pohlídala, jim uvařili večeři a dokonce po sobě umyli nádobí.podobné články
-
Přerovští hokejisté uvařili fanouškům vlastní pivo
20.7.2016 – Speciální dárek si pro své fanoušky připravili hokejisté HC ZUBR Přerov společně s pivovarem Zubr. V úterý 19. července uvařili hokejisté, pod odborným dohledem sládkové pivovaru Nataši Rouskové, speciální várku extra hořké desítky. Ta se bude čepovat na prvním domácím zápase nové hokejové sezóny, tedy již 9. září.podobné články
-
V Budějovickém Budvaru uvařili sezónní speciál z čerstvého chmele
29.8.2017 – Včera uvařili na varně pivovaru Budějovický Budvar várku sezónního speciálu BUD z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel byl sklizen jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany. Pivo z čerstvého chmele bude zrát ve sklepích pivovaru až do března 2018, kdy objeví ve vybraných restauracích v České republice i v několika dalších zemích.podobné články
-
Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.podobné články