Článek
-
9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara
26.8.2016 – Léto pomalu končí a pozdní ovoce, bez kterého si podzim snad ani nedokážeme představit, začíná dozrávat. Není snad nikdo, kdo by se s chutí nezakousl do šťavnaté hrušky nebo jablka. Jak je ale správně uložit, abychom už po pár týdnech nemuseli třídit a vyhazovat nahnilé plody? Jejich skladování má svá pravidla. Když se jimi budete řídit, vychutnáte si je ještě dlouho po Vánocích.podobné články
Podobné články
-
Jak správně uskladnit jablka
17.10.2018 – Na tom, jak a kde uskladníte jablka, závisí, jak dlouho vám vydrží. Jestli chcete zachovat jablka až do jara, stačí při jejich skladování dodržet několik pravidel. Na uskladnění se hodí jablka pozdních odrůd, zdravá, bez otlaků, plody nenapadené škůdci nebo chorobami, bez deformací nebo jinak poškozená. Proto jsou nejlepší ta, co otrháte ze stromu. Spadaná jablka se hodí k dalšímu zpracování, například na přípravu kompotů či povidel. Připravte si vhodné místo i nádoby K uskladnění ovoce se nejlépe hodí místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Při větrání by se do místnosti neměl dostat žádný hmyz či hlodavci, proto je dobré mít v oknech síťku. Důležitá je také dostatečná vzdušná vlhkost, tas by se měla pohybovat až kolem 80 %. Právě díky vlhkosti ovoce nevadne a nescvrkává se. Ideální pro skladování úrody bývají sklepy starých domů. Aby jablka vydržela co nejdéle, nepodceňte čistotu nejen přepravek, ale celé místnosti. Celý prostor, včetně regálů a lísek, pořádně umyjte a vydezinfikujte přípravkem bez zápachu, tak zabráníte výskytu aa množení choroboplodných zárodků. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka, nedávejte nic aromatického. Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Rozhodně je neskládejte na sebe, jablka se uchovávají pouze v jedné vrstvě. Jestliže vzdušná vlhkost nedosahuje požadovaných 80 %, dejte poblíž jablek kbelík s vodou. Poslouží také polévání podlahy ve sklepě, zvlášť během teplého podzimu či jara, případně mokré jutové pytle, které zavěsíte poblíž regálů. S vysokou vlhkostí vzduchusi poradíte tak, že na zem postavíte kbelík s páleným vápnem či suchý mech, ten přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Příspěvek Jak správně uskladnit jablka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak upéct štrůdl
2.10.2018 – Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Nakupte brambory do zásoby a ušetříte! Jen pozor, aby vám neshnily
17.11.2013 – Děsíte se astronomických cen brambor, a tak jste je nakoupili na měsíce dopředu? Aby vám vydržely pěkné, musíte je správně skladovat, jinak jich většinu vyhodíte.podobné články
-
Jak skladovat dýně, aby vydržely až do jara a neplesnivěly
24.10.2017 – Urodilo se vám hodně dýní a vy už nevíte, co s nimi? Pokud je správně uložíte, můžete si na nich pochutnávat ještě na jaře. Praktické rady, jak poznat správně zralou dýni a jak ji skladovat, aby neshnila, se dozvíte v našem článku.podobné články
-
Jak nejlépe skladovat JABLKA? Máme osvědčené RADY, jak je uchovat přes zimu
19.11.2013 – Jak jablka nejlépe skladovat, aby dlouho vydržela a především pak dobře chutnala?podobné články
-
Dýně dozrávají: Kdy je sklízet a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle
19.9.2016 – Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara. Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.podobné články
-
Jak připravit jablečná povidla
30.9.2018 – Jsme uprostřed období, kdy listnaté stromy zbarvují své listy do krásných odstínů a sklízí se úroda většiny z nich. Podzim je tu. I jablka dozrávají. Možná jste už uvařila či upekla všechny různé pochoutky, které vás napadly. Pokud vám dochází nápady, ale jablek stále neubývá, mám pro vás perfektní tip – zkuste jablečná povidla. Ne všechny odrůdy jablek je možné skladovat delší dobu, proto bývá nutné je zpracovat. Jistě tedy oceníte dnešní recept na povidla z jablek. Jsou snadná, rychlá na přípravu a chutná. Skvěle poslouží jako náplň na koláče, vdolky, palačinky nebo třeba do buchet. Recept na povidla z jablek Na povidla si připravte: 3 kg jablek 200 g krupicového cukru 200 g třtinového cukru 1 lžíci skořice ¼ lžičky drceného hřebíčku ¼ lžičky muškátového oříšku ½ lžičky soli 1 vanilkový cukr 1 dcl vody trošku rumu na chuť i konzervaci Postup: Na povidla je ideální použít jablka tvrdá, která se příliš nehodí k přímé konzumaci. Oloupaná jablka zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Očištěné a nakrájené kousky jablek dobře opláchněte a vložte do hrnce a podlijte je vodou. Potom je přiveďte k varu a nechte probublávat tak dlouho, až se z rozdušených jablek odpaří voda a kaše zhoustne. Po rozvaření jablek stáhněte teplotu na minimum, přidejte cukr a koření a za občasného míchání nechte pozvolna odpařovat. Je důležité nemíchat rychle, aby se vařečkou nenarušilo dno, kde se pozvolna tvoří povidla – připálila by se. Doba vaření bude trvat okolo 3 hodin. Hotová povidla poznáte podle hustoty. Tu poznáte jednoduše, pokud použijete metodu, kterou si pomáhaly už naše babičkykdyž se cesta vařečky při míchání neuzavírá, jsou dostatečně uvařená. Ze 3 kg jablek vzniknou přibližně 2 kg povidel. Horká povidla začněte hned plnit do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte trochou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit jablečná povidla pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!
