Článek
-
Dýně dozrávají: Kdy je sklízet a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle
19.9.2016 – Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara. Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.podobné články
Podobné články
-
Je čas sklízet jablka! Jak je uskladnit, aby vydržela co nejdéle
15.9.2015 – Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.podobné články
-
Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?
15.9.2010 – Právě teď dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Blesk.cz má pro vás rady, jak na to, aby jste si u vánočního stolu mohli pochutnávat na vlastní voňavé a sladké úrodě.podobné články
-
Jak správně uskladnit jablka
17.10.2018 – Na tom, jak a kde uskladníte jablka, závisí, jak dlouho vám vydrží. Jestli chcete zachovat jablka až do jara, stačí při jejich skladování dodržet několik pravidel. Na uskladnění se hodí jablka pozdních odrůd, zdravá, bez otlaků, plody nenapadené škůdci nebo chorobami, bez deformací nebo jinak poškozená. Proto jsou nejlepší ta, co otrháte ze stromu. Spadaná jablka se hodí k dalšímu zpracování, například na přípravu kompotů či povidel. Připravte si vhodné místo i nádoby K uskladnění ovoce se nejlépe hodí místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Při větrání by se do místnosti neměl dostat žádný hmyz či hlodavci, proto je dobré mít v oknech síťku. Důležitá je také dostatečná vzdušná vlhkost, tas by se měla pohybovat až kolem 80 %. Právě díky vlhkosti ovoce nevadne a nescvrkává se. Ideální pro skladování úrody bývají sklepy starých domů. Aby jablka vydržela co nejdéle, nepodceňte čistotu nejen přepravek, ale celé místnosti. Celý prostor, včetně regálů a lísek, pořádně umyjte a vydezinfikujte přípravkem bez zápachu, tak zabráníte výskytu aa množení choroboplodných zárodků. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka, nedávejte nic aromatického. Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Rozhodně je neskládejte na sebe, jablka se uchovávají pouze v jedné vrstvě. Jestliže vzdušná vlhkost nedosahuje požadovaných 80 %, dejte poblíž jablek kbelík s vodou. Poslouží také polévání podlahy ve sklepě, zvlášť během teplého podzimu či jara, případně mokré jutové pytle, které zavěsíte poblíž regálů. S vysokou vlhkostí vzduchusi poradíte tak, že na zem postavíte kbelík s páleným vápnem či suchý mech, ten přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Příspěvek Jak správně uskladnit jablka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?
12.8.2016 – V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na všechny způsoby. Dokonce i nasladko. Vychutnat si ji tak můžete nejen ve slané úpravě, ale i v koláčích, bábovkách a dalších moučnících. Dalším bonusem je, že se snadno pěstuje. Z jedné rostliny můžete sklidit až několik kilogramů plodů. Víte ale, že si vlastní úrodu klidně můžete vychutnat ještě po Vánocích?podobné články
-
Dýně? To je přírodní zázrak! Pokud ji odmítáte, děláte obrovskou chybu!
19.11.2015 – Dýně jsou z nutričního hlediska velmi zajímavou potravinou. Mají nízkou kalorickou hodnotu (cca 36 kcal) a široké spektrum pozitivních účinků na náš organismus. U dýně jsou velmi ceněné jak látky zastoupené, tak i látky nezastoupené. Dýně se řadí do potravin, které mají nejnižší zastoupení tuků a sodíku, tudíž látek, které ohrožují náš cévní systém a srdce. Text vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Gabrielou Tomanovou.podobné články
-
Dozrávají švestky. Víte, kdy je sklízet?
7.8.2014 – V srpnu dozrávají slívy a švestky, které je nejen potřeba včas očesat, ale i prořezat. Poradíme vám, jak na to.podobné články
-
Nezapomínejte na blahodárné ořechy! Jak je ošetřit, aby vydržely až do příští sezóny?
