Článek
-
Ročně sníme 166 kilo ovoce a zeleniny. Polovina Čechů si ho nedá pravidelně
20.3.2017 – Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je důležitou součástí zdravého životního stylu. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby ho každý denně snědl nejméně 400 gramů. To znamená v průměru 4 až 5 kousků. Češi se tím ale příliš neřídí, bezmála polovina ovoce a zeleninu vůbec pravidelně nejí. Doporučenou dávku pravidelně sní jen asi 10 procent lidí a v Evropě tak patříme k nejhorším.podobné články
Podobné články
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Vitamínová bomba aneb chutné smoothie
28.8.2015 – Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Recept na pečený čaj
9.2.2016 – Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak si opticky ubrat pár kilo?
14.8.2015 – Mít pár kilo navíc sice není nic špatného, ale nejedna žena by dala nevím co za to, kdyby se jich mohla alespoň pohledově zbavit. Bohužel neexistuje kouzelná hůlka, která by vás jedním mávnutím zbavila faldíku na břiše, která by vám ubrala na síle vašich stehen a díky které by se váš zadeček rázem zmenšil o dvě čísla. V dnešním článku vám poradíme, jak si pár kilo opticky ubrat. Nečekejte žádné fitness postupy ani hodiny strávené v bazénu či posilovně. Nepatříte-li mezi věrné příznivce sportování, budou se vám naše triky jistě hodit. Uvidíte, že je to mnohem snazší, než jste si mysleli. Pojďme společně zamaskovat pár kilo, které máte navíc! Maminka vždycky říkávala: „Stůj rovně!“ Také vám maminka říkala tuhle větu? Pak věřte, že rozhodně měla něco do sebe. Ačkoli to s vámi vaše maminka v dětských letech myslela především dobře – rovným postojem se nekřiví záda – dnes se vám tato rada může hodit i co se pár kilo navíc týče. Ramena dejte pěkně dozadu, zpevněte břicho a zaujměte přirozený postoj a chodidla mějte rovnoběžně. Budete mile překvapeni, že vám rázem na těle pár kilo ubylo. Co vyhodit ze šatníku… Pytle, o kterých si myslíte, že zamaskují vaše kila. Pravda je taková, že vám pár kilo ještě přihodí k dobru. Všechny podobné oblečky připomínající stan tedy okamžitě vyhoďte na dno popelnice. Oblečení s výraznými vzory – platí především pro vodorovné pruhy a divoké vzory plné květin – o kterých si výrobci XXL oděvů stále naivně myslí, že ženám s pár kilo navíc pomáhají. Ve skutečnosti je to přesně naopak, pryč s nimi! Bokové kalhoty, které vám díky nízkému sedu udělají tak akorát onu pověstnou pneumatiku okolo pupíku. Věřte, že na ženách, které disponují pár kilo navíc zkrátka vůbec nevypadají dobře… Co si do šatníku naopak pořídit… Spodní prádlo, které vám dokonale... Čtěte více Příspěvek Jak si opticky ubrat pár kilo? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny
18.1.2012 – V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.podobné články
-
Nevyhazujte slupky a stonky z ovoce a zeleniny. Mají zdaleka nejvíc vitamínů
27.6.2020 – V době pandemie, kdy hledáme způsoby jak posílit imunitu a kdy ceny ovoce a zeleniny letí strmě vzhůru, přišla italská spotřebitelská organizace s výzkumem, ve kterém radí, aby lidé více konzumovali a využívali slupky, stonky, ale také jádra z ovoce a zeleniny. Testy totiž ukázaly, že v těchto částech je mnoho cenných živin a obsahují méně pesticidů. Využití slupek a stonků navíc šetří vaši peněženku.podobné články
-
Výstaviště Flora Olomouc: Podzimní Flora Olomouc se odehraje v říši ovoce a zeleniny
7.10.2021 – Přímo do říše ovoce a zeleniny přenese návštěvníky letošní podzimní etapa výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex. Uskuteční se od 14. do 17. října na olomouckém Výstavišti Flora, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a zdravé způsoby jejich pěstování.podobné články
-
Proč to vypadá, že Číňané snědí cokoli?
31.5.2020 – Můj otec rád vyprávěl jeden vtip o kantonské kuchyni, píše reportérka listu South China Morning Post Jessica Noviová. Když to má čtyři nohy a není to stůl, sníme to. Když to létá a není to letadlo, sníme to. A když to plave v oceánu a není to ponorka – tak to taky sníme.podobné články
Osobnosti: Jessica Jessica (254 článků), China China (50 článků) -
Kam zmizelo české ovoce? V supermarketu naše jahody ani jablka neseženete. Proč?
