Článek
-
Když vaří táta: Vynikající salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy
5.11.2012 – Zdravý a nevšední salát podle šéfkuchaře Martina Polačka si teď můžete doma připravit i vy. Listový salát à la Latinská Amerika doplňuje grilované avokádo, pálivé papričky a sýr.podobné články
Podobné články
-
Avokádo – 2 chutné pomazánky
17.4.2016 – Avokádo je plod hruškovitého tvaru, který je z 80% tvořen tukem, ovšem i tak se řadí mezi zdravé a pro člověka přínosné potraviny. Mimo jiné obsahuje obrovskou dávku důležitých minerálů a vitamínů, jež mají na naše zdraví pozitivní vliv a rozhodně se tak není čemu divit, že avokádu stále více lidí přichází na chuť a zařazují tento druh ovoce do svého jídelníčku. Tento druh ovoce je původem z Mexika, kdy první známky o něm sahají do období před 10. 000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Indonésii, Dominikánské republice, Chille a samozřejmě i v Mexiku. Není avokádo jako avokádo Mnoho lidí se domnívá, že avokádo je jen jedno, což ale vůbec není pravda. Existuje několik odrůd tohoto ovoce, které se pěstují v odlišných částech světa, díky čemuž se i od sebe v mnoha ohledech liší. Mezi nejznámější druhy avokáda patří: Hass: nejpěstovanější odrůda s hrbolatou slupkou, přezdívá se mu ropucha Fuerte: zelený druh avokáda s hladkou slupkou a tvarem hrušky Recepty z avokáda S avokádem se dá v kuchyni doslova kouzlit. Může být součástí mnoha pokrmů, přičemž mezi nejoblíbenější a na přípravu nejjednodušší jsou pomazánky. I my pro vás máme hned 2 recepty na pomazánky, kde avokádo hraje hlavní roli. 1. Avokádová pomazánka s lučinou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lučinu 1 stroužek česneku 1 malou cibulku 1 citron sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Cibulku nakrájejte na jemno a přidejte do pomazánky, kterou podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte lučinu a důkladně promíchejte. 2. Avokádová pomazánka se zakysanou smetanou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lžíci citronové šťávy 2 lžíce zakysané smetany 1 česnek sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem.... Čtěte více Příspěvek Avokádo – 2 chutné pomazánky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Bramborový salát na 3 různé způsoby
5.11.2015 – Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Caesar salát s grilovaným kuřecím masem
8.3.2016 – Caesar salát představuje tradiční položku na drtivé většině restauračních jídelních lístků. Narazit na něco můžete v mnoha podobách, bohužel ne všude jej dokážou připravit v takové kvalitě, jakou by si zasloužil. Skutečnost se má tak, že tento svěží a lehce pikantní salát je na přípravu velice jednoduchý. Původem pochází z Mexika, dnes existuje tolik variant, že si každý dokáže najít tu svoji. Jestliže si i vy rádi na této dobrotě pochutnáte, ale nechcete při každé příležitosti vyhledávat restauraci, pak vám jistě přijde vhod náš recept na caesar salát s grilovaným kuřecím masem! Recept na caesar salát Přinášíme vám recept na caesar salát pro 4 osoby. Potřebujete: 8 g strouhaného parmezánu 4 kusy kuřecích prsních řízků 2 žloutky 2 ks ančoviček 15 ml dijonské hořčice 3 ks hlávky římského salátu 4 stroužky česneku 80 g parmezánu vcelku 1 bagetu šťávu z citronu 250 ml extra panenského olivového oleje sůl, pepř Postup: Listy římského salátu pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou a natrhejte jej na kousky. Z parmezánu si připravte hoblinky (můžete je nastrouhat pomocí škrabky na zeleninu). Bagetu nakrájejte na kostičky a nasucho ji opečte v troubě. Na pánvi rozehřejte kapku olivového oleje, přidejte lehce pomačkané stroužky česneku a předpečené bagetky – opečte dozlatova. Kuřecí prsíčka nakrájejte na menší plátky, které osolte a opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem. Maso grilujte z každé strany asi 1-2 minuty. Listy salátu poskládejte na talíř a promíchejte se zálivkou. Přisypejte krutonky, přidejte plátky grilovaných prsíček a na závěr posypejte hoblinkami parmezánu. Příspěvek Caesar salát s grilovaným kuřecím masem pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
NEJOSVĚDČENĚJŠÍ a NEJLEPŠÍ recept na klasický salát Coleslaw!
