Článek
-
6 tipů, jak omezit cukr ve stravě
2.5.2018 – Sladká chuť je nám od malička příjemná a je opravdu hodně těžké chuti na sladké odolat. Jednoduché cukry jsou ale spojené se zdravotními riziky, o které nestojíme, proto je lepší jejich příjem omezit. Snížením množství přijatého cukru ve stravě se snižuje i pravděpodobnost výskytu diabetu druhého typu, obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a cholesterolu, jaterních onemocnění či metabolických poruch. Zároveň se vyhnete výkyvům nálad, zlepší se vám kvalita pleti a ještě zhubnete. Nejvíc cukrů je v limonádách První krok, jak omezit příjem cukrů, je kontorla toho, co pijete. nejvíc ho totiž vypijete v různých limonádách. Řada lidí si přestane sladit kávu, ale neuv+domí si, že v litru coly je množství cukru odpovídající 40 běžným kostkám. Čtěte složení potravin Dnes už je povinností každého výrobce uvádět pravdivé nutriční hodnoty na etiketách. Vy tak máte přehled o tom, kolik cukru konzumujete. Vyvarujte se výrobkům, které mají vysoký obsah jednoduchých cukrů. Zvyšte příjem energie z bílkovin Když vás v průběhu dne přepadne chuť na sladké, je příčinou nedostatek energie. Jestliže začnete konzumovat víc bílkovin, které se spalují pomaleji, nedostatkem energie trpět nebudete. Zkuste koření Když přestanete nadměrně sladit, můžou vám některá jídla připadat fádní a bez chuti. Přidejte vanilku, skořici či kardamom a chuť pokrmu či nápoje se zvýrazní. Doporučujeme především ochucení kávy, tak vám cukr přestane chybět rychleji. Chilli Když si začnete do jídla přidávat chilli, brzy zjistíte sníženou chuť na sladké. Capsaicin obsažený v těchto pikantních papričkách nejen blokuje chuť na sladké, zároveň pomáhá spalovat tuky, takže je účinek dvojnásobný. Doplňujte chrom Chrom má tu schopnost, že snižuje potřebu mlsat, jeho dlouhodobé užívání efektivně kontroluje hladinu krevního cukru. Tím, že nedochází k náhlým výkyvům glykémie, snižuje se potřeba konzumace cukrů kvůli rychlé energii. Příspěvek 6 tipů, jak omezit cukr ve stravě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
Tipy na zdravé alternativy bílého cukru
12.9.2017 – Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Evropě jsme to osladili: Cukr v ČR meziročně zdražil nejvíce v EU, skoro dvojnásobně
28.4.2023 – Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Ve své zprávě to dnes oznámil unijní statistický úřad Eurostat. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku.podobné články
-
Další podivný lyžák: Učitel sypal cukr na těla chlapců, dívky ho musely slízat
13.4.2010 – Další sporné praktiky v rámci studentského lyžařského kurzu se objevily na výletě pořádaném gymnáziem Přelouč. Učitel tělocviku společně s ředitelem školy zde sypali cukr na odhalená těla chlapců a dívky měly za úkol cukr ze svých spolužáků slízat. Při jiném lyžařském kurzu se spolužáci v mrazu polévali ledovou vodou a učitel těmto "trestům" asistoval.podobné články
-
Nová šokující studie: Cukr je zabiják a způsobuje rakovinu!
5.1.2016 – To, že cukr nám může škodit a neměli bychom pít tolik sladkých nápojů a jíst hodně sladkých potravin, to je známá věc. Vědci ale teď přišli se šokující studií. Cukr nás prý může i zabít!podobné články
-
Výtečný recept na makronky
19.5.2016 – Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Cukr v kosmetice účinně bojuje proti vadám na kráse
29.1.2021 – Když se řekne rafinovaný cukr, řada lidí od něj dává ruce pryč. Ve svém jídelníčku ho postrádá velké množství lidí, kteří se chtějí pyšnit hezkou a štíhlou postavou. Cukr bychom však z našeho života neměli vyhazovat úplně.podobné články
-
Cukr v kosmetice účinně bojuje proti vadám na kráse
29.1.2021 – Když se řekne rafinovaný cukr, řada lidí od něj dává ruce pryč. Ve svém jídelníčku ho postrádá velké množství lidí, kteří se chtějí pyšnit hezkou a štíhlou postavou. Cukr bychom však z našeho života neměli vyhazovat úplně.podobné články
-
Neskupujte cukr a pohanku, vzkázala panikařícím Rusům Matvijenková s vilou v Itálii
18.3.2022 – Předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková dnes vyzvala veřejnost, aby lidé nepodléhali panice a neskupovali pohanku a cukr. Zejména cukr podle tisku mizí z ruských obchodů kvůli nákupům, které si dělají spotřebitelé vystrašení válkou na Ukrajině a dopady západních sankcí. Pohanka patří v Rusku i na Ukrajině k základním potravinám a je neodmyslitelnou součástí jídelníčku, ať už jako příloha, tak samostatně.podobné články
-
Škodí nebo pomáhá? Cukr a vše, co o něm nevíte
17.9.2012 – Pořád se snažíme ho omezit, hledáme ho v potravinách, nenávidíme ho a současně zbožňujeme. Cukr může být zatracován, jak chce, ale pořád je pro naše tělo nejdůležitější zdrojem energie. Bez cukru by člověk po náročné fyzické aktivitě ...podobné články
-
Expertka z Univerzity Karlovy nabádá: Musíme omezit maso, jinak to planeta nezvládne
9.11.2018 – Země přestává stačit naší spotřebě, varuje expertka Dana Kapitulčinová z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. V dopadech na životní prostředí prý výrazně překračujeme udržitelné hranice globálních ekosystémů. „Musíme omezit maso,“ říká jasně v rozhovoru pro DVTV a dodává, že budoucnost je v rostlinné stravě.podobné články
