Článek
-
Dvě pivka denně snižují riziko mrtvice
1.12.2016 – Alkohol škodí myšlení a paměti a zvyšuje také riziko rakoviny. Když to s ním ale člověk nepřehání, jsou tato rizika velmi malá a naopak se sníží jiná, která se týkají onemocnění srdce a cév. Podle vědců ze Švédska a Anglie totiž dvě slabá piva denně neškodí organismu, ale výrazně sníží riziko ucpání krevních cév v mozku alias mrtvice.podobné články
Podobné články
-
Jediná cigareta denně zvýší riziko infarktu u mužů až o 50 procent
1.2.2018 – Kouření tabákových výrobků zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, tedy krom vysokého rizika onemocnění rakovinou plic či slinivky. A třebaže dvacet cigaret vykouřených denně zvýší riziko infarktu a mrtvice o sto procent, u mužů stačí jediná cigareta vykouřená denně na to, aby se riziko těchto srdečně-cévních příhod zvýšilo o padesát procent.podobné články
-
Nemocnice Na Homolce: Mrtvice je léčitelná
26.10.2016 – Světový den mrtvice (World Stroke Day), vyhlášený Světovou organizací pro mrtvici (World Stroke Organization) na 29. říjen, nám má svým letošním heslem „Mrtvice je léčitelná“ zprostředkovat zejména tu zásadní informaci, že přestože je mozková mrtvice závažný zdravotní problém, účinné metody, jak významně zmírnit či zcela eliminovat její následky, dnes už existují. Jaké prostředky to jsou a jak je o pacienty s mrtvicí postaráno v naší republice – k tomu se vyjádřil přednosta specializovaného cerebrovaskulárního centra a primář neurologie Nemocnice Na Homolce MUDr. Miroslav Kalina.podobné články
-
Jak nám prospívá jedno pivod denně?
22.11.2016 – I střídmá míra alkoholu zvyšuje riziko rakoviny, varují na jedné straně onkologové. Jenže kardiologové tvrdí, že toto riziko je stále menší ve srovnání s tím, jak může alkohol prospívat oběhové soustavě člověka. Podle amerických expertů na zdraví srdce a cév je ideální dopřát si denně jedno slabé pivo. Pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko mrtvice a infarktu.podobné články
-
Spíte déle než osm hodin? Zvyšujete tím riziko mrtvice!
21.2.2016 – Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát méně je také nebezpečné, ale jen o 22 procent, citoval z odborné studie britský deník The Daily Mail.podobné články
-
Dietní limonády bez cukru zvyšují riziko mrtvice a demence
24.4.2017 – Zdravotníci dlouhodobě varují před pravidelným každodenním pitím limonád. Slazené perlivé nápoje nemají v jídelníčku člověka být zastoupeny vůbec. Ale pokud člověk přeci jen limonádu typu Coca Cola, Pepsi Cola či Fanta pít musí, pak by měl sáhnout vždy po té s cukrem. I když je nadměrný příjem cukru škodlivý, neškodí tolik jako umělá sladila. Nápoje typu Coca Cola Zero totiž třikrát zvyšují riziko mrtvice a demence, když člověk vypije jedinou sklenici denně. A za vše podle vědců z Bostonu může aspartam.podobné články
Osobnosti: Coca Cola (157 článků) -
Marihuana může snižovat riziko mrtvice
23.8.2017 – Ačkoli má THC z marihuany řadu negativních vedlejších účinků, zvláště pokud je nadužíváno, je skutečně léčivé ve více směrech. Podle texaských vědců totiž THC krom tišících účinků také uvolňuje cévy a zlepšuje průtok krve mozkem. Jedinci kouřící denně po dobu dvou měsíců mají mnohem průchodnější cévy v mozku. THC tedy u nich snižuje riziko mrtvice.podobné články
-
6 benefitů hořké čokolády
