Článek
-
Proč to bez zeleniny nejde?
5.10.2016 – Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku, ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
Podobné články
-
BONDUELLE: Známe původ a co Vy?
22.8.2013 – BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.podobné články
-
Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.podobné články
-
SZPI rozšiřuje kvůli strachu z nákazy kontroly čerstvé zeleniny
30.5.2011 – Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.podobné články
-
Strach strhal ceny zeleniny! Je nejlevnější v historii
11.6.2011 – Panika kolem průjmové bakterie EHEC srazila ke dnu ceny dovozové zeleniny. I když se neprokázalo, že zdrojem jsou španělské okurky, hysterie udělala své a zákazníci přestali zeleninu nakupovat. Sklady supermarketů praskají ve švech, a proto bylo potřeba reagovat. Včera ceny zeleniny klesly tak, že to nikdo nepamatuje posledních dvacet let!podobné články
-
Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny
18.1.2012 – V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.podobné články
-
Nevyhazujte slupky a stonky z ovoce a zeleniny. Mají zdaleka nejvíc vitamínů
27.6.2020 – V době pandemie, kdy hledáme způsoby jak posílit imunitu a kdy ceny ovoce a zeleniny letí strmě vzhůru, přišla italská spotřebitelská organizace s výzkumem, ve kterém radí, aby lidé více konzumovali a využívali slupky, stonky, ale také jádra z ovoce a zeleniny. Testy totiž ukázaly, že v těchto částech je mnoho cenných živin a obsahují méně pesticidů. Využití slupek a stonků navíc šetří vaši peněženku.podobné články
-
Nová kuchařka Blesku Dobroty ze zeleniny! Recepty na netradiční zavařování ZDARMA!
23.7.2020 – Někdo to rád pikantní, jiný sladkokyselé a další s oblibou experimentuje. Na zahrádkách se už sklízejí okurky, papričky, rajčata, cibule, česnek, kopr, cukety… Milovníci zeleniny a zavařování tak mohou rozvinout fantazii všemi směry. Vyzkoušejte osvědčené recepty čtenářek. Inspiraci a cenné rady přináší kuchařka Blesku Dobroty ze zeleniny, která vychází už v pátek. A zdarma!podobné články
-
Výstaviště Flora Olomouc: Podzimní Flora Olomouc se odehraje v říši ovoce a zeleniny
7.10.2021 – Přímo do říše ovoce a zeleniny přenese návštěvníky letošní podzimní etapa výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex. Uskuteční se od 14. do 17. října na olomouckém Výstavišti Flora, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a zdravé způsoby jejich pěstování.podobné články
-
Drahá zelenina souvisí s jejím nedostatkem i vyššími náklady, tvrdí pěstitelé
1.3.2023 – Výrazný růst cen zeleniny na pultech tuzemských obchodů podle Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) souvisí s aktuální situací na společném evropském trhu, který se potýká s menšími zásobami z loňské sklizně i omezenou produkcí čerstvé zeleniny ze skleníků. Evropským zelinářům zároveň kvůli vysoké inflaci vzrostly náklady na pěstování a skladování zeleniny.podobné články
-
Paprika, 180 korun za kilo. Rajčata, okurky. Šéf zelinářů nic takového nepamatuje, zákazníci radí, kam si je strčit
26.2.2023 – Naštvanost lidí na vládu premiéra Petra Fialy (ODS) při pohledu na ceny zeleniny, které lámou rekordy, sílí. Kilo paprik se vyšplhalo až na 180 korun, jedna salátová okurka stojí zhruba 35 korun. Někteří hájí vysoké ceny zeleniny tím, že v zimních měsících nejde o neobvyklý jev.podobné články
Osobnosti: Petr Fiala (6231 článků) -
Vitamínová bomba aneb chutné smoothie
28.8.2015 – Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte?
22.1.2018 – Někdy vaše snaha zhubnout nemá požadovaný efekt, i když se snažíte. Možná opravdu děláte všechno, o čem jste přesvědčené, že je správně, ale váha pořád stávkuje. A motivace se pomalu vytrácí. Opravdu bývá těžké neztrácet trpělivost, když ani po několika týdnech není úbytek váhy takový, jaký čekáte. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější chyby, které při hubnutí můžete dělat. Jíte málo, vaše tělo si tak drží tukové zásoby Pro správnou funkci potřebuje tělo dostatek živin a energie. Když mu je nedáte, zpomalí metabolismus a začne si tvořit rezervy na horší časy. Proto je vhodné jíst malé porce vyvážené stravy častěji denně. Neznamená to začít se přejídat, ale začít jíst pravidelně potraviny se správným poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Vynechávání tuku v potravě Při zdravém hubnutí je nutné snížit příjem tuků, ale není možné je úplně vyloučit. Nejen, že některé vitamíny se rozpouští jen v nich, ale tuky jsou také nositeli chuti. Jestliže si začnete kupovat odtučněné výrobky, zcela jistě jsou dochucovány uměle, hlavně cukrem. Takže nakonec může být potravina bez tuku méně dietní než ta s tukem. Už žádné pečivo! Přestali jste jíst pečivo, protože je plné sacharidů, díky nimž se vám usadily tuky v pase? Je rozumné, pokud se vzdáte bílého pečiva a nahradíte ho tmavým celozrnným. Je totiž velmi pravděpodobné, že se ho nedokážete bez náhrady vzdát na zbytek života a ve chváli, kdybyste ho opět zařadili do jídelníčku, dojde k jo – jo efektu. Hodně zeleniny a ovoce Je v pořádku dát si misku zeleninového salátu místo těžkého majonézového, to je správná cesta. Jestli ovšem budete mezi jednotlivými jídly jíst hodně ovoce, které je plné cukru, a sladkých druhů zeleniny, můžete spořádat mnohem víc sacharidů, než kdybyste si dali třeba pizzu. Moc se snažíte Nejhorším průvodcem vašich snah o zhubnutí je stres a urputná snaha. Jestliže budete neustále... Čtěte více Příspěvek Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Češi pozor, bez zeleniny a ovoce z ciziny vymřeme!