-
Každá 3. žena nad 50 let trpí osteoporózou
14.4.2015 – Osteoporóza patří mezi civilizační choroby současnosti a bývá nejčastěji označována za „tichého zloděje kostí“. Celosvětově trpí touto nemocí každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let. Podle odborníků lze označit nedostatečný příjem vápníku ve stravě za hlavní příčinu vzniku osteoporózy v České republice. Přitom této zákeřné chorobě lze předcházet zdravou životosprávou bohatou na vápník a vitamín D a pravidelným pohybem. Pro doplnění nedostatku vápníku ve stravě lze využít i volně prodejné léčivé přípravky obsahující kostní minerály.podobné články
-
Holdují středomořské stravě víc než Italové. A snědí nejvíc pizzy na světě
29.10.2016 – Myslíte si snad, že středomořské stravě holdují především Italové? Kdepak, předčí je země, která má od Středozemního moře opravdu hodně daleko.podobné články
-
4 tipy jak se zbavit závislosti na sladkém
5.10.2016 – Čokoládky, sušenky, dortíky a s nimi spojené časté návštěvy cukráren, kde se to cukrem a sladkostmi jen hemží jsou nejčastější slabostí nás všech. Jen málokdo dokáže odolat sladkému pokušení, kterého je kolem nás spousta – z výkladních skříní se na nás usmívají cupcaky, z reklam na nás útočí sušenky a my si proto stále častěji pohráváme s otázkou, jak se zbavit závislosti na sladkém… Chutě na sladké sužují úplně každého z nás. Zatímco někdo těmto impulsům dokáže odolat, pro jiného je to nesplnitelný úkol. Možná i vy patříte k těm, kteří cukrovinkám pokaždé podlehnou. V takovém případě je náš dnešní články s užitečnými tipy jak se zbavit závislosti na sladkém určený právě pro vás! 4 tipy jak se zbavit závislosti na sladkém Odstranit z našeho života veškeré sladké není jednoduché. Zvláště v případě, kdy jste si až do dnešního dne, co se sladkostí a cukrovinek týče, vůbec neodpírali a dopřávali si, co hrdlo ráčilo. Tomu je ale konec, s našimi tipy se dokážete zbavit závislosti na pojídání cukru, který je pro vaše tělo škodlivý a má za následek obezitu a pneumatiky okolo pupíku. Tak co myslíte, zvládnete to? Tip první: Takové to jednoduché žvýkání! Odbourání závislosti na sladkém se má velmi podobě jako snaha odbourat závislost na kouření. V tomto případě se doporučuje nahradit cigaretu žvýkačkou a neustále tak zaměstnávat ústa. I u sladkého to může fungovat, proto vám doporučujeme žvýkat, žvýkat, žvýkat! Jakmile pocítíte, že na vás opět přichází nekontrolovatelná chuť dát si něco sladkého, strčte si do pusy žvýkačku a žvýkejte. Jak jednoduché! Tip druhý: Nahraďte sladké ovocem! Máte chuť zhřešit na sladkém? Pak si dejte kousek ovoce! Zlé jazyky by teď mohly podotknout, že v ovoci je přece taky cukr, což nepopíráme. Je to pravda, i ovoce obsahuje cukr, ale ten není tak rizikový a zákeřný, jako... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak se zbavit závislosti na sladkém pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
4 tipy jak připravit zdravé snídaně
27.9.2017 – Máte rádi zdravé snídaně? V tom případě jste tady správně! My totiž víme, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a že jej rozhodně není radno podceňovat. A když už snídat, tak nejen chutně, ale vydatně a zdravě. Jenže jak na to?! Připravit si zdravou snídani, která vás nejen zasytí, ale zároveň vám zachutná a především vás nastartuje do nového dne, není tak složité, jak si možná myslíte. V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Připravte si zdravé snídaně snadno a rychle Co si představíte pod pojmem zdravé snídaně? Podle nás je to chutné jídlo, které prospívá našemu zdraví, dodá našemu tělu potřebné živiny a přitom jej zbytečně nezatíží. Tip první: ovoce po ránu v neomezeném množství Ovoce je známé tím, že obsahuje cukr. Proto se nedoporučuje ke konzumaci v odpoledních hodinách, kdežto po ránu si jej můžete dopřát prakticky neomezené množství. Právě proto je ovoce ideální volbou právě na snídani, protože vám dodá cukr potřebný pro nastartování organismu a dodání energie. Ovoce si můžete dát samotné, skvělé je jako přísada do vloček, kaší nebo müssli. Tip druhý: zelenina je trefa do černého Největší výhodou zeleniny je skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie. Co to pro vás znamená? Že jí můžete jíst neomezené množství kdykoli během dne. Na snídani je zelenina ideální volbou, opět jí můžete jíst syrovou zkrátka jen tak, můžete si ji dát jako přílohu k pečivu. Tip třetí: ovesné kaše všeho druhu Zkusili jste někdy ovesnou kaši? Ne? V tom případě nevíte, o co se připravujte!I ovesnou kaši zařazujeme mezi zdravé snídaně, proto se jich určitě nemusíte bát. Ovesnou kaši si můžete dochutit a oživit čímkoli dle vlastní chuti. Nabízí se například ovoce, lžička medu nebo třeba rozinky. Tip čtvrtý: a co třeba smoothie? Mezi naše tipy na zdravé snídaně rozhodně musíme zařadit i smoothie, která jsou na... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak připravit zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Anastázie z Like House posílá Hanychové drsný vzkaz: Chcípni, Agáto!