8.6.2018 – Každý kdo se snaží zhubnout, se jen velmi nerad loučí s čokoládou. Čokoláda je pochoutka, kterou máme rádi úplně všichni, její konzumace mimo jiné podporuje produkci hormonu štěstí. Snad vám tedy udělá radost informace, že se ani při redukci váhy nemusíte čokolády vzdát. Řeč je samozřejmě o kvalitní hořké čokoládě, ta má na nás dokonce blahodárné účinky. 1. Antioxidační účinky Kakao obsahuje ve vysoké míře antioxidanty zvané flavonoidy, jejich obsah předčí i zázvor, maliny, borůvky, ostružiny a řadu dalších potravin. O vlivu antioxidantů na zpomalení stárnutí tkání víme všichni. 2. Antiseptické účinky Díky obsahu flavonoidů, které posilují náš imunitní systém, má čokoláda také protizánětlivé účinky. Zkuste si vychutnat kousek čokolády ve chvíli, kdy vás začne pobolívat v krku – máte šanci poradit si s angínou dřív, než vás složí do postele. 3. Chrání srdce Jedna kostička hořké čokolády za den udržuje srdce silné a zdravé. Může pomoci snížit riziko vzniku mrtvice a infarktu. Podle jedné německé studie ti, co sní denně cca 7,5 gramu čokolády, mají nižší krevní tlak a menší riziko infarktu či mrtvice. 4. Pozitivní vliv na krevní oběh Flavanoly v kakau mohou pomoci zlepšit krevní oběh do srdce a mozku. Stimulují tepny, aby produkovali oxid dusnatý, ten pomáhá uvolnit cévy a snížit krevní tlak. 5. Proti stresu Neoslazená hořká čokoláda je tím nejefektivnějším typem čokolády, když se na vás všechno sesype a přemůže vás úzkost a stres. Může za to phenylethylamin, látka, která způsobuje i pocit zamilovanosti, a která vybízí mozek produkovat endorfiny – hormony štěstí. 6. Chrání myšlení Bylo zjištěno, že každodenní příjem menšího množství čokolády může působit jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Síla antioxidantů v tmavé čokoládě chrání mozek před stresem a stárnutím. Kofein navíc může být užitečný na migrény a mírnější bolesti hlavy. Příspěvek 6 benefitů hořké čokolády pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlenípodobné články
-
Ultra zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice. Ale které to vlastně jsou?
29.8.2023 – Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě.podobné články
-
Špinavý vzduch zvyšuje riziko mrtvice, ale roli hraje i životní styl
14.6.2012 – Znečištění ovzduší škodí nejen dýchacím cestám, ale nade vší pochybnost ubližuje i srdci a mozku. Zvyšuje totiž riziko, že nás skolí mozková mrtvice či srdeční infarkt. Ukazuje se však, že své udělá i životní styl, který jedinec vede, či třeba to, kolik vydělává.podobné články
-
Kouření marihuany může zvyšovat riziko mrtvice
29.10.2018 – Ačkoli začíná být užívání marihuany legální ve stále větším počtu států světa – což je v pořádku, pokud jsou legální kouření tabáku a konzumace alkoholu – je stále jasnější, že kouření této drogy není bez zdravotních rizik. A třebaže se mnozí uživatelé snaží na konopí pohlížet jako na léčivé, jeho kouření zdraví neprospívá, ale vážně škodí. Krom mnoha prokázaných negativních účinků je teď zřejmé, že také zvyšuje riziko mrtvice.podobné články
-
Pijte černý čaj. Snižuje riziko cukrovky, vysokého tlaku a mrtvice
11.11.2015 – Bylo by pochopitelné, že blahodárné účinky na zdraví budou propagovat především jedni z největších konzumentů černého čaje, Britové. Ale jsou to také Nizozemci. Ti teď přišli s doporučením všem spoluobčanům, aby denně pili tři až pět šálků černého či zeleného čaje. Tohle množství funguje jako prevence diabetu typu 2, vysokého krevního tlaku a mrtvice.podobné články
-
Mrtvice: Zákeřný zabiják. „Nemohl jsem se hýbat, myslel jsem, že už jen umřu,“ řekl Jiří
29.10.2017 – Na neděli 29. října připadá Světový den mrtvice. Za nejčastější příčinu mozkových mrtvic se mimo jiné uvádějí dlouhodobý stres, nadměrná konzumace alkoholu nebo tabákových výrobků. Pan Jiří Mrázek dlouhá léta nekouřil, alkohol pil minimálně. Užíval si tehdy naprosto klidnou etapu života. Jako blesk z čistého nebe ho jednu noc postihla mrtvice. A život se mu obrátil vzhůru nohama.podobné články
