Článek
-
Máslo je drahé a krade se. Obchodníci dali na obaly ochranný čip
22.9.2017 – V Čechách se už opravdu začíná blýskat na horší časy. Obchodní řetězec v Praze nabízel máslo, které mělo na obalu ochranný čip. Tato ochrana výrobků je dávána většinou na cennější věci. Je vidět, že máslo je v současnosti velmi cennou komoditou.podobné články
Podobné články
-
Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!
19.6.2016 – Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti
17.7.2015 – Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Zemědělský zkušební ústav upozorňuje na problémy s dřevěnými obaly
11.1.2016 – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) jako Národní organizace ochrany rostlin v České republice, která provádí vývozní rostlinolékařské šetření u zásilek přepravovaných prostřednictvím dřevěných obalů, registraci subjektů vyrábějících obaly a dozor na dřevěnými obaly, již několikrát informoval vývozce o problémech při vývozu zásilek do USA spojených s použitím nekvalitního nebo napadeného dřeva.podobné články
-
Tesco představuje druhou produktovou řadu vlastní značky v plně recyklovatelných obalech
2.12.2021 – Všech 90 výrobků značky Tesco z kategorie těstovin a rýže maloobchodník nabízí ve 100% recyklovatelných obalech. Tesco tak svým zákazníkům přináší další celou kategorii produktů s obaly šetrnějšími vůči životnímu prostředí. Tím, že Tesco třídí a posílá k dalšímu využití také sekundární obaly, ročně předchází vykácení 1417 stromů. Maloobchodník pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2025 budou všechny obaly produktů vlastní značky Tesco plně recyklovatelné.podobné články
-
Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!
19.10.2012 – Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?podobné články
-
Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal
12.5.2015 – Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.podobné články
-
Máslo za 30 Kč, radoval se. Pak ho donesl domů. Má ostudu
2.1.2023 – Češi se snaží ušetřit, kde se dá, například nakupováním v Polsku. Nyní se ovšem vyskytla slevová akce v českém pohraničí a pro změnu byl český supermarket plný Poláků. Jedním z důvodů mohlo být máslo. Ovšem jak řada lidí poznamenala, zlevněnému máslu za třicet korun za chvíli končila doba expirace. Nemluvě o kvalitě. Další zákazník pak za třicet korun koupil polské „máslo“. A strhl se výsměch, že dotyčný neumí číst, když si koupí „miks“ a pak si stěžuje, že nechutná jako máslo.podobné články
-
VZP: Po zrušení poplatků prudce ubylo lidí, kteří za zdraví platí více, než je ochranný limit
1.9.2015 – V letošním prvním pololetí dramaticky poklesl počet lidí, kteří překročili tzv. ochranný limit a VZP jim proto musela vracet peníze. Do limitu se totiž letos započítávají jen doplatky za léky, zatímco ještě loni to byly i regulační poplatky u lékaře. Ty se však už od ledna neplatí. Ceny léků se navíc v řadě případů daří tlačit dolů a s tím klesá i výše započitatelných doplatků. Výsledkem je, že zatímco loni za prvních šest měsíců překročilo ochranný limit 20 634 klientů, letos to za stejné období bylo už jen 5 540 lidí.podobné články
-
Na máslo za 50 korun si zvykejte, míní zemědělci. Obchodníci už berou jinde
8.8.2017 – Na cenu másla 50 korun za čtvrt kilogramu by si měli lidé zvykat. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Je to návrat k normálu poté, co v minulosti na mléku zemědělci prodělávali, dodal. Někteří obchodníci si už ale shání levnější máslo z jiných zemí.podobné články
-
Hon EU na pomázánkové máslo v praxi: Mlékárny tisknou nové obaly
18.4.2013 – EU to opravdu přehání! Choceňská mlékárna dokonce musí čekat s objednávkou na nové obaly pomazánkového másla. Kvůli nařízení Soudního dvoru EU z poloviny října se bude výrobek muset jmenovat Tradiční pomazánkové.podobné články
-
Margarín vs. máslo: Bude nás stát šetření v obchodech zdraví?