16.11.2021 – Ostrý výstup plný sprostých slov a nadávek směrem k Agátě Hanychové (36) předvede v dnešním epizodě LIKE HOUSE NIGHT SHOW nová účastnice reality show Anastázie. Dvacetiletou tatérku popudil komentář Agáty Hanychové, která před několika dny holkám v noční show doporučila, aby vynechávaly ve své stravě cukr.podobné články
Osobnosti: Agáta Hanychová (3873 článků) -
Cukr a bič. Maláčová popsala, jak bojovat s chudobou
11.7.2021 – Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) má za to, že v českém sociálním systému potřebujeme jak cukr, tak bič. Jenže oboje je třeba nasadit na správných místech. Ministryně se obává, že většina politiků se teď předhání v předkládání nápadů, jak bojovat nejen s chudobou, ale i s nepřizpůsobivými občany. Maláčová se obává, že tyto nápady nakonec situaci jen zhorší. Proto představila vlastní plán pro boj s chudobou, na jehož realizaci pracuje už tři roky.podobné články
-
Recept na tvarohové muffiny
3.7.2015 – Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Nektar versus ovocná šťáva. Při nákupu džusu dejte pozor na cukr i vodu
14.8.2016 – Kupujete džusy? Pak byste měli umět rozlišit, zda kupujete nektar nebo ovocnou či zeleninovou šťávu. V nektaru totiž najdete cukr a vodu, u ovocných šťáv jsou naopak zakázané. Pokud je ovocná šťáva vyrobena z koncentrátu, musí to být uvedeno na etiketě. Poradíme vám, jak nektary a šťávy rozlišit a jak poznáte další ochucené nápoje.podobné články
-
Jak připravit jablečná povidla
30.9.2018 – Jsme uprostřed období, kdy listnaté stromy zbarvují své listy do krásných odstínů a sklízí se úroda většiny z nich. Podzim je tu. I jablka dozrávají. Možná jste už uvařila či upekla všechny různé pochoutky, které vás napadly. Pokud vám dochází nápady, ale jablek stále neubývá, mám pro vás perfektní tip – zkuste jablečná povidla. Ne všechny odrůdy jablek je možné skladovat delší dobu, proto bývá nutné je zpracovat. Jistě tedy oceníte dnešní recept na povidla z jablek. Jsou snadná, rychlá na přípravu a chutná. Skvěle poslouží jako náplň na koláče, vdolky, palačinky nebo třeba do buchet. Recept na povidla z jablek Na povidla si připravte: 3 kg jablek 200 g krupicového cukru 200 g třtinového cukru 1 lžíci skořice ¼ lžičky drceného hřebíčku ¼ lžičky muškátového oříšku ½ lžičky soli 1 vanilkový cukr 1 dcl vody trošku rumu na chuť i konzervaci Postup: Na povidla je ideální použít jablka tvrdá, která se příliš nehodí k přímé konzumaci. Oloupaná jablka zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Očištěné a nakrájené kousky jablek dobře opláchněte a vložte do hrnce a podlijte je vodou. Potom je přiveďte k varu a nechte probublávat tak dlouho, až se z rozdušených jablek odpaří voda a kaše zhoustne. Po rozvaření jablek stáhněte teplotu na minimum, přidejte cukr a koření a za občasného míchání nechte pozvolna odpařovat. Je důležité nemíchat rychle, aby se vařečkou nenarušilo dno, kde se pozvolna tvoří povidla – připálila by se. Doba vaření bude trvat okolo 3 hodin. Hotová povidla poznáte podle hustoty. Tu poznáte jednoduše, pokud použijete metodu, kterou si pomáhaly už naše babičkykdyž se cesta vařečky při míchání neuzavírá, jsou dostatečně uvařená. Ze 3 kg jablek vzniknou přibližně 2 kg povidel. Horká povidla začněte hned plnit do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte trochou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit jablečná povidla pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články