29.9.2023 – Jednoduchý a osvědčený recept na klasický salát coleslaw. Tento salát z bílého zelí je velmi jemný a neobsahuje ocet. Jedná se o salát, který se podává v KFC. Je to jeden z nejlepších salátů k obědu.podobné články
-
OCHUTNEJ TENTO JEDNODUCHÝ A RYCHLÝ SALÁT! Tuňákový salát se spoustou zeleniny a koprem
11.10.2023 – Krásný a chutný salát s tuňákem a kukuřicí je skvělou volbou nejen k večeři. Můžete ho připravit k obědu, jako salát na oslavu nebo na Velikonoce s natvrdo uvařeným vajíčkem.podobné články
-
NEVÍTE, CO SI DÁT K VEČEŘI? Tak vyzkoušejte pórkový salát s mrkví a jablky!
12.10.2023 – Recept na jednoduchý a chutný salát. Pórkový salát s mrkví a jablky je u dětí oblíbený. Je to velmi zdravá zeleninová příloha k večeři a solidní porce vitamínů. Tento pórkový salát je fantastický!podobné články
-
4 tipy na zdravé svačiny
1.3.2018 – Děláte to každé ráno: zatímco zbytek rodiny ještě v polospánku sotva zvládá ranní úkony, vy stojíte u linky a připravujete svačiny. Někdy se zdá hodně těžké vymyslet takové, co dodají dostatek energie, a navíc budou chutnat, takže je ratolesti opravdu sní a nebudou je jen celé dopoledne přenášet v tašce. Den byste měli začínat se stravou energeticky bohatou, včetně pomalých sacharidů. Pro dopolední svačiny se také hodí ovoce, odpoledne se mu už raději vyhýbáme a dáváme si spíš zeleninu. Ta má méně cukrů, takže je ještě stihneme před spaním spálit. Několik tipů na vhodné svačiny najdete níže. 1. Cotagge s ovocem Přírodní sýr plný bílkovin tvoří výbornou kombinaci s ovocem, jako je banán, meruňky nebo broskev, které dodá vitamíny a stopové prvky. Taková svačinka nejen zasytí, ale i úžasně chutná. Pokud do cotagge přidáte hrušku nebo jablko, můžete zvýraznit chuť skořicí. 2. Ovocný salát s medem a smetanou Nakrájejte ovoce, které máte po ruce (pomeranč, jablko, banán, hroznové víno…), zakapejte medem a přidejte několik lžic husté kysané smetany nebo jogurtu řeckého typu. Samotné ovoce by nezasytilo na delší dobu, proto nezapomeňte bílkoviny, které tělo tráví pomaleji. Nezapomeňte na hrst sekaných ořechů, které zvýší podíl minerálních látek a zdravých tuků, nebo na sucho opražené ovesné vločky. 3. Celozrnné bagetky se šunkou Obložené celozrnné pečivo je vhodnou svačinou pro dopoledne, jen nesmí být plné tučných uzenin a dresinků. Bagetu raději potřete sýrem Lučina nebo pomazánkovým máslem, přidejte list salátu, plátek šunky s vysokým podílem masa a kousek červené kapie. Zeleninu můžete obměňovat a místo šunky dát plátky pečeného kuřete, tofu nebo sýr. 4. Salát s kuřecím masem Nakrájejte na kostičky 1 papriku, přidejte překrájená cherry rajčátka, 2 – 3 lžíce cukrové kukuřice a čtvrtku grilovaného kuřete bez kůže, roztrhaného na kousky. Přidejte trochu soli a pepře a zakápněte olejem, ideálně olivovým. Obměnou... Čtěte více Příspěvek 4 tipy na zdravé svačiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Když vaří táta: Charismatický šéfkuchař Martin Polačko vaří se svými syny
15.10.2012 – Chcete vidět, jak to vypadá v kuchyni, když vaří táta? Nechte se inspirovat sympatickým šéfkuchařem Martinem Polačkem, který zůstal se svými dvěma syny sám. Budou se vám sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...podobné články
-
Nekupujte avokádo, žádají Mexičani. Proč?
