Článek
-
Není máslo jako máslíčko. Zjistili jsme, co si mažete na chleba
1.12.2015 – Smršť zájmu čtenářů přinesl výsledek testu 30 másel Státní zemědělské potravinářské inspekce. Ve dvou výrobcích bylo víc vody, než povolují normy. V supermarketech na zákazníky čeká přitom místo másla i řada pastí. Alternativy k mléčným výrobkům, které klamou balením i vzhledem, ale v názvu máslo mít nesmí. Připomeňte si s Bleskem, co by mělo obsahovat skutečné máslo. Podívali jsme se na 11 výrobků a jejich složení, uvedené na etiketě.podobné články
Podobné články
-
Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!
19.6.2016 – Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti
17.7.2015 – Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Pozor, co si mažete na chleba: Velký máslový podfuk
26.6.2020 – Jdete z nákupu v domnění, že v tašce máte kvalitní máslo, a doma zjistíte, že je to chuťově spíše jako margarín? Zřejmě jste naletěli lákavému obalu. Ve skutečnosti se totiž jedná o směsný tuk, a výrobce tak má máslo jedině na hlavě!podobné články
-
Výrobci nás zase šidí: V Česku se objevil závadný džem. Mažete si ho na chleba i vy?
31.5.2016 – Také si rádi dáte k snídani chleba s máslem a džemem? Tak byste teď měli zbystřit. Na trhu v Česku se totiž objevily falšované džemy v distribuci sítě prodejen Norma. Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili, že v džemech chybí až třetina ovoce. A je možné, že tyto džemy denně snídáte.podobné články
-
Kupujete si máslo? Je i dva roky staré!
12.3.2012 – Mažete si chleba máslem, nebo máslem? Ne, nejde o chybu, čtete správně. Taková kostka másla, po níž dnes sáhnete v obchodě, může ukrývat doslova ledacos. Zejména ta z dovozu.podobné články
-
Máslo za 30 Kč, radoval se. Pak ho donesl domů. Má ostudu
2.1.2023 – Češi se snaží ušetřit, kde se dá, například nakupováním v Polsku. Nyní se ovšem vyskytla slevová akce v českém pohraničí a pro změnu byl český supermarket plný Poláků. Jedním z důvodů mohlo být máslo. Ovšem jak řada lidí poznamenala, zlevněnému máslu za třicet korun za chvíli končila doba expirace. Nemluvě o kvalitě. Další zákazník pak za třicet korun koupil polské „máslo“. A strhl se výsměch, že dotyčný neumí číst, když si koupí „miks“ a pak si stěžuje, že nechutná jako máslo.podobné články
-
Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!
19.10.2012 – Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?podobné články
-
Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal
12.5.2015 – Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.podobné články
-
Máslo, margarín nebo jejich směs? Odborník radí, co prospěje zdraví
22.5.2014 – Skoro denně si každý z nás minimálně jednou namaže na chleba máslo, margarín nebo pomazánkové máslo. Co z toho ale vybrat, aby z toho tělo mělo největší užitek a zdraví naopak nejmenší škody?podobné články
-
Honza si koupí třikrát méně másla než bohatší Hans, ale...Ceny rostou v celé Evropě!
7.10.2017 – A čím si mažete chleba vy? Máslem už to je totiž čím dál dražší! Jeho průměrná cena v Česku meziročně skočila o 35 procent. A s výjimkou Polska na tom nejsou lépe ani naši sousedé...podobné články
-
Med dramaticky zdraží: Ekonom prozradil, kolik si připlatíme! Co za to může?
29.6.2021 – Včelky svoji píli tentokrát zatím moc neukázaly. Medu tak letos bude opět nedostatek, jeho produkce může klesnout až o dvě třetiny. Pokud si jím rádi sladíte nebo si ho rovnou mažete na chleba, tak si připlatíte. Jeden kilogram vyjde až na 230 korun.podobné články
-
Žlučníková dieta – recepty
27.5.2016 – Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Rouček (ČSSD): Mnoho povyku pro pomazánkové máslo
21.10.2012 – Vzpamatujme se: EU nám nezakázala pomazánkové máslo, jak horlivě hlásaly titulky více či méně bulvárních novin, nýbrž používání názvu „máslo“ pro něco, co máslem není a ani být nemůže.podobné články
-
Bitka v supermarketu: Češi se „servali“ o zlevněné máslo, podívejte se
29.9.2017 – Máslo se stává luxusní potravinou, někde se jeho ceny došplhaly až na neskutečných 76 korun za 250 gramů. Není tak divu, že obchod, který má mléčný výrobek ve slevě, berou nakupující doslova útokem. Video jedné takové „bitky“ o máslo v českém supermarketu aktuálně koluje po sociálních sítích. Vyvolala ji akční cena 46,90 za kostku.podobné články
-
„Horší“ mražené máslo z dovozu: Češi nejsou blbci, kupují tuzemské, říká potravinář
13.2.2021 – V návaznosti na projednávané povinné kvóty na české potraviny, které schválila Poslanecká sněmovna, se opět otevřela diskuze o kvalitě výrobků v supermarketech. Agrární komora ČR, která patří mezi největší zastánce novely, se snaží populaci o potřebě nové úpravy přesvědčit pomocí série příkladů, kdy se do obchodů dostává horší jídlo z dovozu, například mražené máslo. Podle Miroslava Koberny z Potravinářské komory ČR je sice pravda, že takové máslo se tu prodává, lidé o něj nicméně už příliš velký zájem nemají. „Český spotřebitel není blbec,“ konstatuje pro Blesk Zprávy. Potravináři kvóty odmítají.podobné články
-
Načichne a vadí mu světlo: Mlékař prozradil „fígle“ na roztírání másla
24.5.2017 – Máslo patří mezi základní potraviny a je jedinečné. Jak poznáte jeho náhražky a napodobeniny? Jak se liší stolní máslo od toho tradičního? Co byste měli určitě sledovat na jeho obalu? A jak byste měli máslo správně skladovat? Nejen na tyto otázky jsme pro vás připravili sadu odpovědí.podobné články
-
Pomazánkové máslo se má nově jmenovat Tradiční pomazánkové
14.2.2013 – Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Řekl to dnes mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.podobné články
-
NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinnkové máslo
24.6.2014 – Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.podobné články
-
NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinkové máslo
24.6.2014 – Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.podobné články