28.9.2017 – Ořechy jsou pro naše zdraví velmi prospěšné, často na jejich přísun ale zapomínáme. Když už je chceme do svého jídelníčku zařadit, často zjistíme, že tahle blahodárná pochoutka nepatří mezi nejlevnější. Proto je užitečné uskladnit s rozmyslem a nálažitou péčí vlastní úrodu! Jak to udělat, aby ořechy vydržely až do příští sezony?podobné články
-
Jak zpracovat vlašské ořechy
16.10.2018 – Sklizeň vlašských ořechů vrcholí, teď je přesně ten čas, kdy je potřeba celou letošní úrodu zpracovat tak, aby ořechy vydržely co nejdéle. Vlašské ořechy můžeme uskladnit vyloupané i ve skořápkách, jen je nutné, aby měly možnost řádně vyschnout a neplesnivěly. Ořechy sklízíme ve chvíli, kdy začnou padat ze stromu. V tu chvíli jsou správně zralé. Vyplatí se rozprostřít pod strom plachtu, na kterou budou plody padat, vy je potom seberete i s plachtou a nemusíte se ohýbat pro každý zvlášť. Tím si sběr hodně zjednodušíte. Zelené oplodí nevyhazujte Jestliže máte ořešák na zahradě a úrodu zpracováváte už řadu let, jistě máte svůj obvyklý postup uskladnění. Pokud jste k nim ovšem přišli jen díky tomu, že se někomu z okolí letos urodilo ořechů víc, než potřebuje, nejspíš teď váháte, co s nimi. Začneme tím, že se ořechy musí očistit od zeleného oplodí. To mimochodem barví kůži do hněda a spolu s listy ho využijete při léčbě žaludečních či střevních problémů a na utišení nervové soustavy. Stačí si ho usušit a vařit si z něj čaj slazený medem. Vylouskat nebo ne? Univerzální odpověď na tuto otázku není, obojí je správně. Jestli máte dostatek místa v dobře odvětrávané místnosti (například na půdě), kde můžete ořechy sušit ve skořápkách, pak toho využijte. Dobře usušené ořechy vám takto vydrží určitě nejméně do příští sklizně. Čerstvé ořechy se ale lépe louskají a sušit je můžete i vyloupané. Usušené pak nasypete do dózy s uzávěrem, kde vydrží i několik měsíců. Druhou variantou, jak ořechy uchovat, je zamrazení v mikroténovém sáčku. Do mrazáku je můžete dát i předem namleté, připravené na pečení. Jestliže máte ořechů hodně a nechcete riskovat, že vám špatným uskladněním zplesniví nebo žluknou, můžete si je zavařit. Nasypejte je do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřete a dejte je na několik minut do mikrovlnky, nebo je sterilizujte... Čtěte více Příspěvek Jak zpracovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Nejděsivější halloweenské příšery z dýní jsou jako "živé"
31.10.2012 – Tradiční dýně, které lidé během Halloweenu vystavují před svými domy, jsou slabým odvarem v porovnání s prací řezbáře Raye Villafanea. Ten se vyřezáváním dýní zabývá už několik let. Neomezuje se ale pouze na malé dýně, už druhý rok po sobě vyřezal z obrovské dýně zombie v životní velikosti.podobné články
-
Čas dýní je tu! Podívejte se na VÝBORNÉ RECEPTY a nebo si vyrobte bubáka!
21.10.2013 – Dýně a podzim prostě patří dohromady. Podívejte se, co se všechno z nich dá vykouzlit a vyzkoušejte naše recepty! A pozor, není dýně jako dýně!podobné články
-
Báječné recepty: Dýně v hlavní roli!
30.10.2013 – Máte z vydlabané dýně pěknou lucernu? Tak dužinu rozhodně nevyhazujte! Dýně je výborná a v kuchyni se z ní dají dělat velké dobroty. Pár receptů vám přinášíme. Dobrou chuť!podobné články
-
Dýně: Strašák, léčivka i velká dobrota!
30.9.2014 – Dýně je u nás opomíjenou zeleninou, to už více se zabydlela jako haloweenská dekorace. Můžete to ale napravit. Zdravá a chutná dýně patří k podzimu a na talíři uspokojí i labužníka. Nyní je navíc najdete v každém obchodě!podobné články
-
Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně!
14.9.2016 – Dýně jsou poslední dobou velmi populární, u nás se z nich dříve dělaly kompoty à la nedostatkový ananas. To už nyní neplatí, vychutnejte si oranžové nadělení originálně. Dýně totiž k experimentování na stovky způsobů přímo vybízejí.podobné články
-
5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu
19.8.2016 – Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni se navíc bez dobré cibule neobejdeme. Většině pokrmů dodá ten správný říz. Kdy je ale ten pravý čas cibuli sklidit a jak ji skladovat, aby neshnila a pěkně tvrdá a šťavnatá vydržela až do příští sezóny? Poradíme vám!podobné články
-
Přezouváte pneumatiky? 3 rady, jak uskladnit ty zimní!
8.3.2017 – Čas přezouvání pneumatik na letní se opět blíží. Jenže kde a hlavně jak uskladnit ty zimní? Poradíme!podobné články
-
Co který dar zahrádky vyžaduje a které se spolu vůbec nesnesou?
15.11.2020 – Podzim patří na zahrádce k nejštědřejším obdobím. A uskladnit správně zásoby tak, aby vydržely ideálně přes celou zimu, byla vždycky věda. O to větší, kdy se do mrazáku téměř nic nevejde a některé plodiny vůbec do ledničky nepatří.podobné články
-
Léčivé brambory: Poradíme vám s uskladněním na zimu
26.9.2013 – Vařené, pečené, restované nebo jako hranolky a chipsy. Brambory má rád snad každý. Zkusili jste ale někdy koštnout šťávu ze syrových brambor? Chuť nic moc, zato léčivé účinky ohromné. Aha! poradí nejen, na co zabírá, ale i jak při nákupu brambor ušetřit a jak je dobře uskladnit, aby vydržely přes celou zimu.podobné články
-
Triky našich babiček: Jak uložit švestky, aby vydržely čerstvé až do Vánoc
18.9.2015 – Švestky jsou samozřejmě nejlepší čerstvě utržené ze stromu, jejich problémem však je, že brzy podléhají plísni. Přesto je možné uskladnit je tak, abyste si na nich pochutnali ještě v lednu. Pomohou vám zapomenuté osvědčené triky našich prababiček.podobné články
-
Jak skladovat podzimní plodiny? Které se spolu nesnesou?
6.11.2020 – Podzim patří na zahrádce k nejštědřejším obdobím. A uskladnit správně zásoby tak, aby vydržely ideálně přes celou zimu, byla vždycky věda. O to větší, že do mrazáku se téměř nic nevejde a některé plodiny vůbec do ledničky nepatří.podobné články