18.11.2016 – Mediální masáž učinila z avokáda – i když částečně právem – superpotravinu dneška. Ano, je to ovoce výživově nesmírně hodnotné a zdravé, jenže vzhledem k tomu, kolik ho Západ spotřebuje, odkud se dováží a jak se tam pěstuje, se jeho konzumenti chovají nezodpovědně k planetě i zdraví Mexičanů. Krom negativního vlivu na klima planety kvůli dovozu z velkých dálek a odlesňování cenných lesů v tropických oblastech, přispívají konzumenti také k vypouštění pesticidů do přírody a hlavně k rakovině lidí pěstujících avokádo. Mexičtí odborníci tak vyzvali svět, aby si našel alternativu avokáda v lokálních druzích ovoce a zeleniny.podobné články
-
Štědrovečerní tabule – co na ní nesmí chybět?
22.12.2017 – Také se již nemůžete dočkat, až se slavnostně prostře štědrovečerní tabule a stoly se budou prohýbat pod tíhou nejrůznějších lahůdek? A co se tradičně objevuje na vašem stole? Jaké dobroty si na Štědrý den připravujete? Nutno dodat, že se štědrovečerní tabule v průběhu let hodně změnila. A teď nemáme na mysli design prostírání, ale jídlo, které se na tomto slavnostním stole objevuje. Pojďte se společně s námi podívat, jaké lahůdky si můžete již pozítří, kdy to všechno konečně vypukne, pochutnat! Štědrovečerní tabule, aneb jídlo, které vám zachutná Jaké pokrmy a dobroty se rok co rok objevují na svátečně prostřeném stole v mnoha domácnostech? Dochovaly se nějaká jídla z dřívějších dob, nebo je nahradily jejich modernější verze? Schválně se mrkněte, co bylo nebo stále je považováno za klasiku. Ale pozor – možná se vám začnou sbíhat chutě! Bramborový salát Jestli na Štědrý den u večeře něco nesmí chybět – a na tom se určitě shodneme – pak je to bramborový salát. Ten představuje jakousi vánoční klasiku, bez které by si většina z nás tuto slavnostní večeři ani neuměla představit. Také jste toho názoru, že i když si bramborový salát připravíte kdykoli během roku, stejně nechutná tak, jako právě na Vánoce? My to totiž máme zrovna tak! Vánoční je zkrátka vánoční, co dodat… Smažený kapr Když už je řeč o bramborovém salátu, neměla by štědrovečerní tabule postrádat smaženého kapra. I ten lze považovat za neodmyslitelnou součást Vánoc, která se pravidelně objevuje u večeře mnoha lidí. V dnešní době kdo nemá rád rybu, nahrazuje kapra smaženými řízky nebo vinnou klobásou, což je rovněž velká mňamka. Houbový Kuba Směs krup, sušených hub a vepřového sádla v podobě houbového Kuby už se v dnešní době na Vánoce až tak často nevidí. Dříve to ale byl velice oblíbený předkrm, který nesměl chybět. Jestliže chcete mít na... Čtěte více Příspěvek Štědrovečerní tabule – co na ní nesmí chybět? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Avokádový sorbet
1.1.2012 – Dužinu avokáda rozmixujeme. Limety dobře omyjeme a nastrouhanou kůru z jedné limety přidáme do rozmixovaného avokáda. Limety rozpůlíme, vymačkáme z nich šťávu a přidáme k avokádu. Vše rozmixujeme a přidáme med a jogurt. Necháme pořádně vychladit a poté nalijeme do vinné sklenky.podobné články
-
4 nejlepší přírodní pleťové masky
17.5.2018 – Nemusíte utrácet za pleťgové masky, výživu a hydrataci ji můžete poskytnout ze zdrojů, které pravděpodobně nacházíte běžně ve spíži. Přírodní masky jsou mnohem méně zdrojem alergií a jiných zdravotních problémů, než tomu je u průmyslově vyráběných. O svou pleť musíme pečovat celoročně, každá roční doba naši pokožku nějak zatěžuje. V zimě v mrazu rychle vysychá, na jaře je povadlá, je dobré dodat jí energii a důkladně detoxikovat. V letním období na sluníčku se opět vysušuje, navíc je vystavena UV záření. A na podzim je vhodné připravit organizmus a s ním i pleť na dlouhou zimu doplněním vitamínů a další výživy. Co na masky použít a jaká pleť co potřebuje? Mrkněte se na naše tipy. 1. Maska na vyčištění pleti Maska, která dokonale vyčisti póry a součaqsné působí jako peeling, je z ovesné mouky. V mističce rozmíchejte trosku ovesné mouky s vodou a směs šetrně rozetřete na obličej a dekolt. Masku nechte schnout tak dlouho, dokud nepopraská. Potom ji jemně ale pečlivě odrolte. 