10.10.2017 – Zřejmě kvůli neustále se zvyšující ceně másla začaly obchodní řetězce zaznamenávat zvýšeny zájem o margaríny z rostlinných tuků. Ti, kteří se zrovna nehodlají přetahovat o máslo v akci, tedy nahradili drahé máslo levnějším margarínem. Je margarín vůbec prospěšný našemu zdraví? Jak poznat ten kvalitní a na co si dát při nákupu margarínu pozor? A mohou nám uškodit náhražky másla?podobné články
-
Máma z Neratovic vyzrála na drahé máslo: Vyrobila si ho v pračce, schytala ale kritiku
3.12.2022 – Ženě z Neratovic ruply nervy a místo toho, aby v obchodech utrácela za předražené máslo, tak se rozhodla si ho sama vyrobit. Její postup je skutečně kuriózní. Mladá maminka si nechala poradit od strýčka Googla a máslo si vyrobila v pračce. Její pokus okomentovalo na sociálních sítích hodně fanoušků, ale s pozitivní odezvou se moc nesetkala. Většinou sklidila jen posměch. A co na to říká mlékárenský expert? Její nápad okomentoval Blesku.podobné články
-
Lidl, Kaufland, Němci. O 20 Kč dražší máslo... Už to nelze utajit
11.4.2023 – České mlékárny nakupují mléko levněji než v Německu, přesto je dovozové máslo o 10 Kč, 20 Kč levnější, podivuje se už i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). A proč? Zahraniční markety si dle ministra na české máslo dávají větší obchodní přirážky. Dodejme, že německé firmy kontrolují markety Billa, Penny Market, Kaufland, Lidl a Globus. „Nejsou férové, zákazníky se snaží obalamutit kvazislevami, možná je mají za méněcennější, než v zemi, kde sídlí jejich centrála,“ řekl dokonce ministr. A je zle. Dle zástupce obchodníků Prouzy za drahé potraviny mohou naopak čeští zemědělci. S tím souhlasí i profesorka Nerudová.podobné články
-
Drahé máslo: Děkujte Bruselu, píše ekonomka
6.9.2017 – Ekonomka Hana Lipovská poděkovala ve svém dnešním komentáři v MF Dnes Bruselu za drahé máslo. „I kvůli špatné bruselské politice rostou ceny másla,“ míní Lipovská s tím, že drahá potravina signalizuje ještě jednu nepříjemnou věc – blížící se ekonomickou krizi.podobné články
-
Cukrář Martin z Prahy: Loni jsem vyrobil na tři tuny cukroví. I letos je zájem velký, drahé máslo zákazníky neodradilo
9.12.2017 – Drahé máslo Pražanům nevadí. Zdražení cukroví je od koupě neodradilo. Objednávky chodily značně s předstihem, že už měl cukrář Martin Polanecký měsíc předem uzavřené objednávky.podobné články
-
Realita českých restaurací? V devíti z deseti restauracích personál krade!
9.12.2013 – Kradlo se, krade se a krást se zřejmě bude. S touto smutnou skutečností se budou muset zřejmě smířit majitelé restaurací. Průzkum v českých restauracích totiž ukázal, že v devíti z deseti se krade. Přečtěte se, co se ztrácí nejčastěji.podobné články
-
Bramborová kaše s pórkem
20.9.2012 – V kastrůlku na másle opečeme a posléze podusíme nadrobno nakrájený pórek a petržel. Tuto směs vmícháme do bramborové kaše uvařené dle tradičního způsobu. Zajímavosti, rady, doporučení: Načaté MÁSLO vydrží v lednici v dóze na máslo asi deset dní. Máslo lze také velmi dobře mrazit, aniž by tím trpěla jeho kvalitapodobné články
-
Rouček (ČSSD): Mnoho povyku pro pomazánkové máslo
21.10.2012 – Vzpamatujme se: EU nám nezakázala pomazánkové máslo, jak horlivě hlásaly titulky více či méně bulvárních novin, nýbrž používání názvu „máslo“ pro něco, co máslem není a ani být nemůže.podobné články
-
Europoslanec: Brusel za pomazánkové máslo nemůže. "Práskli" nás Slováci
3.11.2012 – Evropští byrokraté od nás schytali další kritiku a výsměch za údajný zákaz názvu „pomazánkové máslo“ a „marmeláda“. Ve skutečnosti však o žádný zákaz nejde a šlamastyku si způsobili naši výrobci. Navíc vše odstartovali Slováci, kteří si na naše takzvané máslo stěžovali!podobné články