8.2.2013 – Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují.podobné články
-
Tipy na novoroční detox
8.1.2017 – Nový rok je tu a společně s ním i další předsevzetí, snaha vstoupit do dalšího období s čistým štítem a zakopávání válečných seker. Podle nás je začátek dalšího roku ideálním obdobím pro novoroční detox, s jehož pomocí vyčistíte tělo i mysl od škodlivin, které vás sužují. Na detoxikaci organismu nikdy není pozdě, ovšem novoroční detox je o něčem úplně jiném. Mnoho lidí mu přisuzuje daleko větší váhu především proto, že do nového roku vstupujeme s celou řadou očekávání, snů a přání – tak proč ten krok nezačít tím, že našemu tělu dopřejeme pořádný detox? Tipy na novoroční detox Detox je pojem, který vám určitě nemusíme nějak zdlouhavě nebo složitě vysvětlovat, protože jen zná asi každý. Je jedno, jestli jste o něm jen slyšeli, něco málo o něm víte nebo je to něco, co představuje nedílnou součást vašeho života. Teď nechme stranou vědomosti, pojďme raději konat. V dnešním článku pro vás máme několik tipů na novoroční detox, který vám neublíží, ba naopak jedině prospěje. Jdete do toho s námi? Tip první: jezte zdravě! Zní to jako klišé? Vždyť právě s novým rokem se klišé spojují, tak proč ne?! Nechte stranou předsudky, pokud chcete detoxikovat organismus, budete se muset chtě nechtě zamyslet nad svým jídelníčkem a postarat se o to, aby byl pestrý a obsahově vyvážený. Dbejte na dostatek ovoce a zeleniny, dopřejte si obiloviny a pochutnat si můžete i na různorodých semínkách. Tip druhý: okořeňte si život! Mnoho lidí má detox spojený jen se samými negativními věcmi, což je škoda. Ve skutečnosti je to pro vaše tělo velice prospěšné, tak proč si tohle rozhodnutí zbytečně hanit? U detoxu nejde jen o dietu nebo cvičení, při kterém budete únavou padat k zemi. Důležitá je strava, kterou si ale můžete okořenit tak, aby vám chutnala, rozhodně nemusíte jíst nemastné a neslané pokrmy. Když... Čtěte více Příspěvek Tipy na novoroční detox pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Úžasné fotografie krajiny - montáž z potravin!
22.6.2009 – Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" představuje podmořské jeskyně, lesy, pláže, slunce i vodopády za využití ovoce, zeleniny a sýrů. K zachycení hloubky byly fotografie pořízeny na stolech o rozměrech 1,2 x 2,4 metrů. Kromě toho byly potraviny rozprostřeny "ve vrstvách", aby během fotografování nespadly. Fotograf Carl Warner tvrdí, že nedokázal přesvědčit své děti, aby jedly zeleninu. Dokázal však ze zeleniny udělat předmět pro ty nejrozmanitější hry svých dětí. Pro zvětšení náhledu klikněte na fotografii. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------podobné články
-
Může být zelenina ještě zdravější?
8.7.2009 – Na trhu je nyní k dostání zdravější typ zeleniny! Konzumace zeleniny je podle všech doporučení zdravá. Díky používání nejrůznějších hnojiv a chemikálií, však zelenina málokdy obsahuje všechny požadované látky potřebné pro náš organizmus.podobné články
-
Šťáva z ovoce a zeleniny hydratuje lépe než čistá voda
23.7.2009 – V horkých letních měsících je velmi důležité hydratovat dostatečně organismus. A přestože hlavním zdrojem tekutin je pro člověka čistá voda, podle expertů ze Skotska může v letních vedrech ještě lépe hydratovat voda z ovoce a hlavně zeleniny.podobné články
-
Britská studentka má hrůzu ze zeleniny - trpí lachanofóbií
9.11.2009 – Mezi prokázané fóbie z pavouků, létání letadlem i z lidí se zařadila další, dosud málo známá fóbie. Lachanofóbií, která se projevuje strachem ze zeleniny, trpí 22letá studentka z britského Portsmouthu. Uvedl to deník The Daily Telegraph.podobné články
-
Bizarní fóbie: strach ze zeleniny
12.11.2009 – Lidé mají strach z celé řady věcí: pavouků, tmy či sebe navzájem. Ale aby se někdo panicky bál zeleniny? To se zrovna často nevidí!podobné články