5.10.2015 – Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.podobné články
-
Věci, které byste měli skladovat v lednici, aby déle vydržely. Děláte to tak?
15.8.2017 – V chladu můžete zásadně prodloužit trvanlivost nejen potravinám a lékům. Skladovat vbyste v ní měli i věci, do kterých byste to na první pohled neřekli. Například spoustu kosmetiky, ale pozor, rozhodně ne všechnu!podobné články
-
VIDEO: Kapříci, jablka, hrušky! IVAN HORNÍK se VRACÍ na scénu. CO PROZRADIL?
2.6.2014 – ROZHOVOR. Kapříci, jablka, hrušky. To jsou krycí názvy pro úplatky, kterými si fotbalový funkcionář Ivan Horník kupoval před lety rozhodčí. A legendární Ivánek se vrací na scénu. Stal se generálním manažerem druholigové Viktorie Žižkov, kde před deseti lety kvůli korupční kauze skončil.podobné články
-
Česko špatně vyhošťuje uprchlíky? Brusel míchá hrušky a jablka, míní Chovanec
20.10.2015 – Česko čelí další výtce z Bruselu. Evropská komise na základě statistik tvrdí, že nedokáže vyhošťovat nelegální imigranty. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) však Brusel míchá hrušky a jablka. Statistiky mu příliš nesedí, sestavili je prý „experti“ z tepla svých kanceláří.podobné články
-
Jablka: 9 Kč za kilo. Jak to? Posaďte se, vysvětlíme
7.3.2023 – Jedna z potravin, která pro české zákazníky stále není tak drahá, jsou jablka. Ovšem i u nich Agrární komora ČR tvrdí, že si k nim řetězce přidávají masivní přirážky a ještě tlačí na pěstitele, aby snížili cenu. Ovšem i cena českých pěstitelů je vyšší, než za kolik se jablka prodávají v Polsku v Biedronce. 9 Kč za kilo. Vysvětlení má bývalý senátor Veleba. Souvisí s válkou na Ukrajině.podobné články
-
Nutella? Teď jablka. Byli v Německu a přijeli vytočení
21.11.2023 – Zatímco předmětem návštěvy premiéra Fialy bylo třeba zjištění, kolik stojí Nutella, Agrární komora ČR se zaměřila na jablka. Její zástupci byli v Německu proto, aby kontrolovali ne cenu, ale původ jablek. A zpět přijeli vytočení. „Nikde jsme však nenašli dovozová jablka z Polska, jako je v hojné míře nabízejí řetězce u nás. Potvrzuje se tak, že zatímco supermarkety v západních zemích podporují lokální produkci a v žádném případě by si nenechaly narušit trh dumpingovými dovozy z Polska, v Česku se prodejci chovají přesně naopak,“ shrnuli svá zjištění.podobné články
-
Jablka jsou prostě nejlepší ovoce na světě! Tohle je 9 důvodů, proč je tak milujeme!
26.3.2014 – Zařadit "jablka":http://www.extra.cz/tema/jablka do svého jídelníčku by měli i zarputilí odpůrci ovoce a zeleniny!podobné články
-
Dnes je Den jablka. Je zdravé a umí i zahřát
21.10.2015 – Už od roku 1990 se každoročně 21. října slaví Den jablka, oslavte ho horkým jablečným nápojem. Jablka patří k podzimu a jsou symbolem země Avalon, která se podle bájí otvírá na Dušičky.podobné články
-
„Česká“ jablka byla ve skutečnosti z Polska a navíc plná jedů, Globus se omlouvá
31.10.2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v pardubickém Globusu jablka z Polska, která prodejce vydával za česká, čímž klamal spotřebitele. Obsahovala také sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon, sdělil mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal. Jednalo se o jablka odrůdy Paula Red.podobné články
-
Makro prodávalo polská jablka s pesticidy. Limit překročila osminásobně
23.12.2016 – V rámci kontrol přítomnosti cizorodých látek v čerstvém ovoci Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu. Jablka pocházela z Polska a prodával je řetězec Makro.podobné články
-
Další polská jablka neprošla testem. Inspekce v nich odhalila nadbytek pesticidů
23.2.2018 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila na českém trhu další jablka s nadlimitním obsahem pesticidů. Aktuálně jde o jablka z Polska, které inspektoři našli v prodejně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. ve Velké Bystřici u Olomouce. SZPI to v pátek uvedla v tiskové zprávě.podobné články
-
„Chce se brečet.“ Jablka do moštu, stromy pryč. Česko zavírá krám
27.2.2023 – Nízké ceny, vysoké náklady. Zvýšení cen pohonných hmot a elektřiny způsobilo, že v Česku skomírá pěstování jablek. Ovšem za nízké ceny podle Agrární komory ČR mohou zahraniční prodejní řetězce. „Tradiční české jablko se možná brzy na pultech obchodů stane vzácností. Namísto toho tam najdeme jen naleštěná chemická jablka z dovozu,“ varuje komora. Zemědělci už kácejí stromy, jablka jdou do moštu. „Člověku se chce brečet,“ padlo.podobné články