26.6.2013 – To je hrůza! V obchodech nedostanete České ovoce a zeleninu! Proč? Obchody nakupují levněji ze zahraničí. Ovoce tak není místní a vlastně ani nedosahuje takové kvality jako tuzemské! Redakce TN.cz zjišťovala, zda-li v obchodech najdete alespoň nějaké české ovoce. Výsledek je tristní. Osmdesát procent ovoce a zeleniny pochází z ciziny!podobné články
-
Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad
19.3.2017 – Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.podobné články
-
4 tipy jak připravit zdravé snídaně
27.9.2017 – Máte rádi zdravé snídaně? V tom případě jste tady správně! My totiž víme, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a že jej rozhodně není radno podceňovat. A když už snídat, tak nejen chutně, ale vydatně a zdravě. Jenže jak na to?! Připravit si zdravou snídani, která vás nejen zasytí, ale zároveň vám zachutná a především vás nastartuje do nového dne, není tak složité, jak si možná myslíte. V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Připravte si zdravé snídaně snadno a rychle Co si představíte pod pojmem zdravé snídaně? Podle nás je to chutné jídlo, které prospívá našemu zdraví, dodá našemu tělu potřebné živiny a přitom jej zbytečně nezatíží. Tip první: ovoce po ránu v neomezeném množství Ovoce je známé tím, že obsahuje cukr. Proto se nedoporučuje ke konzumaci v odpoledních hodinách, kdežto po ránu si jej můžete dopřát prakticky neomezené množství. Právě proto je ovoce ideální volbou právě na snídani, protože vám dodá cukr potřebný pro nastartování organismu a dodání energie. Ovoce si můžete dát samotné, skvělé je jako přísada do vloček, kaší nebo müssli. Tip druhý: zelenina je trefa do černého Největší výhodou zeleniny je skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie. Co to pro vás znamená? Že jí můžete jíst neomezené množství kdykoli během dne. Na snídani je zelenina ideální volbou, opět jí můžete jíst syrovou zkrátka jen tak, můžete si ji dát jako přílohu k pečivu. Tip třetí: ovesné kaše všeho druhu Zkusili jste někdy ovesnou kaši? Ne? V tom případě nevíte, o co se připravujte!I ovesnou kaši zařazujeme mezi zdravé snídaně, proto se jich určitě nemusíte bát. Ovesnou kaši si můžete dochutit a oživit čímkoli dle vlastní chuti. Nabízí se například ovoce, lžička medu nebo třeba rozinky. Tip čtvrtý: a co třeba smoothie? Mezi naše tipy na zdravé snídaně rozhodně musíme zařadit i smoothie, která jsou na... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak připravit zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak odlehčit svému trávení?
4.9.2016 – Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rusko zakázalo dovážet ovoce a zeleninu z Polska. Zvážuje zákaz dovozu i z jiných zemí EU
30.7.2014 – Rusko nebude od začátku srpna dovážet některé druhy ovoce a zeleniny pocházející z Polska. Příčinou jsou údajná množící se pochybení při certifikaci vyváženého zboží, ale například i výskyt škůdců či další závady. Mluvčí Alexej Alexejenko naznačil, že služba zvažuje úplný či částečný zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších zemí Evropské unie.podobné články
-
Ovoce vybírejte podle barev! Každá má jiné léčivé účinky!
26.6.2016 – Většina lidí asi ví, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny vede ke zdraví, kondici, svěžesti, zkrátka ke komfortnějšímu životu. Méně se už ovšem ví, že každá barva ovoce či zeleniny má své konkrétní zdravotní benefity. Zkrátka, co barvička, to jiné plus (jiné vitamíny, enzymy a rozmanité látky) pro naši tělesnou schránku.podobné články
-
FNUSA-ICRC: Brňané jí málo ovoce a zeleniny! S novým rokem by měli začít žít zdravěji
16.1.2017 – Námět pro novoroční závazek pro Brňany: jíst více čerstvého ovoce a zeleniny. Pouze 57 % dospělých obyvatel Brna konzumuje alespoň jednou denně čerstvé ovoce, syrovou zeleninu jí denně pouze 48,6 % a tepelně upravenou (vařenou) zeleninu pouze 8 % Brňanů.podobné články
-
Ovoce, zelenina i maso podraží, varuje nový šéf zemědělců. Nejsme soběstační
18.3.2017 – Může být Česko zase soběstačné ve výrobě ovoce, zeleniny nebo třeba masa? Nový šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek je přesvědčen, že ano, jenže náprava potrvá desítky let. Podle něj jsme se dostali do situace, kdy hrozí i zdražování potravin. „V momentě, kdy tady nebudeme mít aspoň 50 nebo 60 procent vlastní zeleniny nebo ovoce, dojde k tomu, že bude cena růst. Za půl roku, za rok, možná za dva,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.podobné články
-
Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí pro pěstitele ovoce, zeleniny a révy vinné
25.3.2017 – K 20. března začal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vydávat rozhodnutí pro pěstitele ovoce v rámci Dobrovolných podpor vázaných na produkci a zároveň také na Integrovanou produkci ovoce, révy vinné a zeleniny s jahodníkem jako součásti Agroenvironmentálně-klimatických opatření.podobné články
-
dTest: Kvalita ovoce a zeleniny se liší podle místa prodeje
20.8.2020 – Ať nakoupíte zeleninu a ovoce kdekoliv, zřejmě čekáte, že domů přinesete totéž. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na ověření kvality ovoce a zeleniny zakoupených ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze a večerce. Aby bylo srovnání zajímavější, připojila k testování i vzorky zakoupené v německém Lidlu. Výsledek testu potvrdil, že za lepší kvalitu si musíte připlatit.podobné články
-
Jedovatý úlovek z obchodu: Ovoce a zelenina plná neviditelného nebezpečí
23.3. (5 dnů) – V posledních dnech se v médiích objevily poplašné zprávy ohledně škodlivé zeleniny a ovoce s velmi vysokým obsahem PFAS, které k nám proudí zejména ze zahraničí. DTest spotřebitelů uvádí, že se za posledních 10 let v Evropě téměř ztrojnásobil výskyt ovoce a zeleniny, které obsahují zmíněné PFAS. O co se ale jedná a měli bychom se toho opravdu obávat?podobné články