2. Maska na projasnění pleti Pro rozjasnění pleti je vhodná například maska z bílků a medu. 1 – 2 bílky smíchejte s 1 lžičkou medu a vyšlehejte do pěny. Poté masku naneste na obličej. Asi po 10 – 15 minutách masku smyjte a pleť namažte hydratačním krémem. 3. Maska na citlivou pleť Skvělou regenerační masku pro citlivou pleť si připravíte z avokáda.Dužinu z avokáda rozmačkáejte na kašičku, pak ji prsty rovnoměrně naneste na obličej. Nechte 10 minut působit a pak opláchněte vlažnou vodou. 4. Maska na mastnou pleť Maska z jablek a skořice má lehké antiseptické účinky, čistí a stahuje póry a zároveň pleť hydratuje a dodává vitamíny. Potřebujete 1 jablko, 1 lžičku bílého jogurtu, 1 lžičku medu, 1/2 lžičky mleté skořice a 1 lžičku ovesných vloček. Jablko oloupejte a nastrouhejte nebo rozmixujeme, přidejte ostatní přísady a důkladně... Čtěte více Příspěvek 4 nejlepší přírodní pleťové masky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Přínos avokáda našemu tělu a zdraví
26.2.2020 – Spoustu z nás po prvním ochutnání avokáda pronese nejspíš něco nelichotivého, přinejmenším, že je bez chuti. Pokud ale začnete zkoušet avokádo různě upravené, v salátech či pomazánkách, většina z vás si ho dřív nebo později oblíbí. Jako já.podobné články
-
Hlávkový salát s olivovým olejem a ořechy: Je to »všelék«!
25.5.2014 – Hlávkový salát je velmi zdravým jarním a letním zpestřením jídelníčku. Ještě zdravější ale je, když se obalí v olivovém oleji. Nejenže lépe klouže do žaludku, ale navíc snižuje tlak a zlepšuje zdraví srdce a cév. Blahodárně působí hlávkový salát také v kombinaci s ořechy či tučným avokádem.podobné články
-
Bramborový salát podle celebrit: Rodinný recept Evy Pilarové
21.12.2015 – O rodinný recept na bramborový salát se s Blesk.cz tentokrát podělila Eva Pilarová. I když nám přiznala, že v kuchyni se u nich doma otáčí spíš její manžel Jan Kolomazník, tradiční bramborový salát zvládla levou zadní.podobné články
Osobnosti: Eva Pilarová (525 článků) -
Salát Tabbouleh s bulgurem a sýrem feta
3.9.2009 – Máte chuť na něco opravdu dobrého, sytého a zároveň zdravého? Proto vám přinášíme jedinečný recept na pochoutkový salát, který vám určitě bude chutnat. Proto čtěte dál! Potřebujete 100 g hrubého bulguru 50 ml olivového oleje sůl a pepř 1 římský salát 1 jarní cibulka 1 červená cibule 160 g ...podobné články
-
Vídeňský těstovinový salát
20.5.2010 – Už dlouho jste neměla salát? A co teprv ten těstovinový?! Máme pro vás jedinečný recept na Vídeňský těstovinový salát, na kterém si jistě pochutnáte.Budeme potřebovat: 200 g motýlkovým nudlí, 200 g tenkých vídeňských ...podobné články
-
Bramborový salát s Bleskem krok za krokem
22.12.2011 – Ideální příprava lahodného bramborového salátu by měla být rozložena do dvou dnů. Důležité také je, nechat salát odležet,a by se chutě spojili. Pokud budete letos dělat salát úplně poprvé, Blesk připravil podrobný návod jak na to.podobné články
-
Alsaský salát
7.1.2012 – Salám nakrájíme na kolečka, cibuli nasekáme na drobno. Z ingrediencí na zálivku umícháme zálivku. Listy salátu rozprostřeme na talíř. Vejce rozkrojíme na půlky, rajčata rozkrojíme na osminky a dáme na salát, přidáme nasekanou cibuli a plátky salámu. Salát zalijeme dresingem a posypeme petrželí.podobné články