-
ČPZP: Mrtvice je velmi častou příčinou smrti. Dá se jí předejít zdravým životním stylem
27.10.2020 – Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je onemocnění, které vzniká buď uzavřením tepny krevní sraženinou, nebo krvácením z tepny do mozku. Mrtvice je velmi častou příčinou smrti. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky připravila jen v roce 2017 v ČR o život na 6000 lidí. Při včasné diagnóze a správné léčbě ale onemocnění nemusí končit fatálně.podobné články
-
Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice
7.6.2021 – Několikaměsíční nápor, který pro české nemocnice znamenala pandemie koronaviru, pomalu odeznívá. Lékaři tak apelují na lidi, aby se při jakýchkoliv potížích nebáli přijít do nemocnice. Například neurologové z ústecké Masarykovy nemocnice dokáží u pacientů předem odhalit hrozbu cévní mozkové příhody neboli mrtvice. I když dnes lékaři mají lepší možnosti její léčby, nadále zůstávají mrtvice třetí nejčastější příčinou úmrtí v Česku.podobné články
-
Světový den mrtvice: S mozkovou příhodou se v životě setká každý čtvrtý
30.10.2022 – Mozek patří k našim nejdůležitějším orgánům. Řídí a kontroluje chod všech procesů, které se v lidském těle odehrávají. Dohlíží na činnost srdce, trávení, pohyb, řeč, ale i samotné myšlení, paměť nebo vnímání emocí. Proto bychom se ho měli snažit udržovat v co nejlepší kondici. Jak se ale ukazuje, právě dnešní uspěchaná doba spojená se sedavým zaměstnáním, stresem i nezdravou životosprávou může být příčinou vzniku mnoha neurologických a duševních nemocí. Jednou z nich je také mozková mrtvice, na jejíž nebezpečí poukazuje i datum v kalendáři – 29. říjen je totiž již tradičně spojen se Světovým dnem mrtvice, který má lidem připomenout závažnost této nemoci.podobné články
-
Pánové, dáváte si více než jedno pivo denně?
27.2.2017 – Střídmá konzumace alkoholu je mezi kardiology přijímána jako pozitivní chování s ohledem na zdraví srdce a cév. Řada rozsáhlých studií prokázala, že lidé dopřávající si malé množství alkoholu denně jsou na tom lépe než ti, kteří abstinují zcela. Ale pokud je překročena denní míra, v dlouhodobém hledisku se efekt zvrátí. U mužů, kteří vypijí více než půllitr piva denně, se naopak riziko infarktu a mrtvice zvýší.podobné články
-
Buďte optimisté. Snížíte riziko předčasného úmrtí o třetinu
12.12.2016 – Optimismus, pozitivní myšlení a humor snižují riziko předčasného úmrtí. Jedinci, kteří se umějí na život dívat s nadhledem a rádi se často od srdce zasmějí, se dožívají vyššího věku a také je ve stáří méně stíhají choroby. Riziko předčasného úmrtí je u nich ve srovnání s bručouny a pesimisty nižší o třetinu – na jakékoli příčiny smrti – ale u fatálních infekcí dokonce o polovinu nižší.podobné články
-
Srdce po infarktu nejlépe zahojí ryby
4.8.2016 – Vědci z Harvardovy univerzity v Massachusetts zjistili, že nejlepším jídelníčkem osob po infarktu je ten, který obsahuje hodně ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Právě ony totiž snižují riziko srdečního selhání a úmrtí na následky postižení myokardu, zrychlují rekonvalescenci a snižují míru zjizvení srdeční tkáně.podobné články
-
Denní užívání ibuprofenu už po týdnu zvýší riziko infarktu o polovinu
17.5.2017 – Kanadští vědci varují před užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, jimiž lidé tlumí bolest. Léky ibuprofen, celecoxib, diclofenac, naproxen a rofecoxib zvyšují riziko infarktu, pokud je lidé užívají v maximální dávce alespoň týden. A riziko je vyšší po týdnu až o osmapadesát procent. Zvlášť nebezpečné je užívat ibuprofen třikrát denně po dobu jednoho týdne. Riziko se zvýší o polovinu.podobné články